Ur historieböckerna: 20 år sedan UFC 8

16 februari 1996 ägde UFC 8 rum. En gala där två blivande stjärnor gjorde sina första framträdanden, Don Frye och Gary Goodridge. MMAnytt bjuder på en brutal återblick.

För exakt 20 år sedan, 16 februari 1996 ägde UFC 8 rum i Puerto Rico. Efter att UFC hade svårt att få tillstånd för sina galor i USA valde de att arrangera en gala söderut i Puerto Rico. Till skillnad från dagens galor var UFC en turnering med ett mindre regelverk än dagens unifierade regler.

Turneringen var i en öppen viktklass och med en tio minutersrond. Av turneringens 8 deltagare är majoriteten bortglömda men två av dem blev senare stora inom sporten, Don Frye och Gary Goodridge.

Goodridge var armbrytaren från Kanada som gjorde sin MMA-debut. Goodridge hade hört talas om UFC och var intresserad av testa själv men hade ingen erfarenhet av kampsport. En lokal klubb som tränade den koreanska stilen Kuk Sool Won hade kontakt med UFC och skulle skicka en representant till UFC 8. Goodridge dök upp och körde över klubbens representant för att få en plats i UFCs turnering.

Goodridges första match var mot den amerikanska brottaren Paul Herrera. Herrera fick aldrig igång någon MMA-karriär och enda gången hans namn nämns är för att påminna om hans brutala förlust mot Goodridge som du kan se här nedan:

Goodridges nästa match var mot Shootfightern Jerry Bohlander från dåtidens största MMA-gym, Lions den som grundades av Ken Shamrock. Goodridge besegrade Bohlander på teknisk knockout och tog sig till finalen där han fick möta Don Frye.

Don Frye

Knockout på 8 sekunder
Frye är den andra fightern som slog igenom på UFC 8. En collegebrottare som börjat träna boxning och ville testa lyckan i UFC. I sin första match fick han möta hemmafightern Thomas Ramirez. Ramirez hade enligt egen utsago ett matchfacit på 200 vinster och noll förluster i “bare-knuckle” matcher.

Frye knockade Ramirez efter bara 8 sekunder vilket blev det nya rekordet i UFC. Fryes rekord höll i 16 år fram tills Todd Duffe knockade Tim Hague på UFC 102 i augusti 2009.

Frye körde på och hans nästa motståndare höll ut i 48 sekunder tills domaren John McCarthy bröt matchen.

Finalen mellan Frye och Goodridge blev en kort men actionfylld match på lite mer än två minuter. Båda två fighters började svinga vilt. Efter att Frye visade sig ha vassare boxning började Goodridge jaga clinch och slamma Frye ner i mattan flera gånger med sina nedtagningar. Frye lyckades till slut vända och avsluta matchen med ground and pound.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtSenaste NyttUFCUr historieböckernaZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
5 Kommentarer
 • Metallica
  16 February 2016 at 09:36

  Hehehe hyrde dessa galor på Videostället när de kom ut och samlade ihop grabbarna…men de drogs in efter några veckor och fick inte hyras ut nå mer.

  • Frantic
   16 February 2016 at 10:34

   Jag och en polare köpte dem, tror de gick att beställa från Fighter eller vad tidningen hete. Första beställningen var 2,4 och 6:an minns jag.

   Vi borde ha kvar dem någon stans.

   • Metallica
    16 February 2016 at 11:57

    Fighter, det var tider det:)

 • Morgall
  16 February 2016 at 11:28

  Bra!
  Fortsätt mer med sånt här. Det är viktigt att inte glömma rötterna i sporten, och för andra att få en lättare kunskap.

  • MMAnytt_Nikke
   17 February 2016 at 04:55

   Ur historeböckerna är en ny artikelserie här på MMAnytt så det kommer komma många fler artiklar.

  Svara