Vitor Belfort har “förlorat miljoner” på grund av Reebok, hävdar hans fru och manager

Den brasilianska veteranen Vitor “The Phenom” Belfort är ännu en UFC-fighter som är missnöjd med Reebokavtalet. Enligt Joana Prado, Belforts fru och manager, handlar det om miljonbelopp som hennes man går miste om.

Nyligen kunde MMAnytt rapportera att den brasilianska reklambyrån 9ine Sports & Entertainment har valt att avbryta sitt samarbete med UFC. Byrån, som ägs av den pensionerade fotbollsspelaren Ronaldo Nazário, har genom året arbetat med kända brasilianska fighters såsom de forna mästarna Anderson Silva (33-6, 1 NC), Junior Dos Santos (17-3) och Vitor Belfort (25-11).

Så vad kan anledningen till detta ha varit?

UFC:s avtal med Reebok, såklart.

UFC-Glass-Reebok-Logo-mmanytt

UFC:s avtal med Reebok är ett ständigt kontroversiellt ämne i MMA-världen just nu, och har varit måltavla för kritik från flera håll.

Vitor Belfort förlorar flera miljoner på grund av Reebokavtalet

Någon som knappast är förvånad över 9ine:s beslut att häva samarbetet med UFC, är Belforts fru och manager Joana Prado. Enligt henne har UFC:s nya sponsorpolicy gjort att den topprankade mellanviktaren går miste om mångmiljonbelopp.

Detta hade hon att säga om situationen till ESPN, översatt av Bloody Elbow.

“As a business woman, I understand why 9ine cut ties with the UFC. Vitor has lost millions for years because of the new sponsorship policy. Thank God he is an athlete whose reach goes beyond the cage and he has other businesses. Fighting has become a hobby, but he was harmed much like the other fighters with this new business model. We have a great relationship with Ronaldo (9ine’s owner) and all the 9ine crew. We wish them success.”

Får ynka $20,000 dollar per match från Reebok – vilket är mer än de flesta tjänar

Det kontroversiella Reebokavtalet kritiserades redan från början, och i synnerhet när ersättningsmodellen presenterades. Efter svårigheter att hitta ett rättvist ersättningssystem bestämde sig UFC för att bygga utbetalningarna på antal matcher under UFC/Zuffa.

UFC Reebok

Ersättningsmodellen för fighters. Med det nya avtalet har möjligheterna till individuell sponsring helt begränsats till utanför tävling, och någon möjlighet till förhandling med Reebok finns inte såvida man inte är en av de lyckligt lottade med exklusiva sponsorkontrakt.

Då kanske man tänker att en veteran som Belfort – som satte sin fot i oktagonen redan 1997 – borde tjäna storkovan. Han befinner sig så högt upp på skalan man kan utan att vara inblandad i en titelmatch – men tjänar nu enbart $20,000 dollar per match, cirka 173,000 kronor.

UFC och Reebok hävdar att missnöjet kring avtalet enbart handlar om att folk är rädda för förändring, och att det kommer ta tid innan fördelarna blir uppenbara. Men i dagsläget verkar de enda som ler från fighters sida vara de som har fått skriva på exklusiva sponsoravtal.

Tror ni att Reebokavtalet kan komma att tvingas justeras framöver?

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
NyheterSenaste NyttUFCVitor Belfort

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
4 Kommentarer
 • Metallica
  11 November 2015 at 10:01

  Reebok storsatsar över hela världen och börjar med att göra bort sig.
  Vem håller ner summorna?
  UFC eller Reebok?

 • Relath
  11 November 2015 at 10:10

  Tråkigt

 • Idealman
  12 November 2015 at 12:09

  Känns inte som att någon vinner på detta. UFC blir i längden tvungna att betala sina fighters mer vilket tills slut kommer väga upp för pengarna UFC tjänar på Reebok avtalet. Gissar att UFC ångrar detta men går ju inte upphäva kontraktet med Reebok så de måste hålla god min utåt. Någon som vet hur långt tid avtalet löper över?

  • Babazoo
   12 November 2015 at 08:03

   Tror det var 8 år, kan dock misstagit mig..

  Svara