Matchmäklarna: Bellator vs UFC-matchningar – Del 1

Då var det dags för ytterligare ett inslag av matchmäklarna. Det har varit ett långt uppehåll sedan det senaste inslaget, vilket MMAnytt gottgör genom att släppa två inslag i veckan i tre veckor!

Nu när Strikeforce tillhör det förflutna så är Bellator den enda amerikanska MMA-organisationen som realistiskt kan konkurrera med UFC. De har lyckats bygga upp egna stjärnor och bjuder väldigt ofta på underhållande galor. Vi har fått se hur bra Strikeforce-fighters gjort av sig i oktagonen, och jag tror att det finns många bra fighters i Bellator som hade kunnat göra lika bra av sig i UFC.

Låt oss vara ärliga mot oss själva, Fedor Emelianenko kommer inte återvända till MMA, jultomten finns inte, och 90% av dessa matchningar kommer förmodligen inte ske, åtminstone inte inom en nära framtid. Vi kan därför ta och spekulera fritt och matcha dessa Bellator-fighters mot UFC-profiler som bäddar för en intressant match, inte de som är tillgängliga just nu.

Marcin “The Prodigy of Polish MMA” Held

Endast 21 år gammal, och redan med så bra erfarenheter och förutsättningar för en lysande karriär; Marcin Held är någon värd att hålla ögonen på. Polacken har vunnit ett flertal medaljer i submission brottning och har säkrat åtta vinster genom submission. “The Prodigy of Polish MMA” har vunnit sju av sina åtta senaste matcher och förlusten kom mot nuvarande lättviktsmästaren Michael Chandler. I Helds senaste match ställdes han mot UFC-veteranen Rich Clementi i semifinalen av Bellators lättviktsturnering. Clementi hade i kvartsfinalen satt stopp för den unge och lovande ryska talangen Alexander Sarnavskiy och var säker på att den unge polacken inte skulle ta sig förbi honom. Amerikanen hade fel, och Held fick honom att klappa ut till en extremt välutförd toe hold i den andra ronden. Utöver det så har den unge polacken även vinster mot Philippe Nover och Murad Machaev och i helhet är han en väldigt spännande ung talang.

Marcin Held (15-5) vs Joe “J-Lau” Lauzon (22-8)

Två submission-starka lättviktare som klarar sig på fötterna och alltid bjuder på en tuff match, det är extremt sevärt! Matchbonus-maskinen Lauzon har avslutat alla sina vinster, och trots att han är mer känd som en markfighter så gjorde han sin entré i UFC som en enorm underdog mot Jens Pulver och knockade honom redan i den första ronden. ”J-Lau” är en fighter som alltid underhåller, både i vinst och förlust, då han har vunnit ”Fight of the Night”-bonusen i alla utom en av hans förluster i UFC. Han har sammanlagt tolv matchbonusar och 18 vinster på submission, ni vet att ni får valuta för pengarna när Lauzon är med på matchkortet. Att sätta honom mot Held doftar minst en matchbonus, och vem vill inte se dessa submission-specialister göra upp i buren? Om man ska döma utifrån deras senaste insatser så skulle en match mellan dem bli oförglömlig.

Rich ”Rare Breed” Hale

Här har vi en tungviktare som ofta vinner på T/KO vilket alltid räcker för att skapa intresse. Något som är underskattat dock är hans submissions, han har strypt ut Nik Fekete via en omvänd triangel och det är inte många som har en sådan submissionvinst på sitt CV. Hale har vunnit fyra av sina fem senaste matcher där den enda förlusten kom via ett domslut mot Bellators nuvarande tungviktsmästare Alexander Volkov, det är absolut inget att skämmas för såvida han inte gjorde en Kalib Starnes och försökte dra sig ur matchen via moonwalk. Men nu var det inte fallet, Hale förlorade mot en fighter som var bättre den kvällen.

”Rare Breed” har dock prestationer bakom sig betydlig mer imponerande än hans smeknamn. Efter en förlust mot lätt tungviktsmästaren Christian M’Pumbu samlade Hale sig och blev bättre. Amerikanen är explosiv, farlig och snabb i tungvikt. Hans 18-sekunders knockoutvinst mot Carlos Flores var en sådan där man behöver se om hela matchen för att förstå när exakt knocken skedde. Efter två raka knockoutvinster deltog han sedan i tungviktsturneringen. Väl där knockade han Ultimate Fighter-deltagaren Mike Wessel och Thiago Santos på vägen, innan han förlorade mot Volkov i finalen. Hale hade varit ett intressant tillskott till den alltid spännande tungviktsdivisionen.

Rich Hale (21-5-1) vs Lavar ”Big” Johnson (17-7)

Alla Johnsons vinster i både UFC och Strikeforce är via T/KO. Alla utom två av hans vinster är på T/KO, och en av de submissionvinsterna är genom slag, inte lås. Johnson gick till ett domslut för första gången i sin proffskarriär nyligen mot Brendan SchaubUFC 157, det säger en hel del om att Lavar Johnson inte är det enda som är stort, även hans underhållningsvärde. Att släppa loss Hale och Johnson i buren hade varit spännande då Hale både vet hur man ger och tar slag men även kan göra matchen intressant på marken. Jag hade gärna bänkat mig för denna tungviktsmatchen som skriker ”våldsamt avslut”.

Jimmie ”El Terror” Rivera

Efter att ha förlorat sin andra proffsmatch fick Jimmie Rivera uppenbarligen nog, och har inte förlorat sedan dess. Tio raka vinster är imponerande och det är få bantamviktare som kan hävda att de har en mer imponerande pågående vinstsvit. Ja, Renan Barao, vi vet att din är störst. I ”El Terrors” pågående vinstsvit finner vi bland andra de forne UFC-fightern Jared Papazian samt King of the Cage-mästaren Abel Cullum vars titel Rivera tog när han vann matchen. Han gjorde sedan sin debut i Bellator mot Jesse Brock och tog hem ett enhälligt domslut. Rivera är en intressant fighter värd att hålla ett öga på, fortsätter han att vinna så som han gjort hittills så kommer hans vinstsvit vara lång nog att skapa gott om uppmärksamhet. Härnäst möter han Brian Kelleher och om Riveras vinstsvit förlängs så get det ännu mer anledning till att hålla koll på bantamviktaren.

Jimmie Rivera vs (11-1) vs Yuri Alcantara (27-4, 1 NC)

Denna matchen är perfekt för att se hur Rivera skulle klara sig mot bamtamviktare av en högre klass. Alcantara har knockat den högt rankade Ricardo Lamas och har besegrat både Felipe Arantes och Michihiro Omigawa. Senast ställdes han mot Pedro Nobre som blev utklassad av Alcantara, Nobres skådespelaregenskaper överträffade hans talang som fighter då han använde sin dolda talang för att undvika förlust. Matchen slutade i No Contest efter att Nobre tagit emot några osynliga slag mot bakhuvudet, sa sedan att han inte kunde fortsätta, och Alcantara gick miste om en vinst. Alcantara dock är en duktig fighter som avslutat alla utom fyra av sina vinster och är ett perfekt test för Rivera.

Ben “Funky” Askren

Alla förtjänar en andra chans. Jon Fitch lyckades vinna ”Fight of the Night” två gånger i UFC, och även Ben Askren kan bjuda på en underhållande match. Vi fick se en ny, förbättrad och betydlig mer brutal sida av Askren i hans senaste titelförsvar där han dominerade Karl Amoussou på marken. ”Funkys” ground and pound var så brutal att matchläkaren tvingades avbryta matchen mellan den andra och tredje ronden, och Askren fick fransmannen att se ut som en av de inavlade mutanterna i “The Hills Have Eyes” efter alla brutala slag på marken.

Det är ingen hemlighet att Askren är en oerhört duktig och meriterad brottare, det är därför han har fått stämpeln som en ”lay and pray”-fighter vilket inte är helt obefogat egentligen. Sex raka vinster på domslut där brottning är huvudingrediensen är ett säkert sätt få en ”Fitch-stämpel”, men låt oss inte glömma att han kom från fyra raka avslut, inklusive en submissionvinst mot Ryan Thomas i sin Bellator-debut innan domslutssviten började. Domslutssviten avslutades dessutom nyligen mot Amoussou. Douglas Lima, Jay Hieron och Nick Thompson är några av de som Askren besegrat via domslut, och det är ingen skam att inte kunna avsluta erfarna welterviktare som de herrarna. Vem kan han då ställas mot?

Ben Askren (11-0) vs Dong Hyung ”Stun Gun” Kim (17-2-1, 1 NC)

Vad är ett bra sätt att få till en underhållande match från en brottare? Sätt honom mot en annan brottare! Ofta leder en sådan matchning till en rolig match på fötterna. Det är något jag gärna hade sett då Kim jobbat på sin striking, något vi såg när han besegrade Sean Pierson och nästan knockade honom med en Anderson Silva-liknande frontspark mot huvudet. Skulle det vara så matchen går till så tror jag inte att matchen blir fullt lika tråkig som alla tror. Vi fick trots allt se att Askren har brutal ground and pound, att avsluta en tuff motståndare som Amoussou kan inte alla skryta om. Om vi kikar på ”Stun Guns” senaste vinst så slog han ner vilt på Siyar Bahadurzada från mount som en ilsken trummis i ett death metal-band. Säga vad man vill om hur sportsligt det var, dubbla hammerfists är ju allt annat än tråkigt och vardagligt.

Brett “Fudoshin” Cooper

Sex raka vinster mot bland andra Joe Doerksen, Jared Hess och Dan Cramer? Det är ingen dålig vinstsvit det! Att han dessutom har knockoutvinster mot Sergio Moraes och Rory Markham gör det ännu bättre. Visst har han inte världens mest imponerande matchfacit, men majoriteten av hans förluster kom tidigt i hans karriär, och hans senaste förlust kom via domslut mot Alexander Shlemenko, det är inte fy skam det. Likt många andra fighters jag nämnt i detta pågående inslaget av Matchmäklarna så har Cooper vunnit majoriteten av sina matcher via T/KO, tolv av alla hans vinster har kommit via slag, har jag nämnt att han endast är 25 år gammal också? Inte? Ja men då har vi ännu en anledning att hålla ögonen på ”Fudoshin”.  Cooper kommer att möta Doug Marshall i mellanviktsfinalen på torsdag och vid vinst så blir den unge amerikanen betydligt mer intressant än vad han redan är.

Brett Cooper (19-7) vs Ed ”Short Fuse” Herman (20-9, 1NC)

Herman är ett bra test för vem som helst, i synnerhet en ung mellanviktare på uppgång. Cooper är mer av en striker, men om han ska nå toppen behöver han möta och besegra en bra grappler. ”Short Fuse”, som har svart bälte i BJJ är en väldigt bra grappler men klarar sig även bra på fötterna.  13 av hans vinster har kommit efter att hans motståndare klappat ut, men både den ovannämnda Doerksen och Tim Credeur har avslutats via T/KO. Att ställa den unga och lovande Cooper mot en erfaren fighter som Herman är ett perfekt recept för en bra match där bäste man vinner, förmodligen när domaren drar bort honom efter att ha avslutat matchen.

Detta var då det första inslaget i serien som kommer att pågå i tre veckor. Hur hade ni matchat ovannämnda Bellator-fighters?

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
BellatorUFC

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
12 Kommentarer
 • Anders Eriksson
  19 March 2013 at 12:55

  Bra artikel! Håller med om de flesta matchningarna.

 • Criixxus
  19 March 2013 at 02:51

  intressant läsning! älskar bellator, tror douglas lima vs thiago alves hade kunnat bli en rolig fight sen får man ju inte glömma alla deras ryssar, tror ryssland kommer leverera många grymma fighters de kommande åren.

  • Gino
   19 March 2013 at 03:43

   Va har hänt med Thiago alves?

   Han har varit borta över 1år nu

   • Criixxus
    19 March 2013 at 04:45

    han har blivit skadad innan alla matcher han fått. synd. älskar hans legkicks!

    • Gino
     19 March 2013 at 05:44

     Oh okej tack

     • sepenoob
      19 March 2013 at 09:37

      Tror han siktade på comeback till hösten.

     • Criixxus
      20 March 2013 at 04:19

      han ska möta mike pierce på ufc 162 om han nu inte skadar sig igen.

     • sepenoob
      20 March 2013 at 04:36

      Såg att det ryktades om det. Har inte bekräftats nånstans än.

 • Gino
  19 March 2013 at 02:53

  Seriöst Ben Askren är champ och lyckades inte att avsluta Jay Hieron.
  Inte särskilt imponerade direkt.

  Bra matchningar annars

  • Adam Eriksson
   20 March 2013 at 01:28

   GSP är champ och lyckades inte avsluta, Alves, Koscheck, Hardy, Shields, Condit, Diaz eller Fitch. inte heller särskilt imponerande. Men jag håller med dig.

   • Gino
    20 March 2013 at 09:19

    Men dom du nämnde är bra mkt bättre än Hieron

 • tobias Mbonne
  20 March 2013 at 03:05

  Hade hellre gett Askren till Maia och väntat på den där läskiga neck-crancken.
  Men Dong är också bra, precis som resten av matchningarna.

 • Svara