MMA– en kort guide

MMA är sporten som prytt löpsedlarna de senaste åren. Sportens karaktär intresserar folk och får många att undra vad det handlar om. MMA står för mixed material arts och kan beskrivas som en blandning av boxning och brottning.  

Hur går det till?

När man tänker på MMA är det första som poppar upp i hjärnan kanske en bild på svettiga män som försöker slå ihjäl varandra. Det är inte riktigt vad sporten handlar om, ambitionen är att det ska finnas så få tekniska begränsningar som möjligt utan att någon ska få allvarliga skador. Det är de tre stilarna boxning, brottning och grappling som utgör kärnan i all modern MMA. Det innebär alltså att man får ta till sparkar, slag, kast och markkamp. Utövarna får i princip göra allt förutom att skada sin motståndare med fula ”trix”. Det kan exempelvis vara att inte peta motståndaren i ögonen, slå eller sparka i skrevet, nypas, bitas eller dra i håret.  

Målet är att ta kampen till mattan och få sin motståndare att ge upp genom att sätta denna i något slags lås. Matcherna kan alltså avgöras genom att motståndaren ger upp genom att denne klappar och signalerar förlusten. Matchen kan också avgöras av en knockout genom att en fighter ramlar efter ett lagligt slag eller spark och inte ögonblickligen kan fortsätta. I denna kategori finns även teknisk knockout där domaren kan avbryta om en fighter inte kan försvara sig själv. Ringläkaren kan också avbryta om denne ser att en fighter inte kan slåss för att det exempelvis blöder ur ögonen eller om denne fått en annan allvarlig skada.  

Skaderisk

Trots spänningen i sporten finns det risker att MMa-utövare riskerar allvarliga hjärnskador. Varje hårt slag mot huvudet innebär en betydande risk för framtida hjärnskador. Under idrottskarriären finns det stora risker att man får upprepande hjärnskakningar. Det kan leda till hjärnförändringar, depressioner och andra svåra symptom senare i livet. 

Ökat intresse

Under de senare åren har intresset för MMA ökat markant vilket bland annat beror på spänningen i sporten. Precis som med all annan sport som fotboll, motorsport eller hockey har MMA klivit in på bettingmarknaden. Hos bland annat snabbare.com går det att betta på om sin favorit MMA-utövare kommer vinna matchen och på så sätt kunna vinna pengar. Att MMA har klivit in och blivit en sport som många spelar på har gjort att det sätts högre press på utövarna men även att det dras in mer pengar till sporten. Detta gör att man arbetar för att utveckla sporten framåt och ger utövarna möjlighet att kunna leva på tävlandet. 

Historia 

MMA härstammar från en olympisk sport i antikens Grekland. Från början var sporten helt regelfri utom att man inte fick använda vapen. Sporten försvann med tiden eftersom den ansågs vara för brutal. Under 1900-talet fick sporten ett uppsving i Brasilien. I USA tog intresset fart runt år 1993 när turneringen Ultimate Fighting Championship grundandes. De första tävlingarna ansågs inte vara regelrätt sport på grund av sportens våldsamma natur. Idag anses MMA vara en mer renodlad sport och utövarna måste bära tandskydd, suspensoar och handskar.