Foto: Micha Forssberg/MMAnytt

Veckans snackis: Houston, UFC 192 och Alexander Gustafssons andra chans på guld

Är det dags? Blir oktober månaden, Houston platsen och Daniel Cormier som motståndare den perfekta kombinationen för Alexander Gustafsson att tillslut hämta hem guld till Sverige?

I veckan kom så äntligen offentliggörandet vi svenskar gått och väntat på sedan den där mörka och kalla natten i Stockholm i början av året. Visst förväntade sig få att det skulle komma utan att Alexander Gustafsson (16-3) ens klivit in i oktagonen sedan karriärens diskutabelt tuffaste förlust. Ibland löser sig livet däremot på märkliga sätt och vips så har 28-åringen fått livets andra chans på UFC-guld att se fram emot.

Daniel Cormier (16-1) ses av många som en oförtjänt mästare. “Han förlorade mot Jon Jones (21-1), lätt tungviktsklassens riktiga mästare”, “bältet är fake”, “hur kan man kalla sig för mästare utan att besegra Jones?” Situationen är inte så svart och vit som vissa försöker göra den till. Cormier förlorade mot Jones och 28-åringen skulle förmodligen lägga beslag på bältet relativt snabbt om (eller när beroende på hur man ser på saken) han faktiskt kommer tillbaka till sporten. Samtidigt är det ingens fel förutom “Bones” själv att han sitter i den sits han för tillfället sitter i och viktklassens övriga fighters kan inte hållas ansvariga för hans snedsteg. Daniel Cormier är den riktiga, välförtjänta mästaren och Alexander Gustafsson den sanna utmanaren. Så enkelt är det tills Jones återvänder till sporten.

Sen är frågan vem som är den bästa lätt tungviktaren på planeten en helt annan sådan. Svaret på det.. ja, det lämnar jag helt enkelt upp till var och en att själva avgöra.

Kontroverserna slutar inte där utan innefattar även svenskens status som värdig utmanare. Han förlorade ju mot Anthony Johnson (19-5) i sin senaste match?! Hur kan han utmana om bältet efter att ha blivit avslutad i första ronden, hemma i Sverige på det? Frågan man snarare bör ställa sig själv är, vem annars? Vem annars än Gustafsson? Det stod ju smärtsamt klart att Johnson har lite att göra innan han kliver in i oktagonen mot Cormier igen efter UFC 187. Sen har “The Maulers” andra chans på guld av en eller annan enledning ju undgått honom sedan UFC 165.

Det blir alltså i huvudmatchen på UFC 192 som Cormier för första gången försvarar sitt bälte och Gustafsson för andra gången utmanar om detsamma. Hur mötet utspelar sig är svårt att sia om – tar “D.C” ner honom i fem ronder och gnetar fram en vinst? Tar Gus kommandot stående och låter den fina boxningen skina? Vem skulle inte vilja se Jon Jones komma tillbaka, hungrig efter att återta sin plats på toppen och tvingas ta sig förbi en minst lika hungrig Alexander Gustafsson för att vinna tillbaka “sitt” bälte? Hur annorlunda skulle den matchen vara från den första? Och, kanske lite mer aktuellt, vem står som vinnare efter UFC 192 i Houston i början av oktober?

Kategorier
Alexander GustafssonDaniel CormierExklusivtUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Erik Lundström
    24 July 2015 at 05:22

    Om Alex kan vara lika hungrig som han var mot Jones så tror jag han vinner på desicion….Jag tyckte inte Alex var sej själv mot Johnsson….Alex jag tror det är dax nu …Nu tar du hem bältet till Sverige !

  • Svara