Veckans höjdpunkt: Tredje raka kandidaten till ‘Fight of the Year’ med Robbie Lawler?

Det brutala avslutet mot Rory MacDonald röstades fram som förra årets bästa match och det svängiga mötet med Carlos Condit är i ledningen för att knipa titeln 2016 – om inte Robbie Lawler överträffar sig själv i sitt tredje titelförsvar mot Tyron Woodley på helgens UFC 201. 

167_Robbie_Lawler_vs_Carlos_Condit.0.0

UFC:s mest underhållande mästare

Robbie Lawler (27-10) har med osannolika 37 professionella MMA-matcher och över 15 år inom sporten alltid varit en publikfavorit, känd för sin aggressiva, brutala och uppoffrande stil. Han kallas inte för “Ruthless” utan anledning och har gång på gång gjort skäl för sitt smeknamn, inte minst sedan han vann UFC:s welterviktsbälte mot Johny Hendricks (17-5) för ett och ett halvt år sedan.

I titelförsvaren har han stött på två av världens absolut främsta welterviktare i Rory MacDonald (18-4) och Carlos Condit (30-9) samt besegrat de i två av de bästa matcherna vi någonsin skådat. I helgen, i huvudmatchen på UFC 201, väntar Tyron Woodley (15-3) som även han lovar att bjuda Lawler på en sån där utmaning som bara han kan övervinna. Åtminstone känns det så.

Medan Woodley suttit och väntat på sin titelchans i ett och ett halvt år nu har en annan potentiell utmanare klivit fram i weltervikt och höjt pulsen på fans världen över vid blotta åtanken av en match mellan honom och mästaren. Om Lawler tar sig förbi “The Chosen One” och därefter besegrar Stephen “Wonderboy” Thompson (13-1) är frågan om Ruthless inte bör ses som en av tidernas bästa welterviktare. I klass med Georges St. Pierre (25-2) skulle man kanske kunna säga. Förresten ryktas kanadensaren vara påväg tillbaka till UFC – tänk er den matchen, Robbie Lawler mot “GSP,” vilken dröm!

Woodley väger in på UFC 192. Han hade här redan fått veta att matchen blev inställd, men valde ändå att väga in för att visa att han själv var redo. Foto: Mazdak Cavian

Tyron Woodley en förtjänt utmanare?

Faktumet att Woodley inte klivit in i oktagonen sedan början av förra året samt får chansen på titeln efter två raka vinster mot Dong Hyun Kim (21-3) och Kelvin Gastelum (12-2), den senaste via delat domarbeslut (innan dess förlorade Woodley mot Rory MacDonald), betyder inte att han inte förtjänar den uppkommande titelmatchen. Eller gör det just det?

I verkligheten så lovades Woodley nästa chans på bältet och höll sedan trots två titelmatcher under tiden fast vid det löftet. Vid det här laget vet de flesta att UFC inte precis värdesätter att hålla sitt ord och att strejka sig till en titelchans som Woodley gjort brukar inte fungera. Men han lyckades faktiskt och nu utmanar han om welterviktsbältet i helgens huvudmatch på UFC 201.

Medan Lawler varit del av och vunnit två av de bästa titeltmatcherna någonsin i welterviktsklassen har Woodley suttit och väntat. Som en del av American Top Team-“familjen” har han inte tillgång till de högklassiga träningslokalerna som Lawler och tränar inte med den enorma skara fighters i världsklass som håller hus i Coconut Creek, Florida. Woodley tränar hemma i sitt eget gym, en filial av ATT, och periodvis även hos Duke Roufus i Milwaukee som ju i sin tur huserar en rad nuvarande och före detta världsmästare. På det, åtminstone av gårdagens Countdown-avsnitt inför UFC 201 att döma, tränar han med Zak Cummings (19-4), en 31-årig welterviktare som vunnit fyra och förlorat en i UFC.

Robbie Lawler

Det återstår att se om Lawler behåller sin plats på tronen eller om Woodley står för en av årets potentiellt största skrällar. Det är inte många som räknar med att The Chosen One har en chans att besegra mästaren och ser snarare UFC 201 som ett tidsfördriv tills den “riktiga” utmanaren Stephen Thompson får sin möjlighet. Precis som Woodley vill ha det med andra ord…

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtNyheterRobbie LawlerSenaste NyttTyron WoodleyUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara