Akira Corassani fick UFC-kontrakt efter sin medverkan i TUF 14. Foto: Micha Forssberg

Krönika: Den lägsta gemensamma nämnaren

Tre dagar efter UFC Fight Night 53 har de första intrycken fått sjunka in ordentligt. Den känslomässiga berg och dalbanan som var Sveriges tredje UFC-gala lämnade en minst sagt bitter eftersmak i munnen på svenska MMA-fans, efter att majoriteten av Svenska MMA-utövare på matchkortet fick lida våldsamma nederlag.

De olyckliga matchresultaten har i efterhand lett till att både fans och media-folk uttryckt sin besvikelse över internet i sällan skådade proportioner, vissa till den grad att man förutspått ett slut för UFCs satsningar i Sverige, om inte döden för Svensk MMA som helhet.

Lågvattenmärket i Svensk MMA-historia nåddes förmodligen när Alexander Gustafsson kände sig tvungen att ge sin syn på efterreaktionerna och uppmana fans att avstå från att nedvärdera svenska fighters prestationer och kompetens. Att konfronteras med insikten att sporten behöver talesmän som vädjar om förståelse och respekt för utövarnas uppoffringar och insatser är enligt mig det största besvikelsemomentet i hela berättelsen, speciellt som MMA aldrig för har uppmärksammats så mycket av- och marknadsförts så brett för gemene man.

Å andra sidan är det kanske där problemet ligger?

Vi börjar från början: Lite mindre än en vecka innan galan gick av stapeln släppte UFC en hype-video inför Globen-evenemanget, som fortfarande går att ses här.

Redan här fanns det anledningar att ifrågasätta UFCs marknadsföringsstrategi. Vanligtvis brukar trailer-videor belysa deltagarna i huvudevenemanget och innehålla expert-kommentarer från insatta bransch-arbetare. Istället får vi ta del av vanliga, mindre MMA-intresserade människors uppfattning av Svensk MMA, samt lite input från Madeleine Vall (som av någon anledning inte presenteras, trots att hon är en av landets främsta kvinnliga kampsportare), innan videon klipper till Allstars-fighters som skuggboxas och pratar om MMA som om det vore en lagsport.

Kameran panerar över Nicholas Musokes gamla skåp men annars skiner Botkyrka-sonen med sin frånvaro. Akira Corassani får inte ens ett så litet erkännande av sin existens, trots att han var den svenska fightern på matchkortet med högst profil och mest UFC-erfarenhet. Man hade kunnat tro att de enda MMA-utövare som bokats för ett delat huvudevenemang på ett UFC-kort skulle få någon sorts erkännande. Men så blev det inte.

Roliga (om än tillgjorda) inblickar i vardagen på Allstars genomsyras av nationalism från en berättarröst som på knacklig engelska beskriver Allstars gym som ökänt (“notorious”).

Massor av tid tillägnas Alexander Gustafsson, vilket är förståeligt med tanke på den unika situationen han befinner sig i och hans betydelse för svenks MMA. Mindre förståeligt är det att Alex är den ända som ens nämner sina kommande (potentiella) matcher och vilka motståndare han kan komma att möta. Vilken gala var det nu som skulle marknadsföras?

Genom resten av videon kan jag inte undgå att känna att jag blir talad till som om jag precis upptäckte MMA, vilket får mig att undra vem videon egentligen var menad för. Två år efter att Alexander Gustafsson slog Thiago Silva på käften framför en fullsatt globen så behandlas svenska MMA-fans som oinsatta barn som bara ser blågult. Ingen som helst tilltro visas till sportens gedigna supporters, som följt Gustafssons karriär sen han knockade Jared Hamman i debuten, för att inte tala om de av oss som har hängt med längre än så.

Säljargumentet var aldrig högklassig MMA, vilket man kanske borde förväntat sig av världens främsta MMA-organisation. Istället såldes vi ett spektakel som tilltalade den lägsta gemensamma nämnaren. När galan sen inte levererade på löftet om att få se fighters som råkar bo i samma land som oss, spöa utlänningar som hade oturen att födas någon annanstans, var floppen ett faktum.

I efterhand känns det inte så konstigt att MMA-fans reagerade som de gjorde. Det konstiga är att några av de valde att låta sin besvikelse gå ut över våra fighters, som råkade förlora väldigt jämna matchningar. Att Niklas Bäckström skulle besegra en (på pappret) likvärdig motståndare, samt att Ilir Latifi skulle klara av ett ordentligt steg uppåt i tävlingsnivå, för att galan skulle kunna anses vara en succé, var inte ett jätte-orimligt krav.

Men det var inte att garanterat räkna med, för så funkar inte MMA. Att åskådare på plats kände att de blivit snuvade på konfekten innan galans näst sista match ens började säger en hel del om uppläggets brister.

(Foto: Micha Forssberg)

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
KrönikaSvenska FightersSvenska NyheterUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
27 Kommentarer
 • chacha
  8 October 2014 at 10:22

  Problemet var ju såväl svenska som utländska experter som basunerade ut hur mkt bättre de svenska kämparna var. Då kan man inte bara påstå att den färska mma publiken är oinsatt då är det fler som borde fundera över sin egen kunskap. Promo grejerna var taffliga och fejkade dessutom.publiken borde vara besviken , i ljus av detta har kritiken inte alls varit nå svår,förstår inte alls alex upprördhet. Torskar sverige en match i hockey ska ju alla avgå direkt tex.

 • Patrik Andersson
  8 October 2014 at 10:31

  Somliga har svart bälte i jantelagen.

 • Javisst
  8 October 2014 at 10:58

  Vete fan om jag vet hur du menar här, men jag är inte besviken på grund av att svenskarna marknadsfördes fel. Jag är besviken över att de inte vann.

  Fattar för övrigt inte hur man kan kalla Gustafssons uttalande ett “lågvattenmärke”.

  • quilling
   8 October 2014 at 04:11

   Det skulle fortfarande vara trist att se ens landsmän förlora, men kanske inte vara fullt trist om man faktiskt fått reda på vilka motståndarna var och vilken bakgrund de har.

  • John Sjöström
   8 October 2014 at 05:19

   Varför måste Gustafsson försvara en hel nations fighter? De kan väl göra de själva. Jon Jones går knappast ut och försvarar alla USA-fighters som förlorar. Och varför måste dessa fighters försvara sig mot folk på internet? Har man så dålig fokus i sin träning att man lyssnar på folk som skriver glashaka så borde man uppsöka idrottspsykolog.

   • Javisst
    8 October 2014 at 05:24

    Varför måste Gustafsson försvara en hel nations fighter? Ingen aning. Han försvarade bara fighters och coacher från sitt team, så det blir väl en fem-tio pers. totalt, ungefär.

    • John Sjöström
     8 October 2014 at 05:27

     Det är ju de jag menar. De borde kunna försvara sig själva om de anser att de verkligen måste de.

     • Javisst
      8 October 2014 at 05:30

      Så du håller Gustafssons uttalande emot dem, eller vadå?

     • Jim ‘pitch’ Ohlsson
      9 October 2014 at 01:13

      Självklart gör han det, måste ju ha en anledning att gnälla eller hur?….

  • tojo77
   8 October 2014 at 05:50

   Tror inte det är Alex som skrivit det där. Tror inte det var hans idé heller. Någon på Allstars nyttjar Alex namn för att skydda sina fighters, helt i onödan. Bara en teori förstås, men det är svagt på alla sätt.

   • jonzyjonzy
    9 October 2014 at 11:22

    Jo Tojo, jag tror att du delvis har rätt. Det är inte troligt att Gustafsson har författarambitioner och svänger sig lätt med ord, som bygger meningar i ett resonemang, som faktiskt var ganska finurligt; taget ur sitt kontext. Den uppfordrande tonen i Gus meddelande måste i stället ses utifrån vad Gustafssons management tror att de har att vinna, eller förlora på att Svenska MMA fans uttrycker besvikelse över katastrofen i Globen på Social media?

    Kanske vill Allstars skydda Latifi och Bäckström och därigenom försöka överskugga deras dåliga insats? Man kan ju tänka sig att de vill försöka bibehålla de höga förväntningarna och därigenom också skjuta fram dem. En populär fighter med förväntningar på sig har större benägenhet att dra in sponsorer och omsätta pengar, än en mindre populär.

    Kanske är kombinationen Allstars/ Mano-management rädda för att ryktet sprider sig till sponsorer, investorer och framtida business partners att Allstars floppade och att de faktiskt inte har någon annan än Alexander Gustafsson att tjäna pengar på?

    Jag tror Gustafssons meddelande måste ses som rädsla från Allstars/Mano-management att deras aktie plötsligt störtdök under lördagskvällen. Och det slutgiltiga; vad skulle hända om UFC bestämmer sig för att inte komma tillbaka?

    • tojo77
     9 October 2014 at 10:53

     Här är läge för en grävande journalist att ta reda på vem som författat och be denne förklara vad intentionen var. Du raddar upp möjliga anledningar och inga av dem ligger primärt i Alex eget intresse.

  • Richierichierich
   12 October 2014 at 09:08

   Verkar som Allstars och Manos petat nån i ögat. Tycker det verkar gå sädär men det har ju blivit drag på svensk MMA och vi är på världskartan istället för nån sunkig jumpahall.

 • Ric Hard
  8 October 2014 at 11:08

  tycker de va en rolig och annorlunda video, kul med vanliga människor som kommenterade speciellt tanten hon var ju riktigt skön :)

  ända tråkiga var att akira/nico inte fick plats

  • Kenny Starfighter
   8 October 2014 at 12:21

   Tyckte de va riktigt illa, sjukt mkt krut las på Allstars fighters, vet inte om de va Mano som hade beställt kamera jobbet? :-P

 • Punchdrunk
  8 October 2014 at 11:14

  Tråkigt med negativitet vid förluster men sånt kommer ju på köpet i sporter med känslomässigt engagerade fans. Skulle alla vunnit skulle det varit glädjeyra istället.

  Jag är själv kritisk mot fans som inte kan uppträda schysst men man kan ju inte hålla på och lägga extremt fokus på detta. I sporter med fans-kultur blir man påhejad som en halvgud om man vinner en vm-titel men man blir också nedtrampad och kritiserad vid dåliga prestationer. Tänk bara hur fotbollslandslaget har det, brons i VM och hjältar för alltid eller lyckas inte ens kvala in och syndabockar ska utses.

  Ju större sporten blir ju tydligare blir det. Växer den ännu mer kommer säkert kritik även från sportjournalister och inte bara i kommentarer. Det är taskigt och orättvist mot utövarna, men de måste ju lära sig att förhålla sig till det och inte gå till motangrepp varje gång det sker. De flesta fans är ändå schyssta oavsett vinst eller förlust, fokusera på dessa istället. Det uppmärksamheten tycker jag de lojala fansen förtjänar!

 • Tommy Bäckman
  8 October 2014 at 11:31

  För mig är alla svenskar lika bra. Win some loose some. De är alltid mina hjältar.
  Tyvärr tycker nog inte folk som mig. Men det är min åsikt i frågan.

 • Klaus
  8 October 2014 at 01:08

  Why are their so many crybabies ??? They lost! Euro Fighters are still behind and so what? Latifi Will never be better or bäckström but they get paid Well. Mma sweden grow up!

  • tojo77
   8 October 2014 at 05:53

   De kommer visst bli bättre, och jag ser inte en massa gnällande bortsett från att det var tungt att se allihop torska, och de som vann gjorde det inte direkt med bravur. Och ditt argument med Euro fighters är riktigt knasigt, då 3 av 4 svenskar förlorade mot britter och polacker.

 • freddie
  8 October 2014 at 01:53

  Helt ärligt.., ser fördjävligt ut med tatuerat knogjärn och övrig skit på alla dessa fighters. En sak som gör det svårare för allmäneheten att se det som en rumsren sport.

  • Javisst
   8 October 2014 at 05:00

   Skulle tro att tatueringar är bland de minsta problemen om man vill att sporten ska se rumsren ut.

   • freddie
    8 October 2014 at 10:58

    Knappast. Mkt med utseende att göra hur folk ser på en. Dom flesta tänker man e krimminell elr ha varit när man har vissa tatueringar. Sen att det är en blodig och våldsam sport e en annan sak.
    Bort med tatueringar som får en att likna en mafiaboss. Bort med dom som inte kan bete sig på invägningarna, bort med dom som gör brott.

 • Headown
  8 October 2014 at 11:16

  Såhär är det i sporten Mma, ibland förloras det, och ibland vinns det. Förstår inte riktigt poängen med all kritik här. Och att det inte skulle bli någon mer gala här i Sverige, och/eller att Svensk Mma dog på grund av att strax över hälften “torska” är väl inget att hänga läpp över. Naturligtvis vill man alltid att ens landsmän ska vinna, men detta är Mma, och orealistiskt att alltid vinna.

 • Richierichierich
  12 October 2014 at 09:04

  En av dom grejer som gör Alexander Gustafsson stor i min bok är att han besegrat alla belackare hela vägen, det var inte många som tittade på MMA eller trodde på att Alexander skulle överleva i UFC när han sänkte Jared Hamman, och det har funnits som en röd tråd hela hans UFCkarriär. det är först nu på senare tid som han fått erkännandet och inte ens att skicka mästaren på sjukhus räcker för vissa. Vad är det egentligen ? Avundsjuka ? Maktspel ? Jag blir inte klok på det, Vi är en liten nation med fantastisk representation i världsMMAn, vi har uppnått en status där UFC kommit hit tre ggr med 6 svenska fighters vilket är sanslöst i sammanhanget. alla vill ha kakan och äta upp den och som utifrån betraktare känner jag bara att man kan vårda det på ett snyggare sätt. Om alla MMAfans vore lika kunniga som t ex musik eller travpublik skulle det inte finnas sånt surr. det kan slå tillbaka till ruta ett och det kan drabba alla. Vafan vet jag, jag är ju bara ett fan som unnar alla som förtjänar det framgång. Alla gillar en underdog som lyckas trots alla möjliga hinder. Ingen är trots allt viktigare än sporten..

 • Svara

  UFC ODDS
  UFC Fight Night: Costa vs. Vettori: söndag 04:0012
  Paulo Costa vs Marvin Vettori2.201.70
  Grant Dawson vs Rick Glenn1.393.65
  J. Rose Clark vs Joselyne Edwards1.772.10
  Alex Caceres vs Seung Woo Choi3.331.35
  Dwight Grant vs Francisco Trinaldo2.061.80
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...