Krönika: Det är hög tid att införa en kvinnlig division i UFC

UFCs VD Dana White har om och om igen sagt att UFC inte kommer att starta någon kvinnlig division i UFC. Anledningen till detta är att det helt enkelt finns för få kvinnliga utövare för att få någon slags kvalité på det hela. Jag personligen är en stor förespråkare för kvinnlig MMA, då det inte direkt finns någon som helst anledning till att vara emot det.

Det som däremot är lite märkligt är Whites anledning till varför de inte kommer införa en division – “Det finns för få kvinnliga MMA-utövare”.

Gör det verkligen det? Vad jag får det till är egentligen att det finns för få etablerade kvinnliga MMA-fighter. Det i sig är något helt annat än att det finns för få utövare. För utövarna finns där, om man verkligen anstränger sig och kollar runt om i världen så lovar jag att man kommer att hitta tillräckligt många kvinnor för att fylla åtminstone en viktklass, antagligen flertalet viktklasser.

Det största testet av Whites påstående är den nystartade organisationen Invicta Fighting Championship. Tanken med denna organisationen är att de endast kommer att anordna kvinnliga MMA-matcher. Det är en hel organisation som endast är uppbyggd på den kvinnliga MMA-scenen, och de har inte haft några större svårigheter att bygga upp ett matchkort till sin debutgala den 28 april, även det kommer dröja ett tag innan vi kan se om de kan överleva på sin affärsidé eller ej.

Utöver Invicta är Strikeforce den största organisationen som har satsat på den kvinnliga MMA-scenen. Men de är ändå inte tillräckligt stora för att kunna driva fram en positiv utveckling bland de kvinnliga utövarna. MMA är fortfarande en testosteronfylld sport där män regerar på marknaden, och den kvinnliga MMAn ses som något i andra hand.

UFC har sakta men säkert börjat bygga ut de manliga divisionerna i deras organisation, och införde i vintras den nyaste lättaste divisionen i form av flugvikt på 56,7 kilo. I den divisionen är det egentligen exakt samma problem som den kvinnliga MMA-scenen potentiellt möter, det är inte så många utövare i den divisionen. I skrivandets stund har UFC 10 st flugviktare under kontrakt. Den näst minsta viktklassen efter det är tungvikt med 30 personer under kontrakt och sedan kommer lätt tungvikt med 31 personer under kontrakt.

Så att inte starta en viktklass, om än en kvinnlig sådan, för att det är för få utövare håller inte riktigt. Det skulle räcka med att starta en kvinnlig viktklass, till exempel en bantamviktklass och sedan gå ifrån det. Se bara vad Strikeforce lyckades genomföra nu i helgen, matchen mellan Miesha Tate och Ronda Rousey var en riktigt vild match som dessutom var galans huvudevent. Det bevisar att två kvinnor kan dra tillräckligt mycket uppmärksamhet, utan att någon har smeknamnet Cyborg, för att kunna vara en drivkraft i form av ett huvudevent. Strikeforce själva har bara två kvinnliga viktklasser i sin arsenal.

Men ska den kvinnliga MMAn bli inbjudna i finrummet och accepterat på riktigt så är det UFC som måste införa åtminstone en kvinnlig division. Att det finns för få kvinnliga MMA-utövare köper jag inte.

Kategorier
StrikeforceUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Dana White: En kvinnlig division i UFC kommer absolut att hända | MMAnytt.se
    24 October 2012 at 09:14

    […] |Etiketter:Dana White, kvinnlig division, Ronda Rousey, UFC, Womens divisionFör ett år sedan berättade UFCs VD Dana White för allmänheten att det var för få talanger inom kvinnlig MMA, vilket gör att de inte skulle kunna sätta ihop en division i UFC. Sedan dess har han dock hunnit […]

  • Svara