Foto: Micha Forssberg

Sirwan Kakai i intervju med MMAnytt inför matchen på lördag: “Det blir ett avslut”

Som ett av de starkaste framtidshoppen bland våra svenska fighters, kämpade Sirwan “Zohan” Kakai länge för ett kontrakt i världens främsta organisation. Plötsligt kom samtalet en dag, och nu, strax över en månad efter hans framgångsrika debut, matchas han redan mot topp 15-motstånd.

När han försökte komma åt ett kontrakt via UFC:s realityserie The Ultimate Fighter ansågs han först ha för lite erfarenhet. Efter att ha samlat på sig ytterligare vinster och sökt igen, kom han vidare – men lyckades i och med en knapp poängförlust mot UFC-fightern Chris Beal (10-1) inte ta sig in i huset.

Tillslut kom dock det samtal Sirwan Kakai (12-2) så länge väntat på. På bara några dagars varsel debuterade bantamviktaren för UFC, och trots den korta notisen bjöd han på en lika imponerande som underhållande prestation mot Danny Martinez (16-7) som resulterade i vinst via enhälligt domslut.

UFC måste ha fattat tycke för honom och hans “aldrig ge upp”-mentalitet. Nu på lördag går han nämligen upp mot den fjortonderankade bantamviktaren Frankie Saenz (10-2) – i sin blott andra match för organisationen.

“Ingen big deal”

“Zohan” menar själv att han är redo att möta vem som helst.

“Det känns bra,” svarade Kakai på frågan hur det känns att matchas mot topp 15 efter en vinst. “Det känns som att UFC tror på mig, att det är därför de ger mig den här matchningen och att de vill att jag ska vara med i mixen direkt. Jag ser det bara som en annan motståndare, för mig är det liksom ingen ‘big deal’ – jag är redo för att möta vem som helst.

“Samtidigt vill jag inte gå för fort fram. Efter den här matchen kommer jag vara lite mer strategisk med vem jag möter. Jag känner att jag behöver lite mer tid innan jag tar mig an dem i topp 10.”

“Jag känner att jag är bäst i världen, att jag kan visa det nu och få det gjort”

Att acceptera att gå match för UFC på kort varsel är rätt vanligt, då det – vinst som förlust – innebär ett kontrakt och nästan i regel minst en till chans. Efter en sådan debut brukar dock önskemålet vara att få lite mer tid på sig innan sin nästa match.

Vanligtvis brukar ett fullständigt träningsläger vara omkring åtta veckor långt. Kakai har visserligen haft mer tid att förbereda sig inför denna match än debuten mot Martinez. Men det var ändå en aning förvånande att han bara dagar efter sin första match accepterade nästa – på ungefär en månads varsel.

Så vad fick honom att ta två matcher i rad på kort varsel?

“Det var många faktorer, tror jag. Jag hade precis fått UFC-kontrakt och vunnit. Allt hade gått framåt så bra och jag var lite hög av mina känslor. När det här samtalet kom tvekade jag lite, men samtidigt kände jag att jag redan var igång så varför inte köra en gång till? Varför inte tjäna mer pengar och göra ett större ‘statement’? Visa att jag är här helt enkelt. Jag känner att jag är bäst i världen, att jag kan visa det nu och få det gjort. Varför inte?

“Samtidigt var det en risk att ta matchen. Det var på kort varsel och jag hade bantat så hårt, men jag känner att jag har gjort rätt och lyssnat på min kropp perfekt. Jag är redo för den här matchen.”

Sirwan Kakai efter sin TKO-vinst mot spanjoren Jose Luis Zapater på IRFA 4.

Sirwan Kakai efter sin TKO-vinst mot spanjoren Jose Luis Zapater på International Ring Fight Arena 4 i Solnahallen.


Kommer vinna även om han har en dålig dag

Det finns ett antal exempel på när fighters gynnas av att gå matcher på kort notis. Jamie Varners (21-11-1, 2 NC) TKO-vinst mot topprankade Edson Barboza (16-3) är ett exempel. Sedan finns exempelvis Donald “Cowboy” Cerrone (28-6, 1 NC) som gärna matchas ofta med långt ifrån perfekta omständigheter. Att inte ha hunnit förbereda sig för en match och gå in med oddsen emot sig, kan ibland göra att man är mer avslappnad och har det mentala övertaget.

“Zohan”, självsäker som han är, tänker däremot inte så mycket kring saken – han kommer vinna oavsett.

“Det finns både för – och nackdelar. Helt ärligt är det inget jag varken fokuserar på eller bryr mig om. Jag kommer prestera i vilket fall. Även om jag inte känner mig bra kommer resultatet vara likadant som om jag känner mig perfekt. Jag kommer gå in, göra mitt absolut bästa och prestera till max. Jag vet att det kommer ge mig en vinst.”

Känner sig som den mer erfarne fightern

En vinst mot Saenz skulle innebära mycket för Kakai. Han skulle med stor sannolikhet överta amerikanens ranking och således bli den tredje svensken på UFC:s rankinglistor, efter lätt tungviktarna Alexander Gustafsson (16-3) samt Ilir Latifi (10-4, 1 NC). Därmed skulle även större matcher vänta i framtiden.

Trots att motståndaren anses vara den fjortonde bästa bantamviktaren i UFC, menar “Zohan” att han är den mest rutinerade och erfarna MMA-fightern av de två.

“Hans styrkor är hans kondition och tuffhet. Han är bra i ‘scrambles’ och vissa brottningsmoment, men jag skulle inte säga att han har så bra nedtagningar. Jag skulle säga att han är mindre rutinerad som MMA-fighter än vad jag är. Han har färre gångna matcher än mig, men det är bara två matcher. Men jag har kört MMA längre än honom. Jag kan se att han inte kört MMA så länge och hans stående är inte så bra.

“Jag känner att jag är mer intelligent som fighter än vad han är. Efter en eller två minuter av matchen kommer folk se ungefär hur den kommer gå och hur den kommer sluta.”

“Det blir ett avslut”

På frågan hur han ser sig vinna matchen ville Kakai inte vara detaljerad, han lämnar det istället som en överraskning. En sak är dock säker – denna gång blir det ett avslut.

“Det får bli en överraskning – men det blir ett avslut.”

Vi på MMAnytt tackar för tiden och önskar Sirwan Kakai all lycka i matchen på lördag.

Mötet med Frankie Saenz äger rum på UFC Fight Night 73: Teixeira vs. Saint Preux, som går av stapeln i Nashville, Tennessee. Matchen är en del av galans underkort, och beräknas starta ungefär 02.00 natten till söndag, svensk tid. Mer info om galan hittar ni här.

Foto: Micha Forssberg

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtIntervjuNyheterSirwan KakaiSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

UFC ODDS
UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
Rob Font vs José Aldo1.652.30
Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...