Joanna Jedrzejczyk stoltserar med bältet. Foto: Mazdak Cavian

Redaktionstipset med OHMBET – TUF 23-Finalen

Finalen av The Ultimate Fighter 23: Team Joanna vs. Team Claudia avgörs i natt, där coacherna även gör upp om den kvinnliga stråviktstiteln i galans huvudmatch. Nu är det dags för oss i redaktionen att tippa huvudkortets vinnare.

Titelmatch i stråvikt

Jedrzejczyk
(C) Joanna Jedrzejczyk (1.80)
vs.
Gadelha
#1 Claudia Gadelha (2.12)

 

Ashah Tafari

Retermötet mellan stråviktsmästarinnan Joanna Jedrzejczyk och topprankade Claudia Gadelha har länge varit på tapeten och nu är det äntligen dags.

Jedrzejczyk är ännu obesegrad i karriären och har nästan sett felfri ut. Nästan säger jag med tanke på hennes första match mot Gadelha, som hon tog hem via ett kontroversiellt delat domslut efter att ha stött på en del problem med brasilianskans nedtagningar.

Den kontroversiella förlusten är Gadelhas enda i karriären, varefter hon studsade tillbaka med en utmärkt prestation i sin senaste match.

Detta är helt klart en svårtippad match, men jag tror faktiskt att vi får se en ny mästarinna i divisionen. Gadelha har lärt sig från den första matchen, gjort sin hemläxa och går nu in som den mer komplett fightern.

Vinnare: Claudia Gadelha via domslut.

Sebastian Vendel-Martinez

Äntligen får vi se returmatchen mellan Joanna Jedrzejczyk och Claudia Gadelha! Det första mötet var väldigt jämnt, och det finns många som anser att brasilianskan förtjänade vinsten.

Sedan dess har däremot Jedrzejczyk förbättrats och imponerat på ett sätt som Gadelha helt enkelt inte kan leva upp till. Polskan har demolerat många av de högst rankade i sin division och borde dra ifrån mer i den andra gången. Gadelha är en väldigt duktig fighter och har en chans att vinna, men Jedrzejczyks chans är större.

Vinnare: Joanna Jedrzejczyk via T/KO, rond 4.

Matias Andres

Sedan Joanna Jedrzejczyk vann bältet genom att dominera Carla Esparza i UFC 185 har hon snabbt blivit ett toppnamn inom kvinnornas MMA.

Jedrzejczyk förtjänar all uppmärksamhet och hon fortsätter att imponera med ett högt tempo av välinriktade slag och perfekt teknik. Än så länge har ingen lyckats komma med ett svar på Jedrzejczyk överväldigande stil och i sin senaste match mot Valérie Létourneau såg hon bättre ut än någonsin.

Cláudia Gadelha har i sin tur även hon skrapat ihop ett imponerande resultat med endast en förlust, ett kontroversiell domslut mot Jedrzejczyk i slutet av 2014. Nu har Gadelha äntligen chansen att hämnas sin enda förlust och vad vore bättre än att göra det samtidigt som hon blir divisionens nya mästarinna?

Gadelha har bättre grappling. Jedrzejczyk visade dock att det inte hjälpte hela vägen sist och med två extra ronder tror jag Gadelha kommer att svikta rejält under Jedrzejczyk konstanta tryck.

Vinnare: Joanna Jedrzejczyk via T/KO, rond 4.

TUF 23-final i lätt tungvikt

Sanchez
Andrew Sanchez (1.60)
vs.
Rountree
Khalil Rountree (2.50)

 

Ashah Tafari

Detta är en match som jag verkligen ser fram emot! Andrew Sanchez och Khalil Rountree är två fighters som kommer bli riktigt trevliga tillskott i UFC:s lätt tungviktsdivision.

Sanchez är onekligen den mer kompletta fightern, medan Rountree å andra sidan besitter en fruktansvärd knockoutkraft. Värt att nämna är även att Sanchez är en naturlig mellanviktare, samt att han var den som vann alla sina matcher i huset. Rountree fick se sig besegrad via submission innan han fick en andra chans, och lyckades då vinna semifinalen.

Sanchez imponerade på mig något oerhört under säsongen, både med sina färdigheter som fighter samt sin mentala inställning. Jag tror han lyckas kämpa sig till en domslutsvinst även om det givetvis finns en chans för Rountree att vända allt med en bra träff.

Vinnare: Andrew Sanchez via domslut.

Sebastian Vendel-Martinez

I TUF-finalen i lätt tungvikt kolliderar Andrew Sanchez och Khalil Rountree. Den förstnämnde tog sig till finalen med två raka segrar medan Roundtree tog sig dit eftersom den fightern som besegrade honom skadade sig och tvingades dra sig ur.

Rountree har mycket krut i nävarna och tränar på ett respekterat gym, men jag ser Sanchez som mer erfaren, allsidig och slipad.

Vinnare: Andrew Sanchez via domslut.

Matias Andres

Det är mycket som står på spel för tungviktarna Andrew Sanchez och Khalil Rountree när de stiger in i ringen. En vinst i The Ultimate Fighter har startat igång många karriärer och ger de båda slagskämparna en chans att visa vad de går för.

Rountree går in som obesegrad men möter sitt livs största utmaning i form av Sanchez som avslutat alla sina vinster. Sanchez är också mer erfaren i ringen men frågan är om det hjälper när de stiger in i ringen och för första gången möter en vrålande storpublik?

Matchen kommer handla mycket om att inte låta sig påverkas av känslor och hålla huvudet kallt. Jag tror att Sanchez kommer att dra fördel av fler matcher och en bredare arsenal av avslutningsmöjligheter.

Vinnare: Andrew Sanchez via submission, rond 2.

TUF 23-final i kvinnlig stråvikt

Suarez
Tatiana Suarez (1.27)
vs.
Cooper
Amanda Cooper (4.20)

 

Ashah Tafari

Den kvinnliga stråviktsfinalen har en tydlig favorit, vilket inte är så värst konstigt med tanke på Tatiana Suarez dominans i huset. Med det sagt är Amanda Cooper otroligt tuff och kommer onekligen bli ett tufft test för henne.

Jag ser Suarez som den mer kompletta fightern, men bägge fighters är definitivt kapabla att hantera matchen var den än utspelar sig. Det som sticker ut för mig är Coopers övertag stående, vilket jag tror kommer bli nyckeln till en skrällvinst.

Båda två är riktigt starka mentalt och kommer ge allt, men Cooper kommer hitta ett läge att få in den avgörande träffen.

Vinnare: Amanda Cooper via T/KO, rond 2.

Sebastian Vendel-Martinez

Den andra TUF-finalen ställer lagkamrater mot varandra när stråviktarna Amanda Cooper och Tatiana Suarez. Tillsyns är Suarez den mer erfarne fightern, men Cooper har gått ett stort antal amatörmatcher och är mer rutinerad än man tror.

Jag ser Cooper som mer allsidig och även om hon inte nödvändigtvis är bättre i alla avseenden är hon mer komplett och lär ha ett knappt övertag stående.

Vinnare: Amanda Cooper via T/KO, rond 3.

Matias Andres

Amanda Cooper och Tatiana Suarez kommer med en vinst i The Ultimate Fighter 23 att potentiellt ta sina första steg mot stråviktklassens topp. Båda har imponerat under programmets gång och visat att de har vad som krävs för att tävla på högsta nivå.

Både Cooper och Suarez har tagit hem vinster med starka submissions och det kommer bli intressant att se vem som har fördel om matchen går till mattan.

Precis som för Sanchez VS Rountree kommer mycket att handla om att hålla nerverna i styr. Den som först klarar av att känna sig bekväm framför många tusentals av vrålande fans kommer ha en fördel som jag tror kommer ta dem hela vägen. Om det endast handlar om teknik är Suarez helt klart favorittippad.

Vinnare: Tatiana Suarez via submission, rond 1.

Lättvikt

Pearson
Ross Pearson (4.20)
vs.
Brooks
Will Brooks (1.27)

 

Ashah Tafari

Äntligen får vi se den tidigare Bellator-mästaren Will Brooks i UFC! Han ställs nu mot den härdade veteranen Ross Pearson i en match han accepterade på kort varsel.

Pearson blir ett bra test för honom och kan ha en fördel ståendes. Med det sagt tror jag ändå att Brooks har tillräckligt många verktyg och en strategi som kommer räcka för att kamma hem vinsten efter full tid.

Vinnare: Will Brooks via domslut.

Sebastian Vendel-Martinez

Bellator-stjärnan Will Brooks gör UFC-debut mot den härdade britten Ross Pearson i vad som lär bli ett underhållande lättviktsmöte.

Pearson har varvat förluster och vinster i sina åtta senaste matcher medan Brooks har vunnit åtta raka. Britten Pearson har helt enkelt varit för ojämn och alla tuffa krig i buren verkar ha påverkat honom. Brooks har slagit många av de bästa lättviktarna utanför UFC och lär imponera i sin debut i oktagonen.

Vinnare: Will Brooks via domslut.

Matias Andres

Ross Pearson bjuder alltid på underhållande matcher och trots att hans resultat har sviktat håller han sig ändå kvar i toppen som en ständigt aktuell utmanare. Han var tänkt att möta James Krause som tyvärr blev tvungen att dra sig ur och hans inhoppare är den tidigare Bellator-mästaren Will Brooks.

Brooks är en de mest intressanta namnen i lättviktsklassen och det kommer bli intressant att se hur han klarar sig mot toppnamnen i UFC.

Att Brooks får Pearson som första match visar vilken nivå han ligger på och en övertygande vinst skulle katapultera honom mot topp 10. Skulle han däremot förlora mot den orankade Pearson är det nog många som kommer ifrågasätta hans förmågor.

En viktig match för både Pearson och Brooks som jag tror att Brooks vinner via ett enhälligt domslut.

Vinnare: Will Brooks via domslut.

Fjädervikt

Choi
Doo Ho Choi ( 1.47)
vs.
Tavares
Thiago Tavares (2.89)

 

Ashah Tafari

Hamnar matchen mellan Doo Ho Choi och Thiago Tavares på mattan kommer det onekligen vara den sistnämnda som har fördelen. Med det sagt är Choi en riktigt vass striker och det lär inte bli helt lätt för Tavares att få ner honom.

Jag har svårt att se brasilianaren Tavares ta hem vinsten i denna match. Choi har helt enkelt för mycket krut i nävarna och kommer förmodligen avsluta även denna match, även om han kan komma att testas lite hårdare här än i sina första två framträdanden i UFC.

Vinnare: Doo Ho Choi via T/KO, rond 2.

Sebastian Vendel-Martinez

Thiago Tavares är en härdad veteran som mött många av de lättare divisionernas bästa fighters. Han tar sig an den stigande talangen “The Korean Superboy” Doo Ho Choi i vad som kan bli en avgörande match för bägge.

Fördelen på marken ligger utan tvekan hos Tavares som är en erfaren grappler med många snabba avslut på marken. Choi är en knockoutartist som avslutat majoriteten av sina vinster i den första ronden, och de flesta av Tavares förluster har kommit via knockout.

Om matchen hamnar på mattan kommer Tavares att avsluta, men jag tror inte han får den möjligheten. Choi inleder starkt med ett rasande tempo och sänker Tavares i den första.

Vinnare: Doo Ho Choi via T/KO, rond 1.

Matias Andres

Koreanen Doo Ho Choi har varit länge varit ett hett namn inom MMA och han har lyckats samla ihop ett imponerande resultat på 14–1. Med så pass mycket momentum krävs det ett rejält hinder för att få Choi på fall och den mannen kan mycket väl vara Thiago Tavares.

Tavares kommer ifrån en imponerande vinst över veteranen Clay Guida i UFC Fight Night: Belfort vs. Henderson 3 men har haft problem med att sätta vinster i rad.

Tavares är dock ett rejält hopp i utmaning för Choi och han kommer behöva prestera i topp för att ha chansen att lägga till ett imponerande namn på sin lista. Med tolv raka vinster har dock Choi både självförtroendet och tekniken för att kunna göra just det.

Frågan är bara om han lyckas stå emot Tavares tunga nävar, jag tror inte det.

Vinnare: Thiago Tavares via T/KO, rond 2.

Lättvikt

Silva
Joaquim Silva (1.82)
vs.
Holbrook
Andrew Holbrook (2.10)

 

Ashah Tafari

I den första matchen på huvudkortet ställs två obesegrade lättviktare mot varandra. Bägge två kommer från vinster via jämnade delade domslut i deras respektive UFC-debuter, och kommer nu vilja lägga i en hårdare växel för att behålla ett fläckfritt matchfacit.

Holbrook ser jag som den fighter med störst fördel på marken, medan Silva å andra sidan besitter tillräckligt med krut i nävarna för att avsluta matchen med en smäll.

Hursomhelst tror jag inte att denna match går förbi första ronden, och frågan blir vem som lyckas diktera var matchen utspelar sig. Håller det sig stående kommer Silva att slå ut Holbrook, men jag misstänker att Holbrook blir den som får sin vilja igenom och istället lyckas få in en submission som tvingar Silva att klappa ut.

Vinnare: Andrew Holbrook via submission, rond 2.

Sebastian Vendel-Martinez

Två obesegrade fighters möts när amerikanen Andrew Holbrook tar sig an brassen Joaquim Silva. Båda kommer från jämna segra på poäng i deras UFC-debuter och behöver övertyga för att klättra ordentligt i rankningen. Båda har dessutom avslutat majoriteten av deras matcher i den första ronden vilket gör detta till en jämn och bra matchning.

Även om Silva förmodligen är vassare på fötterna tror jag att Holbrooks grappling kommer vara för mycket för brassen, och tar hem segern på teknik, llugn och kondition.

Vinnare: Andrew Holbrook via submission, rond 2.

Matias Andres

Både Joaquim Silva och Andrew Holbrook sätter sina obesegrade meritlistor på spel när de kliver in i ringen för andra gången i sina karriärer. Holbrook besegrade senast Ramsey Nijem medan Silva kommer från en vinst över Nazareno Malegarie.

Vinsterna kom båda genom oeniga domslut så matchen är en chans för Holbrook och Silva att ge ett klart besked till resten av divisionen.

Holbrooks är mest bekväm på marken och har lyckats samla ihop 9 submissions under sina 11 matcher. Silva, som tränar på Evolucao Thai, är dock ingen nybörjare när det kommer till sina egna färdigheter på mattan och har dessutom tillräckligt med krut i nävarna för att avsluta genom knockout.

Silva vs. Holbrooks kan bli en riktig ögonöppnare för många och potentiellt sätta vinnaren på snabbspåret upp i rankingen. Jag tror att Silva är mer komplett som atlet och därmed kommer kunna utnyttja andra aspekter i matchen om han exempelvis misslyckas på marken.

Jag hoppas Silva trycker på gaspedalen tidigt och motar Holbrooks mot ringen för att sedan avsluta honom.

Vinnare: Joaquim Silva genom T/KO, rond 1.

Oddsen kommer från den ultimata bettingsidan för MMA – OHMBET.

OHMNYTT

Dela gärna med er av era tips i kommentarsfältet!

Foto: Mazdak Cavian

Kategorier
Claudia GadelhaExklusivtJoanna JedrzejczykNyheterOHMBETRedaktionstipsetRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara