Septembers MMA

För att lätt kunna hålla koll på MMA-världens galor, så tänkte jag börja skriva lite inför varje kommande månad. Först ut är september, men först en tillbakatitt! Augusti var en ovanligt fullspäckad månad, med bland annat UFC 101 och 102. Sedan även “Miguel Torres vs Brian Bowles” och “Carano vs Cyborg” som enligt mig levererade, om inte mer så åtminstone lika mycket som UFC. Vi fick även se UFCs snabbaste knockout-rekord bli utbytt till 7 sekunder av 23-årige Todd Duffee, som förövrigt verkar kunna bli ännu ett bra tillskott till den rekordväxande tungviktsdivisionen.

September, som kanske inte kan skryta lika mycket om antalet galor, men som däremot har “The Ultimate Hyper Fighter 10″ premiären!

Här nedan kommer allt i kommande skalls ordning!

Först ut är UFC Fight Night 19, som börjar sändas den 16 september, uppföljt samma kväll med säsongsstarten av The Ultimate Fighter 10.
Men för att inte förvirra er så tar vi en sak i taget.

UFC Fight Night 19 är som sagt, samma kväll som Tuf 10. Det hela är en sorts kickoff till att börja köra igång säsongen. UFC Fight Night galorna är snäppet “sämre” än UFC galorna, med folk som inte säljer lika mycket PPV och ofta kommer från förluster. Huvudkortet byggs i stort sett på “Gatekeepers” vs “Gatekeepers”, och den här galan är inte unik. En sak som bevisar att det är lite mindre värde på galan är att
bonusarna brukar ligga runt 20.000$, tillskillnad från det vanliga 60.000$. Med den informationen kan jag tyckas vara negativt inställd till UFN, men sanningen är tvärtom. Som insatt MMA-fan tycker jag dessa galor väldigt ofta är minst lika intressanta som UFC galorna, då man har koll på lite folk som sällan mainstreamvärlden har.UFN-19-poster-500x643

Kortet denna gång ser ut såhär:

Huvudkortet

 • Lättvikt – Nate Diaz vs Melvin Guillad
 • Lättvikt – Gray Maynard vs Roger Huerta
 • Mellanvikt – Tim Credeur vs. Nate Quarry
 • Weltervikt – Carlos Condit vs Jake Ellenberger

Preliminära kortet

 • Lätt tungvikt – Steve Cantwell vs Brian Stann
 • Weltervikt – Chris Wilson vs Mile Pyle
 • Mellanvikt – C.B Dollaway vs Dan Miller
 • Lättvikt – Sam Stout vs Phillipe Nover
 • Lättvikt – Jeremy Stephens vs Justin Buchholz
 • Weltervikt – Brock Larson vs Mike Pierce
 • Mellanvikt – Ryan Jensen vs Steve Steinbeiss

Vad har vi att förvänta oss nu då? Nate Diaz vs Melvin Guillard är båda två väldigt unga (24, 26år) men ändå väldigt erfarna fighters. Nate som kommer från två raka förluster mot Clay Guida och Joe Stevenson, får troligen kicken om han förlorar denna match. Melvin som däremot redan fått sparken i slutet av 2007, fick ännu en chans efter att ha gått 1-0 utanför UFC, och är nu tillbaks med två till vinster i organisationen. Sanningen är, oavsett hur den här matchen går så har båda herrarna åldern inne att åstadkomma mycket inom MMAvärlden. Gray Maynard vs Roger Huerta. Den största frågan är väl: Vill Roger Huerta fortsätta slåss?

Huerta är fightern som har allt vad som krävs, men tjänar hellre massa pengar på annat håll än att bevisa sig i oktagonen. Det var när Huerta fick en hollywoodkarriär och började göra film som han slutade bry sig om sin MMA-karriär. Men trots detta så hade han alltid en match kvar att gå innan kontraktet var slut, och det råkar ske nu den 16 september.

Gray Maynard som har 7-0 i rekord kanske inte är den roligaste fightern att se slåss, men trots det är han väldigt duktig. Det som gör han mindre rolig är hans användning av brottningen, som åtminstone funkar att vinna domarbeslut på med.
Det ska bli roligt att få se om Roger Huerta verkligen vill bevisa något, och om han gör det, vill UFC verkligen ha honom då?

Sammanfattningsvis tror jag hela galan blir okej, inte en av de schysstaste korten UFN har levererat, men definitivt tillräckligt för att se!

The Ultimate Fighter 10 är den mest hypade säsongen någonsin av serien. Det som säljer in oss mer denna gång är nog mestadels internets egna streetfighter, Kevin “Kimbo Slice” Ferguson. Men även black on black-crime mellan coacherna Quinton “Rampage” Jackson och Rashad “Sugar” Evans. Just denna säsong är (mindre konstigt nog) döpt till “Heavyweights”, då alla deltagarna är just, tungviktare.

Deltagarna till säsongen är extra intressanta då väldigt många NFL-spelare är med. Det har länge varit snack om när det ska hända, då det skulle vara ett av dom större tillskotten till tyngre viktklasser. (MMA växer!) Martin skrev en riktigt fin lista med alla deltagarna + lite information om dom. Så för att inte rabbla upp allt igen så hittas allt här! Denna säsong är det heller ingen utslagningstävling för att sedan få komma in i huset, så lär er namnen, ni kommer se dom i månader!

UFC 103: Franklin vs Belfort ..wow! UFC galor som inte har bältesmatcher inblandade brukar kompenseras med extra mycket krig, och detta är en av dessa. Här kommer hela matchkortet:

HuvudkortetUFC103Poster

 • Catchvikt (195lbs) – Rich Franklin vs Vitor Belfort
 • Tungvikt – Mirko Filipovic vs Junior dos Santos
 • Weltervikt – Mike Swick vs Martin Kampmann
 • Weltervikt – Josh Koscheck vs Frank Trigg
 • Lättvikt – Tyson Griffin vs Hermes Franca

Preliminära kortet

 • Lättvikt – Efrain Escudero vs Cole Miller
 • Weltervikt – Paul Daley vs Brian Foster
 • Mellanvikt – Drew McFedries vs Tomasz Drwal
 • Lätt tungvikt – Eliot Marshall vs Jason Brilz
 • Lätt tungvikt – Vladimir Matyushenko vs Igor Pokrajac
 • Lättvikt – Rob Emerson vs Rafael dos Anjos

Först och främst, Rich Franklin mot Vitor Belfort. Franklin bestämde sig för att gå upp i viktklass efter att förlorat mot Anderson Silva två gånger. Han har sedan dess gått 2-1 i lätt tungvikt samt 195lbs (catchweight) där hans förlust var ett delat domarbeslut mot Dan Henderson. En match som lika gärna kunde varit vinst för Rich Franklin. Hade han vunnit där hade han stått långt fram på listan för en bältesmatch och returmatch mot Lyoto Machida. Men, när man låter domarna bestämma får man ta smällar ibland. Vitor Belfort verkar vara tillbaks i form efter att förlorat ett domarbeslut, mot även han, Dan Henderson. Sedan efter den förlusten så har han lyckats vunnit Cage Rage lätta tungviktsbälte, gått ner till mellanvikt och knockat både Terry Martin och Matt Lindland i Affliction. Både Rich och Vitor kommer klättrandes från vinster, och slåss i en catchweight endast för dom egentligen slåss i olika viktklasser. Rich Franklin har själv gått ut och sagt att han inte är intresserad av att slåss i mellanvikt längre, utan endast 195lbs eller tyngre.

Förutom det så finns det sjukt mycket spännade att se. Mike Swick och Martin Kampmann, vem kommer bli näste att möta George ST Pierre?
Mike Swick som har 9-1 i UFC med endast en förlust mot Yushin Okami på domarbeslut, har visat sig otroligt hungrig den senare tiden. Efter att ha dominerat Ben Saunders i sin senaste match så nämnde han själv “9-1, dags för bältet snart?” och ja, då är det bara en vinst kvar mot “The Hitman” som gäller. Martin Kampmann har gått ner i viktklass från mellan till weltervikt efter förlusten mot Nate Marquardt på UFC 88, vilket inte är direkt fy skam då Nate (om inte Dan Henderson) är näst för bältesmatch mot Anderson Silva i sikte. Riktigt intressant match!
Mirko Filipovic mot Junior dos Santos. Mirko “Crocop” som nu har skrivit på ett tre-matchers kontrakt för UFC, sa tidigare att han ska försöka sig på tungviktsbältet även om han ska dö på kuppen. Det är precis den Crocop man vill se, den som slogs i Pride.

Junior dos Santos som knockade Fabricio Werdum i sin UFC-debut har med 2-0 i organisationen inte ens gått 2,5minuter matchtid. Denna match kommer troligtvis inte gå till domarbeslut, båda är väldigt kända för sin striking, även om Santos inte har så mycket erfarenhet i MMAvärlden så har han åtminstone bevisat mycket, och har även en riktigt schysst kickboxningsbakgrund.

Denna gala har så mycket matcher att skriva om, men insett nu att om folk ska orka läsa genom så lär väggen med text få ett slut.

Sengoku 10 är en gala som går av stapeln den 23 september. Sengoku (World Victory Road) är en 1,5 år gammal organisation som hålls i Japan.
De har på bara 1,5år lyckas trycka ut 10 galor, och många av dem har levererat. Galan går på den japanska tvkanalen Fuji TV, och säljs “pay per view” precis som andra stora organisationer.world_victory_road_sengoku

Såhär ser kortet ut:

 • Lättvikt – Kazunori Yokota vs Ryan Schultz
 • Lättvikt – Maximo Blanco vs Tetsuya Yamada
 • Mellanvikt – Joe Doerksen vs Takenori Sato
 • Weltervikt – Nick Thompson vs Dan Hornbuckle
 • Lätt tungvikt – Ryo Kawamura vs Fabio Silva
 • Tungtvikt – Antonio Silva vs Jim York
 • Weltervikt – Makoto Takimoto vs Jae Sun Lee
 • Lätt tungvikt – Hiroshi Izumi vs Antz Nansen
 • Lättvikt – Ikuo Usuda vs Baek Woo Hyun
 • Fjädervikt – Shigeki Osawa vs Kim Ki Hyun
 • Bantamvikt – Ryosuke Komori vs So Jee Hyun

För många (även mig) säger de flesta namn inte speciellt mycket, men självklart finns det flera klockor som tickar.
Dan Hornbuckle (18-2) som bara för en månad sedan tok-knockade veteranen Akihiro Gono med en headkick, är någon som bör hållas utkik efter. Hans motståndare Nick Thompson är även han en riktig veteran som slagits i så gott som alla organisationer, med vinster över bland annat Eddie Alvarez, Chris Wilson och Josh Neer. Om Dan får till en vinst över Nick så kan en match om bältet vara näst i sikte.
En match som garanterat leverera är Antonio Silva och Jim York. Antonio Silva som höll i Elite XCs tungviktsbälte precis innan dom gick i konkurs, har ett rekord på 12-1. Han har endast en domarbeslutsvinst och förutom den har de flesta matcher inte passerat första rundan. Motståndare Jim York (11-2) som har gått 1-1 i Sengoku. Med sin senaste match mot James Thompson, visade då att han har krut och kapacitet att åtminstone knocka sina motståndare.
Sengoku 9 hade några riktiga highlights, men förutom det kunde det tyckas väldigt långtråkigt, så vi får hoppas på fler gono-knockar!

Så för att sammanfatta allt väldigt kort så vill jag bara säga – En härlig månad väntar oss!

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
SengokuUFC
2 Kommentarer

Svara