Krönika: Är Beneil Dariush och Frankie Saenz verkligen rättmätiga vinnare?

Nattens gala bjöd publiken i Nashville på två matcher som avgjordes av ifrågasättbara domarbeslut. Var Beneil Dariush värd sin vinst mot Michael Johnson, och var Frankie Saenz rättmätig vinnare mot svenske Sirwan Kakai? Bägge matcherna slutade i delade domslut och åsikterna är skilda…

Under natten var det dags för UFC Fight Night 73: Teixeira vs Saint Preux i Nashville, Tennesse. Flera imponerande avslut rundades av med en huvudmatch mellan de topprankade lätt tungviktarna Glover Teixeira (23-4) och Ovince Saint Preux (18-7), där den förstnämnda lyckades strypa ut “OSP” för att återvända till vinstkolumnen.

Två av galans matcher slutade dock i delade domslut, om än den ena mer kontroversiell än den andra.

Stardown mellan Michael Johnson (vänster) och Beneil Dariush under invägningen. Foto: UFC.

Staredown mellan Michael Johnson (vänster) och Beneil Dariush under invägningen. Foto: UFC.

 

I galans delade huvudmatch stod underdogen Beneil Dariush (12-1) för en, vad jag själv och de flesta andra anser, oförtjänt skrällseger mot den topprankade lättviktaren Michael Johnson (16-9). Två av tre poängdomare ansåg att Dariush tog hem två av tre ronder, och trots att den tredje domaren dömde 29-28 till Johnsons fördel menar vissa att det till och med rörde sig om en klar 30-27, det vill säga att han borde vunnit varje rond.

Poängkortet för Michael Johnson vs Beneil Dariush.

På galans underkort ställdes svenske Sirwan Kakai (12-3) mot den nummer 14-rankade bantamviktaren Frankie Saenz (11-2), i en match där domslutet förmodligen var en aning mindre chockerande. Visst tyckte en del, inklusive kommentatorn Kenny Florian, att Kakai förtjänade vinsten. Utan att vara partiska som svenskar håller dock många nog med om att bägge fighters hade sina stunder, och att matchen egentligen hade kunnat sluta åt vilket håll som helst.

Något som inte riktigt kan sägas om den delade huvudmatchen på samma sätt.


Medan Johnson var den
som ständigt höll pressen, försvarade samtliga nedtagningsförsök och träffade hårdast, kom Dariush visserligen in mer i matchen i den andra ronden, och i synnerhet den tredje. En del håller nog med poängdomarna om att Dariush knep den sista ronden – men den andra? Visst var den inte lika solklar som den första ronden, där Johnson nästan avslutade matchen med en höger. Men nog låg han definitivt fortfarande steget före med sin press och överlägsna slagkraft, har jag fel?

Vad gäller svenske “Zohan”, anser i alla fall jag att domslutet var rättvist. Domarsiffrorna var 28-29, 30-27, 30-27 och vissa klagar på de domare som dömde varje rond till Saenz. Jag menar dock på att matchen egentligen var så pass jämn rakt igenom att varje rond kunde gå åt vilket håll som helst.

Frankie Saenz träffar Sirwan Kakai med ett hårt knä mot kroppen. Foto: UFC

Frankie Saenz träffar Sirwan Kakai med ett hårt knä mot kroppen. Foto: UFC

Det kändes på något sätt som att Saenz styrde mer med sin press, och att hans hårda attacker var mer hotfulla än Kakais kontringar. Visserligen såg amerikanens teknik sämre ut mot matchens slut, men han hade verkligen gjort markanta förbättringar i sitt stående i jämförelse med hans tidigare matcher och var dessutom den som träffade mest enligt statistiken. Och även om “Zohan” säkrade flest nedtagningar, lyckades Saenz alltid ta sig upp ganska snabbt. Dessutom fick även Saenz till en nedtagning och hade stunder på marken med ground and pound och ett strypförsök.


Så för att summera
mina egna åsikter kring nattens två delade domslut, så borde det rimligtvis enbart handlat om ett. Ibland är matcher så pass jämna med små marginaler, att poängkorten kan vara vitt skilda just för att det inte finns någon klar vinnare. Kanske borde Kakai vs. Saenz slutat oavgjort, som vissa föreslagit. Det rörde sig hursomhelst mer om ett sylvasst domslut än vad man skulle kalla ett “rån”.

Den delade huvudmatchen, däremot, borde verkligen inte slutat som den gjorde. Enhälligt domslut i fördel för Johnson var vad de absolut flesta väntade sig, och det är olyckligt att resultatet blev som det blev i den matchen. Lättvikten är en av de mest proppfulla divisionerna med talang, där det är oerhört tufft att klättra i rankingen. Det skiljer hela sju placeringar på rankingen mellan herrarna och nu finns det chans att Dariush övertar Johnsons femteplats.

Beneil Dariush. Foto: UFC

Beneil Dariush. Foto: UFC

Är det verkligen någon som tycker att Dariush visade att han är bättre än Johnson?

Det tror jag inte. Visst kan man sitta och överanalysera eller stirra blint på statistiken som gav en betydligt jämnare bild av matchen. Man kommer dock inte undan faktumet att det rör sig om en fight. Hur får man det till att den som ständigt styr tempot i matchen och är den enda som är nära till avslut, med stor skillnad i slagkraft, förlorar – oavsett om man bedömer rondvis eller matchbilden som helhet?

Det kan i alla fall inte jag förstå mig på.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Beneil DariushExklusivtFrankie SaenzKrönikaMichael JohnsonNyheterSirwan KakaiSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
11 Kommentarer
 • Afasi
  9 August 2015 at 06:20

  Årets rån… hur i helvete kunde Dariush vinna den där fighten, är domarna blinda ?

  • Ashah Tafari
   9 August 2015 at 06:38

   Frågan är vilket som är värst, detta eller Sanchez vs Pearson förra året..?

   • Criixxus
    9 August 2015 at 08:57

    Hade bettat på Johnson, och den gången hade jag bettat på pearson, detta rånet var värre…

    • Henrik Söderström
     9 August 2015 at 09:58

     Även jag som hade bettat på Dariush och var partisk “åt andra hållet” tycker att det borde varit Johnsons vinst

   • Humle Dumle
    9 August 2015 at 10:36

    Fortfarande Sanchez-Pearson, där den ena mest svingade luft.

    Men hur man tittar på två ronder där en fighter slår mer och bättre, är den mer aggressive och dessutom kontrollerar oktagon-golvet och dömer till den andres fördel…

    Ja du, om jag det visste.

   • Yourston
    9 August 2015 at 10:58

    Pearson var värre, men detta var klart året sämsta domslut jag sett. Hoppades på Dariush, men inte genom rån.

 • Hiho
  9 August 2015 at 06:47

  Tycker om att det blir sånna här konstiga domarpoäng, så att fighters aldrig ska känna sig säkra på vinst. MMA ska handla om avslut, och FÖR många fighters är bekväma med poängvinst. Hoppas fler DEC blir så här felaktiga. Att slänga iväg 3-4 slagserier som knappt skadar ser jag inte som en bedrift, inte heller att slänga iväg defensiva jabbar då och då, och backa konstant.

  Förövrigt tycker inte alls johnson nästan avslutade den i första, det var ett slag som träffa utan att dariush blev skadad på något sätt. Vad sägs om gula kort till defensiva fighters som backar? Vad är du för fighter om du konstant ska fly undan fight? Fotarbete i all ära, men det har gått till en helt ny nivå. Och vad fan är en ‘kontringsfighter’ ? Någon som aldrig är offensiv? Förstår inte alls vart mma är påväg faktiskt. Lägg till brottare som inte behöver riskera armbågar mot ryggrad och bakhuvud pga fjantreglerna, eller spark mot deras huvuden när de misslyckas med nedtagning. zzzzz

  • ivey2
   9 August 2015 at 11:31

   Håller med till viss del, MJ går inte för avslut och det straffar sig även om han kontrollerade den här matchen och definitivt borde vunnit den så tycker jag hans taktik är ganska feg.

 • niklasK
  9 August 2015 at 08:34

  domslutet i sirwans match var korrekt tycker jag.

 • Tobbbe
  9 August 2015 at 10:20

  Sirwan tycker jag var tekniskt sett bättre, men han höll tillbaka lite för mycket så han fick inte hem tillräckligt med poäng. Hade matchen varit 5 ronder hade han nog vunnit iaf, Saenz såg helt slut ut sista ronden

 • UMAC
  10 August 2015 at 11:34

  Tycker Alvey-matchen hör till denna diskussion lite också. Avslut i all ära, men då ska det ju vara ett avslut. Inte bara vilda svingar tills det ser farligt ut för en osäker ringdomare. Är det fler än jag som suckar inför varje match som Mario Yamasaki ska döma eftersom man vet att hans insats kommer irritera än?

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC Vegas 55  Holly Holm vs Ketlen Vieira


  Söndag | 00:00 | UFC
  1.44 - 2.87
  Till Bethard!
  1000kr insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC Vegas 5512
  Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
  Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
  Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
  Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
  Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
  Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC Vegas 55

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Holly Holm via domslut2.00
  Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
  Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
  Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...