Sju svenskar som närmar sig ett kontrakt med UFC

Svensk MMA växer så det knakar och flera av våra fighters är på uppgång. Nu är det dags kolla närmare på sju svenskar som vi mycket väl kan få se i UFC framöver.

Den senaste svensken att skriva på för UFC är Oslobaserade Jack Hermansson (13-2). Men vi har ännu fler som är på väg upp.

Följande sju svenska fighters har börjat samla på sig fina matchfacit och imponerat i sina senaste vinster.

Amir Albazi

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

Obesegrade 22-åringen Amir Albazi (8-0) börjar helt klart närma sig sportens finrum. Med åtta raka vinster, samtliga via avslut, utmärker han sig som en stigande talang med stor potential. Den Londonbaserade bantamviktaren bjöd senast på en imponerande prestation under SFN 1 i Solnahallen, vilket var första gången han gick match i Sverige. Efter vinsten sa han att större organisationer har “knackat på dörren”, och det vore föga förvånande om vi får se honom gå upp mot världstoppen inom en snar framtid.

David Bielkheden

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

Veteranen David Bielkheden (22-12) har visserligen redan varit en vända i UFC, där han gick 1-2. Med det sagt finns det ingen anledning att tro att han inte kan komma dit igen. Han må nyss ha fyllt 37 och har inte all tid i världen, men de som har följt Bielkhedens karriär på senare tid kan vittna om vilken helomvändning han har gjort. Efter fem förluster på sex matcher har han nu radat upp hela fem raka segrar istället. Härnäst är han bokad för titelmatch på Superior Challenge 13 i oktober, och vid vinst mot ett tillräckligt stort namn kan vi mycket väl få se welterviktaren tillbaka i oktagonen.

Lina Akhtar Länsberg

Foto: Mattias Persson

Foto: Mattias Persson

Karriären går som smort för bantamviktaren Lina Akhtar Länsberg (6-1). Sedan förlusten mot Invicta-fightern Pannie Kianzad i MMA-debuten, har hon radat upp en sex matcher lång vinstsvit. Dessutom har “Elbow Princess” visat att hon kan avsluta sina matcher brutalt. Fortsätter 34-åringen på det här sättet kan hon mycket väl bli den första svenska kvinnan i UFC.

Zebaztian Kadestam

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

25-åringen Zebaztian Kadestam (8-2) har varit tydlig med sin vilja att tävla i UFC efter att organisationen annonserade sin återkomst till Filippinerna, där “The Bandit” håller till en hel del. Han är i dagsläget welterviktsmästare i organisationen Pacific X-treme Combat och har vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Förlusten kom via ett jämnt delat domslut, varefter han hämtade sig med en imponerande knockout efter endast elva sekunder sist han var aktuell. Även om han inte har någon vinstsvit i ryggen så bör hans mästarstatus och underhållande stil definitivt bädda för en plats på höstens matchkort i huvudstaden Manila.

Jonatan Westin

Foto: Mattias Persson

Foto: Mattias Persson

Welterviktaren Jonatan Westin (8-2, 1 NC) är obesegrad sedan fyra år tillbaka. Hans tre senaste vinster har dessutom kommit i den första ronden, varav två under minuten. 26-åringen har stor potential och har redan testats mot en del mer erfarna motståndare. Vid det här laget kan han mycket väl vara en stor vinst ifrån ett kontrakt med UFC.

Karl Albrektsson

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

22-åringen Karl Albrektsson (5-0) är obesegrad med fem raka vinster och utmärker sig som en av Sveriges mest lovande talanger. Efter att ha avslutat sina fyra första matcher i karriären tog han en paus från MMA-tävlandet för att träna, resa och utvecklas som person. Under tiden tävlade han flitigt i grappling och Sanshou, varpå han sedan skrev på för den japanska organisationen Rizin. I våras gjorde lätt tungviktaren comeback i den delade huvudmatchen på Rizin 1 och vann ett domslut efter en hård match. Han har nu en match kvar på kontraktet och med ännu en vinst är chanserna goda att UFC intresserar sig för honom.

Daniel Teymur

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

Obesegrade lättviktaren Daniel Teymur (5-0) har avslutat alla sina matcher i första ronden. Med en bakgrund inom stående kampsport har han anpassat sig väl och blivit en betydligt mer komplett fighter på senare tid, vilket understryks av att hans tre raka submissionvinster. Fortsätter han vinna i samma stil vore det mycket möjligt att vi får se bägge Teymur-bröderna i UFC, då hans bror David Teymur som känt redan är kontrakterad av organisationen.

Vem tror du blir nästa svensk i UFC?

Foto: Alex Wayne

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Daniel TeymurDavid BielkhedenExklusivtJonatan WestinKarl AlbrektssonLina LänsbergNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikelZebaztian Kadestam

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
6 Kommentarer
 • Kenny Starfighter
  27 June 2016 at 01:47

  Kanske ska skriva “större organisationer” än UFC :-)
  De finns ju en del större än den svenska marknaden Bellator, Rizin, One FC, WsoF osv. :-)
  Och ser faktiskt hellre fler svenskar i Bellator då jag tror de får bättre matchningar där än i UFC som kan göra dom till större namn

 • Headown
  27 June 2016 at 05:43

  Mycket lovande, kom igen nu UFC och signa och ge samtliga fighters en chans.

 • Andreas
  27 June 2016 at 10:33

  Hur kommer de sig attt ni inte nämner yusef mohammad (osäker på stavningen) i den listan? Han är enligt mig mer lovande en alla ni nämner…

  • Ashah Tafari
   28 June 2016 at 11:38

   Det är ju det här som är så underbart, vi har så många lovande fighters på uppgång. Dessa sju är de som jag personligen ser som närmast att bli signade av UFC i dagsläget, men finns ju förstås andra också :)

 • John Sjöström
  27 June 2016 at 11:51

  Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Vissa svenskar med 3 raka vinster möter någon som förlorat 3 raka. Även om deras motståndares records är solida sen så känns det väldigt suspekt. Varför skrivs det inget om det här?

  • Ashah Tafari
   28 June 2016 at 11:46

   Visst måste man ha i åtanke hur pass kvalificerat motståndet är. Jag ser dessa svenskar som närmast att bli signade just nu men det lär förmodligen behövas en eller ett par vinster till för vissa av dem.

   Skrevs en hel del kring mismatches efter SFN:s första gala, där ju vissa av dessa fighters gick match. Här kan du kolla in mitt reportage om galan och förbundets utredning om ojämna matchningar: http://mmanytt.se/sverige/reportage-det-fanns-en-differens-erfarenhet/

  Svara