UFC-presidenten Dana White. Foto: Vince Cachero/MMAnytt

Veckans snackis: UFC säljer!

En försäljning av den största MMA-organisationen någonsin kryper närmare och efter ett megabud på över fyra miljarder dollar ser Zuffa tillslut ut att kasta in handduken och sälja UFC. 

UFC FIGHT NIGHT 84 DANA WHITE WEIGH IN O2 LONDON 2016 PHOTO MAZDAK CAVIAN MEDIADAY FIGHT-32

Peace out

Är Dana White inne på slutspurten av sitt härskande över UFC? Ser vi det sista av en sport som alltmer börjar likna underhållning á la WWE än en riktig idrott? Eller blir det rentav ännu värre, eller bättre beroende på hur man ser på saken, när White och Fertitta-bröderna kliver ner?

Rykten om en försäljning av den kanske snabbast växande sportorganisationen i världen har existerat sedan två miljardärer flankade av en smått galen boxningsmanager först köpte UFC men ser nu ut att vara allvarligare än någonsin. Enligt trovärdiga uppgifter ska två bud nämligen ha kommit in, båda på runt $4 miljarder, priset White tidigare uppgett vara det enda som kan fånga hans intresse.

Eftersom vi omöjligen kan veta om en försäljning blir av eller inte lämnar vi den diskussionen till en annan dag. Istället kan vi drömma lite om hur saker och ting skulle se ut om Dana White och Lorenzo Fertitta inte längre var del av UFC – hur skulle det förändra sporten vi älskar?

Joe Rogan 02 MMAnytt UFC 165 Foto - Micha Forssberg

Train by day Joe Rogan podcast by night, all day!

Först och främst blir det ingen mer Joe Rogan. Profilen har uppgett att han sticker så fort en försäljning äger rum och ägnar sig då istället åt sina älskade Fight Companion-podcaster, men vännerna Brendan Schaub (10-5), Bryan Callen och Eddie Bravo.

Sen är det ju värt att nämna att Dana White enligt de senaste säljryktena sägs stanna kvar i sin något oklara roll som VD för UFC, vilket kanske inte skulle förändra särskilt mycket utåt sett. Bakom kulisserna skulle saker och ting däremot förmodligen fungera lite annorlunda, förhoppningsvis vad gäller fighters löner, arbetsvillkor och liknande.

Med det sagt påpekade den tidigare nämnda pensionerade tungviktaren Brendan Schaub något intressant under ett avsnitt av hans hyllade Fighter and The Kid-podcast. Om någon nu köper UFC så gör man det för att tjäna pengar, inte för att förlora. Att drömma om en sorts vit riddare som kommer in och förändrar saker i fighters favör, vilket skulle kosta mycket och åtminstone i det korta loppet generera mindre till ägarna än i dagsläget, kanske är lite orealistiskt. Någon som är redo att spendera över fyra miljarder dollar på en underhållningsorganisation kanske inte nödvändigtvis har de anställdas bästa i åtanke.

DanaWhite and LorenzoFertitta_Vanity_HewBurney(4)

Jag vet inte om särskilt många skulle vara ledsna över att se trion ovan försvinna, chefen är ju aldrig särskilt populär. Så hittills i vår lilla lek är villkoren desamma för fighters, Dana White är fortfarande vid rodret och den populäraste kommentatorn i sporten har hängt upp hörlurarna. En försäljning av UFC låter inte som en höjdare va?

Skämt åsido skulle det vara intressant att se vad som händer med sponsorer som Reebok, om fler stora företag lockas in och om kakan alla delar på blir större. Därav skulle ju fighters löner bli bättre i alla fall. Något annat är hur man tänker kring “sport vs. underhållning“-frågan, om man faktiskt följer sina rankningar eller fortsätter boka matcher som kammar hem mest pengar.

Det återstår att se vad som händer, vem som blir kvar och vilka som vinner mest på den beryktade försäljningen. Hjärtat säger UFC-fighters, hjärnan Fertitta-bröderna och Dana White…

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtNyheterRyktenSenaste NyttUFCZuffa

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Marcus Moberg
    17 June 2016 at 07:43

    Lorenzo har ju länge varit sugen på att äga ett eget NFL lag, kanske är det som är planen om dom säljare. Dana kanske hakar på annars så kan han ju ligga på soffan bekymmers fri resten av livet!

  • Svara