Foto via MMAnytt.se

Veckans sammanfattning: Anderson Silva, Lyoto Machida – är alla våra idoler dopade?

Ännu ett dopingfall har skakat MMA, UFC och kanske framförallt fans hjärtan världen över. Först Anderson Silva, sen Lyoto Machida – hur många av våra idoler har egentligen dopat sig och hur mycket bryr vi oss längre?

Anderson Silva - Foto Per Häljestam

När Anderson Silva (33-7) testade positivt för doping för över ett år sedan kändes det som om allt var möjligt. Om självaste Anderson Silva dopat sig så måste väl alla vara dopade? Sedan dess har vi sett stjärna efter stjärna hamna i samma prekära sits men det var i veckan som nästa riktigt stora skräll kom för oss nostalgiker – Lyoto Machida (22-7) av alla personer testade positivt inför helgens UFC on FOX 19 och matchen mot Dan Henderson (31-14).

Inte du också Lyoto! Finns ingen heder kvar i sporten? Om idoler, förebilder och förespråkare för kampsportens sanna anda dopat sig vet jag inte riktigt vad jag ska tro på längre. Härnäst testar väl Georges St. Pierre (25-2) positivt inför återkomsten till UFC…

Så gick väl de omedelbara tankarna efter båda fallen, åtminstone för mig. Med allt vi lärt oss om doping inom MMA de senaste åren är frågan däremot om det verkligen är en så stor grej – både Silva och Machida börjar komma upp i åren och har det nog inte sådär jättelätt att hänga med i svängarna längre. Åldern drabbar oss alla och med eller utan steroider är det inte många som klarar av att tävla på elitnivå runt det där 40-strecket.

Alla har sina ursäkter, vare sig det handlar om viagra eller tillskott som man inte visste var otillåtna. Vari sanningen än ligger är frågan hur detta påverkar de magnifika arv fighters som Lyoto Machida och Anderson Silva så småningom kommer lämna sporten med. Vem vet om eller vad de använt sig av tidigare i karriären och i vilka matcher de haft lite extra hjälp. Oavsett vad har de åstadkommit fantastiska saker i oktagonen. Med det sagt är doping uppenbarligen en större del av sporten än vad många trodde och det är minst sagt oroväckande. Eller?

mmanytt lyoto machida ufc fight night 30

Kategorier
Anderson SilvaExklusivtLyoto MachidaNyheterSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
8 Kommentarer
 • hasse hästägare
  17 April 2016 at 04:15

  ja de verkar fan inte bättre!

 • freddie
  17 April 2016 at 04:21

  Förmodligen. Känns ju lite konstigt om vissa odopade skulle vinna över dopade. Men ändå, det är mma och tror dom flesta tar mot uthållighet. dom flesta är inte överdrivet grov utom vissa som gsp, no Jesus yoel och typ Alistair overeem.

 • Stefan
  17 April 2016 at 05:07

  De är ju flertal fighters som har kommenterat att i princip alla dopar sig, de om några borde ju veta. Var väl Krzysztof Soszynski som kommenterade att cirka 90% gick på något. De vill säga 9 av 10. Så att bli chockad när någon som Lyoto åker dit är ju bara naivt!

  • Andreas Jonsson
   17 April 2016 at 07:36

   japp. undrar själv över gustavsson. Vill så gärna tro han e ren pga svensk moral inom sport men samtidigt gjorde han grymma förbättringar inför jonesfighten. tänker på kondis och att han faktiskt gick upp i muskelmassa. Men vem bryr sig egentligen?

   • Stefan
    17 April 2016 at 09:56

    Mm svårt att veta, kanske naivt att tro att svenskar är mycket ärligare/renare. Fast riksidrottsförbundet testar väl svenska fighters då och då så de talar ju lite mer för att de är rena.

 • Hiho
  17 April 2016 at 06:33

  Alla dopar sig

 • atnek
  18 April 2016 at 12:27

  Vadå våra? Är du schizofren?

 • Sudour
  18 April 2016 at 03:04

  Fast någonstans på vägen borde man ställa frågan, vad betyder preparaten för sporten egentligen?

  Vad betyder det att vara dopad? Är preparaten farliga? Är de dyra? Kommer en klubb med bättre finansiella tillgångar göra bättre resultat om än andra klubbar om man släpper på restriktionerna?

  För mig personligen tycker jag att det skall vara lika för alla. Alla skall ges samma förutsättningar. Men vad gäller doping i sig, så länge de inte är skadliga för hälsan på lång sikt kan jag känna, tillåt skiten.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...