UFC 193: Rousey vs Holm – Eftersnack

Efter en på många sätt historisk och häpnadsväckande gala, gör jag här mitt bästa för att summera och ta in allt som nattens UFC 193 bjudit på.

Wow.

Jag och många med mig hade nog en magkänsla att nattens UFC 193 skulle bli något utöver det vanliga. Publikrekord, matchningarna och i synnerhet att två kvinnliga titelmatcher för första gången i historien ledde en UFC-gala. Men ändå känns allt så magiskt så här i efterhand, och jag nyper mig i armen för att verkligen säkerställa att jag inte bara råkat somna och drömmer.

När galan drog igång i Melbourne, Australien och publiken successivt började fylla ut den enorma arenan Etihad Stadium, följde ett gäng matcher på underkortet med flera fina prestationer. Men när huvudkortet började, det var först då vi verkligen fick se MMA på toppnivå när den är som bäst.

Joanna Jedrzejczyk stoltserar med bältet. Foto: Mazdak Cavian

Joanna Jedrzejczyk stoltserar med bältet. Foto: Mazdak Cavian

Ett tufft titelförsvar av Jedrzejczyk – men det var huvudmatchen som chockade världen

Kvällen bjöd på ett gäng imponerande avslut och skrällsegrar, samt en tuff delad huvudmatch där den polska stråviktsmästaren Joanna Jedrzejczyk (11-0) försvarade bältet mot kanadensiskan Valerie Letourneau (8-4). Men när det äntligen var dags för titelmatchen mellan Ronda Rousey (12-1) och Holly Holm (10-0) kom matchen som bokstavligen lämnade alla i chocktillstånd.

En perfekt prestation och en huvudspark senare, har vi nu en ny mästare i kvinnlig bantamvikt.

Den nya mästaren Holly Holm väger in. Foto: Mazdak Cavian

Den nya mästaren Holly Holm väger in. Foto: Mazdak Cavian

En oväntad titelmatch fick ett oväntat avslut

För ett tag sedan chockades världen av att sjunderankade Holm fick titelchansen framför Miesha Tate (17-5), som hade blivit lovad en tredje match mot mästaren. Nu skrällde hon återigen stort. Det var en fröjd att se hur Holm var så lugn och metodisk, förlitade sig på sin gameplan och framförallt visade ett enormt självförtroende genom hela resan.

Det kändes på något sätt som att hon vann redan vid invägningen. Hon var kvinnan som inte lät sig bli känslosam, utan som klart och envist stod kvar när Rousey stormade upp i hennes ansikte när det var dags för staredown, och tryckte iväg henne när hon kom för nära. Redan här var Rousey mentalt besegrad.

Alla trodde att Miesha Tate skulle få en tredje titelmatch mot Rousey innan det annonserades att Holm fick chansen istället. UFC fick mottaga en del kritik - men nu tror jag inte många har något att säga om huruvida det var rätt eller ej. Foto: Bobby Cavian

Alla trodde att Miesha Tate skulle få en tredje titelmatch mot Rousey innan det annonserades att Holm fick chansen istället. UFC fick mottaga en del kritik – men nu tror jag inte många har något att säga om huruvida det var rätt eller ej. Foto: Bobby Cavian

Rousey togs snabbt ut på djupt vatten

När det inte heller blev en sedvanlig snabb vinst för “Rowdy,” märktes det att hon simmade ut i allt djupare vatten, och tillslut stod handfallen när Holm uppvisade ett stående game och grapplingförsvar som hon aldrig tidigare haft att göra med. Efter ett tag tog till och med Holm ner Rousey, till synes bara för sakens skull innan hon valde att gå upp igen.

Vad ska man säga, egentligen? En suverän match, en ny mästare och en plötsligt mycket intressantare division. När Holm skakade Rousey i början på andra ronden, och prickade henne med en av de snyggaste huvudsparkarna jag skådat, skickade hon även ut ett stort meddelande till resten av världen.

Ronda Rousey, nu besegrad för första gången. Vem trodde att Holm skulle få det gjort, egentligen? Foto: Per Häljestam

Ronda Rousey, nu besegrad för första gången. Vem trodde att Holm skulle få det gjort, egentligen? Foto: Per Häljestam

Vad händer nu?

Det återstår att se vad Rousey väljer att göra nu. En omedelbar returmatch kommer hon med största sannolikhet att erbjudas, men frågan är om hon vill. Jag tror att hon hur som haver kommer vara på sidlinjen och fokusera på sin filmkarriär ett tag framöver innan hon bestämmer sig.

Hursomhelst har vi nu en ny obesegrad kvinnlig bantamviktsmästare – och jag ser fram emot att se vad “The Preacher’s Daughter” kommer att åstadkomma framöver. Men en sak är säker, hon har redan cementerat sin plats i historieböckerna.

Hur går era tankar nu?

Foto: Mazdak Cavian

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtHolly HolmJoanna JedrzejczykMiesha TateNyheterRekommenderatRonda RouseySenaste NyttUFCValerie LetourneauZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
6 Kommentarer
 • Gäströstaren
  15 November 2015 at 09:44

  Trots att jag inte är någon Ronda fanboy direkt så är det ändå lite trist att hon förlorade. Jag gillar tanken på att någon är “unbeatable”, bara Jones kvar nu.

  Vann iallafall lite pengar på atthon torskade ?

  • Skattebetalaren
   15 November 2015 at 10:03

   Holm är obesegrad…

   • Gäströstaren
    15 November 2015 at 10:09

    Sant men för mig har hon inte nått den statusen för “mig” än om du förstår hur jag menar

 • Viktor Drevenlid
  15 November 2015 at 12:47

  Det var dock Rondas stil som ledde till det här, Holly har mött två personer Ronda skulle ha slaktat och Holly kunde inte avsluta de. Men att Ronda bara jagar o jagar öppnar henne för kontringar. Ska bli intressant att se vad detta leder till. Skulle inte bli förvånad om Ronda lägger handskarna på hyllan efter att hennes mål krossats.

  • Darkly Dreaming D
   15 November 2015 at 03:25

   Tror också det finns en överhängande stor chans att Ronda lägger hanskarna på hyllan nu. Henne starkaste vapen var hennes inställning – att hon var oövervinnerlig – och det är nu borta.
   Carano la av efter sin förlust och tror Ronda gör desamma.

 • Johannes
  15 November 2015 at 01:17

  OMG! SLAKT! SKULLE BETTAT! RONDA ÄGDE SIG SJÄLV REDAN VID INVÄGNINGEN!

 • Svara