MMAnytt intervjuar August Wallén

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

August Wallén har varit ordförande i MMA-förbundet sen det startades och parallellt har han bollat sjukligt många bollar i luften samtidigt på ett imponerande vis. Han är också en fighter (7-2) som nu är aktuell med en match nästa helg på “The Zone FC 8: Inferno”  mot ryske Muhamed Auslev där August ämnar försvara sin titel han vann förra The Zone-galan.

August gick ut offentligt med att han ämnade avgå 2011 som ordförande i förbundet och nu har vi fått chansen att snacka lite med honom om de år som gått och även reda ut lite frågetecken som finns kring honom och vad han pysslar med.  Givetvis är vi nu tacksamma över det faktum att August tog sig tid att svara på den långa intervjun.

Efter hoppet kan ni läsa hela intervjun…

Fantastiska framgångar

1. Det är nu officiellt att du avgår som ordförande för SMMAF som du varit ordförande för sen 2007. Kan du berätta i stora drag om dessa år och hur du kom att bli ordförande till att börja med?

Det var naturligt att jag blev ordförande för förbundet eftersom jag hade lång erfarenhet både som ledamot i SB&K och som expert i proffsboxningsutredningen. Under dessa snart 4 år har förbundet haft helt fantastiska framgångar, de viktiga milstolparna har varit: Starten av förbundet, ett årigt tillstånd för professionell MMA, MMA som idrott in i SB&K, treårigt tillstånd för professionell MMA, SMMAF med i SB&K som underförbund, tills vidare tillstånd för professionell MMA, tills vidare tillstånd för amatör MMA, tills vidare tillstånd för interationell MMA och nu står UFC för dörren.

2. Det har varit tuffa tider för förbundet och MMA i Sverige men samtidigt har sporten växt och växt och intresset idag är närmast fantastiskt stort. MMAnytt hade över 400.000 besök i både november och december och det blir fler och fler proffsgalor, klubbar och nu också amatörligan som startar 2011. Berätta gärna lite om “behind the scenes” så att säga. Är det något/några politiska partier som är emot MMA?, Hur har samarbetet varit med klubbarna, kampsportsdelegationen osv?

Jag tycker egentligen inte att det har varit särskilt tuffa tider om man mäter i fakta. Visst har det varit blåsigt i media tex, men det har inte varit baserat på fakta, därför fick det ju inte heller något som helst genomslag utan gjorde kanske tvärtom att vi blev mer seriösa i allmänhetens ögon. Klarar man av en sådan “shitstorm” fläckfritt så är man nog seriös ändå tänker kanske folk.

Starkaste motståndet jag har känt av kommer från vissa inom socialdemokratin och alla vet ju var Bosse Ringholm stod. Nu är det nya tider och vi får se var den nya socialdemokratin kommer att ha för inriktning.

Kampsportsdelegationen har varit mycket bra att jobba med. Jag har ju mest kontakt med tjänstemännen och de behandlar de olika ärenden enligt lagen och sina instruktioner utan några fördomar.

 

“Det är inte så svårt att sitta på flera olika stolar om man bara ser till att sitta på en stol i taget”

3. MMA-scenen i Sverige är lite i stil med att “alla känner alla” i någon mån i alla fall. Det innebär ju också i regel ryktespridning och kanske också att som du har att göra med flera områden inom sporten. Kan du inte en gång för alla reda ut nu alla dina “roller” inom sporten? Såvitt jag vet är du en fighter, tränare, klubbägare, delägare i fightermag (eller i alla fall väldigt nära den) och givetvis ordförande. Har jag missat något och hur har du orkat/kunnat bolla och hålla isär alla dina MMA-relaterade sysslor?

Jag har faktiskt redovisat det i en intervju i fighter magazine men jag kan göra det igen. Jag äger ingen klubb, det är ideella föreningar som är anslutna till SB&K och RF. Men jag är delägare i Fighter Centre i Göteborg. Jag sitter i styrelsen i fyra idrottsföreningar Gladius MMA, Fighter Muay Thai, Champions MMA & Conde BJJ samt Champions Kickboxning. De två sistnämnda är projekt för att aktivera ungdomar och bygga upp kampsportsföreningar på Hisingen i Göteborg som tyvärr varit ett stort problemområde. Jag räknar med att avveckla mitt engagemang där när vi har byggt upp nya ledare med lokal förankring. Jag är delägare i House of Champions, Fighter Magazine (där jag dock inte har något med vare sig produktionen eller själva publikationen att göra), bolaget som är medarrangör till Zone och en webbyrå. Jag sitter i styrelsen för SB&K distrikt väst i ytterligare ett år skulle jag tro och så sitter jag i SB&Ks förbundsstyrelse (det ger jag ett par år om förbundets medlemmar vill ha mig kvar). I år avgår jag från såväl SMMAFs som Svenska Submission Wrestling förbundets styrelser.

Jag har aldrig upplevt något problem att hålla isär mina olika roller. Det är inte så svårt att sitta på flera olika stolar om man bara ser till att sitta på en stol i taget. Vid beslut jag har deltagit i som tex ordförande för SMMAF så har jag helt bortsett från eventuella särintressen.

4. MMAförbundet har genomfört otroligt mycket på kort tid. Det är något för historieböckerna utan tvekan. Är det något du är extra stolt över?

Hm det är en svår fråga, allt är ju otroligt bra. Men skall det vara något så är det nog själva förbundet. Att grunda ett förbund, få med alla föreningarna och få in det i SB&K/RF har varit en förutsättning för allt det andra (alla tillstånden, omvärldens syn på MMA etc).

5. Vem ser du som rimlig efterföljare som ordförande och kommer du sitta kvar i styrelsen?

Jag tycker att valberedningens förslag George Sallfeldt är mycket bra. Han har bakgrund inom kampsport, har suttit i förbundsstyrelser, har suttit i kampsportsdelegationen och har goda kontakter i näringslivet. Jag tror att han blir den perfekta ordföranden faktiskt. Själv kommer jag inte att sitta kvar i styrelsen, som jag nämnde tidigare så jobbar jag på att avveckla flera åtaganden och flera försvinner redan inom ett par månader.

6. Det hör till att det är en del tuffa beslut som måste genomföras. Det vet jag som ordförande i en förening bara. Är det något beslut som varit extra tufft?

Nej det tycker jag faktiskt inte. Alla beslut har varit ganska självklara och styrelsen har också varit enig i stort sett vid vartenda beslut sedan förbundet bildades. Ibland kan det vara tufft att få skit när man gör det bästa för idrotten. Det finns alltid särintressen som vill det ena eller det andra (suboptimering) men det har nästan alltid funnits en given väg.

“Det har faktiskt varit tufft ibland”

7. Hur har rykten om dig som person och rena anklagelser, efter exempelvis Bielkhedens senaste match, påverkat dig personligen? Du har ju tidigare sagt till mig att du varit nära att hoppa av.

Det har faktiskt varit tufft ibland. När man lägger så otroligt mycket tid på något rent ideelt så känns det såklart när man får skit utan anledning, när osanningar sprids etc. Det är en annan sak om man har betalt för att göra något och då har man ju valt det också. Men det är så det är och inte mycket att göra åt. Att komma med grova anklagelser riktat mot ett förbund för att domare inte ger en segern i en jämn match tycker jag är olämpligt, men sådant händer såklart. Den stora lärdomen av detta är nog att framtida ordföranden inte skall sitta som tex poängdomare så att sådant här kan undvikas. Självklart har uppdraget som förbundsordförande inget med ett domaruppdrag på en tävling att göra i sak, men det kan ju alltid kopplas ihop politiskt för att gynna ett särintresse. Därför bör förbundsordförande i framtiden inte vara direkt aktiv i det operativa arbetet för att inte kunna få en skugga på sig av sådana här händelser. På sätt och vis är det synd att det skall vara så, men som sagt – så är det.

8. Finns det något du ångrar som skett under din tid som ordförande?

Inte i arbetet med förbundet eller som ordförande nej. Det går inte att se att vi skulle kunnat uppnå mer eller snabbare. Däremot har mitt engagemang kostat mig personligen mycket på flera olika plan. Vi pratar om en period på totalt 7-8 år så jag har mycket att ta igen.

9. Vad tycker du om svensk MMA-media? Hur sköter vi oss?

Överlag bra och med mycket intresseskapande.


August “gissar” på att Globen blir arenan som kommer hålla Sveriges första UFC-gala

“På UFC i Köln t.ex. så var Svenskar den 3 största biljettköpargruppen (efter Tyskland och England)”

10. Hur är din kontakt med UFC? Dana White har sagt till MMAnytt, framför kameran, att UFC troligen kommer till Sverige 2011. Är det rimligt och vilken arena skulle det i sådana fall bli?

Jag har haft regelbunden kontakt med UFC sedan flera år och suttit i mötet med ledningen vid ett flertal tillfällen. UFC har velat komma hit i länge pga. det stora intresset för MMA här. På UFC i Köln t.ex. så var Svenskar den 3 största biljettköpargruppen (efter Tyskland och England). Jag är helt övertygad om att UFC kommer hit, det är nu frågan om att hitta ett datum som passar in i deras internationella planering. Någon gång i höst och i Globen skulle jag gissa på.

11. Berätta lite om de andra i styrelsen sen 2007 för de torde ju också spelat en stor roll i allting bra som skett.

De övriga i styrelsen hoppas jag kommer att sitta kvar. Det är ett väldigt starkt och kompetent team som kan stötta en ny ordförande i arbetet:

Vice ordförande – Robert Sundel, bosatt i Malmö, tidigare duktig tävlande som nu fokuserar på att instruera/coacha, driva klubb och organisera tävlingar.

Sekretare – Jesper Gunnarson, bosatt i Göteborg, har tränat karate i en massa år och varit i landslaget har jag för mig. Sjukt duktig administratör som har hand om SMMAFs amatörverksamhet.

Kassör – Jim Bergman, driver FKC i Göteborg. Tidigare mycket engagerad i Taekwondo på högsta nivå har bland annat arrangerat OS-kval.

Ledamot – Bobby Rehman, bosatt i Stockholm. Framgångsrik proffsfighter som nu också driver egen klubb.

“Jag lämnar med trygg hand stafettpinnen vidare”

12. Hur ser sporten MMA ut i Sverige 2015, 2020 och 2050?

De visionerna är det nu den nye ordförandes roll att tillsammans med övriga i styrelsen måla upp och förverkliga. Jag är säker på att vår idrott går en strålande framtid till mötes!

13. Är det något mer som behöver utföras för svensk MMA?

Ja självklart finns det massor men det är som sagt den kommande styrelsen jobb. Mitt jobb har varit att skapa förutsättningar för vår idrott idrottspolitiskt och juridiskt, det är nu gjort och jag lämnar med trygg hand stafettpinnen vidare.

Det känns som att det är på sin plats att tacka August för det arbete han gjort för MMAförbundet under årens lopp samt att han lyckats bolla såpass många bollar i luften samtidigt. Nu önskar vi honom också lycka till på The Zone FC 8: Inferno nästa helg. MMAnytt kommer vara på plats och följa titelmatchen med spända blickar. Andra intressanta matcher på det kortet kommer vi återvända till snart, men att Hamid och Sirwan båda två kommer ställa upp i varsin respektive match innebär ju att MMAnytt kommer vara “in the building”.

Tack igen August och hoppas den nya styrelsen fortsätter arbetet lika bra som de första åren. En sak är säker och det är att kommande ordförande har en svår akt att följa.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
IntervjuNyheterThe ZoneUFC
9 Kommentarer

Svara