Foto: Per Häljestam
Foto: MMAnytt

Hur sporten passerade förbi Ronda Rousey och varför det är hennes fel

En bantamviktsklass med mer rörelse än någonsin verkar inte sakna Ronda Rousey. Kan stjärnans försvinnande efter UFC 193 och sättet hon hanterade karriärens första förlust på vara anledningen till att kvinnlig MMA passerat förbi Ronda Rousey? 

ronda-rousey-ufc-edmond-tarverdyan_3377426

Vem behöver Ronda Rousey (12-1) när man har Miesha Tate (18-5), Holly Holm (10-1) och Amanda Nunes (12-4)? Till och med Cris Cyborg (15-1) har UFC-debuten bokad, även fast den inte blir i bantamvikt.

Poängen är att kvinnlig MMA inte är synonymt med Ronda Rousey längre och frågan är om det inte är bättre så. UFC:s bantamviktsklass är mer intressant än någonsin och möjligheterna att boka intresseväckande matcher utan att en titel ens står på spel är större än någonsin. Titta bara på Cat Zingano (9-1) som möter Juliana Pena (7-2), ett annat spännande namn, i sin återkomst till oktagonen – hon har inte bara vunnit över båda kvinnorna som deltar i viktklassens uppkommande titelmatch, hon har avslutat dem.

Bara en sån grej som att Holm-Tate var en av två säljpunkter för UFC 196, även fast Conor McGregor (19-3) och Nate Diaz (19-10) självfallet bar det tyngsta lasset. Eller att en titelmatch mellan två kvinnor är en av flera på UFC 200 i sommar. Att kvinnlig MMA är större nu än någonsin är odiskutabelt och vad vi såg mellan Holly Holm och Miesha Tate förra månaden bevisar att nivån på allvar börjar närma sig männen, åtminstone vad gäller bantamviktsklassens toppskikt. Och allt detta händer efter Ronda Rouseys tillfälliga sorti från sporten – inte kan det väl vara ett sammanträffande?

Ronda-Rousey-SNL1

Inte för att förminska vad Rousey har åstadkommit inom MMA, utan henne skulle kvinnor förmodligen fortfarande befinna sig långt ifrån UFC:s oktagon. Men faktum är att hon skulle ha det betydligt tuffare idag jämfört med motståndet “Rowdy” ställdes mot fram tills Holly Holms skenben kom in i bilden. Det får mig att undra om hon någonsin återvänder…

Så till frågeställningen. Alla älskar när det finns en oslagbar mästare eller mästarinna som ingen rår på och som når en sorts större än livet status. Men för att en sport ska vara legitim behövs samtidigt någorlunda jämnt motstånd och ständig rörelse de främsta aktörerna sinsemellan. Ronda Rouseys dominans blev för mycket och folk tröttnade. Holm kom in som en frisk vind och Miesha Tate rörde till grytan ännu mer. Nu finns ett tiotal kvinnliga bantamviktare därute som på allvar tror att de kan vinna mästarbältet istället för att mentalt förlora långt innan de kliver in i oktagonen mot allas älskling Ronda Rousey.

Sättet Rousey hanterade och fortsätter hantera förlusten mot Holm på ligger i min mening till grund för att ingen verkar bry sig om den före detta mästarinnan längre. Så mycket händer i bantamviktsklassen just nu att Rouseys namn alltmer sällan dyker upp. Nuförtiden handlar det snarare om varför Tate möter Nunes istället för Holm, att Cris Cyborg äntligen är i UFC samt alla andra intressanta utmanare som Cat Zingano och Juliana Pena. Conor McGregor tog förlusten mot Diaz som en man, gjorde inga ursäkter och bestämde sig för att komma tillbaka och försöka igen. Ronda Rousey försvann.

Alla förlorar, sånt är livet. Men alla som förlorar är inte förlorare på samma sätt som att alla som vinner inte är vinnare. Det handlar om hur man hanterar nederlag och vilken sorts person man är i förlust jämfört med i vinst. Ronda Rousey är utåt sett uppenbarligen inte samma person när hon förlorar som när hon vinner. Efter UFC 193 har hon knappt nämnt Holly Holm med undantag för ett par korta meningar på Saturday Night Live och Ellen DeGeneres. Efter det förbjöds intervjuare från att ställa några som helst frågor om MMA.

Ronda Rousey vs Miesha Tate

Rousey kan inte tävla just nu vilket är förståeligt efter en såpass brutal KO-förlust som den mot Holm. Med det sagt kan man fortfarande vara aktiv inom sporten utan att gå match var tredje månad. Titta bara på Dominick Cruz (21-1) eller Tyron Woodley (15-3). De figurerar ständigt i media, driver egna podcasts och gör det allmänt svårt för fans att glömma bort deras namn. Om man distanserar sig från en sport i sån rörelse som MMA och den kvinnliga sidan av sporten i synnerhet riskerar man att sakta men säkert bli irrelevant, vilket det känns som om Ronda Rousey är påväg att bli. Som sagt, frågan är om vi någonsin ser henne i oktagonen igen.

Kategorier
Amanda NunesCat ZinganoCristiane JustinoExklusivtHolly HolmJulianna PeñaMiesha TateNyheterRonda RouseySenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
15 Kommentarer
 • lightate
  9 April 2016 at 12:44

  Ronda är väl ALLT förutom irrelevant? Hon figurerar ju överallt! Dessutom vill fans se de bästa inne i buren varav Ronda är en… faktum är att hon säkerligen spöar samtliga i artikeln nämnda.

  • Picknickname
   9 April 2016 at 02:04

   Speciellt Holly Holm för hon var ju mycket bättre än henne om hon bara inte blivit så utklassad. Är Ronda verkligen en av dom bäst nu när hennes luckor avslöjats?

   • Herr Elof
    9 April 2016 at 02:30

    Tja, gamet utvecklas, fighters utvecklas, nya talanger dyker upp.
    Men man kan ju liksom aldrig vara bättre än den bästa i sin tid.
    Och mellan att hon knep Strikeforce-bältet och Holm så var hon bäst. Inget snack om det väl?

    Hål i gamet? Såhär i efterhand så står det klart.
    Men 12 raka vinster, majoriteten mot toppmåtstånd, och alla utom en avslutad inom en endaste rond? Än så länge måste hon väl vara kvinnlig bantamsvikts GOAT. Och hur många utom en elit-striker som Holm kan utnytja luckorna som vi sett?

 • Mackan
  9 April 2016 at 01:42

  Romda har haft sin tid nu är det andra som tar över.

 • Picknickname
  9 April 2016 at 01:59

  Personligen gillar jag inte när man hypar upp en fighter som kanske inte gjort sig förtjänt av det. Kolla vad som hänt både Ronda och Conor. Utklassade! Känns rätt skönt att slippa se och höra om Ronda och istället få del i helheten…

  • Herr Elof
   9 April 2016 at 02:25

   I Rondas fall så var det ju inte hennes fel att hon var hypead.
   Hon körde ju verkligen över allt och alla i toppen av hennes viktklass flera år före Holm. Visst, i bakspegeln kan man ju se hennes brister, men hennes styrkor var för stora.

   Conor, van Zant och Northcut däremot? Mjeaaaaeeeee. Någon sorts karisma har de väl antar jag, men de har/hade* rent sportsligt inte förtjänt den totala hype och den extra sälj-hjälp de fått av UFC.

   *McG före han tog interim-bältet var ju eg. ganska oprövad.

   • p.MAX9999999
    9 April 2016 at 02:45

    Du kan inte placera Conor i samma kategori som PVZ och Sage. Vinster över bla Poirier och Holloway före interim, båda är riktiga contenders.

    • Herr Elof
     10 April 2016 at 10:48

     Sant. Han var redan då mer trovärdig, men nog var hans hype-maskin, och det stöd han fått av UFC, större än den då förtjänade cred för.
     Så även om McG är en mer “legit” fighter så tycker jag ändå deras extra gynsamma behandling pga deras karisma varit likvärdig.

  • Peter Andersson
   9 April 2016 at 10:30

   Utklassad vet jag inte, Conor vann ju första ronden åtminstone. Och är man som i Rondas fall inte förtjänt av hype som obesegrad fighter med sex titelförsvar, när är man det då?

 • Punchdrunk
  9 April 2016 at 03:03

  Tror inte hon behöver figuera i media. Om hon väljer att komma tillbaka så kommer det säkert bli nytt säljrekord för dam-MMA.

 • juelz
  9 April 2016 at 03:28

  Jag brydde mig inte ett dugg om kvinnorna i MMA innan Joanna och Holly helt ärligt. Enligt mig handlar allt om vilken nivå en atlet håller, kan kvinnor prestera lika bra som män så spelar det ingen roll för mig vilket kön atleten har. Ronda imponerade mot amatörer, det imponerade inte speciellt mycket på mig.

  Med det sagt så tror jag inte att det finns någon annan kvinna som kan dra lika mycket casual fans som Ronda. Men helt klart så känns kvinnornas viktklasser mer spännande nu än innan.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
  9 April 2016 at 05:03

  Spelar ingen roll egentligen vad hon gör. Om hon väljer att komma tillbaka då kommer det bli otroligt stort. Sen handlar det inte om som många tror att luckor avslöjats iom förlusten mot Holly. Det handlar om att styles makes fights och just Hollys stil och kroppsbyggnad var en dålig match up för henne. Med det sagt så tror jag att hon fortfarande kan slå Holly och garanterat slår sönder de andra nämnda damerna.

  Matt Serra sa det bra och gav en bra förklaring till varför Miesha Tate kom med annorlunda hot än Rousey mot Holly.

  Kortfattat så sa han om man tittar på Holly så är hon ett fysiskt monster och otroligt stark speciellt i överkroppen men också i benen.

  Rondas takedowns är baserad på judo vilket innebär att hon måste komma i närkontakt för att få till kasten sen väl på marken så är hon ett odjur. Ronda hade det lätt att komma i dom där närkontakterna för att hennes boxning är helt ok, världsklass om man jämför med de hon mötte tidigare. Så hennes nertagningar är mer baserat på kast än en brottares takedowns.

  Så här uppstod 2 problem mot Holly. 1: Holly är en otroligt grym stand up fighter med all rutin i världen med hennes boxning och kickboxning bakgrund så att komma i den där närkontakten som Ronda behöver är otroligt svårt.

  2: När hon väl kommer till den där närkontakten så är Holly ett fysiskt monster som är otroligt stark, hon kan med sin styrka ta sig ut därifrån och henne kastar man inte hur som helst från de där nära positionerna när båda står upp.

  Vad gäller Miesha Tate så är hennes nertagningar mer baserad på brottarens och det betyder att hon kan shoot for the takedown och ta Holly när hon inte är i riktig balans. Hon kan mix it up på ett bättre sätt än Ronda när hon möter Holly för hon kan blanda mellan takedowns på brottarens sätt och trade blow for blow i stand up, så man vet inte vad som kommer och när.

 • Tommy
  9 April 2016 at 07:08

  kanske hon gör det smart i att hålla sig undan allt som har med mma att göra! desto större omg wow och sånt om hon bara dyker upp utan att någon är beredd på det! och hon är ju ett stort wrestling fan och där gör dom sånt hela tiden! så kanske hon försöker införa lite mer överraskningar och spänning till ufc! just nu står allt på internet så det finns inga stora överraskningar! men kanske Ronda lyckas! och det blir ju nästan som att börja från början för henne om hon håller säg undan ett tag! man vet inte vad hon har tränat medans hon har varit borta!

 • Peter Andersson
  9 April 2016 at 10:44

  Om sporten passerat henne vet vi ju inte förrän hon kommit tillbaka, vilket jag gissar att hon gör. Nästan löjligt att påstå bara för att hon led en svår förlust. Och hon har alltid varit knepig med media, såväl gammel som sociala, känns ju extremt osannolikt att hon skulle starta en pod bara för att hålla sig relevant.
  Ingen har glömt Ronda, det är bara det att vi inte vet när hon kommer tillbaka så vi pratar inte om henne lika mycket. Men när hon gör det blir det titelfight och karusellen snurrar igång igen.

  Har sporten passerat Conor? Dillashaw? Silva? Kom igen.

 • Johan
  9 April 2016 at 10:55

  Ronda är anledningen till att jag nu är besatt av mma. Hon har tagit sporten till höjder ingen ens skulle våga drömma om

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...