UFC 123: Stor spelguide

 
UFC 123 har en hel del intressanta odds

Här följer lite random tips och tankar kring att spela på galan. Det är många intressanta matcher rent generellt och en hel del intressanta odds. Här går jag igenom alla matcher och även om du inte ska spela på galan får du ut en del av läsningen. Om inte annat uppfriskar den ditt minne.

Disclaimer: MMAnytt tar inget ansvar för alternativa förluster du får när du spelar på UFC 123.

Mike Lullo vs. Edson Barboza

Mike Lullo är UFC 123:s största underdog bortsett Tim Boetsch som möter Phil Davis. Mike står i odds kring 4,50 och det som en debutant i UFC. Det blir inte långsökt att fråga sig om killen inte matchats för hårt i sin första match. För att ta reda på det krävdes givetvis att jag tittade lite mer noga på vad motståndaren Edson Barboza är för någon.

Edson är en brasilianare som förvisso kört en del BJJ, men främst tävlat och tränat Thaiboxning. Han har vunnit alla sina 6 MMAmatcher som proffs och har dessutom uppvisat gott nedtagningsförsvar i mötet med bland annat ett svartbälte i BJJ. Han är också en debutant och har känt till att han skulle fightas i UFC ett tag medan Mike hoppade in för mindre än två veckor sedan.

Edson är en avslutare som går på direkt från början och har därför avgjort alla sina matcher i första ronden bortsett en.

Mike Lullo då, vad kan han göra? Mike är på pappret en overall MMAutövare som kämpat ihop ett record på 8-1 där hans enda förlust kom i hans första match. Som ung spelade han både Golf och Biljard på relativt hög nivå och hans psyke ska vara hans största egenskap. Han prövade på en karriär inom boxning, men den gick inte så bra. Träna gör han varje dag och så har det sett ut nu i flera år. Han äger en byggfirma och en av hans golfkompisar är Matt Hughes. Mike Lullo har hoppat in i den här matchen på kort varsel och ersätter Darren Elkins.

Om du planerar att spela på galan så kanske ett spel på Lullo är av intresse då det rör sig om två “oprövade” fighters där den ena (Edson) aldrig gått tre ronder ut och där Lullos styrkor är psyke, kondis och att han är overall. Det är en risk att spela Lullo som på pappret ska vara klart sämre stående. Men vem vet riktigt? 4,50 på Lullo är vad man kallar “lockodds” och drar verkligen spel till sig som flugor dras till skit. Var försiktiga, men som sagt kanske ett spel eller två på Lullo absolut kan vara värt det.

Det tål också att påpekas att vissa bettingsidor har Lullo i hela 4,80 och då också Boetsch i 4,80.

Lyoto Machida vs. Quinton Jackson

Innan Machidas matcher mot Shogun tror jag den här matchen skulle haft ännu tydliga favoritskap till fördel för Machida. Nu är Machida klar favorit med ca 1,40 ändå och Rampage en underdog med 3,00 ca. Lyotos odds gör det intressant att bygga en trippel eller större spel kring, men å andra sidan är Rampage en fighter som potentiellt Machida kan få svårt emot.

Rampage har sagt att han inte ska jaga efter Machida och det är nog smart då Machida är sån skicklig kontringsfighter. Spel på Jackson innebär tydlig risk, men till tre gånger pengarna kan det helt klart vara värt risken för det är inte alls omöjligt för honom att vinna matchen.

BJ Penn va. Matt Hughes

Penn är favorit till ca 1,50 och Hughes ligger kring 2,50. BJ har förlorat två i rad nu och Matt Hughes har roligt igen.  Matt Hughes såg dock inte helt pigg ut när han tidigare mötte riktigt bra motstånd. BJ Penn var favorit båda gångerna mot Edgar och jag trodde stenhårt på Edgar båda gångerna.

Den här matchen är lite mer tricky och det är också det som gör den kul. BJ är rent spelmässigt ett absolut rimligt val med sina ändå 1,50. Matt Hughes dock till 2,50 är bra odds men det finns bättre på kortet.


Vad är oddset på att det här händer?

Joe Lauzon vs. George Sotiropoulos

Joe är underdog och ligger i 2:50 ca och George i ca 1,50. Det här är inte bara en bra matchup utan också intressant ur spelsynpunkt.

George har vunnit alla sina proffsmatcher sen 2006 då han torskade mot Shinya Aoki och det på diskning. Utöver det har en till förlust i proffskarriären och det var 2005 mot Kyle Noke, som ni kunde se på UFC 122. En förlust George året efter hämnades genom att slå Kyle via enhälligt domslut. Men många minns ännu George förlust mot Tommy Speer i Tuf-huset för några år sen. Knocken kom efter en tumme i ögat på George.

Joe är 6-2 i UFC och 19-5 totalt. Hans förluster i UFC har kommit mot Kenny Florian och det som gör honom till en underdog i den här matchen är hans förlust mot Sam Stout tidigt 2010. Men det här blir Joes tredje match 2010 då han också hann vinna mot Gabe Ruediger i slutet av sommaren.

Det är svårt att se Joe vinna den här matchen, men oddsen känns ändå rimliga. Underdogspel på Joe känns inte så lockande dock med dessa odds. Istället är det mer lockande i sådana fall med kryddande spel (uppbyggande) på George eller helt enkelt stay away.

Aaron Simpson vs. Mark Munoz

Munoz har varit lite svår att placera. Missförstå mig rätt. Han är lätt att placera stilmässigt, men hur bra är han på en elitnivå på det han är bäst på?

Han är en tuff brottare som uppenbarligen sprang på en för bra version av sig själv när han blev knockad av Matt Hamill 2009. Efter det gick han och vann mot tre killar i mitten till undre skicktet av divisionen för att sen få chansen att möta Yushin Okami och faktiskt vara vinnare av en domare. Men som ni vet är det tre domare som dömer och de andra två såg Yushin som segrare och nu har Yushin chans på bältet i sin nästa match.

Aaron Simpson ska försöka komma tillbaka efter sin karriärs första förlust, mot Chris Leben. Aaron är som Munoz också en gammal brottare. I High School gick Simpson 142-1 som brottare. Han blev sen brottningstränare och har sysslat med det i tio år. Intressant är att Aaron skulle gått en match i slutet av september, men fick ställa in på grund av (staph)infektion. Aaron Simpson till ca 2,30 är inget bra odds. Det är farligt att spela honom även om han absolut kan vinna. Problemet är att även Munoz har god chans att vinna vilket gör hans odds på 1,55 ca inte heller speciellt bra.

Det här är en stay away-match


Ganska rippad kille den där Harri

Maiquel Falcao vs. Gerald Harris

Det här är en match på huvudkortet vilket förvånar en del. Men det är utan tvekan Harris som är dragplåstret. Tre matcher har han fightats i UFC och två gånger har han vunnit “Knockout of the Night”.

Harris tränar numera med andra brottande MMAstjärnor som Ryan Bader, C.B Dollaway osv. på Arizone Combat Sports. Harris har ett fantastiskt record på 17-2 med sina två förluster i rad 2007 i IFL. Han har dock också torskat i en uppvisningsmatch i TUF-huset. Motståndare som spöade Harris var Amir Sadollah. Harris är storfavorit och ligger i ca 1,35.

Gerald Harris motståndare heter Maiquel Jose “Big Rig” Falcão Goncalves, men kallas i regel Maiquel Falcão. Han har ett fantastiskt record precis som Harris, men faktiskt snäppet bättre eller hur bra låter inte 25-3? Maiquel Falcão är en Chute Boxe-fighter som avslutat 21 av sina 25 vinster på Tko/KO, 3 på submission och bara en via domslut. Hans tre förluster har alla ägt rum på knock eller TKO likväl.

Killar med superbra records som dock inte fightats världens bästa är alltid svåra att “läsa av” och värdera. Det är helt rimligt att Maiquel Falcão är underdog i matchen. Av hans 28 matcher har hela 25 avgjorts i första ronden! Han är känd för att vara en av de hårdaste på Chute Boxe, men som hamnat i skuggan av andra kändare fighters.

Den stora frågan är hur bra hans nedtagningsförvar är för stående är han ett odjur. Intressant är dock att Falcao tränat brottning, men det viktigaste med en sån här fighter är att titta på hans förluster. Senast han förlorade var för drygt två år sedan och då mot Daniel Ludtke i första ronden (1:12) på TKO. En förlust Falcao hämnades ett år senare (2009) genom knän och slag (TKO) efter bara 0:52. Okej, den förlusten säger inte så mycket då båda herrarna tradeade mycket. Mer intressant är i sådana fall förlusterna mot Fabio Maldonado som ju tidigare i år på UFC 120 gjort framgångsrik UFC-debut.

Dessa två strikers har varit rätt jämna, men Fabio har stått som segrare i tredje ronden och senast i andra ronden på TKO båda gångerna. Efter att ha tittat på dom två matcherna ser det ut som att Falcaos kondis och kan förbättras och det faktum att Harris är favorit känns rimligt. Det här är utan tvekan Falcaos truffade motståndare tillsammans med sina matcher mot Maldonado som han ju förlorat.

Falcao till ett oddset ca 3,00 är bra även om det innebär risk. Falcao har ingenting att förlora och bör gå in och försöka avgöra direkt. Om han tvekar och inte kör sin stil ligger han illa till. Potentiell knockout of the Night-match eller möjligen Fight of the Night om den lyckas gå ett tag.

Här har ni en highlight video med Falcao.

Matt Brown vs. Brian Foster

Brown är underdog i den här matchen och står i 2,20 just nu. Foster i 1,60 ca. Matt Brown har förlorat sina två senaste matcher på submissions och kämpar för att få behålla sitt kontrakt verkligen.

Brian Foster har sen han kommit in i UFC vunnit och förlorat varannan match. Han vann senast mot Forrest Petz efter bara 1:07 i första ronden. Innan det fick han stryk i första ronden mot Chris Lytle. Han har vunnit mot Brock Larson och förlorat mot Rick Story. Så det är inga dåliga killar direkt som spöat Brian den saken är säker.

Matt Brown har en fördel i grapplingen då han som brunbälte i judo och blåbälte i BJJ kanske skulle kunna hota Foster. Men i all ärlighet känns det här inte alls som en match värd att spela på. Hade Brown kanske varit svartbälte i BJJ hade han varit ett större hot, men nu är det bara hans desperation är intressant.

Ett spel på Foster ger föga och ett spel på Matt Brown är en stor risk. Stay away eller bygg in försiktigt i system. Flera såna här matcher i samma system ger väldigt liten chans till gott resultat.

Tim Boetsch vs. Phil Davis

Hur mycket jag än gillar Boetsch så är han bara till (4,80-5,00) bara intressant att spela på skoj eller om du har en väldigt speciell känsla.

Phil Davis ska vinna den här matchen och det går att titta tillbaka i Tims karriär för att se vad han haft problem med. Hans tre senaste förluster har varit mot Jason Brilz, Matt Hamill och Vladimir Matyushenko.

Ja och det är också Tims ända tre förluster. Han har problem med tuffa brottare med mycket styrka. Tim är dock tuff och ska ha enorm cred för att han hållit hela vägen ut mot Brilz och Vladimir. Spel på Davis till 1,16 är inte värt det. Ja om du nu inte är riktigt rik och är redo att lira 100 lakan för att vinna 16 då kanske. Hehe.

Paul Kelly vs. TJ Obrien

Ännu en match med en svag favorit mot en svag underdog. TJ är underdog och står i 2,35 ca gånger pengarna och Paul Kelly 1,55. Kelly hade det jobbigt senast när han förlorade i somras mot Jacob Volkmann på enhälligt domslut.

Innan det slog han Matt Veach via en giljotin och innan det förlorade han mot Dennis Siver. Kelly skulle egentligen mött Gabe Ruediger på UFC 123, men han var tvungen att hoppa av på grund av skada. In hoppade istället T.J O´Brien som var med i TUF 12. Ja ni vet han som fick stryk av Mark Stevens.

T.J är en triangelspecialist som vunnit 11 av sina 16 matcher på just triangel. Det känns absolut inte som en omöjlighet för TJ att ta det här. Oddset är inte det bästa, men spel på TJ kan vara något kanske? Om du tror på Kelly och har skäl till det så bör du följa den känslan dock.


Nik Lentz som flyger lite under radarn

Tyson Griffin vs. Nik Lentz

Nik Lentz är en intressant underdog som förlorade en match senast 2007. I UFC har han vunnit tre och mot Thiago Tavares blev det oavgjort i majoritet. En domare hade lite förvånande Nik som segrare och de andra två såg matchen som oavgjord. Nik har slagit Rafaello Oliveira, Rob Emerson och Andre Winner i UFC och det på enhälliga domslut. Hans stil innebär många nedtagningar och dominans. Något som Tyson Griffin också gjort sig känd för.

Men Tysons tid anses bland somliga vara förbi. Det är bra motstånd han torskat mot i Gomi och Dunham men det är två förluster i rad och senast på knock. Tyson Griffin är ändå favorit i den här matchen med ca 1,40. Nik Lentz i hela 2,70.

Här finns det absolut en möjlighet för upset. För två matcher sedan hade nog bara någon enstaka ens trott på Nik Lentz här, men nu som läget är kan han mycket väl vinna. Kanske är något annat tänka på? Akta er för stora spel dock med Lentz då han ändå rent stilmässigt på pappret ska vara sämre än Griffin.


Karo is back? Eller?

Karo Parisyan vs. Dennis Hallman

Karo på underkortet och inte ens på den delen som visas på Spike TV. Han får verkligen kämpa sig upp från botten igen. I matchen mot Hallman är Karo favorit med sina 1,60 ca. Hallman står i 2,20 nu. Karos senaste match i UFC var på UFC Fight Night 13 den andra april 2008. Han fick då stryk av Thiago Alves i början av andra ronden. Sen vann Karo mot Dong Hyun Kim på delat domslut, men resultatet ändrades till No Contest då Karo tagit förbjudna smärtstillande tabletter. Det ädge rum i januari 2009. I juli nu i sommar, efter 1,5 års avbrott från matcher så spöade han Ben Mortimer på Impact FC 1 i Australien. Hur bra Karo är ju nu återstår att se. Är gamla Karo tillbaka?

Dennis Hallman är en veteran med ett record på 42-13 och slogs senaste i UFC mot Ben Saunders. En match Dennis vann på enhälligt domslut. Matchen innan det i sin tur blev han knockad av John Howard. Hallman har jobbat senaste åren på sin grappling och bortsett det enhälliga beslutet mot Saunders så har Hallman vunnit tre matcher i rad på submissions.

Med tanke på osäkerheten kring Karos ringrost, mentala stabilitet och så vidare är 2,20 till Hallman inte alls dumt. För några år sedan hade det här varit en “walk in the park” för Karo. Nu kommer Karo få jobba. Det är lite av en stay away den här matchen, men som match väldigt intressant.

Avslutning

Jag kommer inte den här gången sätta ihop några system och så åt er utan hoppas ni litar på er själva. Att spela på fighting är en extra dimension, men blir det för stora summor och det går dåligt så tänk alltid igenom vad som går fel. Hitta då kanske istället glädjen med lite mindre summor.

På det här kortet hittar jag trovärdiga fyrlingar som ger över 40 gånger pengarna. Det här är en rolig gala (på pappret) rent spelmässigt. UFC 122 var precis tvärtom.

Vissa sidor erbjuder också spel på lite matcher framåt om du är en av de som tror på Belfort mot Anderson Silva så kanske oddset där kommer gå ner. Han har just nu ett odds på 3,20.

Lycka till och ha så kul med UFC 123.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
UFC
13 Kommentarer

Svara