En djup genomgång av matchkortet på Vision 5


Foto: Mattias Hellström/MMAnytt.se

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Imorgon, lördag, är det dags för ännu en stor svensk gala. Vision 5 öppnar upp burdörren i Fryshuset i Stockholm med en bantamviktstitelmatch mellan David Häggström och Artemij Sitenkov. Men det är inte den matchen som Vision har gjort mest reklam för, det är Martin Svensson vs Niklas Bäckström. Tyvärr ställdes den sistnämnda matchen in efter att Svensson misslyckats med att gå ner i vikt. Men trots det så har organisationen byggt ihop ett fullständigt matchkort fylld med MMA-matcher, något som vi nu ska ta en närmare titt på.

David Häggström (c) vs. Artemij Sitenkov

David Häggström sitter för närvarande på Visions bantamviktstitel, något som han plockade från i en match mot James DoolanVision 3: Uprising som gick i Skottland den 28e april. Nu är det dags för Häggström att försvara detta bälte i den troligtvis tuffaste matchen någonsin.

Häggström sitter för närvarande inne på sex vinster, en förlust och en oavgjord match sedan hans debut i december 2009. Han tränar på Ren-Yi Fight Camp i Umeå tillsammans med bland annat Tor Troéng och har i sin karriär gått matcher i allt från Sverige och Finland till England och hela vägen borta i Indonesien.

Den mannen han ställs mot är Artemij Sitenkov från Litauen. Han är lite av en submission-specialist och har vunnit samtliga 14 matcher via en eller annan submission, varav armbar är lite av hans specialitet. Detta är däremot inte den första gången som Sitenkov besöker Sverige för att vara våldsam mot någon framför publik. Han deltog på Superior Challenge 3 i slutet på maj 2009, då han satte just en armbar på David Lejenas efter bara tre minuter in i den första ronden. Det som både Sitenkov och Häggström har gemensamt är att de båda har mött James Doolan, och båda har besegrat honom. Medan Sitenkov styrde till en flygande armbar efter bara 34 sekunder, så fick Häggström till ett enhälligt domslut efter fem ronder.

Nicolas Musoke vs. Mickael Lebout

Musoke är en av de största unga talangerna som finns i Sverige idag. Han tog senast welterviktstiteln i den skottska organisationen On Top efter att ha besegrat motståndaren Dean Caldwell via en TKO bara strax under fyra minuter in i den första ronden. Detta var Musokes fjärde raka vinst sedan hans andra förlust i karriären i juni 2011. Även han är en av de som har rest runt lite på de olika svenska galorna och har deltagit i både The Zone och Superior Challenge under åren som varit. Faktum är att han deltog i The Zones första gala som någonsin hölls den 9e februari 2008. Totalt sett har welterviktaren Musoke nio vinster och två förluster bakom sig i karriären när han kliver in i matchen mot Lebout.

Det kanske inte kommer som en chock att Lebout kommer från Frankrike om man kikar på hans efternamn. Han gjorde sin MMA-debut så sent som 2011, men har kämpat hårt för att styra till sin MMA-karriär på ett positivt sätt. Detta har han även lyckats med, och glider in till Stockholm med sju vinster och en förlust i bagaget.

När man tänker på hur UFC började så var det hela centrerat runt en turnering som avslutades samma kväll. Lebout deltog i ett liknande event i Frankrike den 10 december förra året då han gick tre matcher på en och samma kväll. Alla dessa tre matcher vann han även, via två armbar och ett enhälligt domslut, och plockade då hem turneringen. Så hans kondition är förmodligen i topp när han kliver in i arenan på lördag i vad som med största sannolikhet kommer att vara hans största utmaning hittills.

Olivier Pastor vs Joni Salovaara

Även Pastor är en av fransmännen som Vision flugit in för galans skull. Tanken var från början att han skulle vara Per Eklunds motståndare, men när Eklund skadad sig allvarligt och tvingades ur matchen så ersatte de honom med Salovaara.

För Salovaaras del är det här första gången han tar sig över Atlanten för att gå match utanför sitt eget hemland. Hans samtliga 16 matcher har hittills varit i Finlands diverse galor, sedan hans debut i november 2007. Sedan dess har han gått runt 3 matcher per år medan den här matchen blir hans fjärde match i år. Av de fem förlusterna som han sitter och ruvar på så har han ännu aldrig avslutats via en T/KO, vilket gör att om Pastor vill plocka hem den här vinsten så behöver han förmodligen göra sitt bästa för att få ner matchen till marken.

Pastor är däremot inte helt främmande för folk från Finland. Senast han gick match var mindre än en månad sedan. Han mötte Timo-Juhani Hirvikangas i huvudeventet på Cage 19 – Vantaa som gick i Finland. Matchen vann Pastor via ett delat domslut efter tre ronder. Han är heller inte främmande för att gå match i Sverige, då han deltog i Superior Challenge 4 i oktober 2009.

Trots att tanken från början var att Eklund skulle deltaga i den här matchen, så blir det här den enda matchen på kvällens gala som inte innehåller någon svensk medborgare.

Jonathan Westin vs. Glenn Sparv

För Westins del blir det här hans fjärde match under Visions banner. Han deltog redan på Vision 1 i augusti då han mötte, och vann, mot Kai Puolakka i sin andra professionella MMA-match. I sin senaste match hann Westin knappt komma igång innan Robert Radomski hade knockat honom och tagit hem svenskens Vision FC-bälte till Polen. Motgångarna fortsatte för Westin då han bröt hande under ett träningspass. Men nu är Westin åter på banan och han har förlagt en del av träningen på Alliance MMA i San Diego för att göra sig redo för matchen.

Sparv är för Westin en motståndare som kommit in sent. Han ersatte Christoffer Svensson som från början skulle ha gått match på galan. Den finländska Sparv har sex matcher i sin MMA-karriär, uppdelat på fem vinster och en förlust. Han gjorde sin MMA-debut i november 2010 och tog först fyra raka vinster innan hans första förlust kom. Med tre T/KO-vinster av de fem så är det solklart var hans styrka ligger.

Carlos Prada vs. Frantz Siloa

Två år efter sitt senaste framträdande är nu Prada på väg tillbaka till aktivt tävlande. Han kommer närmast från förlust mot Malik Arash MawlayiRumble of the Kings 5 men han var under förra året inbokad för match mot Junie Browning på Superior Challenge 7 men när amerikanen inte var villig att gå match ställdes framträdandet in. Sammantaget har Prada sex professionella matcher på meritlistan med tre vinster.

Hiltis Stockholms Slioa är efter tre professionella matcher obesegrad och han kommer närmast från seger över Rami Aziz via oenigt domslut på The Zone FC 10: Demolition. Slioa berättade tidigare i veckan att han är otroligt taggad inför matchen, även om han har haft lite svårigheter sedan matchen mot Aziz. Han fick en spricka i foten någon gång under matchen och han gick därför med gips i en vecka. Men trots dessa svårigheter så tog han sig ner till Hilti varje dag för att titta på träningarna i hopp om han kunde lära sig något nytt trots att han inte kunde utöva det.

Så fort gipset var ute ur världen så återgick han tillbaka till träningen och har kört stenhårt där sedan dess. Han har dessutom ett rätt hårt mål inställt, något som påbörjas imorgon.

Jag är här för att sopa rent min viktklass och visa att jag är bäst. Kan lova publiken krig, det här kommer bli en nasty fight. Be there!, berättade Slioa med ett leende i en intervju med MMAnytt.

Underkortet

Det var hela huvudkortet på morgondagens Vision 5 som kommer att sändas på TV4 Sport kl 22.00. Men innan dess har vi ett helt underkort som kommer att utspelas och även om jag inte går djupare in på dessa så har vi i alla fall snabb-genomgångarna nedan. Har du inte köpt biljetter ännu så kommer det finnas ett par att köpa i dörren.

 

Ilir Latifi vs Alexey Oleynik

 

1.57 – 2.50

 

1 Oktober | 00:00 | UFC Vegas 61


 

Till COMEON!
Oddsbonus: 1000 kr!

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement
Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Svenska FightersVision Fighting Championship

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Vaettra
    30 November 2012 at 10:59

    Vadan den totala tystnaden om Andreas Ståhls inställda match? Den låg/ligger trots allt på huvudkortet.

  • Svara