Krönika: Fokusera eller förlora?

I takt med att MMA växer som sport uppmärksammas profilerna även av allmänheten. De blir inbjudna till kända talkshows och får roller i stora filmproduktioner. Är det verkligen möjligt att fördela sin uppmärksamhet på flera olika saker, eller krävs det fullt fokus för att hålla sig på topp?

Bantamviktsmästarinnan Miesha Tate har vid flera tillfällen ifrågasatt sin rival Ronda Rousey för att ha tappat kämparglöden. Rousey var tidigare överlägsen i sin viktklass och började, i takt med att hon fick högre kändisstatus, medverka i filmer som The Expendables 3, Furious 7 och Entourage-filmen.

Men efter förlusten mot Holly Holm nämnde hon tankar på att skaffa barn och har knappt hörts av i kampsportssammanhang. Ja, hon till och med vägrade att svara på frågor om fighting i en intervju.

Ronda_Rousey_Closeup_Strikeforce_1_10032710_crop_650x440
Inför matchen mellan irländaren Conor McGregor och dåvarande mästaren Jose Aldo släpptes i vanlig ordning UFC:s Embedded-serie, där Aldo pratade om hur jobbigt det var att lämna familjen för att åka iväg och fightas. McGregor ifrågasatte då Aldos motivation och menade att han själv lever för sporten, helt utan distraktionsmoment.

I matchen knockades Aldo, men han träffade ändå McGregor med sin vänsterkrok. Om McGregor varit lite långsammare, lite mindre pricksäker eller lite klenare är det möjligt att vi hade fått se ett helt omvänt resultat.

Ofta kan ytterst små marginaler vara direkt avgörande inom MMA.

Efter vinsten mot Aldo kan man dock ifrågasätta McGregor påstådda brist på distraktioner. Han tackade bland annat ja till en roll i filmen xXx: The Return of Xander Cage och Diaz-bröderna anklagade honom även för att fokusera på fel saker inför matchen mot Nate Diaz – som att ”leka rumpklapp i parken” med rörelsetränaren Ido Portal.

Ido Portal Conor McGregor UFC The Ultimate Fighter Finale Weigh-in MMAnytt Photo Mazdak Cavian-17

Med facit i hand åkte McGregor på stryk av Diaz, även om rörelseträningen inte kan ges hela skulden för det. MMA handlar dock om kamp – att lägga för stor vikt på att utveckla sina rörelser är kanske inte helt rätt prioriterat. Efter förlusten har McGregor dock hoppat av filminspelningen, för att minimera distraktionerna. Klokt, kan man tycka.

Undantaget som bekräftar regeln tycks vara Jon Jones. “Bones” är känd för sitt festande, men är ännu obesegrad i UFC. Inför returmatchen mot Daniel Cormier hävdar han dock att han har lagt festandet bakom sig för att fokusera helt på träningen, så även han tycks ha tänkt om gällande distraktionsmoment.

Tyvärr verkar det ändå som att andra saker kommer i vägen för Jones MMA-karriär.

jonjonesmug2

För MMA-utövare är det tungt nog att vara på topp. De är ständigt i rampljuset och förväntas ställa upp på intervjuer, presskonferenser och andra PR-åtaganden. Den bistra sanningen är att det i regel krävs ett singulärt fokus för att vara världsmästare. Man har inte råd att vara distraherad.

Det är inget unikt för MMA – precis som inom vilken annan sport som helst behöver elitidrottare oerhörd målmedvetenhet. Skillnaden är dock att inom kampsport kan bristfälligt fokus leda till en käftsmäll och påföljande medvetslöshet.

Håller ni med, eller går det att kombinera aktiviteter och ändå hålla sig på topp?

Skriven av: Lukas Andersson

Kategorier
Conor McGregorExklusivtJose AldoKrönikaNate DiazRonda RouseySenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara