Veckans snackis: Yoel Romero rör upp känslor med en imponerande vinst och “Gay Jesus”-uttalande

Helgens ultrareligösa vinnare rörde ju upp en rejäl storm med de kontroversiella uttalandena om USA:s legaliserande av gay-äktenskap och den redan ökända frasen “No for gay Jesus people!”

Yoel, Yoel, Yoel.. Brendan Schaub (10-5) sa det nog bäst under tisdagens “The Fighter & The Kid” – “do you hate being a fan favorite?”

Det var efter Yoel Romero (10-1) vunnit sitt livs största match och faktiskt avslutat legenden Lyoto Machida (22-7) i huvudmatchen på helgens UFC Fight Night 70 som den kontroversiella situationen ägde rum. Vilken bedrift, vilka möjligheter och vilket… firande? Istället för att använda segerintervjun med Jon Anik till att beskriva sin prestation, utmana någon passande fighter eller tacka gud för vinsten gjorde Romero något helt annat.

Förra veckan var en historisk sådan i USA. Samtliga stater legaliserade nämligen gay-äktenskap och i stora delar av världen firar människor detta steg framåt i vår gemensamma utveckling. Men inte Yoel Romero – han började intervjun med att på knackig engelska be om ursäkt för sina språksvårigheter och klargjorde att han ändå tänkte ge det ett försök. Applåder byttes däremot snabbt ut mot en jobbig tystnad då kubanen fick ur sig det han ville ha sagt.

Kort och gott frågade han vad som hänt med USA och manade landet att gå tillbaka till gud. Gå tillbaka? Hmm, lite underligt men ingen katastrof. Det som följde däremot.. Jag gör det ingen rättvisa genom att beskriva det här, kolla in Romeros tankar kring gay-äktenskap nedan.

En transkription av intervjun kan läsas nedan:

“I want to say something. I try in English. So sorry if the people don’t understand me but I try. Hey! Hey U.S.A., hey Miami! Hey Florida! Listen people, listen, listen! Listen! What happened to you, U.S.A.? What happened to you? What’s going on? You forget the best of the best of the world, the name of Jesus Christ! What happened to you? Wake up, U.S.A.! Go, go back where you gone. Go for Jesus! No forget Jesus people! [No for gay Jesus people!]

Det är upp till var och en att avgöra vad som faktiskt sades. Enligt Romero sa han “no FORGET Jesus” och inte “no FOR GAY Jesus” och pratade snarare om den amerikanska drömmen än om gay-äktenskap. Hur man vred på det till att kubanen pratade om den amerikanska drömmen är ett mysterium..

Det var ganska uppenbart att man pratat med Romero bakom kulisserna och bett honom reparera skadan under presskonferensen efter galan. Om det nu överhuvudtaget var möjligt.. Inte minst då man öppnade densamma med att ge honom ordet och en chans att förklara sig innan någon av journalisterna på plats fått en möjlighet att bombardera “Soldier of God” med frågor.

Anik berättade själv om hur matchmäklare Joe Silva berättat hur missnöjd Dana White var med Romeros kommentarer efter intervjun. Sociala medier hade exploderat med kritik mot uttalandena och UFC försökte desperat reparera skadan. Det är med andra ord ganska uppenbart vad kubanen faktiskt sa i oktagonen även fast det enligt vissa mycket väl kan ha varit en svårförståelig hyllning av den amerikanska drömmen. För att vara rättvis är det inte helt omöjligt och faktum är att “forget” och “for gay” faktiskt kan missförstås för varandra med tanke på Romeros grova kubanska dialekt.

Frågan bör snarare handla om Romeros rätt att uttrycka sig själv och om en intervju i oktagonen är ett passande tillfälle att göra så. Svaret på den första frågan är faktiskt krångligare än vad man vid en första anblick kan tro – visst är yttrandefrihet en grundläggande rättighet och alla förtjänar rätten att uttrycka sina åsikter, hur kontroversiella de än är. Romeros religion, hur föråldrad och omodern den än må vara, säger att homosexualitet är fel och som en religiös man tvingas han nästintill att hålla med om detta. Samtidigt är frågan om man har rätt att kränka andra med sina åsikter och om respekt för andras synsätt och livsstil bör gå före yttrandefrihet. Som sagt, det är en tilltrasslad fråga.

Vad som däremot inte är tilltrasslat är hur onödigt det var av Romero att göra det han gjorde. Visst betydde det förmodligen mycket för honom själv och hans tro (uppenbarligen var det inte alltför viktigt då han helt och hållet ändrade ton under presskonferensen) men för karriären var det i stort sätt det värsta han kunde göra utanför faktiska prestationer i oktagonen. “Do you hate being a fan favorite?” Schaub har rätt – en såpass spännande och talangfull fighter med en relativt stor chans att utmana om bältet inom en inte alltför avlägsen framtid. Alla bitar var på plats för en ny stjärna i mellanviktsklassen och han väljer att kritisera gay-äktenskap efter karriärens största vinst. Kom igen nu, verkligen?

Det återstår att se vad som väntar för Romero både sportsligt och utanför oktagonen. Förmodligen kommer missödet så småningom glömmas bort och vi har förhoppningsvis fler spektakulära prestationer att se fram emot från kubanen i framtiden.

Hur kunde jag glömma det viktigaste – vad tycker “gay Jesus” om saken?

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtNyheterUFCYoel RomeroZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
10 Kommentarer
 • Jack Brandt
  3 July 2015 at 07:49

  Det här är anledning till att alla dessa tacktal till Gud osv inte hör hemma i oktagonen. Tacka din mamma, ditt management osv men lämna dina politiska och/eller religiösa övertygelser hemma, vill UFC funka i vardagsrummen så måste publiken kunna slippa sån här skit…

  • Morgall
   4 July 2015 at 01:04

   Sen om du tycker det är olämpligt eller bör vara olagligt. Men begränsa på du, tills vi bestämmer vilka kalsonger vi ska bära till slut i Oktagonen..Herr Petitess

   • Jack Brandt
    4 July 2015 at 04:48

    UFC bestämmer ju redan över vilka shorts fighters använder, så varför inte kallingar?

    • Morgall
     4 July 2015 at 08:54

     “Varför inte bespara åsikter istället, det är för mycket löst folk som ska hela tiden tycka om allt. Vi ställer de i led”.

     • Jack Brandt
      4 July 2015 at 01:47

      Hade ju varit smidigare att rösta då iaf

 • freddie
  4 July 2015 at 02:22

  hey usii, so sa no, pelpe don anderständ mi ba im tryin. u fågeh, the bä the bä of e wo.
  Haha vem fattar ens knappt va han säger? Är ju rätt uppenbart att hans dialekt är överkass. Dessutom säger han, no forgejt jesus på slutet. Hur fan får ni det till no gay jesus? haha. Däremot kan ja hålla med om att hela talet kan har varit riktiat till homolagen. Vad har hänt med usa, gå tillbaka till jesus. Har han haft nån annan förklaring?

 • Tommy
  4 July 2015 at 08:46

  Det där är utrett sen flera dagar tillbaka… “No for gay Jesus”, är inte en fungerande mening oavsett språkbarriär och brytning… Tror man att det var det han sa så är man riktigt korkad.

  Tycker missförståndet var roligt däremot, en omedelbar klassiker.

  • Headown
   6 July 2015 at 10:44

   Bra sär, samt att jag måste påminna dig om att du har sidans klart bästa avatar. (:

 • BrokenEnglish
  5 July 2015 at 12:40

  Är det förvånande att Denniz skrev detta? Killen bör fan örfila sig själv med jämna mellanrum…

 • Headown
  6 July 2015 at 10:41

  Oh snap!

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC Vegas 56  Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik


  Söndag | 00:00 | UFC
  1.58 - 2.40
  Till Bethard!
  1000kr insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC Vegas 5612
  Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik1.582.40
  Dan Ige vs Movsar Evloev3.401.33
  Erin Blanchfield vs JJ Aldrich1.224.50
  Zarrukh Adashev vs Ode Osbourne2.301.62
  Damon Jackson vs Darrick Minner1.283.75
  Alex da Silva Coelho vs Joe Solecki2.621.53
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC 275: Teixeira vs. Procházka

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Glover Teixeira2.70
  Jiri Procházka1.50
  Valentina Shevchenko1.12
  Taila Santos6.50
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...