Mats Nilsson lägger handskarna på hyllan

Den svenska MMA-pionjären Mats Nilsson har valt att lägga handskarna på hyllan trots ett erbjudande om en tredje match i UFC. Men det spelade ingen roll. Beslutet att tacka för sig efter matchen i Las Vegas på UFC 182 var fattat innan hans sista match ägt rum.

Kampsportsveteranen Mats Nilsson meddelar via Helsingbords Dagblad att han lägger handskarna på hyllan efter att ha tävlat i över 17 år i sporten. Mats avslutar sin karriär med 16 professionella MMA-matcher i sitt bagage där hans rekord slutar på 16-4-1. Utöver det har han vunnit massvis med medaljer inom submission wrestling, judo och BJJ.

I december förra året mötte han Omari Akhmedov under UFC 182 vilket också blev hans sista. Matchen gick inte hans väg men han visade vilket driv och hjärta han har vilket ledde till att UFC ville se honom gå ytterligare en match i organisationen trots två raka förluster. Men Mats hade redan bestämt sig.

”Det är färdigt. Har jag bestämt mig så är det så,” sa Nilsson.

”Det var en tanke jag hade redan innan matchen. Jag gick in med inställningen att jag skulle ge allt en sista gång. Det extra bränslet behövdes. Jag hade helst slutat med en vinst men jag tycker ändå att jag slutar med flaggan i topp.”

Mats fortsätter, ”Jag har drivits av att utforska min egen potential. Hur långt kan killen som fick extra motorikundervisning på lågstadiet ta sig? Där känner jag att jag är vid vägs ände. Jag kunde absolut gå någon match till och kanske vinna. Men jag är 31 år gammal och så många nya tricks kommer jag inte att lära mig. Jag har också lyckats utforska mig själv. Jag klarar av att hantera den extrema stress som det innebär att gå en MMA-match och ändå vara helt närvarande. De här två sakerna tillsammans gör att jag inte kan önska något mer.”

Mats som har låtit kroppen ta mycket stryk under sin karriär förklarar att han vill kunna sluta på egna villkor innan både kropp och huvud säger ifrån.

”Min kampvilja i Las Vegas var verkligen på topp. Mitt pannben var decimetertjockt och hornen stod ut. Det räckte inte för att vinna och det kan jag leva med. Men jag går aldrig in i en match utan den inställningen. Innanför det där pannbenet finns det en hel del jag är rädd om och därför är det rätt att välja själv att sluta nu.” sa Nilsson

Nilsson fortsätter, ”Jag vill till exempel kunna ge min dotter ett syskon men det har funkat förhållandevis bra att kombinera familjen med min satsning. Jag har aldrig prioriterat pengar särskilt högt. Tid och lycka har varit i främsta rummet. Däremot är jag trött på att harva runt med extrajobb och PT-pass här och där för att få ihop vardagen.”

Mats Nilssons MMA-satsning har varit en resa som har satt sina spår och minnen som han en dag kommer kunna se tillbaka på och njuta utav.

”Idrotten har tagit mig jorden runt och har gett mig oförglömliga minnen. Jag har fått ett fantastiskt stöd från vänner och människor som jag inte känner. Det är få förunnat och en ynnest. Det är nästan svårt att sätta ord på hur mycket det betytt och det är sällan jag blir mållös.”

Nilsson fortsätter, ”Jag har aldrig fuskat eller velat ta genvägar. Jag har aldrig gömt mig bakom någon fasad eller alter ego utan gått in i buren eller upp på brottarmattan som mig själv. Jag har gjort det för att kunna möta min egen blick i spegeln och under de senaste två åren även för att ha någonting att förmedla till min dotter. Jag vill att hon ska känna att man med hårt arbete och en tro på sig själv kan flytta på berg.”

Om vad Mats Nilsson kommer göra i framtiden återstår att se men sporten kommer han aldrig kunna lägga bakom sig.

”Jag har ingen plan. Mitt idrottsliv har jag till stor del planerat ett halvår i taget. Nu återgår jag till mitt vanliga liv. Jag har fortfarande ett extrajobb jag kan gå till och jag ska ge det sex månader för att lista ut vad jag vill göra. Men jag är övertygad om att jag kommer att behöva något att bita i. Det kanske jag hittar där jag jobbar idag eller så finns det på annat håll. Det enda jag vet säkert är att jag alltid vill ha med mig idrotten. Den har gett mig så mycket.”

Kategorier
UFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
13 Kommentarer
 • Wally Johnson
  18 January 2015 at 10:02

  Tack för din tid

  • dotdotbeep
   19 January 2015 at 07:09

   Ååååh vad det här gjorde att jag önskade så mycket hårdare att hans förra match var tio sekunder längre så att han hade kunde fått vinsten på en fin sub..

 • afasfas
  18 January 2015 at 10:07

  ”Det var en tanke jag hade redan innan matchen. Jag gick in med inställningen att jag skulle ge allt en sista gång. Det extra bränslet behövdes. Jag hade helst slutat med en vinst men jag tycker ändå att jag slutar med flaggan i topp.”

 • Headown
  18 January 2015 at 10:54

  Ja tack gör lång och trogen tjänst. Du nådde eliten inom många sporter, så ta det med dig, så tror jag du blir en utmärkt tränare/inspiration (mer än i dagsläget menade jag då). Vill du ta ned handskarna igen så blir många inklusive jag. Krig Nilsson! (:

 • Henrik Söderström
  18 January 2015 at 11:02

  Imponerande snubbe på många sätt, jag önskar Mats all framgång med framtida utmaningar och tackar för underhållningen han bjudit på

 • Micke
  19 January 2015 at 09:04

  Tack för allt du har gjort Mats! Så trist att det handlade om några ynka sekunder ifrån en vinst.. Man förstår honom också till viss del med pendlingen mellan jobb och träning och sedan ta hand om sin familj. Krig Nilsson! :)

 • Darkly Dreaming D
  19 January 2015 at 10:07

  Tack för allt Mats, utan fighters som dig hade vi knappast haft en UFC gala på Tele 2 arena nästa helg.

 • DIF123
  19 January 2015 at 10:59

  Goaste killen, stort lycka till i framtiden Mats!

 • smatter
  20 January 2015 at 08:50

  Tack för underhållningen Mats! Må bäst!

 • HataPK
  20 January 2015 at 09:03

  En grym person. Skåne forever!

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...