UFC vs Dream i siffror

Det är mer och mer diskussioner angående om hur olika regler i olika organisationer leder till olika avslutningar på matcher. Det är en generell regel att det är fler submissions i Dream och på senare tid har jag hört att det är fler och fler som klagar på att alla UFC-matcher går till domarbeslut.

För att få slut på en liten del av dessa åsikter så tog jag i helgen och gick igenom de fem senaste galorna från respektive organisation för att få ut lite statistik på det hela. (Jag gjorde även några ashäftiga, helt utflippade saker under helgen också, jag lovar.)

Det blev alltså 44 matcher från Dreams håll och 50 matcher från UFC. Detta gäller alla matcher på korten såväl som preliminära matcher som huvudevent och alla matcher däremellan. Resultatet blev lite halvt om halvt så som jag hade förväntat mig.

Med ett ihoptrixat diagram som ni ser nedan så är det en högre mängd submissions i Dream än i UFC. Men inte med mycket. På hela fem galor så är det bara två submissionvinster som är skillnaden mellan de två organisationerna. Däremot så smiter UFC iväg med hela 5 matcher som avslutades med teknisk knockout eller rent utav en rejäl knockout. Hur kommer det sig? Mer efter hoppet.

dream_ufc_statistik.gif

Läs mer >>

Som jag har spekulerat tidigare angående submissions så är det på grund av reglerna. UFC implementerar något som heter “Oktagon-kontroll” vilket innebär att du egentligen kan ligga på din motståndare i tre ronder och vinna så länge du har kontroll på personen du ligger på. Dream har åt andra sidan något som heter “försök till att avsluta” vilket innebär att om du kastar dig in i ett submission-försök så får du mer poäng än om du bara ligger på personen i fråga.

Detta gör en match mer intressant att se på ifrån mitt perspektiv och det verkar som det också avspeglar sig i antalet domarbeslut som blir. Men detta är inte hela historien. Det verkar vara en del av hur publiken är också. UFCs publik är vild och väsnas mycket. De buar gärna och är inte alltid uppskattande för metodiskt tekniska fighter som Machida. I Japan och Dream är det istället helt omvänt. De sitter tyst i väntan på att en fighter ska göra sin strategiska attack och hurrar när den kommer. Men detta har mer med kultur än sporten i sig. Det är inget du kan sätta regler för att bli av med, eller uppmuntra.

Jag föredrar Dream för försköningen av sporten. För kärleken av sporten och villigheten att skapa spännande matcher. Och samtidigt föredrar jag UFC för deras förmåga att skapa drama. Kan vi inte få det bästa av båda världar? In kommer här Affliction. Oj vad jag hoppas att de överlever och behåller sin kärlek.

Som en avslutning på denna lilla analys så kommer här datan jag utgick infrån. Detta är såklart bara statistisk data och jag räknade inte något alls med hurvida matchen egentligen var spännande eller inte.

Dream
Dream 1: 10 matcher, 4 beslut, 2 sub, 3 (T)KO, 1 NC
Dream 2: 8 matcher, 3 beslut, 4 sub, 1 (T)KO
Dream 3: 8 matcher, 3 beslut, 1 sub, 4 (T)KO
Dream 4: 8 matcher, 3 beslut, 2 sub, 3 (T)KO
Dream 5: 10 matcher, 2 beslut, 5 sub, 3 (T)KO
____________________________________________
Dream: 44 matcher, 15 beslut, 14 sub, 14 (T)KO, 1  NC

UFC
UFC 84: 11 matcher, 2 beslut, 3 sub, 6 (T)KO
UFC 85: 11 matcher, 3 beslut, 2 sub, 6 (T)KO
UFC 86: 9 matcher, 4 beslut, 4 sub, 1 (T)KO
UFC 87: 10 matcher, 6 beslut, 2 sub, 2 (T)KO
UFC 88: 9 matcher, 4 beslut, 1 sub, 4 (T)KO
____________________________________________
UFC: 50 matcher, 19 beslut, 12 sub, 19 (T)KO, 0  NC

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
DreamUFC
3 Kommentarer

Svara