Tio kvinnor MMAnytt vill se i UFC

Det blev klart förra veckan att Ronda Rousey blir den första kvinnan i UFC, följd av Miesha Tate. Zuffa-organisationen har med största sannolikhet fler kvinnor på väg in, men tills vi vet är allt ännu spekulationer.

MMAnytt ställde nyligen sina läsare frågan ”vilka kvinnor vill du se fajtas i UFC?”. Några läsare var negativt inställda till kvinnor i UFC över huvudtaget, andra läsare ville se bland andra Amanda Nunes, Gina Carano och så klart svenskorna Elina Nilsson och Hanna Sillén. MMAnytts skribenter har även synpunkter på vilka fighters vi vill se UFCs damdivisioner, här är tio kvinnor MMAnytt vill se i UFC, i ingen särskild ordning.

Sarah Kaufman (15-2)

Denna tuffa kanadensiskan utmanade Ronda Rousey om hennes strikeforce-titel i sin förra match. Dessvärre för Kaufman slutade det på samma sätt som alla Rouseys matcher har gått: vinst via armbar i den första ronden för den amerikanska judo-utövaren. Trots det är Kaufman en stark bantamviktare som är bra stående och inte har något emot att styra upp ett vilt slagsmål i buren. Hon har ett Strikeforce-rekord på 7-2, och har vinster över Miesha Tate, Liz Carmouche, Roxanne Modaferri och två vinster mot sin landsman Alexis Davis.

Marloes Coenen (20-5)

Coenen är en av de kvinnorna som tävlat i MMA längst och gjorde sin debut redan år 2000. Hon tränar på Golden Glory tillsammans med Sergei Kharitonov, Semmy Schilt och Valentijn Overeem med flera, så trots att hon är som bäst på marken utvecklas hennes striking säkerligen varje dag. På marken är hon farlig, något som understryks av faktumet 14 av hennes 20 vinster är via submission. Den hårda holländskan kan utan tvekan klara sig bra mot de bästa i sin division.

Jessica Aguilar (14-4)

Aguilar överraskade när hon slog Megumi Fuji via enhälligt domslut på Bellator 69, och har nu vunnit fem raka matcher. Hennes enda förlust i hennes tio senaste matcher var via ett delat domslut mot Zoila Gurgel. Mexikanskan har en meriterad bakgrund inom grappling, har vunnit fyra matcher i Bellator, och ser ut att ha utvecklats mer för varje match.

Megumi Fujii (25-2)

”Mega Megu” gjorde sin MMA-debut i 2004 och tävlade i nästan sex år utan att förlora. Likt Coenen är är marken var hon är starkast, och har vunnit 19 matcher via submission. Japanskan är en av de mest erfarna kvinnorna inom MMA, hennes enda förluster är via ett delat domslut mot Zoila Gurgel och ett enhälligt mot Jessica Aguilar. Jag har känslan av att hennes bästa dagar är bakom henne, men en chans i UFC skulle troligt kunna bevisa det motsatta.

Zoila Gurgel (12-1)

Hon må ha gått färre matcher av de kvinnorna ovan, men ”Warrior Princes” är en extremt duktig MMA-fighter och bland de fem bästa kvinnorna i världen. Hon har besegrat Megumi Fujii, Jessica Aguilar, Jessica Penne, ock knockat den tuffa britten Rosi Sexton i den första ronden. Hennes enda förlust är mot Miesha Tate, via armbar i den andra ronden. Gurgel har vunnit sju raka matcher, vann Bellators 53-kilos turnering och kan förlänga sin vinstsvit till åtta raka om hin besegrar Jessica Eye på Bellator 83.

Jessica Penne (10-1)

Penne fick en del uppmärksamhet efter att ha besegrat Naho Sugiyama på Invicta 3, och blev därmed organisationens första mästare i atomvikt. Hon fick smaka på sin första förlust när hon mötte Zoila Gurgel på Bellator 25, förlusten kom via enhälligt domslut. Efter den matchen gick hon ner till atomvikt där hon är obesegrad och har vunnit tre raka.

Alexis Davis (12-5)

Med vinster mot Hitomi Akano, Amanda Nunes och Julie Kedzie, samt vinster i fyra av hennes fem senaste matcher där förlusten kom genom ett majoritetsdomslut mot Sarah Kaufman har kanadensiskan bevisat att hon är en fighter att ta på allvar.

Cristiane ”Cyborg” Santos (10-1, 1 No Contest)

Alla kön och steroid-skämt åsido så är Santos en av världens bästa fighters i kvinnlig fjädervikt. Som vi alla vet blev hon avstängd i ett år för att ha testat positivt för Stanozol, en anabola-steroid, efter att ha besegrat Hiroko Yamanaka. Vinsten ändrades sedan till en No Contst, hennes avstängning upphör i januari. Trots det tror jag ändå att hon är en extremt duktig, och läskig fighter även utan steroider, och får hon chansen i UFC så kommer hon att bevisa det.

Amanda Nunes (7-2)

Denna unga brasilianskan krossade Julia Budd i sin Strikeforce-debut, och knockade henne efter endast 14 sekunder. Hon har dessutom besegrat Vanessa Porto via teknisk knockout, den enda fightern som klarat sig tre hela ronder med ”Cyborg” Santos. Att hon avslutat alla sina matcher, sex av dem via T/KO, visar att hon är en farlig fighter som kan ta sig långt om hon får chansen att tävla i UFC. Allt hon må sakna i erfarenhet underkastas av hennes potential.

Framtida UFC-fighters

Detta var de tio kvinnorna vi helst vill se i UFC, som har stor chans att skriva kontrakt med organisationen, men de är inte de enda. Det finns till exempel Tara LaRosa (21-3) som visserligen kommer från en förlust, är 34 år gammal, och har inte riktigt åldern på sin sida med andra ord. Trots det är hon erfaren, har fina grapplingmeriter och har avslutat tolv motståndare via submission. Innan sin senaste förlust mot Vanessa Porto på  Invicta 3 satt hon på tre raka vinster, med en ny vinstsvit kan hon nog bli aktuell för en dans i oktagonen.

Som namnet antyder på är Kyra Gracie en av Grace-familjens kampsportare. Hon har inte gjort sin MMA-debut än, men med de meriterna hon har i grappling kan hon mycket väl befinna sig i UFC med några imponerande vinster. Sara McMann (6-0) är en dam som också kan befinna sig i UFC snart med några enstaka vinster till, särskilt om hon förblir obesegrad. Förluster mot Sarah Kaufman och Marloes Coenen är inte fy skam, så med ytterligare någon enstaka vinst blir nog även Liz Carmouche (7-2) intressant för UFC, speciellt om hon fortsätter att avsluta sina matcher.

Svenskorna Elina Nilsson (2-3), Lina Eklund (2-1) och Hanna Sillén (5-1) behöver fler vinster för att bli aktuella för UFC, men den erfarenheten lär säker bara hjälpa och göra dem redo för MMAs största scen.

Fighters som Julia Budd (4-2) och Julie Kedzie (16-11) är lite för ojämna för att tas in direkt, men båda två har talang och med en vinstsvit kan de säkerligen ta sig till UFC inom en nära framtid.

Trots att hon inte tävlat sedan 2009 är Gina Carano (7-1) fortfarande en av MMAs mest populära kvinnor. Den senaste tiden verkar hon ha ägnat sig mer åt skådespel, och har ännu inga matcher planerade. Det skulle inte förvåna mig om hon lägger handskarna på hyllan, men hon är duktig, och MMA-världen skulle säkerligen välkomna hennes återkomst. Hon har trots allt skapat mycket uppmärksamhet kring kvinnor i MMA, och hennes match mot “Cyborg Santos” i Strikeforce var på sin tid den största matchen i dam-MMA.

Det återstår att se vilka kvinnor som skriver kontrakt med UFC, men några av de ovannämnda kan ni räkna med.

Kategorier
UFC

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
15 Kommentarer
 • Anton Bengtsson
  13 November 2012 at 03:42

  Trodde ni iaf ville se hanna sillén även pga hennes få fighter ;)

 • nitohu
  13 November 2012 at 04:12

  Är alla i samma viktklass ? Max två förmodligen bara en ( Ronda Rousey`s ) Lär väl vara det UFC startar med.

  • Kiltcalle
   13 November 2012 at 04:57

   Jag tror också att det bara är bantamvikt det handlar om. Om det lyckas så kanske de startar upp flera viktklasser någon gång i framtiden.

 • Wally Johnson
  13 November 2012 at 04:21

  Kör en TUF för tjejer, så får man nytt blod och inspirerar andra tjejer att det faktiskt finns en framtid i MMA för de också.

  Många från den första TUF som inte hörde hemma i UFC, men “naturen” sållar ut de automatiskt. Just give the girls a chance to prove them self.

  • JGB666
   13 November 2012 at 06:03

   En TUF enbart för tjejer kanske inte skulle vara så intressant, men kör det gemensamt som vanliga TUF. Hade kunnat bli ett kul program om killarna och tjejerna ska dela hus också ;)

   • Wally Johnson
    13 November 2012 at 06:17

    Hade blivit Jersey Shore, då garanterat en och annan hade hookat upp.

    Tweeta Dana, han kanske gillar det idéen :P

 • Sir Raldo Babalu
  13 November 2012 at 04:30

  Julie Kedzie tror jag kommer få kontrakt på studs. Shayna Baszler och Vanessa Porto hade jag gärna sett också.

 • Greger2
  13 November 2012 at 04:40

  Jag som alltid haft planer på att min dotter i framtiden ska bli bäst i världen på golf alternativt konståkning. Kanske får tänka om nu… ;D

 • disqus_NMDyvq6H2b
  13 November 2012 at 05:45

  ser inte direkt ut som kvinnor längre..

  • sepenoob
   16 November 2012 at 04:34

   Inte Kaufman iaf. Om man såg bara kroppsformen skulle jag gissa på kanske 60-70 bast :D

 • Jon Kaos Eriksson
  13 November 2012 at 05:56

  Felice Herrig

 • Anders Eriksson
  13 November 2012 at 06:09
 • ViktorElias
  13 November 2012 at 08:21

  Blev medlem för att kunna säga, Cat Zingano, 7-0, endast ett domslut.

 • Lista: Dessa Strikeforce-fighters borde flyttas över till UFC | MMAnytt.se
  16 November 2012 at 11:36

  […] som vi finner mest aktuella och intressanta för UFC för tillfället, damerna finns med i denna lista. Det finns några som fortfarande behöver vinna eller imponera ytterligare för att bli […]

 • Amir silva
  8 December 2012 at 04:52

  Gina Carano är ett måste !! Vill ha henne tillbaka i MMA , UFC !

 • Svara