UFC:s nya drogtestningspolicy – Hårdare bestraffningar och kontroller

UFC annonserade idag detaljer för deras nya ”out-of-competition” drogtestningspolicy som kommer börja gälla den 1:a juli. Detta inkluderar ett minimum på 2,750 drogtester per år samt extremt hårda åtgärder för utövare som använder sig utav otillåtna substanser. Detaljerna kan ni läsa i artikeln.

U.S. Anti-Doping Agency (USADA) kommer vara den tredje parten att överse det nya drogtestningsprogrammet som går igång den 1:a juli. UFC:s vice president för atleternas hälsa och prestanda, Jeff Novitzky ska själv överse den nya policyn och arbeta väldigt nära med USADA.

”The UFC has taken a bold and courageous leap forward for the good of its athletes in developing a comprehensive and cutting-edge anti-doping policy expressly modeled on the key elements of the WADA Anti-Doping Program and by having it run by an independent and transparent national anti-doping organization,” sa USADA:s verkställande direktör Travis Tygart i ett uttalande

Travis Tygart som satt jämsides med Lorenzo Fertitta, Dana White, Lawrence Epstein och Jeff Novitzky samt USADA:s styrelseordförande Edwin Moses under dagens presskonferens som hölls i Red Rock Casino Resort & Spa i Las Vegas.

“USADA looks forward to supporting clean athletes in this sport, as in all sport, to achieve success on the playing field fairly and safely,” sa Tygart.

Meningen med den nya dopingpolicyn är att skrämma UFC-fighters från att använda otillåtna substanser i framtiden. Straffen är hårda och långa men även uppdelade i två olika delar då om en fighter väljer att använda anabola steroider eller tillväxthormoner så är straffen väl mycket hårdare än för en fighter som väljer att använda en substans som marijuana, kokain eller någon annan form av partydrog.

Straffupplägg för hårdare droger (anabola steroider, tillväxthormoner etc):

 • Första förbrytelsen: Två års avstängning med chansen till ytterligare två år för “försvårade omständigheter” – För att få mer än två år som straff gäller bara om man har misslyckat flera drogtester tidigare i sin karriär eller har använt fler substanser samt andra faktorer.
 • Andra förbrytelsen: Dubbla påföljden på första bestraffningen.
 • Tredje förbrytelsen: Dubbla påföljden på andra bestraffningen.

Straffupplägg för mjukare droger (marijuana, kokain etc): 

 • Första förbrytelsen: Ett års avstängning med chansen till ytterligare två år för ”försvårade omständigheter” – För att få mer än två år som straff gäller bara om man har misslyckat flera drogtester tidigare i sin karriär eller har använt fler substanser samt andra faktorer.
 • Andra förbrytelsen: Dubbla påföljden på första bestraffningen.
 • Tredje förbrytelsen: Dubbla påföljden på andra bestraffningen.

Utöver det förklarade Tygart att programmet kommer testa fighters hårdare när det väl är tävlingsdags. Tidigare har utövarna blivit testade tolv timmar innan match och invägning men nu testas dom sex timmar innan det är dags att kliva upp på vågen samt oktagonen. Om en fighter åker fast för en otillåten substans innan match så är den fightern öppen för en hel del självskada – diskvalifikation, riven titel och ranking samt böter är straffen. All samlade böter kommer gå till antidoping programmet.

En ”whistleblower line” (utlovad anonymitet) kommer bli tillgänglig för fighters. Vilket ska uppmana till utövare som går på prestations förhöjande substanser att stiga fram och erkänna sin droganvändning.

 

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
NyheterSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
2 Kommentarer
 • Robb Lindbergh
  4 June 2015 at 12:12

  Det lär bli en del förändringar i rankingen de kommande åren. Många fuskare som kommer att falla ner från toppen.

 • mmanyttsuger
  4 June 2015 at 02:14

  “Vilket ska uppmana till utövare som går på prestations förhöjande substanser att stiga fram och erkänna sin droganvändning.”

  Är det så? “Whistleblower line”, är det vad de betyder? Det är inte så att det är till för utövare, klubbmedlemar eller liknande som kan se saker på sitt gym, att tjalla ditt steroidlangare och användare på sitt gym? Så att USADA kan ta in informationen så de kan ta beslut om det ska behövas extra tester på en viss fighter/gym inför matcher eller året om?

  Låter inte vettigt att man ringer för att sätta dit sig själv.. du kommer inte undan och du får inte lindrigare straff… Så jag förstår inte poängen med att man ska erkänna sitt droganvändning?
  Lyssnade även på presskonferansen och Jeff snubben som nämnde om det sa inget om att man ska ringa dit för att erkänna.. så vart får du detta ifrån?

  Sen är det dåligt att de fortfarande tänker använda urintest för “in competition” drogtest för cannabis när det inte är ett korrekt test för att avgöra det dom vill ha fram.

 • Svara