Veckans antiklimax: Går uniformer och MMA ihop?

Det är svårt att egentligen tänka på något annat när det kommer till MMA i dessa tider av förändringar. Uniformer blir från och med nästa sommar ett faktum för UFC-fighters och reaktionerna på tilltaget har varit minst sagt blandade. Kan det i slutändan ha en antiklimatisk utkomst? Går det emot hela grundtanken med MMA eller är det i slutändan endast en förlängning av vad sporten egentligen står för?

Personligen ser jag tvådelat på frågan; å ena sidan sätter man sig nästan reflexmässigt emot allt vad styrande uppifrån och homogeniserande tilltag heter. Det är rebellen inom oss alla som gör sig påmind. Å den andra har åtminstone jag alltid sett på just MMA som ett tillstånd av absolut sanning – vart du än kommer ifrån, vem du än är och vad du gör spelar ingen roll. I buren är alla lika. Kanske är Reeboks kommande uniformer en förlängning av detta synsätt?

Eller har det sin grund i pengarna? Avtalet de två storföretagen emellan nämns som det största icke TV-baserade sådana UFC någonsin slutit. Bara det talar för att det rör sig om svindlande summor. Även fast detaljer inte tillkännagivits är en säker antagelse att det handlar om stora summor.

Reaktionerna har åtminstone varit blandade. Vissa tycker att det hela bara är skit. Andra som exempelvis konkurrenten Dethrone Royalty (ett av sportens ledande klädmärken) motsätter sig kravet på likformighet. Kanske är detta en naturlig reaktion. Att sätta sig på tvären när förändring knackar på dörren, inte minst när det innefattar ett så tydligt styrande uppifrån. Men är majoriteten av kritiken verkligen rättfärdig? Kanske det snarare är UFC som har sportens bästa i tanke snarare än de som försöker hålla tillbaka utvecklingen av MMA? Även fast det självfallet finns en hel del brister i denna frågeställning kan det ligga en poäng i detta “devil’s advocate”-tillvägagångssätt.

En av punkterna som underströks under UFC:s presskonferens i samband med tillkännagivandet av avtalet var faktumet att det är ett stort steg mot att bli en “mainstream”-sport. NFL, NHL, NBA och MLB (Major League Baseball, resterande förkortningar känner ni nog igen) är de fyra professionella idrottsorganisationerna som åtnjuter störst uppmärksamhet åtminstone i USA. Samtliga tillämpar uniformer. Varför inte UFC? MMA skiljer sig självfallet med att det är en individuell sport snarare än en lagsport, men ändå. Det är mycket möjligt att de nya uniformerna faktiskt gynnar sporten i kontrast till den allmänna uppfattningen om att det är ett tyranniskt drag som inte gör mycket annat än att dryga ut parternas plånböcker samt få världens hårdaste att se löjliga ut.

Det är enkelt att sätta sig emot förändring och innovation. Ibland kan man dock själv vinna på att se på saker från ett antal olika perspektiv istället för att låsa in sig i ett, ofta snävt, synsätt. Med det sagt är jag inte för införandet av uniformer. Jag är inte heller emot det. Jag lämnar mitt beslut i luften tills det finns konkreta bevis att gå på. Kanske är det just den revolution sporten behöver. Eller inte. Ibland kanske man dock själv vinner på att byta glasögon och tänka utanför ens egna box.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
UFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
13 Kommentarer
 • Tobias Vincent Solem
  7 December 2014 at 07:35

  Jag tycker personligen att det är att blunda lite för hur MMA ser ut, där många fighters just livnär sig på sin förmåga att skaffa och exponera sponsorer. Nu vet jag inte hur ekonomin ser ut med Reebok, men jag har svårt att tänka mig att de betalar lika bra som 5-10 sponsorer tillsammans?

 • christian.holthe
  7 December 2014 at 08:00

  Ja om dom styr upp domar nivån och slutar å ge vissa fighters för låga matchningar om och om igen (Brown, Bermudez m.m). UFC vill legitmera MMA som en stor sport likt NHL NFL med flera och då krävs även andra förbättringar. Sen måste ju alla fighters i UFC kunna livnära 100% på den lön dom får ut. Dom allt detta ordnas så e det ett ja till Uniformer. Skulle en av dessa failera så är det ett blankt nej.

 • Punchdrunk
  7 December 2014 at 09:34

  Tycker UFC tänker fel. Jag tror en stor bidragande orsak till MMA:s framfart är att det i stort sett vuxit fram en subkultur som burit sporten på sina axlar. Jämför med boxning och du har svårt att se vilka som är boxningsfans. Inte sällan påminner MMA-fans mer om skatare och surfare än om andra kampsportsfans. Dessutom vill man ju att fighters ska särskilja sig för att sticka ut och skapa unika karaktärer. Att jämföra UFC med olika amerikanska sportligor är lite som att jämföra äpplen och päron. Man är trogen sitt lag oavsett, fighters kommer och går. I UFC går det ut på att skapa intresse kring fighters och försöka lyfta dem ur mängden. Det finns ont om tid att skapa intresse och varje detalj räknas. MMA är ingen vanlig sport. Galorna är på kvällen mitt bland casinon och nattklubbar, hela utformningen är mer som en rockkonser. Vi snackar ju till och med artistnamn!

 • Robin
  7 December 2014 at 09:54

  Jag kan se en stor fördel i tryggheten med Reebok dealen för fighters helt klart.
  Sen beror det ju helt på hur rättvis rankingen fungerar och hur mycket Reebook sponsrar baserat på placeringar.
  Hoppas jag inte det är allt förstora skillnader baserat på rankningen då jag väger jämlikhet ganska starkt.
  Alla fighters i UFC är där för att de är bland de bästa världen (för det mesta), alla offrar lika mycket inför en fight och i fight därför bör skillnaderna för sponsor pengarna inte var stora, men jag har en känsla av att de kommer vara det.

 • Erik Svanborg
  7 December 2014 at 11:39

  Jämförelsen med lagsporter såsom NHL och NBA är löjlig, just eftersom det är LAGsporter. Där har varje lag en uniform, eftersom det på så sätt blir lättare att se vem som tillhör vilket lag. Däremot skiljer sig uniformerna lagen emellan åt rätt rejält. Möjligen ställs det krav på att det ska finnas t.ex. en NBA -logga på uniformen, men det är ungefär allt. Jag tror ingen tycker det är svårt att se skillnad på två fighters i en bur, även om de skulle råka ha på sig likadana shorts.
  Nej, det finns bara en vettig förklaring till denna uppgörelse och det är såklart dolares. Ännu mer dolares till UFC, och mindre till fighters. Jättetråkigt, tycker jag.

  • Criixxus
   8 December 2014 at 12:15

   Go home your drunk ZzZzZZ

 • Erik Svanborg
  7 December 2014 at 11:42

  Snälla söta Denniz, detta är inget antiklimax. Jag förstår hur du tänker, men kalla det “veckans motsägelse” eller nåt annat. Från Wikipedia: “Begreppet “antiklimax” används för att beskriva en sann eller fiktiv berättelse där en spännande intrig avslutas på ett snöpligt sätt, ofta för att skapa en komisk effekt. ” Ett exempel på antiklimax är när Anderson Silva sparkade av sig benet i titelfighten mot Chris Weidman. En sedan länge emotsedd höjdpunkt som slutade oerhört snöpligt för alla inblandande (inkl Weidman), om än utan någon särskilt komisk effekt.

  • Patrik Andersson
   8 December 2014 at 05:02

   Tunga ord kastas lätt omkring.

   • John Sjöström
    8 December 2014 at 07:56

    Spec. av kvällspressen. Man ser inverkan på den tydligt här inne.

  • Baz3
   8 December 2014 at 07:27

   Tycker “Veckans antiklimax” är väldigt passande. För mig är dessa bisarra inslag definitivt antiklimaxet på veckan här på MMAnytt.

 • Marsman
  8 December 2014 at 12:32

  Gör skillnaden på UFC och MMA, detta är ruskigt bra för UFC, och är till det bättre för utövarna. Detta var ett steg att förfina sporten för mainstream-konsumenten, avtalen ser bra ut, och gynnar 95% av utövarna, de som inte gynnas är de som varit ett namn och är på väg neråt. Passar det inte så finns VIACOM och bellator där du kan exponera dig, samt deras sydamerikanska marknad.
  Jag tror de flesta märkena går över till bellator och UFC klättrade precis över muren för att göra MMA en etablerad sport bland vanliga folket, det kommer se likadant ut i backyard arenorna med massa märken, backdrops och annan skit. UFC placerade sig ensam på top långt ifrån konkurrenterna, där jag välkomnar moderna gladiatorerna i samma klädesplagg.

 • juelz
  8 December 2014 at 04:13

  Självklart kommer Reebok att designa unika “uniformer” för åtminstone de största namnen inom sporten, mindre kända namn får nog någon slags standardutformning.
  Jag tror inte alls att den här affären är dålig för UFC’s slagskämpar alls, många motsätter sig nog mest detta för att det på något sätt blir ett visst tvång.

  Pettis, Hendricks och framtida fighters som blir signade av Reebok kommer nog att tjäna fina slantar på den här dealen, dock så undrar jag hur det blir för de som har kontrakt med en konkurrent som NIKE. Då en fighter inte kan bära ett annat varumärke under en match eller en presskonferens så har jag svårt att se varför en konkurrent skulle vilja fortsätta att sponsra.

  Andra sponsorer såsom sportdrycker och liknande kan ju fortfarande sponsra, i det här fallet tror jag att en fighter gynnas av dealen då det antagligen blir bättre och mer stabila sponsorkontrakt då marknadsföringen utförs utanför ringen.
  Jag tänker GSP och Gatorade som ett exempel, det finns ju inget som hindrar en sådan deal.

  Såsom med det mesta så finns det nog både positiva och negativa aspekter, men de flesta kommer nog att ändra sin negativa inställning med tidens gång.
  UFC kanske är ett pengatänkande och monopolistiskt företag, men utan dessa “deals” så hade vi ju aldrig fått se UFC i Sverige eller i några andra länder heller.
  Alla dessa extra pengar som UFC får in går ju till att få sporten att växa på nya marknader, Fertitta bros och Dana White tjänar nog mycket pengar på det men vi fans får ju också det vi vill ha.

  • John Sjöström
   8 December 2014 at 10:33

   “Dethrone, baf boy, venum lanserar sportdryck” ;)

  Svara

  bet365
  Speltips: UFC 278

  Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


  1.27 - 3.75


  20 Augusti | 00:00 | UFC
  Till Bethard!
  Välkomstsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC 27812
  Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
  Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
  José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
  Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
  Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
  Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
  UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...