Viasat i exklusiv intervju med MMAnytt: “Vi sänder UFC gratis tills vidare”

C More och TV4 Play har under en längre tid sänt samtliga UFC-galor. Detta har det nu blivit ändring på då Viasat idag meddelade att man har säkrat rättighterna för de kommande fyra åren.

De senaste åren så har man gällande huvudkorten för UFC kunnat se på TV-kanalen C More Extreme men även via C More Play för 299 kr i månaden (tidigare 79 kr i månaden) och på TV4 Play Premium för 99 kr i månaden. Det är i nuläget inte helt klart vad priserna hos Viasat kommer bli men det är tills vidare helt gratis så länge man har ett användarkonto på Viaplay.se.

“Det här är en ny rättighet som vi är väldigt glada över att ha förvärvat så därför erbjuder vi den till en början fritt på Viaplay. Vi hoppas och tror att ett brett visningsfönster också kan få fler att bli intresserade av UFC, det är en sport på frammarsch och allt talar för att nyfikenheten på den bara blir större. Det finns inget slutdatum att kommunicera i dagsläget, utan beskedet är att det är så här vi inleder vår satsning på UFC. Det är snabba bud med premiär redan natten mot den tredje januari, men det känns fint med en så högklassig kick off, då Lawler möter Condit.”

Kommer ni ta fram ett speciellt UFC-paket för digital-TV och vad kommer det i så fall att kosta? Vilka kanaler kommer att sända UFC?

“UFC är en exklusiv rättighet för Viaplay. Och rörande just Viaplay så finns vi tillgängliga på den så kallade vanliga webben, iOS och Android-enheter, Smart TV, Xbox 360, Xbox One, PlayStation®3 och PlayStation®4.

Det är just Viaplay som är exklusiv avsändare av UFC från och med årsskiftet. Det är alltså inte traditionella tv-kanaler som är aktuellt i det här fallet. Viaplay sänder redan i dag enorma volymer sport, över 10 000 timmar per år. Många av fotbollsmatcherna denna höst har gått exklusivt på Viaplay och för just UFC så blir det här hemmaplan. Vi har under året som gått sänt väldigt många tunga boxningsgalor, vissa exklusivt på just Viaplays plattform, som till exempel Mayweather och Badou Jack. Men även Erik Skoglunds matcher, Klytjkos dito med mera med mera har haft sin publik på Viaplay, vid sidan av de linjära kanalerna. Vi har överlag en lång tradition att sända kampsport, och den minnesgode vet ju om att vi till exempel sände Mike Tysons matcher på TV1000. Nu tar vi nästa steg i den utvecklingen.”

Kommer ni erbjuda HD-bild?

“Stämmer bra, allt kommer att sändas i HD.”

ufc_sverige

Kommer ni sända alla galor? Både PPV, Fight Nights, The Ultimate Fighter-finaler med mera?

“Ja, vi jobbar med ett brett erbjudande, vi kommer att visa live-galorna. Den vane Viaplay-kunden är van att få ett omfattande utbud. Vi sänder till exempel samtliga matcher i NHL vilket är närmare 1300 till antalet… samma modell som fotbollens Champions Leauge med mera. Vi tycker om UFC och vill förstås erbjuda ett vasst paket för fansen.”

När det gäller TV4/C More så har man ej haft rättigheter att sända underkort. Ingår underkortet eller är det endast huvudkortet som gäller som tidigare?

“Vi kommer att sända main cards, om det vid något tillfälle skulle finnas möjlighet till något enstaka undantag så återkommer vi om det.”

Kommer ni sända The Ultimate Fighter? Om ja kommer ni sända det LIVE eller i efterhand?

“Vi kommer att sända det, exakt hur återkommer vi med i ett senare skede.”

Kommer ni ta fram ett speciellt UFC-paket för Viaplay? Vad kommer det kosta?

“När vi har ny information kring sändningsupplägg och paketering så kommer vi att kommunicera det, tills vidare är det här fritt på Viaplay, det är bara att dyka in på vår sida.”

Kommer alla galor finnas tillgängliga omgående on demand?

“Inte i dagsläget, det kommer att vara likadant som för våra andra livesändningar på Viaplay. Vi återkommer självklart om det skulle bli en förändring.”

Har ni tillstånd att sända MMA på TV med starttid innan kl 21.00 på kvällen?

“Eftersom UFC är en exklusiv rättighet för Viaplay kommer allt innehåll streamas precis som all annan sport på Viaplay och inte sändas på traditionella kanaler.”

Kommer ni ha diverse egenproducerade studioprogram inför galor?

“Det här är en färsk rättighet och vi kommer i början av året att diskutera hur vi kommer att arbeta med den. Bläcket på kontraket har knappt torkat. Däremot är det redan i dag klart att vi kommer att sända premiären med såväl amerikansk som svensk kommentering. Då kommer Paul del Valle samt Magnus “Jycken” Cedenblad att kommentera för den publik som önskar svenskt team, de har tidigare bland annat refererat flera MMA-galor i våra kanaler, och “Jycken” är ju dessutom en känd fighter i målgruppen.”

Från och med nu kommer vi svenskar kunna avnjuta UFC med Magnus "jycken" Cedenblad som kommentator.

Från och med nu kommer vi svenskar kunna avnjuta UFC med Magnus “jycken” Cedenblad som kommentator.

Kommer ni sända UFC Embedded, Countdowns m,m?

“Rättigheten är färsk, vi återkommer med mer fler detaljer om omfattning och diverse programmering senare.”

Kommer ni sända presskonferenser LIVE efter galor?

“Samma där, vi har precis signat avtalet och ser nu över exakt hur vi kommer att distribuera rättigheten, och exakt vad som kommer att vara möjligt rörande presskonferenser med mera. Vi tycker om UFC och har längtat efter att få visa den hos oss. Det blir en rejäl kick off med galan i Las Vegas redan natten mot den tredje januari, sen ska vi se över exakt hur vi ska jobba med den och noggrant planera det arbetet.”

Kontraktet är rykande färskt så det kommer säkert uppstå fler frågor. Vi ber er läsare komma med förslag på vad som är bra och vad som kan förbättras med tjänsten.

Kategorier
ExklusivtIntervjuNyheterRekommenderatSenaste NyttSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel
10 Kommentarer
 • Johanbj
  23 December 2015 at 11:00

  Måste kunna gå att se galor i efterhand eller repris. Om det nu endast är 4 timmars eftervisning från start på ett event behöver man alltså börja titta senast från kl. 8 på söndagsmorgonen. Om tv4 play kunde ha galorna uppe i en vecka så borde detta inte orimligt för viasat heller.
  Jättekul att de vill bredda kampsportsintresset men då måste man också kunna se det på vettigare tider än antingen mitt i natten eller tidig helgmorgon.

  • Morgall
   23 December 2015 at 11:12

   Det som, är märkligt och själva kärnan i det hela, är att man bör ställa sig frågan till varför Tv4 play och C more har valt att inte förlänga kontraktet. har skickat personligen, men inte fått nått vettigt svar.

   • Fanoholic
    23 December 2015 at 11:49

    Noen må tape bud kampen. Høye bud = dyre PPV

  • loppers
   24 December 2015 at 01:39

   Vi måste nog tillsammans kampanja för eftersändning på något vis, kan inte nån av de stora MMA-sidorna hjälpa oss att dra igång detta för att nå flera? :)

  • Johnny-Adam Nilsson
   24 December 2015 at 06:28

   Det är udda men dem visar dock alla nuvarande rättigheter i repris på TV och det kan vara det som gör det kanske. Eller så är det dyrt med att ha det on demand för all sport dem har.

 • tojo77
  24 December 2015 at 03:06

  För den som övervägt att köpa en Chromecast är det läge då 4 mån Viaplay.se ger en sån på köpet, tot.kostnad 400:- vilket är vad en Chromecast med frakt kostar. 4 mån graaatis UFC, jo, man tackar!

 • Nickname Diaz
  29 December 2015 at 05:56

  “Vi hoppas och tror att ett brett visningsfönster också kan få fler att bli intresserade av UFC, det är en sport på frammarsch och allt talar för att nyfikenheten på den bara blir större.”

  Någon kan väl kanske meddela Viasat att UFC är en organisation, inte en sport.

  Börjar bra det här..

 • Svara