Redaktionstipset: UFC Fight Night 95 – Huvudkortet

Nattens UFC Fight Night 95: Cyborg vs. Länsberg bjuder på ett spännande huvudkort som toppas av svenskan Lina “Elbow Queen” Länsbergs debut mot den brasilianska toppfightern Cristiane “Cyborg” Justino.

Fyra av de sex matcherna har riktigt tydliga favoriter respektive underdogs. Får vi se någon skräll?

Catchvikt (140 lbs)

Justino

Cristiane “Cyborg” Justino

Odds: 1.10

VS.

Lansberg

Lina Länsberg

Odds: 8.60

 

I galans huvudmatch får vi se Sveriges första kvinnliga UFC-fighter – Lina Länsberg (6-1) göra sin debut. Trots att det är hennes allra första framträdande för organisationen har hon händerna fulla direkt, då hon ställs mot ett av de största namnen inom kvinnlig MMA i form av Cristiane Justino (16-1, 1 NC).

“Cyborg” tävlar vanligen som fjäderviktare och håller divisionens titel i Invicta FC, men går nu sin andra raka catchviktsmatch i UFC. Brasilianskan är den större och starkare fightern i matchen, då Länsberg å andra sidan är en naturlig bantamviktare.

“Elbow Queen” må vara relativt oerfaren inom MMA sett till antal proffsmatcher, men hon kommer från en dekorerad thaiboxningsbakgrund och sitter dessutom på en sex matcher lång vinstsvit. Justino är dock själv obesegrad i sina 17 senaste matcher, och är storfavorit av en anledning.

Självklart får vi hoppas på att Länsberg lyckas med megakrällen, men det är knappast det mest troliga scenariot. Justino anses av de flesta vara världens bästa kvinnliga fighter pound-for-pound och lär inte ge Länsberg mycket utrymme att jobba.

Visserligen har brasilianskan genomgått en otroligt tuff viktnedgång och såg inte särskilt pigg ut på invägningen. Lyckas Länsberg ta sig förbi den första ronden lär hon gynnas ju längre matchen går, men förmodligen lyckas Justino ännu en gång få till avslutet i den första ronden.

Vinnare: Cristiane “Cyborg” Justino via T/KO, rond 1.

Fjädervikt

Barao

Renan Barao

Odds: 1.23

VS.

Nover

Phillipe Nover

Odds: 4.70

 

Efter att ha gått obesegrad i hela 33 matcher har karriären tagit en rejäl vändning för den tidigare bantamviktsmästaren Renan Barao (33-4, 1 NC). Han har nu förlorat två raka matcher och tre av sina senaste fyra, och kliver in i den delade huvudmatchen med kniven mot strupen då ännu en förlust vore förödande.

För motståndet står The Ultimate Fighter 8-finalisten Phillipe Nover (11-6-1), som inte har haft i närheten av samma framgångar som Barao och föga förvånande är klart nederlagstippad. Han är nu inne på sin andra vända i UFC och har hittills skrapat ihop ett matchfacit på 1-4 i organisationen.

Även om det känns rimligt att Barao skulle ta sig igenom denna match relativt enkelt, så tror jag ändå att det kommer bli jämnare än man förväntar sig. Barao har inte presterat som vanligt i sina fyra senaste matcher och frågan är hur han känner sig just nu rent mentalt. Brasilianaren är ganska plattfotad i sin fightingstil vilket skulle kunna tillåta Nover, som har räckviddsövertaget i matchen, att finna framgång från distansen.

Det känns inte rimligt att betta emot Barao här, men jag ser matchen avgöras via domslut där Nover kanske till och med tar hem någon av ronderna.

Vinnare: Renan Barao via domslut.

Tungvikt

Nelson

#11 Roy Nelson

Odds: 1.23

VS.

Silva

#15 Antonio “Bigfoot” Silva

Odds: 4.70

 

En av de matcherna som jag har lättast att tippa på detta matchkort är helt klart tungviktsmötet mellan Roy Nelson (21-13) och Antonio Silva (19-9-1). Sist jag sa något liknande fick jag visserligen äta upp mina ord, men här är jag verkligen bensäker.

Ingen av herrarna presterar numera på samma nivå som tidigare. Nelson har gått 2-6 i sina senaste åtta matcher medan “Bigfoot” ligger på ungefär samma statistik med ett matchresultat på 2-5-1. Den uppenbara skillnaden är att alla utom en av Nelsons senaste förluster kommit via domslut, medan Silva å andra sidan blivit knockad i alla fem.

Brasilianaren blev sist avslutad på bara 16 sekunder och har ingen vidare haka längre. Nelson är samtidigt en av de tungviktarna med mest krut i nävarna och allt annat än en tidig knockoutvinst skulle förvåna mig här.

Vinnare: Roy Nelson via T/KO, rond 1.

Lättvikt

Trinaldo

Francisco Trinaldo

Odds: 1.87

VS.

Felder

Paul Felder

Odds: 2.03

 

Brasilianaren Francisco Trinaldo (20-4) har vunnit hela sex raka matcher och ställs nu i ett intressant lättviktsmöte mot den explosiva strikern Paul Felder (12-2).

Trinaldo är en grinder som är bra på att stänga avståndet och lägga press på sina motståndare. Han är en relativt komplett fighter, men trots sin segersvit har han inte varit alltför imponerande då matcherna ofta varit hyfsat jämna och gått tiden ut.

Felder är å andra sidan huvudsakligen en stående fighter, även om han nyligen förvånade många genom att säkra sin första submissionvinst. Han är en extremt målmedveten fighter som tränar väldigt hårt, och hans enda två förluster var tuffa och jämna matcher mot respektabelt motstånd.

Här går jag emot oddsen och måste ge fördelen till Felder. Även om Trinaldo lär kunna vara tryggare i fler områden så är amerikanens stående game inte att leka med och uppenbarligen jobbar han fortfarande hårt för att bli mer komplett.

Trinaldo har aldrig blivit knockad och han lyckas nog överleva här med såvida Felder inte får in en redig fullträff, men amerikanen lär slutligen kunna säkra en seger via domslut efter en hård match.

Vinnare: Paul Felder via domslut.

Mellanvikt

Santos

#15 Thiago Santos

Odds: 1.17

VS.

Spicely

Eric Spicely

Odds: 5.85

 

Mellanviktsmötet mellan topp 15-rankade Thiago Santos (13-4) och The Ultimate Fighter 23-deltagaren Eric Spicely (8-1) känns märkligt ologisk och synnerligen lätt att tippa.

Grapplern Spicely hade inte mycket att komma med i TUF-huset, då han efter en seg domslutsvinst blev utslagen i semifinalen – för att sedan bli utstrypt i UFC-debuten. Santos har å andra sidan sett riktigt imponerande ut och endast förlorat mot toppmotstånd på sistone.

Santos har riktigt vass striking och fruktansvärd kraft, som räckt för att avsluta betydligt bättre motstånd än Spicely. Allt tyder på att han lyckas göra det igen.

Vinnare: Thiago Santos via T/KO, rond 1.

Fjädervikt

Pepey

Godofredo Pepey

Odds: 1.93

VS.

De La Torre

Mike De La Torre

Odds: 1.97

 

Huvudkortet inleds av ett spännande fjäderviktsmästare mellan Godofredo Pepey (12-4) och Mike De La Torre (14-5, 1 NC). Det är en riktigt jämn matchen mellan två fighters som är vassa i flera avseenden.

Pepey är den fightern som är något “flashigare” och mer benägen att ta risker, som dock stundvis kostar honom. De La Torre är snäppet mer samlad och taktisk, men tenderar själv att fightas orädd och tvekar inte att gå på avslut.

Detta är nog den mest svårtippade matchen på huvudkortet, och oavsett vinnare lär vi få en väldigt underhållande match som mycket väl kan bli galans Fight of the Night. Går det till domslut lär De La Torre stå som vinnare, men mitt tips är att Pepey får till segern på marken.

Vinnare: Godofredo Pepey via submission, rond 2.

OHMNYTT

Hur ser era tips ut?

Foto: Alex Wayne

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Cristiane JustinoExklusivtLina LänsbergNyheterOHMBETRedaktionstipsetRekommenderatRenan BaraoSenaste NyttSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
2 Kommentarer
 • Headown
  24 September 2016 at 10:21

  Jag skulle nog säga något mycket liknande som Tafari.

  • Holythe83
   24 September 2016 at 11:06

   hm e inte säker angående roy nelson å bigfoot silva… kan mycket väl gå till ett decision ungefär som mot mark hunt med mindre action.

  Svara