Foto: Daniel Patinkin

Nick Diaz blir avstängd i fem år för marijuanabruk

Nu är domen satt efter att Nick Diaz testat positivt för marijuanametaboliter efter sin match mot Anderson Silva på UFC 183 i början av året.

Under förhöret som ägde rum under måndagskvällen har nu NSAC (Nevade State Athletic Commission) valt att stänga av Nick Diaz (26-9, 2 NC) från sporten i fem år efter att han testat positivt för marijuanametaboliter efter sin match mot Anderson Silva i januari. Silva som även han testade positivt för anabola steroider som såg till att matchen vart omgjord till en No Contest. Brasilianaren som blev avstängd i ett år för sitt misslyckade dopingtest.

Avstängningen som är retroaktiv från den 31:a januari och röstat för av samtliga domare i kommissionen. Diaz ska även böta 33% av sin totala lön på $500,000 som slutar upp i en summa av $165,000. MMA-stjärnans advokat Lucas Middlebrook informerade media att de planerar på att överklaga kommissionens domslut.

Fem år kan anses som en chock för de flesta läsare men enligt UFC’s nya dopingpolicy så följer de riktlinjerna korrekt. Vill ni läsa mer om detaljerna angående den nya dopingpolicyn så kan ni klicka här.

Detta innebär att den 32-årige Diaz inte kommer kunna återvända till oktagonen förrän han är 36 år gammal.

Vad anser ni läsarna om kommissionens beslut?

Foto: Daniel Patinkin

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
Nick DiazNyheterSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
28 Kommentarer
 • Danteman
  15 September 2015 at 12:27

  Nevada State Athletic Commission, vilken jävla luffar kommission!!! Hur fan kan man få 5 års avstängning för lite weed?! Medans andra får trycka arslet fullt med roidz och få typ ett års avstäning. #FreeNickDiaz

  • Frantic
   15 September 2015 at 09:43

   Är en hel del som är lite konstigt i det hela, jag har inget emot att Diaz ska straffas men detta blev pinsamt.

   Har har recept på att ta marijuana vilket borde ses som lindrande omständigheter… eller?

   Nåja han klarade två av testerna men misslyckades med ett vilket tyder på att han förmodligen räknade fel på tiden när han fick ta eller inte. Så att ge fem år för detta kontra Silvas fjuttiga år i straff gör som jag sa det hela rätt pinsamt.

   • HighFour
    18 September 2015 at 12:02

    Han misslyckades med det andra testet. Det första och tredje (som utfördes ordentligt (anonyma och testade på ackrediterat lab)) blev han godkänd på. Så visst, om han rökte något så jävulskt precis efter match och sen på något magiskt sett rensade blodet på alla spår en timme senare så.. ja. Annars är det mest troliga att det andra testet är bogus.

  • René Emanuelsson
   15 September 2015 at 10:45
 • Bäckis
  15 September 2015 at 12:42

  Borde inte de gamla dopingstraffen gälla för de som blev tagna innan den nya policyn kom?

 • Rorschach
  15 September 2015 at 12:58

  Gissar detta är för upprepade tillfällen hos Mr Wolftickets. Dessutom skulle jag gissa på att de vill avskräcka fler från att röka på i samband med MMA-matcher o då använder de Nick som ansiktet utåt. Sen att jämföra det med steroider-fall (se Anderson Silva som bara fick ett år) är löjligt då även det ska ge ett minst lika hårt (om inte hårdare) straff då det faktiskt är prestations-höjande (vilket man inte kan påstå att marijuana är).

  • Richard Casimir Strage
   15 September 2015 at 01:06

   kan vi sluta upp å säga att marijuana inte kan användas som prestationshöjande?
   Då de kan tas efter träning och då kropp slappnar av betydligt mer än vanligt vilket ger ökad återhämtningsförmåga.
   Vilket är samma effekt som många förbjudna preparat gör just förbättrad återhämtningsförmåga.

   • Rorschach
    15 September 2015 at 01:19

    Fine kan absolut köpa det. Då är det mer kommisionen som ska dra linjen och säga att ALLA former av droger ska ge X-antal år och inte särskilja dem åt. Personligen tror jag bara detta är ett försök att avskräcka och att Diaz har gjort detta vid upprepade tillfällen som gör att detta blev så hårt.

   • Wally Johnson
    15 September 2015 at 08:23

    Fortfarande inte prestationshöjande för det. Och fortfarande inte att jämföra med “förbjudna preparat”. Korkad jämförelse att göra.

    Jag ber dig snällt att inte yttra dig om ett ämne som du uppenbart är okunnig i.

    • Mats Rutberg
     15 September 2015 at 09:36

     Sant.
     Detta är endast löjlig moralism.
     Trist att en färgstark fighter försvinner från rutan.

    • Lallarn
     15 September 2015 at 12:04

     Jag är inte jättekunnig på ämnet, men om Joe Rogan säger att det inte borde vara tillåtet eftersom det har prestationshöjande effekter så får jag lov att lita på honom.

     • Wally Johnson
      15 September 2015 at 12:22

      Det där är Joe Rogans egna, subjektiva åsikt och inte fakta. Jag förstår givetvis att du tar Joe’s ord över mitt, men det betyder fortfarande inte att det skulle vara prestationshöjande bara för att han personligen tycker det.

      Och sen är det sjukt individuellt också. Jag personligen tycker det funkar bra att rulla fusad när man är i den höga fasen av ruset, men sen när blodsockret börjar falla, så blir man disträ, tankspridd och munchies börjar kicka in. Då blir det bara segt och jobbigt. Så rent fysiskt finns det inte direkt något som skulle egentligen boosta ens prestation, mentalt kanske. Att man känner sig lugnare, fokuserad och kreativ till och med.

      Däremot känner jag personligen (och många andra) att det funkar bra vid tex yoga, stretching, tai chi osv.

      Om du undrar vad jag baserar min åsikt på, så kan jag berätta att jag gör en cannabisdokumentär. Jag var i Colorado i våras och hade chansen att snacka med diverse atleter, MMA fighters också, angående cannabis och motion. Väldigt blandade åsikter, men ingen jag stötte på direkt som ansåg att det gjorde dem starkare, uthålligare osv.

      https://www.youtube.com/watch?v=bMjK-lHTj7s

    • BenRangel
     16 September 2015 at 01:07

     Jag vet inte hur man klassificerar “prestationshöjande droger” så jag googlade lite.
     På wikipedia delas det in i 7 kategorier. Cannabis kan man, om man skruvar till det lite, få att passa in på 4 av dom:
     1) Painkillers allow performance beyond the usual pain threshold
     2) Sedatives and anxiolytics are sometimes used in sports like archery which require steady hands and accurate aim, and also to overcome excessive nervousness or discomfort
     3) Lean mass builders drive or amplify the growth of muscle and lean body mass, are also used to reduce body fat. They can also reduce the time it takes to recover from an injury.
     4) Adaptogens result in stabilization of physiological processes and promotion of homeostasis, an example being by decreased cellular sensitivity to stress

     https://en.wikipedia.org/wiki/Performance-enhancing_drugs

     Även om jag tycker det låter löjligt så är det väl så att cannabis kan ju ha många positiva effekter på metabolism, återhämtning, stressreducering och smärtlindring

     • Wally Johnson
      16 September 2015 at 09:41

      Jag vet inte vad jag ska säga. Får man fråga om du är bekant med örten? Jag brukar den dagligen och kan inte riktigt påstå att man kan applicera de fyra punkter du nämnt, därav jag undrar om du själv brukar. För då kanske du själv hade förstått att jämförelsen inte är så rättvis.

      Cannabis har två huvudarter, sativa – indica, som i sin tur har olika egenskaper. Sativa blir du uppåt på, men man får inget fysiskt utav det. Alltså du blir inte avslappnad eller tar bort smärta. Däremot blir du glad, kreativ, fokuserad, energisk osv.

      Indica är det du får något fysiskt av. Indica strains av cannabis är muskelavslappnande, tar bort smärta, stimulerar sömn och aptit bland annat. Men man blir trött av dem. Ingen som röker en indica hade pallat gå till gymmet. Utan man blir couch locked.

      1. Smärtlindringen är inte att jämföra med smärtlindrande tabletter, då den inte tar bort smärta på det sättet. Det är inte morfin vi snackar om.

      2. Hade det varit golf vi snackat om, så hade jag hållt med på den här punkten om att cannabis hade fungerat som dopning. Men inte i en styrkesport som MMA. Sen att det hjälper en slappna av efter träningarna, är ju en annan sak. Effekten sitter bara i 2-3 timmar, så det kan återigen inte räknas som en prestationshöjare.

      3. Det var här jag blev fundersam om du brukar drogen själv, då inget av det som skrivs i tredje punkten går att applicera på cannabis. Och det hade ren erfarenhet berättat för dig.

      4. Här däremot är jag fullt redo att hålla med. Men frågan är om cannabis gör det till en så pass grad att det skulle räknas som doping? Folk verkar på allvar tro att cannabis är en så pass stark, superdrog att man skulle känna av skillnaden lika snabbt som på PEDs.

      Det kontroversiella kring cannabis ligger fortfarande i dess legala status och historiska stigma.

   • Diaz4prez
    15 September 2015 at 01:03

    Vilken steroid är det folk tar för att bli avslappnade? Jävla luffare, lär dig något först innan du öppnar brödf*ttan.

 • joble
  15 September 2015 at 01:02

  He’s being punished according to rules that were put into place six months AFTER he committed the “crime”? What the actual fuck?

 • Olyx
  15 September 2015 at 01:44
  • Amin Adrian Siryani
   15 September 2015 at 02:18

   Om du läser artikeln så finns det en länk till reglerna där… På svenska.

   • Baz3
    15 September 2015 at 07:17

    I artikeln finns en irrelevant länk till USADAs regler för hur UFC bestraffar sina athleter i egna “out-of-competition” tester. Påverkar inte NSAC över huvudtaget som kör med egna, också förnyade, regler som Olyx linkade till. Om du nu läser kommentarer dvs..

   • Olyx
    15 September 2015 at 12:53

    vart skulle jag annars läst om “dubbla påföljder”?
    och som Baz3 skrev…länken var til USADAs och inte NSAC regelverk. mer fel än jag upptäckte med andra ord.

 • Helgon3t
  15 September 2015 at 02:02

  Dumheter!

 • Mac_da_man
  15 September 2015 at 08:24

  ja alltså bryter man mot reglerna för vad man stoppar i sig, oavsett vad, upprepade gånger så kommer straffet bli hårt. Anta att Andersson Silva åker dit två gånger till för roids så lär hans tredje straff bli bra hårt också. Så jag kan tycka att Diaz får stå för sina handlingar och gilla läget. Sen tycker jag också att det blir tråkigt att inte se honom fightas men shit happens

 • Venom
  15 September 2015 at 10:47

  jag vet inte ens var jag ska börja

 • Adam Karlsson
  15 September 2015 at 12:41
 • Diaz4prez
  15 September 2015 at 01:06

  Som vanligt, “nyheter” med en massa fakta fel och utelämnad information. Lär dig det engelska språket istället för att förlita dig på Google translate.

 • Headown
  15 September 2015 at 07:19

  Är detta ett skämt? Men snälla rar kommissionen? Helt otroligt!. Håller på Danteman här: #freeNickDiaz

 • René Emanuelsson
  15 September 2015 at 10:44
 • Svara

  UFC ODDS
  UFC 27012
  Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
  Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
  Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
  Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
  Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
  Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
  Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...