Intervju med Alistair Overeems brottningstränare Babak Nejad

Svenske brottningstränaren Babak Nejad har varit en del av Alistair Overeems förberedelser inför UFC 169. MMAnytt tog ett samtal med den erkände brottningstränaren på plats i New York.

Babak Nejad från Swedish Top Team fick förtroendet att ansvara för brottningsträningen för Alistair Overeem inför hans match mot Brock Lesnar. Det resulterade i vinst för den holländske tungviktaren. Sedan dess har Overeem dragit på sig två raka förluster. För att bryta sviten tog Overeem ännu en gång hjälp av Nejad. Tillsammans med ett team följde Nejad med till Thailand för träningslägret inför UFC 169.

Thailand var ju bra träning, ganska tuff träning. Vi hade många ryssar som kom och tränade med oss. Några UFC-killar som jag anordnade att de skulle komma. Ryan Jimmo var en av dem. Sergei Kharitonov en annan och även några andra. Det var riktigt bra träning. Vi försökte slimma ner honom, få honom att gå ner i vikt för att få igång konditionen, säger Nejad till MMAnytt.

Vi har räknat med att [Frank Mir] ska försöka gå på nedtagningar och ifall han bara hänger sig fast på Alistair och bara drar ner honom till marken. Så jag har MMA-brottningen och skött fyspassen. Så det blev en hel del brottarfys med andra ord. Det blev en hel del träning på stående nedtagningar, hur man sticker upp från golvet om han blir nedtagen. Det var min avdelning.

Nejad fick frågan om Overeem jobbat med enbart defensiv grappling eller om han även förberett sig inför den kommande matchen med offensiv grappling.

Det är både och faktiskt, säger Nejad. Alistair är så explosiv så jag kan inte se att Mir klarar av att hålla honom mot buren. Han kan liksom sticka när han vill. Att hålla honom mot buren har jag svårt att se. Andra kan hamna mot buren och då kan Alistair komma med knän. Vi har jobbat på hur vi ska hålla folk lite längre mot buren så att han kan göra lite ”damage”.

Overeem är ett av de mest välkända namnen inom kampsport och har möjligheten att arbeta med vilka han vill. Varför valet föll på just honom förklarade Nejad på följande sätt.

Det är för att han vet om min bakgrund. Redan -96 till -98 brukade jag träna med Vitor Belfort. Jag tävlade i USA i college i division 1. Jag blev All American i USA. Det är inte meningen att skryta men det är väldigt få som har en bakgrund inom fristilsbrottning, grekisk-romersk och collegebrottning. Sammanlagt är vi kanske tio personer i världen som gjort allt det här. Stående kan man vara fristilsbrottare när man kör MMA. Ner på marken är det collegebrottning som gäller, det Brock [Lesnar] och alla de kör.

Jag tränade Tito Ortiz redan -96, -97 och -98. Vitor Belfort redan då. Jag brukade rulla med [Fabricio] Werdum på Beverly Jiu-Jitsu. Köra med Mark Kerr och Mark Coleman. Jag har ju den bakgrunden och det har [Overeem] kollat upp.

Jag tränade Overeem inför fighten med Brock ledsnar och då gick det bra. Så blev jag headcoach för brottningen på Blackzilians. Då hade jag Rashad Evans, Vitor Belfort, Thiago Silva, Tyrone [Spong], Eddie Alvarez, Michael Johnson och Anthony Johnson. Han har kollat mycket på bakgrunden och allt det här. I Brock-fighten gick det väldigt bra. Han hade ju en single-leg men kunde inte avsluta. Så det gick bra då och jag var ju inte med de två fighter där han förlorade. Så nu blev jag inkallad igen. Det är väl därför antar jag [att han valt mig].

Overeem möter Frank Mir på huvudkortet av UFC 169: Barao vs Faber II som går av stapeln på Prudential Center i Newark, New Jersey, den 1 februari.

Foto: Patrick Jenkinson för MMAnytt/Burspråk.

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
IntervjuUFC
14 Kommentarer
 • Leonidaz
  1 February 2014 at 01:50

  Är han född i usa eller flyttade han det senare? Hur länge bodde han där? Skulle va roligt att veta

  • erik
   1 February 2014 at 10:54

   Svenskt stål med persiska influenser. Bara pluggat och bott i U S and A. Är hemmahörande i Göteborg och även tränare på Sweden Top Team. Började som som brottare i Göteborgs Atletklubb.

 • Patrik Andersson
  1 February 2014 at 03:26

  Jävlar va nyvaken jag är.. Läste “Inbrottstjuv mot..”

  • Olof86
   1 February 2014 at 10:53

   Looooool

  • Bed Intruder
   1 February 2014 at 05:42

   Ditt undermedvetna kopplade hans namn med brottslighet. :D

   • Patrik Andersson
    1 February 2014 at 09:34

    Fast nu var det ju inbrottstjuv MOT honom jag läste.

 • Kiltcalle
  1 February 2014 at 09:23

  Hade ingen aning om varken Swedish Top Team eller hur meriterad Babak Nejad är. Riktigt intressant och kul att läsa om!

 • Metallica
  1 February 2014 at 12:02

  Var köper man mössan? Cool som fan!

  • nitohu
   1 February 2014 at 02:28

   Ja, mössan är cool. OM man tillhör Swedish Top Team

   • Metallica
    1 February 2014 at 06:20

    Mupp, så man kan inte köpa en Milan tröja om man inte är med i laget. Idiot.

    • nitohu
     1 February 2014 at 06:43

     Lite skillnad. En Milan tröja har man för att man gillar och håller på laget. Swedish Top team är vad jag vet inget lag i nåt seriesystem. Utan en träningsklubb med inriktning på MMA. Blir lite löjligt om man flashar omkringi en mössa med deras namn på bara för att kunna se lite cool ut och spela allan.

     Sen så skulle det kännas lite mer moget om du skippade epiteten.

     • Metallica
      1 February 2014 at 07:09

      Team =Lag, nått man kan hålla på och heja på.
      Walkout t-shirtar, säljes på många ställen med deras klubb namn och slogan ska man inte sponsra dessa klubbar?
      Over and out.

     • nitohu
      1 February 2014 at 07:26

      Ok. You’re out

  Svara

  UFC ODDS
  UFC 27012
  Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
  Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
  Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
  Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
  Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
  Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
  Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...