MMAnytts årskrönika 2010 Del 1


Skön resa

MMAåret 2010 var året då sporten tog ett jättekliv i Sverige och fortsatte växa internationellt.

Den här krönikan kommer i tre delar och detta är den första. För varje del så flyttar vi oss lite längre utåt. Därför känns det rimligt att börja med oss själva i del 1. Del 2 handlar om Sverige och svensk MMA och del 3 handlar om all MMA i hela världen under 2010.

Del 1 – MMAnytt 2010

Jaha, hur summerar man ett år som det här utan att glömma en massa? Det går förstås inte, men det här året har varit så otroligt roligt och stimulerande för oss på MMAnytt att det känns helt galet.

Det är ingen tvekan om att utan er läsare, kommentatorer och alla er som skriver på forumet, twitter samt Facebook så skulle inte MMAnytt vara det sidan är idag. Därför är definitionen MMAnytt inte enbart vi som skriver artiklarna, utan alla som deltar i det här communityn. Ge dig nu i kast med årskrönikan efter hoppet. Imorgon kommer del 2.

Historia

MMAnytt startades av Martin Johansson den tredje februari 2008 och fram till 2010 hade närmare 2057 artiklar publicerat.

2010 har varit MMAnytts utan tvekan mest aktiva år med mer än 800 fler artiklar än båda de första åren tillsammans. I januari 2010 hade vi ca 128.000 besökare i månaden och mot slutet av året över 400.000.  Totalt är det en ökning med ca 350%!

Själv kom jag ombord i början av 2009. Vi har haft en del temporära skribenter och en del som skriver främst om ett specialområde (Fredrik Larsson som faktiskt började skriva för MMAnytt när sidan bara var några månader gammal samt Bobby Cavian), men nästa permanenta skribent som kom med i familjen var Deniz Lindgren. Jag träffade honom när vi jobbade med samma film och han kom in först som temporär skribent men visade framfötterna och viljan att satsa och gick över till att bli en permanent del av MMAnytt. Gamereactors chefsredaktör Petter Hegevall började skriva för oss i början av 2010 och men slutade på grund av tidsbrist i oktober. Och sist ut är Mazdak som kom till MMAnytt kring maj 2010.

Milstolpar 2010

Under vårt mest produktiva år har en väldigt många saker skett på sidan och inom MMA rent generellt. Men då jag nu fokuserar på vårt år så har jag delat upp det i följande milstolpar (utan inbördes ordning milstolparna införts/ägt rum):

 • Ny design
 • Ny logga
 • Facebook
 • Twitter
 • Forum och Chat
 • Registrering
 • Bloggare
 • MMA-skolan
 • Video
 • Satsning
 • Resor
 • Sponsring
 • MMAnews.se
 • Kläder

Ny design

Under 2010 har MMAnytt genomgått en bunt med förändringar och en av dom är designen. Mycket är sig likt, men vi har experimenterat lite med olika typer av design utan att gå bort så mycket från grunden. Ändringarna har skett successivt, vilket gjort att ingen en vacker dag fått sig en smärre chock då den kommit in på sidan. Bloggarnas intåg på MMAnytt och våra nya funktioner har spelat stor roll i hur designen som helhet förändrats till det bättre. Designen är genomgående och både i såväl videos, reklam och annat vi prövat oss fram i.

Designen är ett konstant “work in progress” och det känns bra att veta. Själv vill jag speciellt framhäva Pick-em tävlingen i dess utformning och design både rent tekniskt och hur det ser ut. Videointron har det experimenterats en del med både designmässigt som musikmässigt.

Ny logga

Ja, det här går ju in i designen egentligen, men inför höstterminen gjorde Petter ett fantastiskt designjobb med vår nuvarande logga.

Facebook

MMAnytt har gått riktat sig lite mer utåt i det man så “fint” idag kallar sociala medier. Facebook kändes som ett naturligt steg med att ha en grupp där och den har nu i slutet av 2010 över 2400 medlemmar, och faktum är att nästan alla medlemmar där är aktiva också varje månad.

Twitter


Ja det är också något vi börjat med. När vi är på en gala eller liknande brukar vi twittra, men det görs också om våra artiklar och när andan faller på. Även detta är något som drog igång 2010.

Forum och Chat

Forumet fick sig en 2.0 i maj i år och det var inte en dag försent. På forumet har alla möjliga och faktiskt omöjliga saker diskuterats under året. Det finns massor av roliga videos där också då det är lätt att posta sånt från exempelvis Youtube. Chatten, som ni hittar högst upp på sidan, har varit aktiv och rolig under främst större galor som UFC eller Strikeforce, men även exempelvis under hela Chael Sonnens dopingförhör som vi också visade live. Parallellt med diskussionstrådarna på sidan är chatten verkligen ett kul alternativ.

Läs mer om alla möjliga sätt att följa MMAnytt på här.

Dagen kom då vi beslutade oss för att man skulle behöva regga ett konto på MMAnytt (kostnadsfritt och väldigt enkelt) för att kunna skriva kommentarer. Det var inget lätt beslut då vi insåg att det skulle bli betydligt färre kommentarer som följd. Men faktumet att fler och fler artiklar trollades sönder en del och takten vi växt med fick bägaren att rinna över. Jag vill ändå påpeka att det inte var “sååå” farligt innan registreringen. Men för att behålla MMAnytts schyssta atmosfär valde vi det här alternativet. Det har fallit ut väldigt gott och vi försöker alltid undvika att moderera bland kommentarer så mycket vi bara kan. Som registrerad har man också möjlighet att kontakta andra medlemmar mm.

Bloggare

Följande datum i år gjorde MMAnytts kära bloggare premiär:
Magnus “Jycken” Cedenblad 14 juni, Mike Höjermark 15 juni, Rami Aziz 17 juni och Sirwan Kakai 1 Augusti.

Bloggåret 2010 på MMAnytt har varit väldigt roligt. De fyra proffsen har alla bjudit på inblick i deras träning, kost, matcher och inte minst liv utanför fightingen. Vi på MMAnytt är väldigt stolta över våra bloggare och gjorde tidigt klart att vi inte tänker tänka kvantitet före kvalité. Det har lett till att vi fått tacka men säga nej åt massor av fighters som önskat börja skriva hos oss. Rami skrev det så klockrent den dagen han började skriva på MMAnytt som bloggare:

Värvad av de största. Jao, vad ska man sääga (Zlatan). Man tackar inte nej till de största. Saken är klar. Jag kommer att blogga här på MMAnytt framöver.


Rami Aziz

Rami Aziz bjuder rent allmänt på en massa godsaker jag tycker ni ska kolla in. Det finns massor men bara en sån sak som när han tidigare den här månaden la upp videos från Demian Maias online-seminarium skulle lätt kunna varit något för huvudsidan. Faktum är att Rami är den bloggare som skriver mest bland bloggarna om andra fighters, galor osv. Han är ett fan av sporten och det märks tydligt i bloggen. Rami spöade inte bara Mr Freedude i Gringos oktogon utan hann under 2010 med att vinna Alive och komma 4a på SM i Submission wrestling. Ramis otur med skador har tyvärr hindrat honom från att gå en ny proffsmatch inom MMA, men det kommer snart!


Så såg det ut när vi slog oss ihop med Mike och Rami som drev MMAproject.
Gamla loggan förövrigt.

Mike Höjermark bloggade och skrev för en sida han startat vid namn MMAproject.se. Den handlade om hans mål att bli MMA-proffs och hela resan kring det. Rami Aziz hade slutit upp så båda herrarna skrev sina grymma bloggar där. Det kändes helt och hållet rätt att Höjermark och Rami skulle komma över till MMAnytt. När de antog erbjudandet blev vi jätteglada.


Mike Höjermark i Brasilien

Mike har skrivit väldigt personliga blogginlägg och varit väldigt öppen med vilka hinder man har framför sig för att nå målet att bli framgångsrikt proffs inom MMA. Mike blev precis i slutet av 2009 graderad av Eddie Bravo själv och fick ett lila bälte. Under 2010 hann Mike med att göra sin proffsdebut som tyvärr slutade med en förlust via ett cut. Mike vann dock en, på pappret, svår Shootfightingmatch mot Aleksandar Marsic. Han gick in till matchen med en win streak på tre matcher i rad och med en väldigt snygg fjäder i hatten då han varit den enda som vunnit över Ali Ameziane i Shootfighting. Mike vann övertygande på en Inverted triangle och gick upp till fjärde plats i Sverige enligt rankingen som fight-archives står för.

Utöver det så har Mike också hunnit med att vara både tränare i Märsta, driva en framgångsrik MMA-relaterad butik (Undisputed.se), resa och träna i Brasilien samt coacha MMAnytt-Deniz till en andraplats Sverige på Svenska grapplingligan.


Magnus Cedenblad inför sin match på hovet… Foto: Markus Bottner

Magnus “Jycken” Cedenblad var ju vår första bloggare och han försvann plötsligt från sin tidigare blogg-arena. Ryktena gick över MMA-Sverige vart han skulle dyka upp, detta efter ett lite kryptiskt inlägg på stället han bloggade på innan. MMAnytt fanns som en gissning, men då vi på den tiden ännu inte hade startat upp bloggarna var det ändå rätt få som tippade på det. Till slut avslöjade Mazdak saken i en liten video. Not: Det är faktiskt Mange själv som kallar sig hora först!

Jyckens första framträdande på MMAnytt började faktiskt redan innan vi kört igång MMAnytt TV bloggare. Jag tog nämligen och intervjuade Jycken efter det att han i februari (2010) varit och tränat på berömda Greg Jacksons gym i USA. Det blev en omtyckt historia och många föll redan där för hans ärlighet och rakhet. Jycken figurerade sen både i djupgående intervjuer och som intervjuare. Inte minst som “stryparen” då han ströp ut Sirwan Kakai.

Utöver det så har nog ingen fighter, på Jyckens nivå, fått så många kommentarer om att man har lust att dricka öl med personen i fråga som Jycken fått. Det finns något grymt trevligt och kanske även folkligt över Mange som är svårt att sätta fingret på. Det var något han redan visade på TV när han i “Debatt” diskuterade MMA och fick tillsammans med Musse Hasselvall försvara sporten.

Under 2010 har Jycken också tagit ett närmast enormt kliv också som fighter. Hans karriär startade rätt tufft med att han slogs i fel viktklass och att han helt enkelt var oerfaren. När han vid sin tredje match rättade till den saken vände han också helt om på det tidigare sjunkande skeppet. Han vann lätt tre matcher i rad men åkte sen på en snöplig förlust som dock gav ny bränsle till vinnarskallen som Jycken är. Han avslutade 2009 med en vinst på TKO och har sen dess under 2010 vunnit fyra till matcher. Tre på TKO och sen senast mot Jyckens i särklass bästa motståndare hittills i Alan Love via enhälligt domslut. Alan gick upp mot Jycken med ett MMA-rekord på 6-1 och vinsten fick Magnus att bli placerad som 124a i världen som mellanviktare (enligt fightmatrix).

Men Jycken har också hunnit med en hel del annat där hans andra resa till USA sticker ut en hel del. Han fick nämligen möjligheten genom MMAnytt att resa till USA för att deltaga på uttagningarna för The Ultimate Fighter 13. Efter det vet nu UFCs VD Dana White vem Jycken är. Tyvärr verkar det som att det inte blev Jyckens viktklass i slutändan. Under resan i USA besökte Jycken och MMAnytt också bland annat Bas Rutten samt sköt med både den ena och det andra skjutvapnet på en skjutbana. Videobloggen från USA fick otroligt stort intresse. Under 2011 ser det ut att bli en massa som kommer hända kring Jycken. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av resan. En sak är säker och det är att vem än Jycken möter eller vart han än hamnar så kommer han alltid vara sig själv och det är den personen vi så gott som alla gillar.


Sirwan Kakai en solig sommardag

Sirwan Kakai kom in som en joker i leken i slutet av sommaren. Det är kanske inte så många som tänker på det men Sirwan är rankad 1:a i Sverige i sin viktklass och topp 10 i Europa. Han har tränat hos Greg Jackson, tränat i England och känner personligen bland annat Brad Pickett.

Han har under 2010 flyttat till GBG MMA, tränat i Holland och inte minst har han vunnit sina två MMA-matcher han gått. På Superior Challenge 5 vann Sirwan övertygande mot Chrisophe Domin i första ronden via en triangel, och på Fight Festival 28 i Finland vann Sirwan via RnC mot Janne Elonen-Kulmala även det i första ronden. Trots att han nu har ett record på 4-1 som proffs, vunnit två matcher i år och tränat med Overeem och andra storheter säger han såhär, då jag nu inför den här krönikan hör med honom om hans år:

Hemskt när man tänker efter man har inte hunnit med ett skit…

Snacka om ödmjuk kille med stora ambitioner. Det tål att tänkas på att Sirwan bara är 21 år.

Sammanfattningsvis har vi alltså fyra grymt hungriga och talangfulla fighters som bloggar på MMAnytt. Alla tillför något eget till smörgåsbordet. Det är också kul att alla fyra är på väg uppåt men ändå i olika skeenden i karriärerna.

Deniz har valt ut respektive bloggares “årets blogpost” och de är som följer:

Magnus “Jycken” Cedenblad

Snälla klaga på min jabb! (Skriven 19onde juli 2010)

Rami Aziz

Kettlebells vs. trx (Skriven 5e september 2010)

Mike “Twister” Höjermark

Tränar hårt, jobbar hårt och sover tungt (Skriven 5e oktober 2010)

Sirwan Kakai

Holland! Left hook, low kick, left hook! (Skriven 26e oktober 2010)

Om du inte tidigare följt våra bloggare så börja mer än gärna med det nu. Ni kommer inte ångra er.

MMA-skolan

I juli drogs MMA-skolan igång och ännu är det inte massvis med inlägg där, men fler lär komma. Mike Höjermark är den som främst sköter om skolan, men Bosse Sawinsky och Deniz Lindgren har också skrivit intressanta inlägg om träningslära osv. Själv tycker jag Mikes grymma artiklar om Grappling Evolution (i fem delar) är riktigt läsvärda.

Video (MMAnytt TV)

När Mazdak klev in i MMAnytt hände mycket skoj, och vi fick oss verkligen en skjuts i rätt riktning. Mazdak hade tidigare drivit sin fristående videotjänst som han kallade Clownfish TV. Han gjorde sig något av ett namn med sin grymma videoblogg där han följde Reza Madadi.

Mazdak träffade vi på under invägningen av SC5 och sen dess blev vi ett “par”. Once you go MMAnytt you never go back. Skämt åsido så visade Mazdak framfötterna, sin seriositet och kunnande direkt.

Under det dryga halvåret han nu varit en del av MMAnytt har ca 200 videos publicerats! Det är omöjligt nästan att helt och hållet rättvist summera alla videos som gjorts, men en sak är säker och det är att det här bara är början!

Här kommer ett gäng “årets bästa…” bland våra videos:

Årets videos på MMAnytt 2010

Jyckens V-log. när MMAnytt tog honom till LA:s Vegas och LA för att söka till TUF och träna. Alla dom delarna buntas här ihop till en och får den självklara första platsen, Rezas V-log. inför Superior Challenge bör också omnämnas helt klart. Även Chris Lebens V-log är riktigt fet! Vill du se fler av Jyckens 8 delar så klicka här.

Årets tio bästa intervjuer/intervjuprogram för MMAnytt (utan inbördes ordning)

MMAnytt granskar (Programledare: Simon Kölle) – En programserie vi med största sannolikhet kommer fortsätta med 2011. Vi talade om UFC galor, om Superior Challenge och Strikeforce. Gästarna under serien var: Reza Madadi, Elin Bladh, Thomas Järvheden x2, Manos Tertziane, Babak Aghavali, Magnus “Jykcen” Cedenblad, Matti Mäkelä, Martin Johansson, Deniz Lindgren, Alexander Gustavsson, Blazej “Bosse” Sawinski och Majdi Shamas x3.

Intervju med Bas Rutten i USA (av: Mazdak Cavian & Jycken) – Under Mazdak, Jycken och Bobbys resa till USA besöktes Bas Rutten. Jycken tränade en del där och sen passade man på att intervjua den gamla legenden Bas som bjöd på massor av roliga ögonblick och intressanta iakttagelser.

Intervju med Reza Madadi på en parkbänk vid Hammarbybacken (av: Mazdak Cavian) – Under V-loggen inför Superior Challenge 6 sprang Reza i Hammarbybacken. Reza slog sig sen ner på en parkbänk och Mazdak genomförde en djuplodad och intressant intervju med Reza som visade upp en sida få i Sverige tidigare skådat.

Intervju med Thiago Alves i Kanada (av: Bobby Cavian) – Det var inte lätt att få tag på fighters att intervjua på The Bell Centre i Kanada. Bobby lyckades dock få tag på Thiago Alves som berättade om sin match och mycket mer.

Intervju med Jon Jones i England (av: Majdi Shamas) – MMA-analytikern aka Mr Last Question Majdi Shamas intervjuade Jon Jones som bland annat säger vad han tycker om Magnus “Jycken” Cedenblad.

Intervju med Jörgen Kruth på hovet (av: Simon Kölle) – Den svenske legendariske strikern Jörgen Kruth viste inte ens om han skulle kunna fightas mer i sitt liv under hösten 2010. Men Jörgen är en fighter i flera meningar och det stod vid Superior Challenge 6 klart att han skulle möta Bob Sapp på K-1 i Stockholm. Jörgen berättar i intervjun bland annat om sina träningspolare Jycken och Matti, sin kommande match med Sapp och också vad han tycker om MMAnytt.

Intervju med en journalist på Aftonbladets sportblad (av: Mazdak Cavian) – Mazdak är en person som gör det andra snackar om eller drömmer om. Det bevisade han tidigt redan när han kom in i MMAnytt-gänget. Här fixade han en intervju med Aftonbladet och han ställer just tillräckligt obekväma frågor till den stackars okunnige journalisten. Det ovan är del 1 av 4.

Intervju med Jycken i Stockholm (av: Deniz Lindgren) – Deniz satte sig ner och gjorde en djupgående intervju med Jycken om allting från hans uppväxt till nuvarande liv.

Intervju med Thales Leites på hovet (av: Simon Kölle) – Thales Leites var djupt fascinerad över att man i Sverige kan dricka vatten från handfatet och toaletten. En förövrigt väldigt respektfull Leites är så exalterad att han råkar spotta mig i ansiktet.

Intervju med Papy Abedi på hovet (av: Simon Kölle) – Inte helt lätt att höra allting som sägs i den här intervjun men den går ändå till historien som en episk intervju då Papy är så glad och hans polare är minst lika glada.

Bonus: Jyckens intervju med Sirwan där Sirwan låter sig bli strypt och somnar in.

Men som sagt ca 200 videos är svårt att välja mellan ska påpekas. Har du någon annan favorit eller är någon av ovan din?

Satsning

Under 2010 skulle MMAnytt komma att satsa stenhårt på sporten MMA. Både inom Sverige men också internt och internationellt. Alla milstolparna avslöjar ju rätt tydligt hur vi kämpat på och utvecklats. Det är hela tiden för läsarna och sporten vi jobbar på som vi gjort under 2010. Det är ännu massor som kan göras och det blir sannerligen svårare och svårare att imponera på flera av er den saken är säker, då intervjuer med den absoluta eliten och mycket annat börjar bli vardagsmat. Men tillsammans hoppas vi att sporten växer och det på ett bra sätt.

UFC kommer förr eller senare till Sverige och det känns verkligen häftigt. Men jag har personligen under 2010 satsat en hel del på MMAnytt också för att jag blivit mer och mer intresserad av den inhemska scenen. Jag visste knappt för några år sen vilka svenska fighters vi hade och ändå har jag följt MMA under 15 års tid.

Jag hoppas det märks hur mycket av vår tid och kraft som läggs på det här, för det är verkligen inte lite! Allt som publiceras på MMAnytt är bara en bråkdel av allt vi gör. Vi älskar det så det är inte som att vi någonsin kommer klaga, men under 2010 har vi verkligen tagit satsningen till en annan nivå. Hoppas att det märks.


Khim “träffar” sin kära Arianny… Foto: Khim Hjern, Oberhausen i Tyskland

Resor

En del i satsningen har varit våra resor. Vi har dels rest inom Sverige på galor som The Zone och VFC (Superior ligger i Stockholm, och vi är baserade här så det räknad inte riktigt som en resa). Vi har också åkt på bland annat Submission Wresling-SM, besökt SGL för att stödja gräsrötterna, rest och intervjuat August Wallén och Alexander Gustafsson i Götet samt hälsat på MMAacademy.

Men våra resor utomlands är ändå de som vi kommer minnas mest förstås. Det faktum att vi har blivit ackrediterad press hos UFC har öppnat upp mycket. Vi följde med och sponsrade Alexander Gustafsson då han gick match i London på UFC 120 och där gjorde också MMAnytt-vännen Majdi Shamas sin debut som intervjuare av bland annat Greg Jackson och Jon Jones. Jag tog sen med mig Khim Hjern till Tyskland för att se UFC-galan där i Oberhausen. Khim skulle mest hänga på men slutade som Sveriges första fotograf octogon-side på ett UFC event. Snacka om ödets ironi. Khim följde sen med till Kanada och UFC-galan som gick av stapeln där. Med på den resan var även MMAnytt-vännen Erik och Bobby Cavian som är boende på Hawaii.

Efter att ha gjort Kanada stack Mazdak med Bobby till Hawaii och började där följa Chris Leben. Snart väntar 2011 års första UFC-galan vi kör igång nästa år med en smäll genom att på plats täcka UFC 125.

Det finns ingenting som tyder på att vi kommer sitta stilla 2011 utan resandet har bara börjat. Nu när WEC slagits ihop med UFC blir det också fler stora galor.


Efter Alexanders grymma vinst i England

Sponsring

MMAnytt-fighters under året har varit:

Alexander Gustafsson, Tor Troeng, Assan Njie, Magnus Cedenblad, Nico Musoke, Daniel Acacio, Matti Mäkelä, Hamid Corassani, Reza Madadi, Mohammad Babadivand, Rami Aziz, Sirwan Kakai, Michael Höjermark och Chris Leben.

Vi har också samarbetat nära Superior Challenge samt haft en reklamkampanj på TV4sport och Canal+sport2 under hela hösten.


Chris Leben med MMAnews-tröja och svenskt snus under läppen

MMAnews.se

Att skriva på engelska och bredda oss kändes som ett naturligt steg. Även detta är något vi lanserar långsamt och utvecklar hela tiden. Jacob Folbrycht sköter ruljansen galant på sidan just nu och gör ett fantastiskt jobb. Först och främst består sidan av översättningar från MMAnytt, men Jacob passar också på att då och då skriva egna alster. MMAnews.se är en sida som bara är i startgroparna och mycket kommer ske i framtiden. Det finns också en baktanke med MMAnews.se och det är att kunna sätta svensk MMA mer på kartan än vad den är idag. Det har redan lyckats en del då våra videos börjat visas i en hel del andra länder. Ännu främst de med internationella stjärnor (vilket inte är så konstigt), men det går i rätt riktning hela tiden.

MMAnytt-Kläder

Under 2010 har vi också sett till att trycka upp Hoodies, T-shirts och mössor. Även detta är ännu bara i startgroparna och dessa kläder går att köpa hos Fairing.

Även om detta är del 1 så säger jag redan nu:

Tack för 2010, det var ett grymt kul år att vara intresserad av MMA under. Utan alla er läsare och medarbetare hade det inte blivit såhär kul och givande! Gott nytt år.

Vilket är nu ditt starkaste minne från MMAnytt år 2010?

Kategorier
BjjIntervjuMMAnytt TVMMAnytt.seNyheterSuperior ChallengeThe Ultimate FighterThe ZoneUFCVision Fighting Championship
17 Kommentarer

Svara