Blickfång: Mathias Günther

Källare och arbetsplatsmöte, Mattias Günther har spenderat många timmar och än fler möten i utrymmet där jag nu sitter, ”Jag har ett av Malmös mest lågbetalda jobb”. Hans frustration blev till min framtid, hans satsning på brottning blev mitt första arbete som nyexaminerad. Hans tjänst som elevassistent blev omvandlad och därmed mitt första arbete som lärare. Min glädje, hans glädje. Typ. Telefonen ringer. Kontorsstol smyger över golv och min uppmärksamhet går från chef till telefon. Rektors ögon skvallrar frustrerad vanmakt.

– Bara så ni vet, jag åkte på doping. Tidningar kommer att skriva. Ville att ni skulle veta innan dess.

Personligen kände jag inget. Hade ännu inte förstått varken storheten i en bronspeng på EM eller i den uppmärksamhet detta skulle generera då det kom till rubriker och spaltmeter.

– Jag var chockad över proportionerna. Att det finns 700 gratistidningar och 300 bloggare och skit. Men så tänkte jag –Vem var den senaste elitidrotten som blev tagen för doping? Jag kom på Ludmilla och Thomas Johansson. Då förstod jag varför hysterin är som den är.

Min rektor såg ut som min rektor brukar se ut, något orolig men ändå lugn. Anders utan Efternamn kanske svor. Måhända att han satte fingret på de känslor som Mathias tydligt upplevde från de han ser som vänner, ”Är du dum eller? Har du testat att tänka?”. Inget mer och inget mindre.

Mathias skadade foten. När svullnad och smärta inte längre var hanterbar, samtidigt som EM i Serbien närmade sig, svaldes det vätskedrivande preparatet Lasix. Långt ifrån prestationshöjande men samtidigt rimmar vätskedrivande illa i en idrott där bantning är en del av kampen bredvid det faktum att skadad fot blev till okej fot.

 – För mig är bronset i EM stort. Oavsett om jag aldrig kommer att ha medaljen hemma så vet jag vad jag presterade under tävlingen. I bronsmatchen mötte jag en hemmakille som var storfavorit framför fanatisk hemmapublik och jag vann.

Mathias Gunther- Foto Mattias Persson

Mathias meritlista som brottare innefattar allt från guld i ungdoms-SM vidare till guld som junior och ytterligare två SM-guld som senior. Direkt efter bronspengen på EM var säkrad var det till att kissa i mugg och tids nog säga farväl till medaljen. Avstängningen fastställdes till två år. 730 dagar utan möjlighet att varken träna brottning eller gå på Friskis och Svettis. När avstängningen var avtjänad konstaterade Mathias att han blivet helt okej på att springa milen och att han har brottats en del med sina barn men att nivåskillnaden var något stor. Samma dag som avstängniningen upphävdes stod Mathias inför ett fullsatt Amiralen och var med i den uppställning som brottade hem SM-guld åt IK Sparta.

Günther gjorde comeback efter två års dopingavstängning. Det muttrades lite grann i motståndarklacken, ”Dom är dopade allihopa.” Men Günther kände inte av Ystadgängets försök att få honom ur balans. Han hejades fram av den öl uppslupna hemmapubliken, ”Günther, Günther”                    

Richard Åkesson, Sydsvenskan.

Samma journalist inleder och sammanfattar Mathias comeback genom att enkelt konstatera och sammanfatta, ”en sving eller en sväng om”. Mathias kopplade motståndaren, Baber Ali, runt huvud och arm sedan blev det onekligen åka av.

– Jag blir inte nervös. Jag har gått någonstans runt 800 matcher. Känner jag inte igen namnet jag möter så vet jag att det blir en enkel match. Jag kände inte igen namnet, tror i och för sig inte att han kände igen mitt namn heller men idag gör han.

Domaren bröt matchen och invigde återkomstfesten efter 36 sekunder, teknisk överlägsenhet.

Tidigare var nervositet en del av matchen, den har dock försvunnit och tynat bort sedan länge. Inför sin MMA-debut på Trophy MMA trodde Mathias att nervositeten skulle leta sig tillbaka, oron att bli knockad efter ett par sekunder spred känslor av skam. I takt med att den stående sparringen blev allt hårdare försvann dock oron, att ta en smäll var inte längre ett problem utan det enda som verkligen ska bevisas är om Mathias är kapabel att slå sin motståndare?

– Det är svårare att slå än att bli slagen. Det kommer inte naturligt. Jag har aldrig spöat någon, jag har aldrig varit en slagskämpe.

Mathias Gunther Foto-Mattias Persson

Inför sin debutmatch på lördag har Mathias fortsatt utifrån sitt vanliga upplägg som består av sju till tio pass i veckan. Detta samtidigt som han pluggar till behandlingspedagog och arbetar nätter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. För att göra tiden på dygnet än mer knapp lägger vi till fru och fyra barn.

– Inför min amatördebut har jag främst tränat med Jörgen Segerlind, Robin Engman och Jannis Soubalas. 90 % har handlat om den stående biten medan de sista 10 % har fokuserat på försvar mot olika tekniker på marken. Jag ligger fortfarande på lika många pass i veckan men har bytt ut en del av mina morgonpass som brukar bestå av brottningen mot MMA. Det handlar främst om en teknisk satsning, min fysik finns där genom brottningen sedan länge och alltid.

Mathias Gunther Foto-Mattias Persson

Jörgen Segerlind har varit stor del till att Mathias valt att gå sin debut just nu och på Trophy MMA. Både som matchmaker och coach är han förväntansfull att se vad hans nyblivna adept kan prestera i buren och hur Mathias kan överföra sin brottning till MMA.

– Mathias är en väldigt drivande brottare, mycket offensiv. Han är bäst när han får styra tempot. Då det kommer till MMA adderas några faktorer till ekvationen. Men det kommer inte att förändra Günthers personlighet. Det gäller bara att han förstått att han måste försvara sig och hålla upp garden.

Även om detta är en självklarhet så är det kanske just dess kontrast som gör Mathias både unik och spännande.

– Som brottare är jag orädd. Jag går alltid på avslut oavsett var matchen befinner sig. Detta avser jag att göra även i MMA. Jag vill avsluta matchen på mina villkor. Drömscenariot är att lägga en snygg kombination och knocka honom. Detta kanske inte är rimligt men jag måste ju testa annars vet jag ju inte.

 Mathias Gunther Foto-Mattias Persson

Ser vi till MMA-Sverige idag har vi tre före detta elitbrottare som sticker ut från mängden – Usama Aziz, Reza Madadi och Ilir Latifi. Samtliga har de nått framgång inom MMA med en solid brottarbakgrund. Vi skulle kunna lägga till Eddy Bengtsson men Mathias kommer alldeles strax särskilja honom från resterande tre. Usama Aziz ger sin syn på den kommande debutanten.

– Jag har inte följt hans karriär men jag vet att han tog medalj på EM i 66kg. En vikt som ligger i topp tre av de svåraste viktklasserna att ta medalj i. Det säger mycket om hans förmåga och kapacitet. Personligen tycker jag brottning är den bästa grunden att ha om man ska köra MMA. Men idag klarar man sig inte bara på det. Har han samma talang i de andra grenarna som ingår i MMA så har han bra förutsättningar att nå världstoppen inom tre till fem år om det är MMA han väljer till 100%. 

Mathias framhäver just Usama Aziz som en meriterad brottare som med framgång tagit steget från brottning till MMA. Han poängterar dock att redan innan Usama helt valde att satsa på MMA så blev han dessutom en av Sveriges absolut bästa boxare.

– Usama hade både brottning och boxning. Hans övergång måste ha varit den ”enklaste” i sammanhanget. Ilir och Reza matchar inte min brottning. De är bra brottare och ingen vet hur bra de hade blivet om de hade fortsatt satsa fullt ut men jag är på en annan nivå. De har däremot, precis som jag, rätt inställning. Sen har de det jag hoppas att jag har, förmågan att faktiskt slå någon i ansiktet. Utifrån meriter borde vi kanske nämna Eddy Bengtsson men han vägde 120 kg och räknas inte.

Om Mathias kommer nå världseliten eller ej kommer tiden att få utvisa. Att han efter denna match väljer att satsa på MMA fullt ut är dock föga troligt. Fokus ligger egentligen på OS i Rio de Janeiro 2016. Att Mathias skulle gå match i MMA är för honom dock en självklarhet, hur många är däremot omöjligt att säga idag.

– Jag måste testa. Jag vill testa. MMA är trots allt väldigt speciellt. Det är en helt annan typ av fighting än brottning. Det är mer rått, mer naket, mer man mot man.

Mathias Günther kommer i sin debut på Trophy MMA V ställas mot danske Joakim Jankovic från Renegade MMA.

 

 

Kategorier
MMAnytt FotoMMAnytt.seSvenska FightersSvenska NyheterTrophy MMA
10 Kommentarer
 • Brocowich
  26 December 2014 at 01:03

  Jag kanske är trött men jag fattar inte riktigt artikeln, tokigt skrivet?
  Har han dopat sig??

  • Mattias
   26 December 2014 at 01:59

   Jag hoppas du är trött då du vanligtvis inte har några problem att förstå, vilket i sig gör mig något orolig ;)

   Mathias blev tagen för doping, vätskedrivande, i samband med Em i Serbien. Blev avstängd 2 år.

   God fortsättning!

  • Stenansiktet
   26 December 2014 at 03:52

   Ja, snurrigt skrivet. Slutade läsa rätt omgående. Ta och skriv ordentligt och tala inte i tungor för att försöka ha en egen stil.

   • bengroth
    26 December 2014 at 06:27

    Försök du utmana dig själv och din haltande läsförståelse genom att läsa klart hela artikeln istället. Är det fortfarande svårt? Då tycker jag du ska undvika Perssons artiklar hädanefter. De är så här nästan jämt och han är, i mitt tycke, Sveriges i särklass bäste MMA-skribent.

 • Javisst
  26 December 2014 at 06:48

  Jag tycker det var bra skrivet.

 • grimim
  26 December 2014 at 08:00

  Väldigt underligt skrivet. Inte en röd tråd någonstans. Verkar vara någon som vill skriva sofistikerat men trasslar in sig själv.

 • XPärx Negativ
  26 December 2014 at 09:18

  jag tycker Mattias är i särklass Sveriges bästa MMA skribent tack för ännu ett mästerverk

 • JonteB
  27 December 2014 at 12:36

  Förstår inte folk som klagar på denna text när det äntligen skrivs något eget och intressant här istället för blandade dåliga översättningar av USA-sidors nyheter.

  Bra :)

 • kizarny
  28 December 2014 at 09:52

  well he needed PEDs last night..

  • Mattias
   28 December 2014 at 11:23

   Really don´t think that would have made any difference. Joakim did all things right, great fighter, MMA-fighter. Mathias is still a great wrestler, but his no mixed martial artist yet… Time will tell.

  Svara