Veckans snackis: Är Fabricio Werdum verkligen skadad eller undviker han Stipe Miocic?

Cain Velasquez skada var det första bakslaget mot UFC 196, tätt följt av Fabricio Werdums återbud. Var olyckan framme två gånger eller tog brasilianaren snarare tillfället i akt att undvika en oerhört farlig utmanare i Stipe Miocic?

Först och främst är det viktigt att klargöra något – Fabricio Werdum (20-5) är skadad och har förmodligen varit det under majoriteten av karriären. Många fighters, i synnerhet tungviktare, dras ständigt med skador och stiger ofta in i oktagonen trots detta.

Med det sagt kan Werdums återbud vara betydligt mer strategiskt än vad Cain Velasquez (13-2) var. Vid det här laget är det svårt att hålla räkningen på hur många gånger den före detta mästaren dragit sig ur och att ryggskadan är såpass allvarlig att han inte kan tävla vid UFC 196 bör det inte råda någon tvekan om. In hoppade Stipe Miocic (14-2) och vips så var Werdum så skadad att även han tvingades dra sig ur. Om ni frågar mig är det hela väldigt misstänkt…

werdum-700

Kanske tog han helt enkelt tillfället i akt för att rehabilitera de egna småskadorna som förmodligen stört honom under förberedelserna inför UFC 196 när Velasquez drog sig ur. Tänk er om den före detta mästaren aldrig skulle lämnat återbud – tror ni Werdum ändå skulle ha dragit sig ur?

Om min teori stämmer är det smart av brasilianaren. Miocic är någon som mycket väl kan få bältet trätt runt midjan innan 2016 är över och att förbereda sig för honom på två veckors notis istället för Velasquez, som ju Werdum har mött tidigare, är en helt annan femma.

Sen kan man diskutera huruvida det är “rätt” att kalla sig själv för fighter och inte ta sig an vem som helst, när som helst. Vi alla minns hur mycket skit Jon Jones (21-1) fick då han vägrade motståndarbytet som i slutändan fick UFC att ställa in sin första gala någonsin för ett par år sedan. På den här nivån måste ändå sägas att det är förståeligt att man inte vill riskera allt man jobbat för när situationer som dessa uppstår.

Cain Velasquez twitter

Kategorier
Cain VelasquezExklusivtFabricio WerdumNyheterSenaste NyttStipe MiocicUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
9 Kommentarer
 • Metallica
  29 January 2016 at 06:11

  Sanningen kommer vi aldrig få veta men Werdum skulle tagit fighten mot Stipe lite skadad. Skulle han varit skadad på riktigt skulle han dragit sig ur Cain fighten för några veckor sedan.
  Werdum kör Aldogrejen… En fighter som är har formkurvan på TOPP så krånglar man till fightdatumen till sin fördel

 • tommy
  29 January 2016 at 06:22

  badanka!

 • Pitbyll
  29 January 2016 at 07:03

  Vem bryr sig om han är skadad? Det är inte problemet. Det borde vara hans rätt att hoppa av när han bara får 2 veckor på sig att förbereda sig.

  • tommy
   29 January 2016 at 09:04

   Men han har ju haft ett helt träningsläger. Han är mästare och borde uppträda som en, och då backar man inte.
   Han är i matchform men vågar inte ta matchen för att han inte kan träna på just de specifika teknikerna som behövs för Stipe?
   En sann mästare ska reagera som Mcgregor och svara “spelar ingen roll, jag spöar dem alla”.

  • Sgt.242
   29 January 2016 at 09:09

   Han har väl vetat i månader att han ska gå fight just det datumet? så nog är han förberedd, visst är det ny motståndare men Stipe fick väl inte mer än två veckor att förberedda sig han heller.
   I MMA är skaderisken så pass hög båda i fight och träning att vi måste kunna ersätta killarna så matcher blir av, speciellt när det gäller bältet.
   Förvisso är det inte mycket som får vänta på grund av att tungvikten är så pass tunn i toppen men ändå.
   Två veckor är på gränsen och är han nu skadad så är det väl ingen snack om saken. men säg tre veckor och fullt frisk då har man enligt mig ingen rätt att säga nej.

   • Pitbyll
    29 January 2016 at 09:28

    Det är väl självklart att en motståndare till mästaren tar chansen.. Stipe är bara glad att få en sån chans..
    Werdum skrev på för att möta cain inte nån annan… Bara för att man är mästare eller “sann mästare” ska man inte riskera titeln för att möta nån på sån kort varsel… Tråkigt för oss men de borde kunna välja lite så som alla andra fighters gör.

    • Johan
     29 January 2016 at 11:15

     Exakt, utmanaren har allt vinna. Tycker werdum hade all rätt att avstå.

 • Peter Andersson
  29 January 2016 at 10:36

  Äh, sluta trolla nu.

 • Picknickname
  30 January 2016 at 12:02

  Seriöst!? Är det torka på kreativitet nu för tiden kära MMA NYTT?
  Verdum har väl aldrig undvikit någon? Han har mött dom bästa och likaså slagit dom bästa. Att vara smart nog att inte ta en ny motståndare med två veckors varsel vittnar väl snarare om varför han är bäst idag!? Han använder sig av huvudet! Tror knappast han skulle ducka för Stipe. Med facit i hand så varför skulle han det? Sjukt dålig “snackis” enligt mig. :)

 • Svara