Den tidigare bantamviktsmästaren Holly Holm. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

Holly Holm skriver på sponsorkontrakt för ett företag som säljer illegala preparat

UFC:s kvinnliga bantamviktsmästare representerar nu ett företag som säljer olagliga preparat.

Enligt USA Today Sports har bantamviktsmästarinnan Holly Holm (10-0) nu skrivit på ett sponsoravtal med Hi-Tech Pharmaceuticals, ett företag som säljer olagliga samt dopingklassade produkter.

Flera av preparaten, som Holm gör reklam för, innehåller DMAA. DMAA kan dels vara hålsovådligt och exempelvis ge upphov till hjärtattacker eller strokes, enligt amerikanska livsmedelsverket FDA. Dessutom är ämnet med på WADA:s dopinglista.

Holly Holm Hi-Tech Pharmaceuticals

En UFC-mästare som gör reklam för otillåtna preparat? Holly Holm sponsras nu av Hi-Tech Pharmaceuticals.

“The UFC organization has not researched the company”

UFC har inte undersökt saken närmare. Till USA Today Sports uppgav organisationen att det är upp till deras fighters vilka slags sponsorkontrakt de skriver på, och menade att man inte tolererar atleter som dopar sig.

“Holly Holm is a great UFC champion and a role model for the sport of mixed martial arts,’’ löd uttalandet, varpå det poängterades att sponsring är fighters egna ensak såvida det inte strider mot organisationens avtal med Reebok. “The UFC organization has not researched the company that is sponsoring Holm, and UFC does not condone any athlete that uses a substance on the World Anti-Doping Agency’s Prohibited List.’’

Holm har dopingtestats sju gånger sedan den nya policyn

Detta är inte första företaget med kontroversiella produkter som Holm representerar. Inför hennes titelmatch mor Rousey sponsrades hon av Intel Pharma, som även de sålde dopingpreparat. De har dock inget avtal längre och företaget har även plockat bort de produkter som innehåller dopingklassade ämnen.

Holly Holm tvärknockar Ronda Rousey på UFC 193: Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Holly Holm tvärknockar Ronda Rousey på UFC 193: Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Själv har Holm testats hela sju gånger av USADA sedan UFC:s nya dopingpolicy trädde i kraft, med negativt resultat i alla proverna.

Vad tycker ni om att en UFC-mästare gör reklam för både olagliga och dopingklassade produkter?

Foto: Mazdak Cavian

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Holly HolmNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
3 Kommentarer
 • nitohu
  17 January 2016 at 09:33

  DMAA verkar vara ungefär lika farligt som koffein och är enligt den här sidan bara förbjudet att använda vid tävling. Ska man tro detta så verkar det inte vara så mycket att bråka om. Men kanske nån vet nåt mer.

  http://www.jack3d.se/dmaa/

  • Bokisopa
   17 January 2016 at 10:09

   På sidan som du själv länkar:
   “Methylhexanamine (DMAA) klassificerades som en hälsofarlig vara den 4:e
   september 2012 av den svenska regeringen och är därmed olaglig att
   sälja, överlåta och inneha inom Sverige. DMAA är för närvarande olagligt
   i följande länder:”

   På listan för följande länder finns bland annat USA med på.

   DMAA är dock rätt nice, men fortfarande olagligt i Sverige.

 • Johanvbg
  18 January 2016 at 12:11

  Jäkla skillnad på “Dopingprepparat” och “Dopingklassade prepparat i samband med tävlingar”. Var inte länge sedan som koffein var dopingklassat i högre mängder i samband med tävlingar, (ja jag tror de tagit bort detta nu i alla fall) men ingen vettig person skulle väl kalla koffein för “Dopingprepparat”? Låter ju som Holm är sponsrad av ett företag som säljer steroider men riktigt så illa är det ju faktist inte.

 • Svara