Travis Browne: “Jag kör inte med fula knep!”

Travis Browne har kritiserats hårt efter sin “skandalmatch” mot Matt Mitrione. Bland annat har kritiken handlat om att Browne petade Mitrione i ögonen vid ett par tillfällen. Nu slår Browne tillbaka mot sina kritiker genom att säga att han inte är en fighter som kör med fula knep.

Travis Browne vann tungviktsmötet mot Matt Mitrione på TKO i den tredje ronden under den gångna helgens UFC Fight Night 81 i Boston TD Garden. Fighten fanns på galans huvudkort men det är varken det eller det faktum att Browne vann som gör att matchen Browne vs Mitrione kommer att leva kvar i fansens minnen under åtskillig tid framöver. Nej, vad de allra flesta sent kommer att glömma är att Ronda Rouseys pojkvän vid ett par tillfällen petade sin motståndare i ögonen. Sådana knep är strängt förbjudna men domare Gary Forman verkade inte lägga märke till Brownes ögonpetande. Annars hade han med till visshet gränsande sannolikhet blivit diskvalificerad.

Kritiken mot detta tilltag lät sannerligen inte vänta på sig och Browne har högst motvilligt tvingats in i skamvrån efter matchen. Men nu slår den 33-årige hawaiianen tillbaka mot sina kritiker genom att hävda att han inte alls är en fighter som kör med fula knep. I en intervju med MMA Fighting hävdar Browne att varje gång hans fingrar nuddade Mitriones ögon så skedde detta helt och hållet av misstag. Han säger också att han bad Mitrione om ursäkt de båda gånger som detta ögonpetande inträffade.

Vad tror du om detta? Var ögonpetandet avsiktligt eller inte?

Kategorier
Matt MitrioneNyheterRonda RouseySenaste NyttTravis BrowneUFCz-Fighters

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
12 Kommentarer
 • Picknickname
  19 January 2016 at 09:51

  Han vann ju mycket tack vare fingrar i ögonen. Helt sjukt att det ens kan tillåtas utan följder. Känns som att Mitrione blev rånad på möjligheten till en rättvis fight…

  • Eric
   19 January 2016 at 11:25

   Det är inte tillåtet, precis som sparkar i skrevet. Men man får oftast två varningar innan poängavdrag då det nästan alltid är olyckor. Skulle man få poängavdrag direkt skulle det nog bli mycket missnöje åt andra hållet där folk som förtjänar en vinst får en förlust pga ett misstag. Skulle nog också bli mycket mer oavgjorda matcher pga 10-8 eller 9-9-ronder. Finns också en risk att folk skulle fejka ögonpetningar och skrevsparkar om motståndaren direkt får poängavdrag om domaren köper deras skådespel.

   Så det är inte helt enkelt att förhindra. Löneavdrag skulle kunna funka.

   • freddie
    19 January 2016 at 08:47

    ögonpetningar borde ses allvarligare än skrevsparkar. sen är det faktisktiskt så att många har oknutna nävar bara för at tkunna distansera sig. skulle haft andra handskar som curvar handen lite.

    • Eric
     19 January 2016 at 10:01

     Ja så är det för de flesta. Har nog aldrig kört med någon som INTE sträcker ut handen för känna av eller få distans. Speciellt vanligt bland längre fighters men alla gör det instinktivt. Precis det jag menar, man gör det utan att tänka på det, precis som att greppa buren.
     De som däremot gör som JBJ och står med fingrarna i ansiktet hela tiden bör varnas ordentligt innan ett finger träffar ögat. Men att man i en duell backar ut och sträcker ut handen, det är sånt som händer. Det är helt enkelt mer naturligt att känna av och trycka bort något med handflatan / fingrarna än knogarna, även om handen är böjd. Men ser gärna någon smart lösning på handskarna, inte säker på vad bara.

     • Erik Hellborg
      19 January 2016 at 10:48

      Känns verkligen som en klurig grej. Den dyker upp titt som tätt

      Känns som en annan handske är en död lösning. Kan det verkligen funka utan att på negativt sätt påverka annat? Typ brottning eller BJJ?

      På presskonferensen sa ändå Travis att han efter den andra varningen verkligen började tänka till och “close my fist”. Eller nåt sånt.

      Jag förstår verkligen det naturliga i att känna av distansen med öppen handflata. MEN! För att få bort allt vad ögonpetningar heter, varför inte köra helt enkelt SVART eller VITT? Vill du känna av distansen, gör det med stängd hand. Gör du inte det och det blir en ögonpetning = poängavdrag direkt.

      Låter kanske helt omöjligt att genomföra, men Travis sa själv att han tänkte på det och verkade jobba så efter den andra ögonpetningen. Andra stora sporter har t ex infört nollteleranser på nåt som kan liknas vid detta. I NHL är t ex “high sticking” alltid 2 min utvisning. Du är alltid “ansvarig för din egen klubba”.

      Här skulle man kunna införa poängavdrag oavsett medveten eller omedveten ögonpetning för du är ALLTID ansvarig för dina egna händer/fingrar

      Kan det vara nåt? :)

      (Satan vilket långt inlägg haha)

     • Eric
      20 January 2016 at 08:55

      Ja det kan funka! Det jag är orolig över är som sagt att det ska missbrukas och folk låtsas bli petade i ögat. Inte ovanligt heller att en knoge eller annan del av handen letar sig in i ett slag och känns som en petning. Många gånger både domare och fighter trott att det varit en petning.

     • Erik Hellborg
      20 January 2016 at 09:15

      Mmm det stämmer att risken för missbruk definitivt finns där. I hockey och handboll t ex tycker jag det finns en hög nivå av sportmannaskap. I handboll är det t ex noll tolerans på att kasta bort bollen om det är frikast för andra laget. I fotboll är det nästan standard att sparka bort bollen och jävlas lite så att säga.

      Filmningar i hockey ser man inte på med blida ögon och det är nåt jag uppskattar och skulle vilja se den kulturen implementeras i fotboll helst IGÅR :-)

      Men i MMA/fighting är jag väldigt kluven till hur den typen av fair play skulle funka. Nu hänger jag ut folk här men vem bryr sig hehe. Yoel Romero kanske skulle vara en fighter som utnyttjar den här typen av situation till sin fördel? Skulle ju vara trist.

      Men kanske kasta in en form av “coach challenge” eller liknande som NHL kör med nu? En form av tennisens Hawkeye :-)

      T ex Matt Mitriones fall. Matt känner att han blir petad i ögat. Domaren ser det och bryter. Där och då skulle Matts hörna kunna påkalla en “challenge” som innebär att domarn får ta till video. Eller att det sitter en videodomare nån annanstans och fattar beslutet. Så slipper domaren i buren ta det ansvaret. Är det ingen ögonpetning utan t ex en knoge så har Matt tappat sin “challenge” för matchen. Är det en petning som det var i helgen så behåller han sin “challenge” till eventuella situationer framöver i matchen och Browne åker på poängavdrag.

      I just den här matchen tror jag det var helt avgörande för Matts insats. Han verkade väldigt tagen av 2 ögonpetningar, Krigade på men han kändes märkbart berörd av det hela medans Browne bara kunde mata på.

      Hade Browne fått poängavdrag tror jag Matt fått energi av det hela och gjort en helt annan fight.

      Frågan med ett sånt här upplägg blir givetvis “näe fan det kommer ta tid och sabba för alla matcher framöver”. Ja jo det kommer ju ta kanske 30-60 sek extra per situation. Men! Hur många såna här situationer ser vi per match/gala? Ibland är det ändå så att vi har läkare som kommer in och det blir avbrott i matchen och då skulle en videogranskning kunna göras under tiden.

      Sist men inte minst så är det ju så enormt mycket på spel! Lön, rankingar, träningsläger på 2-3 månader. ditt vara eller ICKE vara i UFC/annan org osv.

      Tror det här systemet skulle kunna generera rättvisa och klart minskat antal ögonpetningar för ingen vill ju torska ronder i onödan :-)

      (ännu ett långt inlägg, I know….)

     • Eric
      20 January 2016 at 11:12

      En del intressanta förslag.!Tror det där med video blir svårt att sätta på papper då det skulle kräva att alla organisation och MMA-tävlingar behöver filma alla matcher och helst från olika vinklar. Det är inte UFC-regler trots allt, det är MMA-regler som UFC följer. De som utbildas som ring- och poängdomare utbildas inom de regelverk som appliceras i de flesta organisationer. UFC kör efter Unified Rules, i Sverige har vi lite annorlunda regelverk men ger UFC dispens för Unified även här om jag inte minns fel.

      Jag tror filmningar kan vara vanligare i MMA än man tror, speciellt om konsekvenserna för motståndaren ökar för mycket. I fotboll är det många spelare, lång tid och mycket kan hända. I MMA är du ensam och det är väldigt små marginaler åt båda hållen. Om du känner att du är på väg att förlora, eller bara är i temporär knipa, kan det vara en lite för lätt utväg att fejka något sånt. Det händer ju trots allt att folk låtsas att hårda sparkar i magen är en spark i skrevet t ex för att få några sekunder. Eller att folk som blir slagna i bakhuvudet, knäade eller sparkade med en hand i marken etc, väldigt löst spelar som att de nästan blivit avslutade av smällen. Ibland leder ju de här sakerna t o m till att matchen stoppas, pga rent skådespel från en fighter som börjat förlora mentalt.

     • Erik Hellborg
      21 January 2016 at 08:55

      Skulle precis skriva nåt i stil med ” I fotboll är det många spelare, lång tid och mycket kan hända. I MMA är du ensam och det är väldigt små marginaler åt båda hållen.” :-)

      Spot on analys. I fotboll blir en fair play situation lätt bara en parentes i hela matchen men i en MMA-fajt kan det vara helt avgörande.

      Jag får dock samma känsla som med fotbollen där det diskuteras mycket om videogranskningar. Att man ska “använda tekniken” som finns.

      I hockey har man ju lyxen med alla spelavbrott. Är det en situation som ska videogranskas så görs det först vid ett spelavbrott.

      Kanske kunde man implementera det inom MMA? Att granska situationer under rondvilan?

   • Picknickname
    19 January 2016 at 10:31

    Jo jag vet det. Löneavdrag är nog ingen dum idé. Känns helt sjukt dock att någon skall kunna bryta mot en regel och få ett så uppenbart övertag som följd… Kanske också i vissa fall borde vara möjligt för ringdomaren att kolla inspelningarna i särskilda fall. Då skulle även eventuella filmningar upptäckas och kunna bestraffas.

 • Idealman
  19 January 2016 at 12:42

  Tycker inte varningen ska komma när det inträffat utan redan när man ser fighters viftar med fingrarna framför motståndarens ögon. Efter första varningen fortsatte Travis Brown hålla fram armen med utsträckta fingrar framför ansiktet på Matrione. Det är en ovana som hans tränare borde varnat han för redan på sparringen. Att fritt kunna peta motståndaren i ögonen två gånger utan straff annat än tillsägelser är ju inget som får fighters att vara jätteförsiktiga.

  • SgtLowlife
   19 January 2016 at 08:10

   Håller med. Tidigare varningar och hårdare straff när väl ögonpetningen sker.

  Svara