Exklusiv intervju: Alexander Gustafsson “Tankarna på att sluta fanns där”

Det var strax över 2 månader sedan en hel arena av mer än 30 000 besökare tystades när det otänkbara hände. I UFC on Fox 14:s huvudmatch, i vad som skulle komma att kröna den nästa utmanaren om Jon Jones mästarbälte, avslutades Alexander Gustafsson i den första ronden av en hårtslående, explosiv Anthony Johnson. Vad som följde Alexander var en längre tid i det tysta, en semester. En tystnad som Alexander nu är redo att bryta när han utvilad och motiverad tar nytt sikte på sin nästa motståndare, den före detta titelutmanaren Glover Teixeira. Mötet, som är tänkt att agera huvudmatch för UFC Fight Night 69, förväntas äga rum den 20 juni i Berlin. Detta hade Alexander att säga i en pratstund tillsammans med MMANYTT.

F: Det var nu strax över 2 månader sedan du ställdes mot Anthony Johnson i Tele2 arena Alexander, varför all denna tystnad sedan dess?
S: “Det var en tuff tid i mitt liv som jag var tvungen att gå igenom. Det blev en hel del tvivel. Det har varit tufft helt enkelt, men nu är jag tillbaka på mattan igen med nytt fokus. Jag är motiverad, med nya mål, och just nu känns det riktigt bra!”

F: Hur hanterar du mentalt faktumet att du för första gången blev avslutad genom slag i din senaste match. Som divisionens kanske främsta striker, är det något som tynger dig?
S: “Ja, det gör det ju. Eller det var ju kanske inte faktumet att jag avslutades i sig som tyngde mig. Jag har ingen speciell prestige egentligen, utan det var väl mer faktumet att det var en match som jag inte fick förlora. Det var på hemmaplan, med svenska fansens stöd där även många av mina bekanta var på plats i arenan. Det var hårt för mig”.

F: Innan mötet mot Anthony Johnson så hyllades du gränslöst i media som sportens nästa stjärnskott, därefter följde kritik så illa att du till och med uppmanades till att pensionera dig av läkare som Martin Ingvar. Var det en omställning i kritik svår för dig att hantera?
S: “Det var inte svårt alls, absolut inte. Däremot så hatar jag att förlora. Tankarna på att sluta, lägga av fanns ju där efter matchen. Det är något som man hela tiden får slåss mot som idrottsman, man har tivel som man får kämpa mot varje dag. Det var tufft att gå igenom det som följde efter matchen, inte tack vare Martin Ingvar, men jag fick så mycket kärlek från fans, familj och vänner, så det var bara att bita i det sura äpplet. Ta tag i vad som hände och finna nytt fokus”.

F: Vad har du att säga till de som menar att du tagit för många smällar?
S: “Det är ju ingen hemlighet att det inte är bra att bli slagen, men samtidigt så sker ju inte det varje dag, inte ens varje gång man tävlar. Det här var första gången i min karriär som det här hände. Det här är en sport där vad som helst kan hända. Jag tror ju att exempelvis hockeyspelare får bra många fler hjärnskakningar än vad vi MMA-utövare får. Folk får tycka vad de vill, jag tar inte åt mig överhuvudtaget”.

F: Vad är dina ambitioner för 2015?
S: “Jag vill försöka gå 2 matcher till under året. Den första nu i juni mot Glover Teixeira, och går allt bra i den matchen så kommer jag vara intresserad av att gå en till match under vintern. Så ser mina planer ut just nu, det är vad jag vill göra”.

F: Vad ser du som ditt största övertag över Glover Texiera och vad skulle en vinst över honom innebära för dig?
S: “En vinst över Glover skulle kunna föra tillbaka mig till positionen som en titelutmanare, det är dit jag vill komma, så det gäller att besegra, gå igenom, motståndarna jag får av UFC. Det är det jag behöver göra. Mitt största övertag över Glover skulle jag vilja säga är min snabbhet och faktumet att jag har bättre teknik stående än honom. Men också mitt självförtroende, jag vet att jag är en av de bästa i divisionen. Jag lärde mig mycket under min senaste match mot Anthony Johnson. Jag behöver bli tightare, få en bättre guard, och det är något som jag jobbar på att rätta till”.

F: Tidig marknadsföring av matchen mellan dig och Glover talar för ett stående krig. Hur ser du dock på framgångarna som din nära träningspartner Phil Davis fann i sitt möte mot Glover? Är det möjligt att vi får se en mer brottarorienterad Alexander den 20 juni?
S: “Nej, utan jag känner att mitt esse är att stå upp. Jag kommer lägga krut på att det här ska bli en underhållande match. Jag fick inte visa min fulla potential under min förra match, det tänker jag däremot visa i den här matchen mot Glover”.

F: Efter ditt möte med Anthony Johnson så började rykten snabbt cirkulera om att du blev skakad under matchen av en skallning snarare än ett slag och att du under ditt förberedande träningsläger ska ha knockats under sparring. Finns det någon sanning till dom här ryktena?
S: “Nej. Sparring är sparring, vi kör hårt, men knockad har jag inte blivit. Vad som träffade mig under matchen mot Anthony vet jag däremot inte. Det blev bara svart, men det finns inga ursäkter. Om det var en skallning eller ett slag har ingen betydelse, jag torskade, så enkelt är det, och nu behöver jag ta nya tag”.

F: Oavsett vem din motståndare är så tycks du blivit synonym med Jon Jones där du egentligen får nästan lika många frågor om honom som dina kommande motståndare. Hur trivs du i den rollen, är det något som du upplever påverkar dig?
S: “Det påverkar mig inte, jag har lärt mig att hantera det. Jag tyckte det var skitjobbigt förut då folk tenderar att se över de jag ska möta. De verkar tro att alla matcher bortsett från Jon Jones kommer att bli en ”walk in the park” för mig. I exemplet Anthony Johnson så fick jag svara på fler frågor om Jon Jones under uppbyggnaden till den matchen. Det kan vara jobbigt, för det känns som att folk ibland ser över faktumet att jag möter folk som hör till toppen, i världen. Men jag har lärt mig hantera det, det finns inte utrymme för att bli påverkad av det”.

F: En av dina huvudsponsorer Unibet är också en av de största officiella samarbetspartnerna för UFC i Europa. Tror du att detta haft någon betydelse i beslutet att åter ta dig till Europa för den tredje gången i rad?
S: “Nej, det tror jag väl egentligen inte. UFC vill ju breda ut marknaden globalt. De lägger mycket fokus på Europa just nu där jag blivit lite av en ambassadör för sporten. UFC brukar vilja använda sig av européer i Europa, amerikaner i USA. De vill ge folket en fighter som de för marknaden tror kan fylla en arena”.

F: Det går rykten just nu om att UFC skulle vara intresserade av att återvända till Sverige i oktober i år. Om så är fallet, är det ett kort som du skulle vara intresserad av att medverka i?
S: “Så länge allt går som jag vill i matchen mot Glover, att jag vinner, så är det definitivt något som jag kan tänka mig diskutera mer i framtiden. Absolut”.

Foto: Per Häljestam

Kategorier
ExklusivtIntervjuUFC
13 Kommentarer
 • bamse
  1 April 2015 at 05:28

  ödmjuk och självsäker nu är han tillbaka!
  Kung alex

  • Danteman
   3 April 2015 at 03:50

   Yes, Alex kommer gå loss totalt!
   man är lite nojjig såklart.. menmen! det ska nog gå vägen broder

 • Jonteh
  1 April 2015 at 05:44

  Fantastisk intervju. Alexanders ärlighet är beundransvärd!

 • ChristerD
  1 April 2015 at 07:54

  Otroligt skönt att han är tillbaka! Jag kommer alltid stöta honom.

  • ChuteBoxe
   2 April 2015 at 09:40

   Då blir AGs flickvän sur!

 • jocke e
  1 April 2015 at 09:27

  Dock så lär inte en vinst över Glover sätta han i en position som titelutmanare utan han får nog vinna minst 3 raka utöver glover.

  Tror dock han torskar på knock och lägger handskarna på hyllan efter

  • tojo77
   1 April 2015 at 11:28

   3 raka + Glover för att få titelchans? Så många finns inte i LHW. Slå Glover så får han Contendermatch direkt tror jag. Alla har provat lyckan på Jones om Rumble torskar och då har Alex varit klart närmast. Den returen vill folk ännu se.

  • Humle Dumle
   1 April 2015 at 11:48

   Vem menar du skulle få titelchans innan Alex då?

   Cormier kanske, men han mötte ändå Jones för tre månader sen. Lite tidigt för en re-match. Annars finns det inga utmanare i dagsläget.

 • Headown
  2 April 2015 at 09:02

  Jag tror att Mauler kommer att komma tillbaka starkare än någonsin. Matchen mot Glover är naturligtvis farlig med sin power, men tror att Mauler kommer att hålla sitt avstånd och tröttar ut samt avslutar honom innan klockan ljuder i sista ronden. Jag tror stenhårt på Mauler, tror han skulle tjäna mycket på att byta camp I USA nu, och få lite nya fräscha infallsvinklar och idéer. Har fullt förtroende för dig Alex, Krig Mauler!

 • Siddharta G
  2 April 2015 at 10:19

  ALEX IS BACK BABY! Texeira presenterar inga stora problem för Alex, ALex har bättre striking och Glove kommer förmodligen vilja stå, sen ligger han där. Förmodligen en snabb KO som mot Manuwa, eller när Texeira är utmattad i tredje.

 • Eric
  2 April 2015 at 07:10

  Har ni inte redan publicerat den här intervjun? Det är flera artiklar som dykt upp flera gånger, kan inte svära på att detta är en av dem men allt låter väldigt bekant.

 • Metallica
  2 April 2015 at 07:34

  Jag trodde inte att han skulle komma tillbaka..
  Trodde att han skulle bli “utbränd” eller skador i nacken efter de 4 sista slagen.
  Hoppas på vinst!
  .
  Tänkte direkt på denna låt då jag hörde att matchen skulle gå i Berlin;)
  Nepper Schlepper Schlechte Rapper – Sommer in Berlin.

 • Jürgen
  2 April 2015 at 07:46

  Är inte så säker på att han verkligen är tillbaka mentalt, det lyser inte direkt av självförtroende i hans ögon nu för tiden.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...