Sirwan Kakai tycker till om Reebok-avtalet och UFC:s löner: “Finns pengar att tjäna”

I den fjärde och sista delen av reportageserien Från flyktinglägret till oktagonen ger den svenska UFC-fightern Sirwan Kakai sina synpunkter på UFC:s löner och avtal med Reebok.

25-årige bantamviktaren Sirwan Kakai (12-3) är den senaste svensken i UFC och gick sin första match för organisationen på kort notis i slutet av juni. Han stod då för en framgångsrik debut mot Danny Martinez (17-7), som slutade i enhällig poängvinst efter tre ronder. Även nästa match mot topprankade Frankie Saenz (11-2) tog han på kort varsel. En match som må ha slutat i förlust via ett oenigt beslut, men som var en stark prestation mot en segertippad motståndare.

UFC ses som en dröm för många MMA-fighters. Världens främsta organisation tar in ny talang på löpande band, och vill man kunna kalla sig bäst i världen är det dit man får vända sig. Hur som helst kritiseras UFC också hårt av många, därav flera tidigare fighters, för att bland annat ha skapat en monopolställning som möjliggör lägre löneutbetalningar.

“Självklart vill jag tjäna mer pengar”

Exempelvis framkom nyligen fräscha uppgifter från The Economist som visade på att UFC:s medianlön ligger på $24,500 dollar, cirka 201,000 svenska kronor. Eftersom ingångslönen vid vinst är $20,000 för debutanter, drygt 164,000 kronor, kan man se ett stort lönegap, då andra som till exempel irländaren Conor McGregor (18-2) tjänar uppemot $500,000 dollar innan samtliga intäkter ens är medräknade.

Sirwan Kakai skickar iväg ett hårt knä som träffar Danny Martinez. Matchen vann han via enhälligt domslut efter tre underhållande ronder. Foto: UFC

Kakai skickar iväg ett hårt knä som träffar Danny Martinez. Matchen vann han via enhälligt domslut efter tre underhållande ronder. Foto: UFC

Kakai, som just nu har ett matchfacit på 1-1 i UFC, reflekterar kring lönerna och menar att MMA är en tuff sport där det gäller att vara bäst och utmärka sig med en publikvänlig fightingstil för att kunna tjäna mycket pengar.

“Det finns pengar att tjäna. Går du en till två matcher per år, du vinner en här, förlorar en där – okej, då kommer du inte tjäna mycket pengar,” säger Kakai i en exklusiv intervju med MMAnytt. “Då kommer du definitivt behöva jobba efter karriären. Men är du duktig, sköter allt rätt, har spektakulär stil och vinner – då finns det verkligen pengar att tjäna. Då kan du pensionera dig på MMA, och tar du bältet så går det ännu bättre.

Men det är en tuff sport”, fortsätter han. “Du måste verkligen vara bäst för att tjäna pengar, är du bara någon i mängden blir det definitivt svårt. Självklart vill jag tjäna mer pengar, det hade varit najs. Men samtidigt finns det pengar att tjäna.”

Sirwan Kakai efter sin TKO-vinst mot spanjoren Jose Luis Zapater på IRFA 4.

Kakai efter sin TKO-vinst mot spanjoren Jose Luis Zapater på IRFA 4. Foto: Micha Forssberg

“Det är inte alla som har tänket som jag har”

Kakai är knappast främmande för att leva på lite, då han sedan ung ålder satsat på MMA och ibland levt enbart på sina matchlöner. Och även om UFC kritiseras för låga löner är det fortfarande betydligt bättre betalt än andra, mindre organisationer.

Han är målmedveten och vet vad som väntar framöver. Medan vissa nöjer sig med att nå UFC vill Kakai nå världstoppen. Dessutom menar han att en viktig aspekt är att UFC med sitt löne – och bonussystem håller fighters hungriga, istället för att fler skulle nöja sig med en eller två matcher om året.

“För min del, jag vet vad som kommer komma. Hade jag tjänat mer pengar nu hade det varit najs, men på något sätt är UFC där de är idag på grund av att de gör fighters hungriga. Annars hade folk gått en eller två matcher per år och sedan hade de varit nöjda. Det är inte alla som har tänket som jag har, att de kommer in hit för att bli bäst. Vissa kommer in i UFC och blir sedan nöjda,” menar han.

Påverkas positivt av Reebok-avtalet

I synnerhet Reebok-avtalet har varit hyfsat kontroversiellt. Efter att fighters förut fick ha valfria sponsorer och valfri utstyrsel under invägningar och i samband med match, måste alla numera bära de enhetliga Reebok-uniformerna. Bara detta väckte negativa reaktioner när det var i planeringsfasen. När ersättningsmodellen dessutom presenterades och det visade sig att det skulle betalas ut från $2,500 uppåt $40,000 dollar per match, enbart baserat på antal matcher under Zuffa, var det många som öppet sågade avtalet.

UFC-Glass-Reebok-Logo-mmanytt

Även om vissa menar att ersättningen är alldeles för låg handlar kritiken också om andra aspekter. När samma avtal gäller för alla, och det enda som gör skillnad är antal matcher (som inte tar hänsyn till antal vinster, stormatcher, popularitet etcetera), slopas möjligheten att förhandla utifrån sitt eget marknadsföringsvärde. Detta gör att fighters som gjort ett namn för sig på fler sätt än i buren, alternativt gjort sig kända som fighters i andra organisationer, missgynnas.

För egen del har han emellertid knappast tjänat storkovan på sponsring tidigare, och därmed blir situationen uteslutande till det bättre för honom själv.

“Jag hade knappt några sponsorer innan det här, så jag är bara glad att jag har Reebok. Kläderna är jag också nöjd med.”

Kakai väger in inför sin UFC-debut mot Danny Martinez. Foto: UFC

Kakai väger in inför sin UFC-debut mot Danny Martinez. Foto: UFC

Den första delen av artikelserien “Från flyktinglägret till oktagonen” hittar du här, där Kakai talar om tankarna efter förlusten mot Saenz. Den andra delen, där han reflekterar vidare kring förlusten och framtiden finner du här, och den tredje, som handlar om hans bakgrund i flyktingläger, uppväxten i Sverige och den tidiga satsning, kan du hitta här.

Håller du med Kakais synpunkter på lönerna? Är det bättre att ha stora möjligheter för spektakulära fighters eller är en löneökning för majoriteten på sin plats? Tyck du med!

Foto: UFC

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtIntervjuLönerNyheterReportageSirwan KakaiSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
4 Kommentarer
 • kalle
  14 September 2015 at 03:51

  Problemet är väl snarare inaktiviteten som sänker både löner och möjligheter till succé. Säg att Sirwan nu ligger på 1-1 och att han behöver 5-7 matcher till för att vinna bältet. Med dagens tempo kommer det ta flera år (!!) för honom att gå 7 matcher (3,5 år) innan han kan bli mästare, säg då att han förlorar en match där i mellan så tar det kanske 7 år (!) från dagens datum och hans karriär och hans bästa år kan vara bakom honom. Med fler matcher per år ökar även hans inkomst även om utbetalningarna från UFC förblir samma per match.

  • MMAkungen
   14 September 2015 at 06:45

   Fast det stämmer ju inte. Normalt är ju att du har ett kontrakt på 4 matcher och där lönen stiger lite efter varje match eller varje vinst (inte helt säker på vilket utav dem).
   Vinner du 2 eller 3 av dessa, så brukar man kunna förhandla fram ett nytt kontrakt och där man då får bättre betalt per match.

 • Lallarn
  14 September 2015 at 07:16

  En tanke skulle vara att UFC sänker sina performance-bonusar från 50 000 till 40 000 och inför en femte bonus.

 • tojo77
  14 September 2015 at 07:35

  Pensionera sig på MMA sa Sirwan. Det är en jävla massa pengar som ska tjänas för att kunna hänga upp handskarna och ha det gött utan inkomst resten av livet. Sätter upp ett fiktivt räkneexempel för att se om det håller:

  Ponera att någon hänger upp handskarna vid 35 och dör vid 75. Det är 40 år varav sista 10 utan pension. En del av åren kanske ska täcka utgifter för familj, alla åren ska täcka boende, mat, etc. Närmare 10 miljoner undanstoppat när handskarna hängs upp är en rund och fin siffra att leka med. Den ger 250,000/år i 40 år. Man kan nog inte räkna med att summan växer särskilt mycket, men visst kan vi räkna in en värdeökning på säg 2,5% om fightern gör investeringar med låg risk, och om så är fallet kan fightern njuta av en passiv inkomst från kapital på just 250,000/år.

  Halva summan kanske räcker, men vi pratar ändå en bunt miljoner och riktigt bra disciplin för att slantarna ska räcka.

 • Svara