Omar Bouiche analyserar Holm vs Rousey: “Korkat att springa in i en kontringsfighter”

Under helgens UFC 193 fick vi se Holly Holm chocka världen med en storslagen knockoutvinst över Ronda Rousey. Nu bryter Pancrase Gyms huvudtränare Omar Bouiche ner den historiska titelmatchen.

Efter helgens UFC 193 i Melbourne har många tyckt till om titelmatchen, där vi fick se Holly Holm (10-0) knipa bältet från Ronda Rousey (12-1). Medan vissa har gjort sig lustiga på hennes bekostnad eller gottat sig i hennes förlust, har andra ifrågasatt Rouseys gameplan. I veckans avsnitt av MMAnytts podcast Bursnack tar MMA-veteranen och tränaren Omar Bouiche en närmare titt på de tekniska och taktiska detaljerna i matchen, tillsammans med Mazdak Cavian.

Redan under invägningen startade det intressanta, då damerna gick till fysisk kontakt och Rousey blev märkbart upprörd medan Holm höll sig fullständigt lugn. Faktum är att detta gjorde att en hel del personer började spela på Holm som vinnare i matchen, då många uppfattade Rousey som psykiskt påverkad av incidenten.

“Hon hade för bråttom, helt enkelt”

När matchen väl började menar Omar att den dåvarande mästarinnan hade alldeles för bråttom.

“Hon vart ju träffad hela tiden när hon sprang in i princip. Sedan vart det ju vildare och vildare. Hon fick en nedtagning och gick på armlås på en gång, vilket var jävligt snyggt, men missade. Hon hade för bråttom, helt enkelt,” säger han.

Omar coacher den obesegrade talangen Karl Albrektsson på IRFA 5.

Omar coacher den obesegrade talangen Karl Albrektsson på IRFA 5.

Matchen mellan Holm och Rousey utspelade sig nästan uteslutande ståendes, där Holm rörde sig förträffligt och träffade mer och mer ju längre tiden gick. Förutsättningarna för att det skulle ske glöms dock ofta bort av många – nämligen Holms nedtagningsförsvar, submissionförsvar och hur hon, tillsynes bara för att göra en poäng av saken, tog ner Rousey för att sedan ställa sig upp igen.

En judoka lättare att träna inför än en brottare

Omar menar att Holm hade tränat judoförsvar på rätt sätt, och konstaterar att det är mindre att oroa sig för än från exempelvis en brottare. Detta eftersom judoutövare ofta fokuserar på höga kast istället för nedtagnignar på samtliga nivåer.

“Judo, missförstå mig rätt, det är lättblockerat. Ta en brottare, då måste du vara rädd för single leg, lågt, mellannivå och hög nivå. I judo så behöver du vara rädd för hög nivå bara. Det man gör är att sätta in höften vilket hon gjorde jättebra, och blockerade. De hade ju tränat på det.”

Omar har bakgrund i flera olika kampsporter. På bilden tränar han Sambo med lättviktaren Jonathan Svensson.

Omar har bakgrund i flera olika kampsporter. På bilden tränar han Sambo med lättviktaren Jonathan Svensson.

Vidare så poängterar han att Holm är en minst lika bra atlet som Rousey, till skillnad från tidigare titelutmanare.

“Plus att hon är en atlet också. Jag tror det var första gången Ronda fick möte en atlet på samma nivå som henne själv. Jag tycker hela matchen var rolig att se, faktiskt.”

“De hade lagt upp en enkel gameplan och det fungerade utmärkt”

Omar påstår att det inte var några avancerade detaljer som gjorde att Holm tog hem vinsten. Snarare var det simpla tekniska och taktiska aspekter som blev skillnaden. Hon hade helt enkelt en perfekt utformad gameplan.

“Hon flyttade höfterna jättebra när Ronda skjöt in, cirkulerade ut hela tiden och pushade ifrån henne, vilket man ska göra. Samma sak när hon greppade nacken så pushade hon iväg henne underifrån. Det är ju inga hemligheter hon gjorde, det är basic-grejer hon gjorde. Hon gjorde dem bra bara. /…/

De hade lagt upp en enkel gameplan och det fungerade utmärkt, uppenbarligen.”

Den spektakulära huvudsparken som var början på slutet.

Den spektakulära huvudsparken som var början på slutet.

“Man tycker att hon inte borde ha tappat humöret så fort hon blev träffad”

För den tidigare mästarinnans del fanns det en hel del som hon gjorde helt och hållet fel i matchen, enligt honom. Förutom att låta sig bli så emotionellt drabbad i förväg och dessutom bli frustrerad så fort hon träffades, menar han att det var fel taktik att göra det hela till ett “slagsmål” och springa in på en kontringsfighter på det sättet Rousey gjorde.

“Man tycker att hon inte borde ha tappat humöret så fort hon blev träffad, och öppna upp sig så mycket som hon gjorde. Hon försökte göra det till ett slagsmål men det var ju helt fel mot den här tjejen, totalt helt fel. Och dessutom, jag menar, springa in i en tjej som är en kontringsfighter är ju korkat. Hon borde ha lockat in henne till sig lite mer. Det är lätt att vara efterklok, som sagt, men hon fick sig nog en bra läxa, Ronda.”

Rousey förvirrad och besviken efter knockoutförlusten.

Rousey förvirrad och besviken efter knockoutförlusten.

Håller ni med Omars analys av titelmatchen?

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtHolly HolmMMAnytt TVNyheterPancrase GymPodcastRekommenderatRonda RouseySenaste NyttUFCVideoZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
10 Kommentarer
 • Morgall
  18 November 2015 at 03:11

  Hon tappa ju humöret eftersom hon aldrig blivit riktig träffad, det var ju hela problemet.. Och sen är judoka lättare att blockera förutsatt att det inte är en grekisk romersk brottare. Som bara tränar över midjan

 • Erik Svanborg
  18 November 2015 at 03:11

  Utmärkt analys. Håller med om varje ord. Holm är ju den första som lyckats blockera både Rondas höftsving och armbarförsök, och det var där matchen avgjordes. Kan Ronda inte använda det finns det inte mycket kvar.

 • MazdakMMA
  18 November 2015 at 03:44

  Har ni förslag på andra ämnen ni vill att vi ska prata om så kommentera så ordnar vi det :)

  • Herr Elof
   18 November 2015 at 06:20

   Kanske är svårt att fixa, och kanske (eller kanske inte!) är dålig investering i tid/pengar, men jag vet att Sherdog brukar ha veckans teknik när olika mma-gym visar olika grejer. Kan vara anfall eller försvar, rätt basic eller rätt trixiga saker.
   Dom kanske filmar 2-3 grejer på ett ställe, sen 2-3 på ett annat och pytsar ut dom med en veckas mellanrum. Kan ju kombineras med lite intervjuer och repotage ev.
   MMA i Umeå t.ex? Borde ju inte vara en jättestor grej för er att dra dit en helg, intervjua Tor Troeng och nån ev. up-and-comer talang. Låta den största lokala klubben visa några tekniker som ni spelar in.
   Då kan ni slå flera flugor i en smäll.
   Nästa gång drar ni till Gladius i Göteborg osv osv.
   Bara en tanke.

   • Herr Elof
    18 November 2015 at 06:21

    Då får ju gymmen och fighters lite exponering. Tajma det sen med eventuella galor där fighters ska vara och det kanske kan bli riktigt bra…. eller riktigt kasst. Vad vet jag.

   • Erik Svanborg
    18 November 2015 at 07:07

    +1 på den iden!

   • MazdakMMA
    18 November 2015 at 08:46

    ?
    Vi filmar veckans teknik nästa vecka sen ska vi testa oss fram tills årsskiftet sen lägga till alla punkter som du precis nämde.

    Så alla tips är super kom gärna med fler till [email protected]

    • Herr Elof
     21 November 2015 at 02:17

     Jag tror en dylik satsning vore bra så ni får en återkommande artikelserie. Tror det kan vara bra för att hålla oss läsare.
     Finns gott om undersökningsr om hur stor varans makt är vid mediekonsumtion.

 • Eric
  18 November 2015 at 04:09

  Ronda är helt enkelt inte bekväm nog i buren för att kunna ta det lugnt och stå och “trade’a”. Hon blir stressad och har alltid varit. Blir hon slagen försvinner allt. Hon vinner på fantastiskt markspel och tar sig dit genom högt tempo rakt fram för att inte ge motståndaren utrymme, in i clinch och sen kast. Vid det här laget bör hon inte vara så “slagrädd” och obekväm om hon tränar hyfsat rätt med sparringen. Om hon tränar rätt kan hon tillhöra skaran (de flesta) som helt enkelt inte kan träna bort “stressreflexerna” och hålla sig lugn under väldigt pressade och till viss del smärtsamma situationer. Hon kan ju slå, hon har rätt fin teknik på mitsar. Men i match blir hon stel och tappar tekniken och huvudrörelser helt.

 • HataPK
  19 November 2015 at 09:02

  Jag fick det till att Ronda fick in 4 slag + 1 knä. På 6 min tid. Klasskillnad va.

 • Svara

  UFC ODDS
  UFC Fight Night 20012
  Jack Hermansson vs Sean Strickland2.801.45
  Alexis Davis vs Julija Stoliarenko1.502.70
  Sam Alvey vs Phil Hawes3.751.28
  Chidi Njokuani vs Marc-André Barriault2.101.72
  Hakeem Dawodu vs Michael Trizano1.572.50
  Shavkat Rakhmonov vs Carlston Harris1.363.25
  Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...