Cat Zingano - Foto: Vince Cachero

Redaktionstipset med OHMBET: UFC 200 – Underkortet

I natt är det äntligen dags för jubileumsgalan UFC 200, där flera av sportens legender och toppfighters går match. Nu är det dags för oss på redaktionen att tippa underkortets vinnare.

Kvinnlig bantamvikt

Zingano
#3 Cat Zingano (1.67)
vs.
Pena
#5 Juliana Pena (2.34)

 

Ashah Tafari

Den sista matchen på underkortet är ett spännande bantamviktsmöte mellan två topprankade namn, där vinnaren mycket väl kan gå vidare och utmana om bältet.

Cat Zingano åkte senast på karriärens första förlust, då hon förlorade mot dåvarande mästarinnan Rounda Rousey via submission efter endast 14 sekunder. Detta var i början av förra året och nu är hon alltså tillbaka igen. Motståndaren Juliana Pena kommer å sin sida ifrån tre raka vinster och ställs nu inför sitt största test någonsin.

Jag har väldigt svårt att se en vinst för Pena här. Hon har inte ställts inför i närheten av lika tufft motstånd som Zingano tidigare, medan “Alpha” å andra sidan är van att gå mot toppmotstånd och bland annat har vinster mot både Miesha Tate och Amanda Nunes som gör upp om titeln på samma gala.

Pena kan mycket väl få någon bra stund här och där i matchen, men överlag tror jag inte honhar mycket att sätta emot och blir nog så småningom avslutad.

Vinnare: Cat Zingano via T/KO, rond 2.

Sebastian Vendel-Martinez

TUF-deltagaren Juliana Pena har briljerat sedan hon återvänt från sin fasansfulla knäskada, vilket definitivt talar för henne. Cat Zingano tillhör dock världseliten och har utan tvekan vad som krävs för att vinna titeln.

Zingano har tagit sig genom mer än vad många andra fighters har och blir bara bättre och bättre under matchens gång. Ingen är tuffare eller grötigare än henne och när hon gör matchen till ett osmickrande krig kommer hon påminna alla om varför hon är värd ännu en chans på titeln.

Vinnare: Cat Zingano via T/KO, rond 3.

Matias Andres

Cat Zingano var den första som jag trodde skulle ha möjligheten att ta bältet från Ronda Rousey. Det skulle dock inte ta många sekunder innan Zinganos halvhjärtade inledning fick henne i en farlig position som Rousey snabbt utnyttjade.

För dem som inte känner till Zingano sedan tidigare kan det vara lätt att bunta ihop henne med resten av namn som Rousey slagit. Hon är dock på en helt annan nivå och har slagit toppnamn som både Miesha Tate och Amanda Nuñes.

Julianna Pena har i sin tur, sedan vinsten i The Ultimate Fighter 18, lyckats få till två vinster, genomgått en operation och även blivit uppmärksammad i en polisdispyt i slutet av 2015.

Det är svårt att se att Peña klarar av att hantera Zingano men det är det vackra med MMA, vem som helst kan få till en smäll och förändra rankingen på några sekunder.

För att klara av detta måste Pena kontrollera ringen och inte låta Zingano styra tempot. Det kommer bli en lång kväll för Pena och jag tror att hon kommer duka under tidigt i andra ronden. Zingano kommer att på nytt att nosa på en chans på bältet.

Resultat: Cat Zingano T/KO, rond 2.

Weltervikt

Hendricks
#6 Johny Hendricks (1.93)
vs.
Gastelum
#12 Kelvin Gastelum (1.97)

 

Ashah Tafari

Forne welterviktsmästaren Johny Hendricks ställs nu mot Kelvin Gastelum i en match där mycket står på spel för herrarna.

Hendricks har varvat vinster med förluster sedan den kontroversiella titelmatchen mot Georges St-Pierre, där han förlorade via delat domslut trots att de allra flesta hade honom som vinnare. Gastelum själv förlorat två av sina senaste matcher, efter att dessförinnan varit obesegrad.

Bägge herrar har haft en hel del svårigheter att klara welterviktsklassens viktgräns. Denna gång missade “Bigg Rigg” vikten, vilket säger en del om hans förberedelser.

Även om Gastelum är den mindre rutinerade fightern, så ger jag honom en fördel i denna match. Hendricks gick senast upp och blev totaldominerad och har överlag sett mindre imponerande ut på senare tid. Gastelum kommer från en jämn förlust via delat domslut och utvecklas fortfarande. Här har han chansen att slå igenom, vilket han inte lär ta lätt på.

Vinnare: Kelvin Gastelum via domslut.

Sebastian Vendel-Martinez

Två högt rankade welterviktare som helt enkelt inte presterat på sistone är Johny Hendricks och Kelvin Gastelum. Båda har haft stora problem med att klara vikten och båda har också förlorat två utav deras tre senaste.

Stående har säkert Hendricks mer kraft i sina slag, men jag misstänker att vi börjar se hans fall. Gastelum är yngre och har en glöd som är svårmatchad. Detta blir troligtvis hans återkomst till titeljakten.

Vinnare: Kelvin Gastelum via domslut.

Matias Andres

Johny Hendricks vs. Kelvin Gastellum ger chansen till de båda welterviktarna att på nytt sparka igång sina karriärer efter förluster. Hendricks har förlorat varannan match sedan han utmanade Georges St-Pierre i 2013 och blev senast dominerad i sin match mot Stephen Thompson.

Gastellum kommer själv från en förlust mot Neil Magny och har dessutom tampats hårt med att klara av viktklassen han slåss inom, något som Hendricks själv kan skriva under på.

Matchen kan bli en riktig slantsingling och jag tror att det hela kommer falla på vem som har tagit utmaningen mest seriöst. Hendricks har ännu inte hittat tillbaka till de stora knockouts som banade vägen för honom i början och han har bland annat fått kritik för ett ohälsosamt leverne utanför träning.

Hendricks påminner mig om Jon Jones i det att han verkar vara sin största fiende.
Jag tror därmed att Gastellum sätter ihop allting denna gång och lyckas slå Hendricks. Han kan dock lära sig mycket från Hendricks kombinationer och det vore fint om vi kunde få se de båda slagskämparna hålla ett högt tempo och klara det hela vägen.

Vinnare: Kelvin Gastellum via domslut.

Bantamvikt

Dillashaw
#1 TJ Dillashaw (1.27)
vs.
Assuncao
#3 Raphael Assuncao (4.20)

 

Ashah Tafari

Efter ett kontroversiellt delat domslut i deras förra match, är det nu dags för de topprankade bantamviktarna TJ Dillashaw och Raphael Assuncao att göra upp i en returmatch.

Första gången de möttes var det Assuncao som tog hem vinsten, och i dagsläget har han vunnit sju raka matcher. På grund av problem med skador har han emellertid inte tävlat sedan oktober 2014, vilket blir ett frågetäcken att ha i åtanke.

Efter förlusten har Dillashaw utvecklats oerhört mycket och dessutom hunnit vinna bältet, som han dock förlorade till den nuvarande mästaren Dominick Cruz via ännu ett jämnt delat domslut i början av året.

Favoriten är helt klart Dillashaw, men att skillnaden i odds är så pass stor förvånar mig. Jag skulle tippa på att Dillashaw lyckas revanschera sig från den första förlusten, men det blir nog inte så enkelt och det finns definitivt en chans att Assuncao tar hem det lika gärna.

Det är svårt att veta hur Assuncaos form är, vad han har gjort för förbättringar under tiden han varit borta och om ringrosten kommer spela en faktor. Jag tror att matchen hursomhelst kommer vara jämn och gå tiden ut, varefter Dillashaw förmodligen lyckas göra tillräckligt denna gång för att ha fördelen på poängkorten.

Vinnare: TJ Dillashaw via domslut.

Sebastian Vendel-Martinez

Den före detta bantamviktsmästaren TJ Dillashaw går sin första match sedan han förlorade titeln i ett andra möte med brassen Raphael Assuncao.

Dillashaw förlorade titeln via ett jämnt domslut medan Assuncao varit borta i snart två år på grund av skada. Jag är en av de som tycker att Dillashaw förtjänade segern i herrarnas första möte, och han lär bevisa varför i returmatchen.

Vinnare: TJ Dillashaw via T/KO, rond 3.

Matias Andres

TJ Dillashaw mot Raphael Assuncao är ett efterlängtat möte som det garanterat kommer slå gnistor om. Assuncao slog Dillashaw via ett oenigt domslut för mer snart tre år sedan och en returmatch har varit väntad under en lång period.

Dillashaw har sedan dess lyckats ta bältet från Renan Barao, förvara det och förlora det i ett diskutabelt domslut mot Dominick Cruz. Även i sin förlust såg han bra ut och trots att han missade Cruz med större delen av sina attacker så var det ändå mot kungen av rörelse.

Jag tror också att Dillashaw slogs väldigt emotionellt och hade låtit Cruz krypa under huden på honom. En mer sansad Dillashaw är ett stort hot mot hela divisionen.

Assuncao har i sin tur endast haft två matcher sedan sist och genomgått en vristoperation som bland annat fått honom att hoppa av ett möte med Urijah Faber i början av 2015. Hans returmatch mot Dillashaw blir den första sedan oktober 2014 och frågan är hur återhämtad han är efter så lång tid.

Jag tror att Dillashaw snabbt kommer testa Assuncao och visa att han är en helt annorlunda fighter än sist. Det finns ingen chans att Dillashaw tänker låta matchen gå till domslut och med hans kondition, motivation och teknik är det svårt att se att Assuncao lyckas ta hem segern.

Resultat: TJ Dillashaw via T/KO, rond 2.

Lättvikt

Northcutt
Sage Northcutt (1.30)
vs.
Marin
Enrique Marin (3.90)

 

Ashah Tafari

Detta är matchen som jag har lättast att tippa på hela kortet. Jag har väldigt svårt att se lättviktsmötet mellan Sage Northcutt och Enrique Marin gå förbi den första ronden.

Northcutt är en lovande talang med vass och okonventionell striking samt bra nedtagningar. Han kommer senast från karriärens första förlust, då han hoppade upp en viktklass i och med ett motståndarbyte och blev utstrypt av Bryan Barberena, som själv är en fighter med stor potential. Värt att nämna är att Northcutt gick matchen trots att han hade halsfluss, och ändå hade en del att komma med.

Marin har inte imponerat på samma sätt i karriären, och kommer senast ifrån en delad domslutsförlust i finalen av TUF: Latin America 2. Han är visserligen bra på mattan, vilket visade sig vara Northcutts svaghet sist.

Jag tror att Northcutt hade kunnat prestera mycket bättre senast med bättre förutsättningar. Nu har han lärt sig en hel del och lär bjuda på ännu en spektakulär prestation.

Vinnare: Sage Northcutt via T/KO, rond 1.

Sebastian Vendel-Martinez

Den blivande stjärnan Sage Northcutt ska försöka återta en plat i vinstkolumnen i ett möte med spanjoren Enrique Marin. Många överraskades av Northcutts submissionförlust i sin förra match, men det visade att Northcutt är väldigt oslipad och har svårt i motgång. Marin är en bra grappler, men troligtvis inte en bra nog brottare eller stark nog i clinchen för att få ner amerikanen.

Det är värt att satsa en slant på Marin, men detta är en fördelaktig matchning för Northcutt.

Vinnare: Sage Northcutt via T/KO, rond 2.

Matias Andres

Sage Northcutt vs. Enrique Marin är #Super# Sages första fight sedan han blev och av Bryan Barberena i början av 2016.

Det var många som förvånat lyfte på ögonbrynen när den hetaste nykomlingen snabbt gav upp efter att ha blivit nedtagen på mattan. Det visade sig kort därefter att han lidit av en rejäl halsfluss och Northcutt har själv sagt att Barberenas vinst var ren tur och att han kommer motbevisa alla i sin comeback mot Marin.

För Marin blir det andra gången som han stiger in i ringen efter att ha förlorat mot Gary Copeland genom ett oenigt domslut i slutet av förra året.

Det är lätt att vifta bort Marin som ett offerlamm men alla som får ett kontrakt med UFC är toppfighters som bara väntar på sin chans. Northcutt har dock växt upp med MMA i blodet och det kommer krävas mycket för att stoppa den energiske 20-åringen.

Marin har säkerligen tittat igenom Northcutts senaste match och dragit slutsatsen att Northcutts största svaghet är på marken. Genom att inte låta sig påverkas av hans attacker kan Marin sänka Northcutts självförtroende och utnyttja sina möjligheter.

Marin har dock inte varit lika övertygande som exempelvis Barberena i tidigare matcher och det är svårt att se en vinst i sikte om Northcutt gjort sin läxa och arbetat med sina svagheter.

Vinnare: Sage Northcutt via submission, rond 2.

Lättvikt

Sanchez
Diego Sanchez (1.93)
vs.
Lauzon
Joe Lauzon (1.97)

 

Ashah Tafari

Vilken matchning! De härdade lättviktarna Diego Sanchez och Joe Lauzon har tidigare varit inbokade mot varandra utan att matchen kunnat bli av, och nu är det äntligen dags.

De båda är kända för att hålla ett högt tempo och bjuda på bonusvinnande prestationer. Sanchez är den som är vild och grötig, medan Lauzon är mer teknisk. Vem som än vinner tippar jag på att denna blir kvällens “Fight of the Night”.

Jag tror att Lauzons teknik på mattan kommer låta honom kontrollera matchen. Han lär nog inte avsluta dock och det lär vara jämnt rakt igenom. Jag tror Lauzon vinner ett domslut efter full tid, men man kan heller aldrig vara säker på hur domarna dömer när Diego Sanchez fightas, om man ser till hans historik av tvivelaktiga domslutsvinster.

Vinnare: Joe Lauzon via domslut.

Sebastian Vendel-Martinez

En solklar kandidat för “Fight of the Night” är lättviktsmötet mellan veteranerna Diego Sanchez och Joe Lauzon. Bägge lämnar allt i oktagonen och har vunnit oerhört många matchbonusar.

Sanchez sjunger dock på sista versen och har inte säkrat en övertygande seger på sex år. Han tål säkert fler och hårdare slag, han kan säkert pressa framåt i ett högre tempo och han kan utan tvekan veva vildare slag – men Lauzon är mycket mer teknisk och även om han inte låser ut sin motståndare så kommer han vinna med grappling.

Vinnare: Joe Lauzon via domslut.

Matias Andres

Diego Sanchez vs. Joe Lauzon har alla ingredienser för att bli ett galet krig. Lauzon är den fighter inom UFC som vunnit flest bonusar (13) och Sanchez har flertalet gånger varit delaktig i legendariska kamper.

Lauzon kommer definitivt inte att backa undan när Sanchez bestämmer sig för att utbyta slag och både kommer med största sannolikhet att ta mycket stryk i början av matchen.

För att Lauzon ska vinna gäller det för honom att hålla huvudet kallt och inte dras in i ett galet slagsmål där tekniken inte längre är prio. Det är där Sanchez verkligen blommar ut som fighter och det är svårt för hans motståndare att inte nappa på erbjudandet.

Om inte Lauzon avslutat Sanchez efter den första ronden är det stor sannolikhet att Sanchez kommer öka farten ytterligare och tar ut Lauzon på djupt vatten.

Vinnare: Diego Sanchez via TKO, rond 3.

Mellanvikt

Mousasi
#8 Gegard Mousasi (1.37)
vs.
Santos
#15 Thiago Santos (3.36)

 

Ashah Tafari

Mellanviktsmötet mellan Gegard Mousasi och Thiago Santos blir en spännande chans för båda att fortsätta klättra i den för närvarande fullspäckade divisionen.

Santos tog matchen på kort varsel och är nederlagstippad av de flesta, men jag tror vi får se en skrällvinst här. Santos är en extremt tuff fighter med spektakulär striking och fruktansvärd knockoutkraft. Han har imponerat stort på senaste tiden och vunnit fyra raka matcher.

Före detta Strikeforce-mästaren Mousasi är en härdad veteran som man knappast ska räkna ut. Han är bra i de flesta avseenden, men jag tror helt enkelt att det är Santos tid att skina. Jag kommer till och med tippa på att vinsten kommer redan i första ronden.

Vinnare: Thiago Santos via T/KO, rond 1.

Sebastian Vendel-Martinez

I kvällens andra match får vi se den forne Strikeforcemästaren Gegard Mousasi kollidera med den stigande brasilianska talangen Thiago Santos. Brassen har vunnit fyra raka matcher och ställs nu på prov mot sin bästa motståndare hittills.

Stående är nog Santos mer oförutsägbar och kraftfull, men som fighter i helhet är Mousasi bättre. Han lär kunna hålla det jämnt stående och han är utan tvekan bättre på marken. “The Dreamcatcher” kommer inte få det lätt, men han bör kamma hem segern.

Vinnare: Gegard Mousasi via domslut.

Matias Andres

Gegard Mousasi vs. Thiago Santos är en match mellan två toppnamn som har all potential att ta sig långt inom rankingen. Mousasi kommer från en vinst över Thales Leites medan Santos har skrapat ihop fyra imponerande sedan hans senaste förlust.

Båda har faktiskt Uriah Hall som gemensam nämnare när man tar en närmare titt på deras sista förlust. Mousasi fick bekanta sig närmare med en ljuvlig snurrspark som stoppade en rad av vinster och Santos förlorade på poäng.

Santos såg bra ut i sin senaste fight mot Nate Marquardt och stoppade honom tidigt i första ronden. Han bad genast om större utmaningar och nu har ha fått sin vilja igenom.

Mousasi är bra på både fötterna och på marken och håller alltid huvudet kallt. Det är svårt att se Santos dra fördel av Mousasis misstag utan han måste istället trycka på och bestämma tempot.

Jag tror att matchen kommer bli väldigt jämn och tekniskt, något som garanterat kommer glädja MMA-nördar men tråka ut dem som håller tummarna för ett krig á la Sanchez vs. Lauzon.

I slutändan tror jag dock att Mousasi tar hem det på poäng och tar ännu ett steg upp i rankingen.

Vinnare: Gegard Mousasi via domslut.

Lättvikt

Miller
Jim Miller (1.37)
vs.
Gomi
Takanori Gomi (3.36)

 

Ashah Tafari

Jubileumsgalan inleds med ett spännande lättviktsmöte mellan två sanna veteraner, då Jim Miller ställs mot tidigare Pride-mästaren Takanori Gomi.

Bägge herrarna kommer från ett gäng förluster på senare tid och har inte längre den status de en gång haft. Med det sagt kan vi fortfarande förvänta oss två riktiga krigare som ger allt i buren.

Miller är en riktigt vass grappler, vilket jag tror ger honom vinsten. Jag tror han lyckas få ner Gomi och att han får honom att klappa ut redan i den första ronden.

Vinnare: Jim Miller via submission, rond 1.

Sebastian Vendel-Martinez

Att man redan i galans första match får se veteranerna Jim Miller och Takanori Gomi mötas talar för hur bra detta matchkortet är. Det lär bli en underhållande match i ett möte mellan olika stilar, och även om publikfavoriten Gomi kan sänka de flesta i divisionen så lämnar han mycket att önska vad gäller defensiv grappling och mot en svartbältare i brasiliansk ju-jutsu är det extremt viktigt.

Om Gomi inte får in en utmärkt och avslutande träff i den första ronden vinner amerikanen.

Vinnare: Jim Miller via submission, rond 2.

Matias Andres

Jim Miller vs. Takanori Gomi är en gyllene chans för både Miller och Gomi att visa för fightfans över hela världen att de fortfarande har något kvar att ge.

Miller har inte lyckats få till det sedan 2014 och har ett resultat på 1-4 i sina fem senaste matcher. Gomi är endast snäppet vassare men imponerar inte med sitt resultat på 2 – 3.

Vi som följt båda slagskämparna under åren vet dock att båda har möjligheten att ställa till med rabalder i ringen. För att vinna måste Miller sätta stort tryck på Gomi och använda mycket fotarbete.

Blir han ståendes eller trött finns det stor chans att Gomi utnyttjar situationen och på nytt bevisar varför han kallas för “The Fireball Kid”. Chansen är dock större att Gomi tröttnar tidigare än Miller och det öppnar upp möjligheten för Millers arbete på mattan.

Hamnar matchen i tredje ronden tror jag att Miller kommer vara fräschare och smart nog att få till en submission och en efterlängtad vinst framför storpublik.

Vinnare: Jim Miller via submission, rond 3.

Oddsen kommer från den ultimata bettingsidan för MMA – OHMBET.

OHMNYTT

Dela gärna med er av era tips i kommentarsfältet!

Foto: Vince Cachero

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
Cat ZinganoDiego SanchezExklusivtGegard MousasiJim MillerJoe LauzonJohny HendricksJulianna PeñaKelvin GastelumNyheterOHMBETRaphael AssuncaoRedaktionstipsetRekommenderatSage NorthcuttSenaste NyttTakanori GomiThiago SantosTJ DillashawUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara

Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...