Conor McGregor. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

Nya uppgifter visar på stort lönegap i UFC

Conor McGregor, Ronda Rousey, Anderson Silva, Georges St-Pierre, Brock Lesnar. Listan på fighters vi vet inte är i behov att jobba mer kan göras lång. Samtidigt kritiseras UFC ofta för orättvisa löner, och nya uppgifter om UFC:s medianlön visar på enorma löneklyftor.

Alla känner vi till uttrycket “Anderson Silva Money”, alla har vi någon gång hört UFC:s VD Dana White nämna att Georges St-Pierre aldrig mer behöver tjäna pengar och Conor McGregor gör inte direkt någon hemlighet av hur bra han tjänar.

Men hur ligger det egentligen till för resten?

UFC är världens största MMA-organisation och har onekligen gjort ofantligt mycket för sporten. Dock har organisationen fått motstå mer och mer kritik med tiden.

Många menar på att UFC skapat en monopolställning som möjliggjort att hålla fighters löner nere, och slippa kraftig konkurrens. Något som även utretts rättsligt, och fått flertalet fighters att ta olika former av initiativ för att verka för förändring.

Medianlönen: $24,500 dollar

Enligt nya uppgifter från The Economist är medianlönen i UFC $24,500 dollar, cirka 207,000 svenska kronor, per match.

“Mr McGregor reportedly earned $500,000 (not including bonuses or sponsorships) for a recent bout. But most UFC fighters make decidedly less. The median pay per fight is $24,500, and most pugilists get in the ring only a couple of times a year. Some fighters think the muscle of a union might help them get better pay and more say. Earlier this month, the Teamsters, along with a local culinary union, announced that they intended to help fighters organise.”

Inte så farligt, kanske vissa tänker. Man man ska inte glömma skatt, träningsutgifter, managementavgifter och potentiella skadeuppehåll.

En inkomstkälla som fick situationen att gå ihop för många fighters var tidigare olika former av sponsorintäkter. Detta har dock försvårats något enormt, efter att UFC:s avtal med Reebok började gälla vilket innebär att fighters enbart tillåts bära reebokartiklar. Dessutom har även den ersättningsmodellen motstått hård kritik, beskrivits som skrattretande och fått hashtaggen #fuckreebok att trenda på sociala medier.

reebok

UFC-fighters visar de nya träningskläderna från Reebok.

I sin senaste match må Conor McGregor ha tjänat $500,000 dollar, $30,000 dollar från Reebok samt okända summor i form av PPV-bonus och även i och med sitt individuella sponsoravtal med Reebok. Men för en ung talang som försöker göra ett namn för sig ser verkligheten betydligt annorlunda ut.

En debutant får idag en garanterad lön på $10,000 dollar, samt ynka $2,500 dollar från Reebok. Det blir drygt 105,000 kronor. Vinner han eller hon innebär vinstbonusen ytterligare $10,000 dollar.

Många har argumenterat att lönerna är låga för att de också, för de som sticker ut, ska kunna vara skapligt höga. Men sett till medianlönen verkar de allra flesta få gå på knäna.

Vad tycker ni läsare, är UFC:s löner för låga?

Foto: Mazdak Cavian

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Anderson SilvaBrock LesnarConor McGregorGeorges St. PierreLönerNyheterRonda RouseySenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
11 Kommentarer
 • Kenny Starfighter
  1 September 2015 at 07:30

  För nybörjare är väl ändå den en ökning?
  har för mig att de va fighters som fick typ 2500$ per match förr?

  • Baz3
   1 September 2015 at 08:07

   Och i Bellator får många fortfarande 1000$ per match

 • Erik Lundin
  1 September 2015 at 08:07

  Fan vad det ska klagas på UFCs lönesättning hela tiden. Om man inte tycker om vad de betalar kan man väl gå till en annan organisation! Om inte den betalar vad man anser tillräckligt så får man väl ställa sig i kassan på Donken.

  Man får inte mer än vad man förtjänar. Om man väljer en karriär inom MMA får man acceptera att den är ekonomiskt riskfylld.

  • Morgall
   1 September 2015 at 09:08

   Herr Erik,Om alla håller käften och ingen säger något, vad tror du händer då? Det kommer att bli värre. Så enkelt är det.

   • Erik Lundin
    1 September 2015 at 12:22

    Det beror på vad du anser är värre. Jag ger ju hellre mer cash till de fighters jag vill se istället för att ha någon planekonomi där alla delar lika.

    • Morgall
     1 September 2015 at 01:05

     Värre för alla givetvis, förutom höjdarna i UFC. Driver du ett bolag med den mentaliteten så slutar det med missnöjda utövare, dålig kvalitet på matcherna, sämre intäkter och risk för mer konkurrens mot andra bolag. Vilket nu är påväg att hända tyvärr.

 • Peter Andersson
  1 September 2015 at 10:15

  Blir ju definitivt svårare att “slå igenom” som fighter om man inte har råd att träna på heltid utan måste jobba samtidigt för att ha råd med tillvaron.

  • Erik Lundin
   1 September 2015 at 12:25

   Det är väl klart. Ska vi ge alla som vill träna MMA samma ersättning i hela världen eller?

   • Peter Andersson
    2 September 2015 at 11:48

    Mmmm. Rimlig följdfråga.

 • dsa
  2 September 2015 at 06:52

  Slopa den (ur fighter-aspekt) värdelösa Reebok-dealen och öka bonusarna! Fler som satsar på avslut och drar därmed till sig fler “vanliga-svensson-tittare” som kanske gör sponsorerna lite mer generösa. Borde ju vara win-win för alla involverade. Eller?

 • Raxtoren
  3 September 2015 at 10:08

  Det är problematiskt, men samma personer som klagar på Dana White och Lorenzo – vad tror ni NHL/NFL/NBA klubbägare tjänar? Jag menar, de flesta är miljardärer och arbetar knappast gratis heller.
  UFC är – som alla vet -en privatorganisation, så är det tyvärr(?) Och vi får acceptera att lönerna är x och y, tills vissa blir stora nog att de kan skapa egna galor och dra tills sig folk, nu är det snarare en populär fighter i samarbete med en organisation, såsom UFC som är svaret för höga löner.

  Mycket fungerar i teorin, men sällan i praktiken… men jag kan se en mma-fighter som Fedor,Randy couture eller liknande dra ihop uppmärksamhet och folk till en “privat gala” med någon sponsor och behålla mestadels av intäkterna. Handlar väl snarare om att något tv-bolag eller kabeltv börjar hyra ut sin tjänst till populära fighters.

 • Svara