Dana White flugvikt
UFC-presidenten Dana White. Foto: MMAnytt

Krönika: Hyckleriet når nya höjder

Rehab för en dag? Tillåt mig att bli förbannad. Hyckleriet bara växer och växer. Nu får det fan i mig vara nog.

Att UFC ser Jon Jones som en kassako har det väl aldrig varit några tvivel om. I och för sig ser UFC alla sina fighters som medel för att öka på sina vinster. Däremot har UFC använt Jones gång på gång som deras ansikte utåt och det är inte så konstigt. Jones bedrifter i oktagonen går inte att förneka. Redan från debuten mot Andre Gusmao på UFC 87 den 9 augusti 2008 har Jones visat att han är något speciellt. När han sedan tog UFC:s titel i lätt tungvikt är det ingen, förutom Alexander Gustafsson, som ens varit i närheten av att besegra honom. Med ett sådant facit är det naturligt att de stora pengarna hägrar för både Jones och UFC.

När nyheten om Jones positiva test för kokainmetaboliter kom ut var det många som tappade hakan. När det sedan framkom att UFC visste detta innan matchen mot Cormier blev jag irriterad. När Jones skrev ut sig från sin rehab efter endast ett dygn blev jag förbannad. Det är svårt att inte tänka att detta har varit planerat av UFC ändå sedan de fick reda på att Jones testat positivt. Att i ena stunden fördöma fighters som använder droger för att sedan agera precis tvärtom är inte snyggt. Dana White har vid åtskilliga tillfällen berättat om vilka hårda regler de har för de som åker fast med droger i kroppen. Det gällde uppenbarligen endast om de inte drog in lika mycket pengar som Jon Jones.

Dana White gör bort sig
Att Dana White ser dollartecken i det mesta är i och för sig ingen nyhet. Personligen har jag tröttnat på hyckleriet. Antingen får de ha ett regelverk som gäller alla eller så får de ta bort det helt. Att vända kappan efter vinden är något som politiker håller på med. Det är inget som en vd för världens största MMA-organisation ska syssla med. Jag tycker att White bara gör bort sig i hanteringen av Jones just nu. Det finns ett väldigt roligt klipp som MMA Vines la upp. Där kan ni se hyckleriet från Dana White.

När Jon Jones mamma, Camille Jones, berättade om hur bra det var att sonen åkte dit blev jag glad en liten stund. Glädjen försvann dock lika fort när hon berättade om hur familjen nu kunde hantera detta samt att situationen nu var under kontroll. Om du har ett missbruk så kan det omöjligt vara under kontroll efter ett dygn på rehab. Frustrationen inom mig växer ännu mer.

Nå, vad tror jag har hänt? Jag tror att Jon Jones har festat loss och dragit några linor. Jag tror inte detta är första gången men jag är inte säker på att han har ett missbruk. Jag tror att detta bara var ett sätt för UFC och Jon Jones att försöka skapa en bild av att de tog det positiva testet på allvar. Det är ett försök för Jones att ge ett sken av att han bryr sig. Det är ett försök av UFC att behålla sin kassako på samma nivå. Jag tror att Meja hade rätt i sin gamla 90-talsdänga. It´s all about the money. Jag tycker att detta är ett hån mot alla de andra fighters som aldrig skulle behandlats på samma sätt. Jag har tröttnat på Jon Jones och jag har tröttnat på Dana White. Jag ber till gudarna att Alexander Gustafsson knockar Anthony Johnson för att sedan göra detsamma med Jon Jones. Jag ber till gudarna att White ska få dansa efter Gustafssons pipa. Snälla, låt detta slå in!

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
KrönikaUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
29 Kommentarer
 • HighFour
  14 January 2015 at 08:56

  Men är det inte lite som när Diaz och grabbarna röker på och det är ok? Just när det gäller “vilka hårda regler de har för de som åker fast med droger i kroppen”. Det är väl förresten inte ens UFC som styr testerna och straffen (mer än att om du går en fight och den blir “underkänd” för att du är drogad/dopad så blir såklart UFC förbannade, eftersom en match blir ogiltigförklara). Så länge de inte har det i systemet vid matchdag är det ju lugnt.
  Sen finns det mycket annat i den här historien som man kan säga ett och annat negativt om.. (Edit: Inte DIN historia, utan hela Jones Nose-skandalen)

  • HaLiteKoll
   14 January 2015 at 11:09

   Om vi ska gå enligt Code of Conduct så ska Jones ha ett straff.

   Enligt Nevadas lag är det olagligt att ha kokain i systemet.

   Code of Conduct säger inget om att du ska ha blivit dömd, räcker med att du har åkt fast.

   Sen är det skillnad på Cannabis och Kokain i USA, de har lärt sig att skilja på droger tillskillnad från oss i Sverige bl.a.

   Cannabis är lagligt i en hel del stater nu som en “recreational” drog, kokain är inte det i någon stat alls, det är strängt förbjudet.
   Det som en del Amerikanska journalister också påpekar är att drogtesterna för Cannabis är extremt dåliga, istället för att ta korrekta drogtester för cannabis för att spara pengar så valde NSAC att istället höja värdet vid urintester, vilket är bra men inte helt korrekt.
   Jag tror Luke Thomas och andra amerikaner har mer koll än dig, mig och alla andra i Sverige som skriver och kommenterar om detta.

 • Baz3
  14 January 2015 at 09:06

  “Att vända kappan efter vinden är något som politiker håller på med. Det
  är inget som en vd för världens största MMA-organisation ska syssla med.”

  Korruption som påverkar våra liv dagligen är oundviklit, skit i det. Men om det händer i min favoritsport, då jävlar är måttet fullt! :)

  • ivey2
   14 January 2015 at 10:43

   FIFA, UEFA, FILA etc. Varför skulle UFC vara annorlunda?

 • johan :D
  14 January 2015 at 09:11

  Ja han har nog partat loss och dragit några linor och det är nog inte första eller sista gången, räknat fel på hur länge det skulle sitta i kanske. Det är väl lättare att sopa undan mattan och få sympatier ifrån fans om UFC säger att det ligger ett missbruk bakom….låta det gå 1-2 dagar och sen låtsas som inget hänt :)

 • supatrupa
  14 January 2015 at 10:36

  Jag ser inget fel i det här. Han hade rester av kokain i kroppen mellan matcher vilket inte är emot reglerna. Vad tycker du att UFC ska göra? Stänga av honom fast han inte brutit mot några regler? Sen är det ju så samhället ser ut, en person kan inte ta lite kokain då och då utan att anses vara en missbrukare och eftersom UFC och Jon Jones måste tänka på sitt varumärke skriver han in sig på rehab vilket han förmodligen inte behöver eftersom jag inte tror han är någon missbrukare. Hur många gånger har vi inte sett svenska kändisar åka dit för kokain och sedan gråta ut i pressen om att dom är missbrukare? Även i de fallen tror jag många gånger det är ett sätt att rentvå sitt namn.

  • John Sjöström
   14 January 2015 at 12:06

   UFC är arbetsgivare. De flesta arbetsgivare brukar reagera rätt hårt vid div. olagligheter. NFL, NBA mm. Tex så har spelare blivit avstängda för misshandla utanför plan.

   • Jewjutsu
    14 January 2015 at 02:18

    Vad snackar du om? NFL och NBA är värdelösa exempel. De agerar bara hårt om ett ev mediedrev drar igång. Ray Rice fick ju för fan bara 2 matchers avstängning från början. UFC är långt ifrån ensamma om att hantera storstjärnor annorlunda jämfört med “vanliga” spelare/utövare. Nu hade UFC dessutom turen att det fanns ett kryphål att skylla på så de slipper straffa/stänga av Jon Jones.

    Jag försvarar inte Jon, men att påstå att det här är nåt unikt för UFC är bara löjligt.

    • John Sjöström
     14 January 2015 at 11:19

     Vill man profilera sig som en seriös organisation och arbetsgivare så anser jag iaf att man måste bestraffa dåliga beteenden. Bara för att NFL och NBA “inte gör något” så betyder det inte att det är okej att UFC går samma väg. Om UFC inte bestraffar saker som doping, kokain, misshandel mm så kommer de att skada UFC i längden.

  • Herr Elof
   14 January 2015 at 12:55

   Fast UFC har ju sina egna regler i Code of Conduct vilka borde kunna användas betydligt skarpare än den här mesiga attityden ger.
   Jones behöver ju inte få sparken, men NÅTT straff istället för att försöka vända det till nått jämra hyllnikgsförsök.
   “Han visar moget uppträdande gullepojken”
   Mmmmmh. … eller hur.

   • Patrik Andersson
    14 January 2015 at 04:01

    “Egna regler” ;)

 • HaLiteKoll
  14 January 2015 at 11:00

  Det är OLAGLIGT att han kokain i systemet enligt NEVADAS LAGAR.
  Jag totalt skiter i hur NSAC ser på det i tävlingssyfte men det är OLAGLIGT enligt LAGEN i Nevada.
  Sen det här med rehab och att Jones “skrev ut sig” en dag efter…
  När man kommer in på ett sånt ställe så ställer de en massa frågor till en för att avgöra om man verkligen har ett missbruksproblem eller om man bara tagit fel beslut.
  Eftersom han blev utskriven efter en dag/natt så antar jag att de kom fram till att Jones inte har några missbruksproblem därav får han inte stanna kvar.
  Det börjar bli löjligt när Svenskar ska kommentera vilka regler som gäller, varför han blev utskriven ur Rehab osv, UTAN att ha minsta koll på vad som gäller i UNITED STATES OF AMERICA.
  INGEN och då menar jag verkligen INGEN bryr sig om vad som gäller i Sverige förutom Svenskar.
  Läser MMAnytt’s skribenter Amerikansk MMA media eller saxar ni bara från UFC.com och Ariel Helwani?
  Helwani är inte direkt känd för att skriva kritiska artiklar om UFC.

 • Gargabott
  14 January 2015 at 12:46

  Det här är illa, men INGENTING jämfört med ufc:s agerande kring Sonnen. En kriminell notorisk fuskare som inte åstadkomm något mer än att vanära sporten på alla tänkbara sätt.

 • mmaTaliban
  14 January 2015 at 12:51
 • Erik Svanborg
  14 January 2015 at 01:31

  Väldigt bra summerat i videon, det är mr Vit i ett nötskal. Hycklare, hycklare, hycklare.

 • Koooooo
  14 January 2015 at 02:04

  okay, ska va helt ärligt. Det är inte alls säkert han har nåt kokain beroende. Han kanske festa och fick i sig en halv gubbe. Och blev “caught” . Det som är grejen tror jag är att han har råd att vara koks missbrukare. Det har inte vanligt folk råd med. Jag har laddat på själv ett par gånger, jag har ett fullt normal fungerande liv. Han hade otur, gjorde en dum grej, åkte fast. Hoppas han inte är laddtorsk med miljoner kronor på banken, då ere kört

  • Koooooo
   14 January 2015 at 02:05

   däremot är det superlöjligt att cannabis ska få dig att böta och bli avstängd men inte om du drar kokain. Jones borde bli av med sina pengar från DC matchen.

 • tojo77
  14 January 2015 at 02:42

  I klippet i artikeln pratar DW om banned substances (som UFC straffar), DW nämner inte recreational drugs som cannabis och kokain. Ser inte var hyckleriet ligger i just den videon.

  • Journalism
   14 January 2015 at 02:49

   Wow… Redan 30 sekunder in i klippet nämner han det.
   Jag rekommenderar dig att använda topps framöver.
   Hygien är viktigt….

   • tojo77
    14 January 2015 at 02:59

    Haha, skyller på att jag körde bil och missade visst början. Ska använda “topps” lite oftare ;)

    • GiveMeMega
     14 January 2015 at 05:08

     surfar du mmanytt samtidigt som du kör bil? :S

     • tojo77
      14 January 2015 at 05:17

      Yes, klickar på ett klipp vid ett rödljus och lyssnar. Försöker undvika att skriva inlägg.

    • Journalism
     14 January 2015 at 06:40

     Det är lugnt mannen, vi alla gör misstag i mellan åt, kolla bara på Jon Jones ;)

 • Supert
  14 January 2015 at 07:23

  Lika mkt hyckleri i media som hos Dana White. Faktum är att vi inte vet ett skvatt huruvida detta ska klassas som ett missbruk eller inte. Att döma av rehabvistelsen är det inte ett missbruk. Så lugna ner er lite med att döma ut UFC, Jones, NSAC osv tills vi vet mer om vad som har hänt.

 • Jamal Ryback
  15 January 2015 at 05:53

  Nja, måste backa Dana lite här. Tekniskt sätt är han inte dubbelmoraliskt. Klippen från mediascummen är när någon har varit positiv på testen “in competition” inte från en månad innan som denna fall. Deras jobb är inte att vara poliser under hela fight kampen gällande gatudroger som cannabis, smärtstillande osv. Egentligen skulle Nevada kommissionen inte ens testat han för det utan bara för steroider, testosterone osv. Men under “in competition” tiden kan droger som kokain, cannabis, smärtstillande osv, vara en hjälp under fighten. “in competition” menas 12 timmar innan och direkt efter fighten då de gör prover. Annars skulle Nick Diaz och många fler ha de riktigt jobbigt. Kolla MMA Beat senaste episod då de förklarar det bättre. Meeeeen han snackar lite BS när han säger att han bryr sig om “Jon Jones, the person” och inte PPV stålarna, eftersom han väntade lite innan de skickade honom till rehab.

 • Olof86
  20 January 2015 at 10:09

  Jag tycker all doping m.m bör släppas fri. Vi vill se bästa tänkbara matcher… detta är inte fotboll… detta är MMA…. Om det vore upp till mig hade jag bestyckat dom med svärd och yxa!

  • Headown
   23 January 2015 at 01:26

   Det är inte, har aldrig, och kommer heller aldrig att vara upp till dig din pajas. (;

 • Headown
  23 January 2015 at 01:24

  Mycket väl skrivet.

 • Svara