MMA-historierna du troligtvis inte hört del 2: Dana White vs Tito Ortiz

Förebilder är lätta att försköna bortom oss själva, något som denna nya satsning av komiska berättelser kring MMA-fighters hoppas kunna bryta ner. En gång i veckan kan du vänta dig en MMA-historia du troligtvis inte hört tidigare. Historier som orättvist nog ingen väljer att prata om eller skratta åt på regelbunden basis där målet med dessa är att humanisera atleterna vi hyllar inne i buren. Att visa att dessa kämpar i grund och botten är precis lika mycket människa som du och jag, med sina beskärda delar av full i fasen inne såväl som utanför buren. I del 1 så tog vi en närmare titt på Nogueira-brödernas pojkstreck. Den här veckan blickar vi tillbaka till en match som dessvärre inte blev av men där underhållningsvärdet var oändligt. Det mellan Tito Ortiz och Dana White.

Inför säsong 3 av The Ultimate Fighter var Tito Ortiz i förhandling med UFC om ett nytt, förlängt kontrakt inom organisationen. Tito Ortiz hade dock en hållhake. Skulle han coacha säsong 3 av The Ultimate Fighter mot Ken Shamrock och förnya sitt kontrakt med organisationen så ville han även möta Dana White i en boxningsmatch. Dana Whites svar? ”Jag vill slå dig på käften, vi gör det”.

Lite, om något fanns att vinna i denna matchning från UFC:s perspektiv. Antingen, och mest troligt, skulle UFC:s vd Dana White skadas illa i en ologisk matchning eller så skulle Tito Ortiz, då en av organisationens frontfigurer, förnedras av en 37-årig affärsman ur form. Vinnarna i detta var dock Tito Ortiz och Dana White själva. Dana White har vid upprepade tillfällen poängterat att det inte finns något levande ting på denna jord som han hatar mer än Tito Ortiz, och fastän Tito Ortiz inte själv valt att vara fullt lika vulgär i sina beskrivningar av Dana White så har Tito Ortiz aldrig backat från faktumet att han vill slå Dana White på käften. Dana White likaså.

Matchen planerades att vara 3st 3-minuters ronder under amatörregler i boxning. Reglerna ändrades en smula allt närmre matchen de kom, efter Tito Ortiz önskemål. Tito Ortiz och hans dåvarande flickvän Jenna Jameson krävde 2 veckor innan matchen att reglerna skulle ändras till tunnare handskar och att varken han själv eller Dana White skulle få använda huvudskydd. Dana White gick med på detta, trots att han när matchen skrevs under inte hade tränat boxning på nästan 10 år.

Dana White hade under hela det 4 månaders långa träningslägret oerhört stort självförtroende dock. Dana White som tidigare boxats på amatörnivå menade i en frågestund inför hans tyvärr misslyckade tvserie ”the fighters” att han tidigare sparrats med Tito Ortiz och att han under dessa möten brukade ”slå skiten” ur Tito. En MMA-match hade Dana White däremot aldrig tackat ja till mot Tito Ortiz. I det sammanhanget var Dana White inte blyg för att erkänna att Tito Ortiz hade dominerat honom. I ett boxningsmöte dock, där var Dana White övertygad om att saker och ting skulle se annorlunda ut.

Dana White tog sin träning på fullaste allvar. Dana White flög in erfarna rankade tungviktare att träna med och åt i princip bara mat som var bra för honom. Tito Ortiz däremot tog inte matchen mot Dana White speciellt seriöst utan tränade i stället komplett MMA för att långsiktigt arbeta mot att återfå sitt mästarbälte.

Matchen som var tänkt att ske bakom stängda dörrar haltades för en stund efter att Tito Ortiz berättat för media om den kommande matchen mot Dana White. Något som snabbt snappades upp av boxningskommissionen som tvingade Dana White att ansöka om en licens för att få gå matchen mot Tito Ortiz. Kommissionen var snabba att förstå att detta inte skulle vara någon vänskaplig sparring, där licens inte krävs, utan att detta var en match mellan två personer som legitimt avskydde varandra. De skulle vara ute efter att skada varandra, rejält.

I en omröstning av 3-1 lyckades Dana White få sin licens godkänd. Detta skulle nu bli en uppvisningsmatch där buren skulle bytas ut mot en ring och där Tito Ortiz och Dana White skulle dela vinstpengarna varav en stor del av vinningen skulle gå till välgörenhet, något som Tito Ortiz inte ville godkänna då han menade att den kommande matchen aldrig var tänkt att handla om välgörenhet.

2 dagar innan matchen var tänkt att äga rum så meddelade Tito Ortiz Dana White genom ett telefonmeddelande att han skulle släppa Dana White av kroken. Det var dags för invägning. Alla medicinska prövningar var över, och en stolt Dana White på nu 197 lbs. hade lyckats omvandla en suspekt höggravid kista till legitima magrutor. Tito Ortiz fanns däremot ingenstans att hitta.

Tito Ortiz dök aldrig upp på invägningen. Något som förargade kommissionen som var snabba att meddela att de aldrig skulle stå bakom denna matchning igen. Varför dök Tito Ortiz aldrig upp? Delade meningar råder varför, men Dana White är dock, även idag, övertygad om att Tito Ortiz valde att stanna hemma för att han kommit till insikt med att han skulle bli förnedrad av Dana i tv-rutor runtom hela världen. ”Jag hade på känn att detta skulle hända” menade Dana White i en officiell intervju inför tv-serien ”the fighters”. ”Jag tränade hårt med legitima rankade boxare som slog skiten ur mig varje dag. Jag blev tvungen att operera min nästa för det här och om jag hade kunnat gå tillbaka i tiden så hade jag valt att aldrig göra om det här om jag hade vetat att Tito Ortiz skulle fega ur”.

Vill du veta mer om matchen mellan Tito Ortiz och Dana White så finns en dokumentär på 61 minuter om den tänkta strykfesten på UFC Fight Pass kallad ”Bad Blood: Dana vs Tito”, som en stor del av denna artikel baserats på tillsammans med fakta från den officiella frågestunden inför tv-serien ”the fighters”.

Vem tror du hade vunnit i den tänkta matchen mellan Tito Ortiz och Dana White?

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
UFC
Profilbild på Mazdak Cavian

All in
8 Kommentarer
 • roni 87
  7 mars 2015 at 10:36

  vet inte riktig hur duktig dana white som boxare men det hade varit roligt och se en fight mellan dom

 • tojo77
  7 mars 2015 at 11:41

  Intressanta detaljer!

 • Criixxus
  7 mars 2015 at 12:14

  Var ju dock några år sedan! Så dana hade slagit sönder Tito

 • Profilbild på Lallarn
  Lallarn
  7 mars 2015 at 12:32

  Visste inte att bröderna Nogueira var likskändare, men detta kände jag till eftersom jag sett dokumentären om det. Spännande att se vad vi får för historia nästa gång :)

 • Barbafet
  7 mars 2015 at 02:10

  Kul historia, men seriöst ; ”Matchen … haltades för en stund ”, ” … han skulle släppa Dana White av kroken”. Vem säger så förutom pappa Google Translate? En liten korrekturläsning inför nästa veckas artikel så blir den ännu roligare att läsa …

 • Herr Elof
  7 mars 2015 at 04:29

  Onekligen småkul artikelserie.

 • Eric
  7 mars 2015 at 08:04

  Åh vilken dröm, att få slå på Tito. Stackars Dana, måste vara som att få nycklarna till en ny Koenigsegg och sen dyker den aldrig upp.

 • BenRangel
  7 mars 2015 at 10:23

  Bra historia.
  Men man skriver helt enkelt inte förnamn och efternamn gång på gång på gång genom en hel artikel.
  Det blir ett onaturligt flöde när det står ”Dana White gjorde det där, sen gjorde Dana White det här”.

 • Svara