Årets mest irrelevanta MMA-priser 2015

Än en gång drar året mot sitt slut och det är därmed dags att reflektera över de…mindre viktiga och något roligare MMA-priserna som finns att tilldela. Tre år i rad har vi på MMAnytt firat de konstigare, roligare och mer underliga momenten i MMA med årets mest irrelevanta priser. Eftersom responsen varit så god fortsätter vi ett tredje år i rad. Ha i åtanke att dessa listor är högst personliga, dela gärna med er av era egna inofficiella priser i kommentarsfältet!

Nick Diaz

Årets kontrovers: Nick Diaz blir avstängd i fem år

Kandidat: Jon Jones dricker bort titeln

Vi lever i en underlig period under Jon Jones liv då en smitningsolycka under alkoholpåverkan inte anses vara det allra mest kontroversiella som hänt i år. Var det kontroversiellt? Utan tvekan, men att Nevadas idrottskommission skulle agera maffia och gå på Nick Diaz med en femårsavstängning för cannabis, det var den längsta avstängningen någonsin för något som de flesta inte anser vara prestationshöjande överhuvudtaget. Detta var inte att göra en höna utav en fjäder, detta var att göra en hel farm. Sedan dess har Henry Cejudo vägrat tävla i delstaten Nevada och NSAC har fått utstå hård kritik för vad som framstår som en omogen handling utfört av personliga skäl, inte sportsliga.

UFC 168 Michael Johnson MMAnytt-6686

Årets rån: Michael Johnson vs Beneil Dariush

Kandidater: Ramsey Nijem vs Andrew Holbrook, ”Jacare” Souza vs Yoel Romero

2015 bjöd inte på ett rån av Diego Sanchez-kaliber, men det fanns utan tvekan ett par diskutabla domslut. Inget poängresultat förargade mer än det mellan Michael Johnson och Beneil Dariush. Statistiskt sett fick Johnson in fler slag och pressade mer, men på något sätt tilldelades Dariush vinsten på delat domslut, något även han verkade vara förvånad över. Det var en relativt jämn match, men Johnson förtjänade segern.

D4AMMAnytt Stephen Thompson UFC 165_6319

Årets ”spinning shit”: Stephen Thompson

Kandidat: Conor McGregor

Visst har den regerande fjäderviktsmästaren Conor McGregor populariserat spinning back kick mot kroppen, inte minst då det var med just den tekniken han inledde titelmatchen mot Chad Mendes med. Det går dock inte att ta äran för årets ”spinning shit” från självaste ”Wonderboy” Stephen Thompson som metodiskt fick in två lysande spinning back kicks mot huvudet på Jake Ellenberger. Den första sparken sänkte Ellenberger, den andra avslutade honom, och det var fantastiskt att se.

Rich Clementi

Årets Halloweendräkt: Rich Clementi & familj som Mad Max-karaktärer

Kandidater: Brendan Schaub som Richard Simmons, Angela Hill som Dr. Rockso Groupie

OK, visst har Rich Clementi och hans familj blandat karaktärer från Max Max: Fury Road och Mad Max 3: Beyond Thunderdome vilket inte går ihop storymässigt (nördpoäng där, eller hur?), men Clementi som Master Blaster och barnen som kultmedlemmarna i den senaste (briljanta) storfilmen är troligtvis de mest välgjorda och väl genomförda dräkterna i år från någon MMA-fighter.

https://www.youtube.com/watch?v=Y-Mb8DwmY-8

Årets ”är han/hon död?”-knockout: Holly Holm vs Ronda Rousey

Kandidat: Thiago Santos vs Steve Bossé

UFC 193 chockade Holly Holm världen med en spark som förstörde Ronda Rouseys hypetåg…samt hennes medvetande. Alla visste att matchen var över så fort den sparken träffade och Rousey föll ihop som om hon blivit skjuten av någon i publiken med ett jaktgevär. De följande slagen var i stort sett onödiga, men de punkterade en spark som hördes världen runt och som för evigt kommer att kommas ihåg av MMA-fans. Att se Steve Bossé rycka till och stelna medan han var medvetslös tack vare en spark signerad Thiago Santos var obehagligt och en stark kandidat för årets ”är han/hon död?”-knockout, men de som var inblandade och det som stod på spel på UFC 193 gör den knockouten något värre, då många frågade sig om Rouseys MMA-karriär var död efter mötet med Holm.

https://www.youtube.com/watch?v=0MIMICJsJm8

Årets misshandel: Joanna Jedrzejczyk krossar Jessica Penne

Herrejävlar. Det tog inte lång tid förrän alla insåg vem som skulle vinna, och hur mycket stryk Jessica Penne inväntade. Joanna Jedrzejczyk målade om Pennes ansikte, samt oktagongolvet med motståndarens blod, och demolerade en av de högst rankade kvinnorna i UFCs stråviktsdivision. Jedrzejczyk fick Penne att se ut som en amatör och näst intill lekte med henne så som en katt kan leka med en mus som inväntar samma oundvikliga öde. Jedrzejczyk är en rent sagt läskig fighter att ställas mot.

UFC 168 Ronda Rousey Anderson Silva Vs Chris Weidman #MMAnytt-6377

Årets överraskning: Ronda Rousey blir överkörd

Kandidater: Jose Aldo blir knockad på 13 sekunder

Det är inte lönt att återupprepa vad som redan sagts. Ingen såg detta komma, det är årets Silva vs Weidman, men detta var faktiskt en betydligt större skräll, åtminstone om man ska utgå ifrån oddsen. Ett par jäklar blev ordentligt rika på Holms vinst medan resten av världens hakor låg på golvet. Det finns inte mycket mer att konstatera, detta var fullständigt oväntat.

Årets ”Va?!”-knockout: Teddy Holder vs Thiago Silva

Detta var inte bara en stor skräll, men det var även en konstig match med ett konstigt avslut. Teddy Holder fick ner sin motståndaren Thiago Silva och hamnade i side controll, därefter var det konstiga positioner, konstiga vinklar och ett rakt av konstigt avslut till en match där alla på förhand såg Silva som tydlig segrare.

Chris Weidman UFC The Ultimate Fighter Finale Weigh-in MMAnytt Photo Mazdak Cavian-5

Årets ångestteknik: Chris Weidmans spinning back kick mot Luke Rockhold

Många fans var osäkra över vem som skulle ta sig segrande ur titelmatchen mellan Chris Weidman och Luke Rockhold. Matchen var jämn, åtminstone inledningsvis, fram till att Weidman bestämde sig för att slänga iväg en slarvig spinning back kick som Rockhold enkelt undvek och använde för att ta ner den då regerande mästaren. Väl på marken vände matchen totalt då Rockhold regnade ner slag på Weidman som om han försökte göra slå ett hål i kanvasen genom Weidmans ansikte.  Allt kan hända i MMA, och det finns en god chans att saker och tung hade utspelats annorlunda om Weidman undvikit den slarviga tekniken.

Diaz gick hårt ut mot McGregor i sin segerintervju under natten, efter att ha besegrat Michael Johnson i en bonusvinnande match. Han blev avbruten av Joe Rogan då han bland annat kallade irländaren för "motherfucker" under den FOX-sända galan.

Årets glädjebesked: Stockton 209 har återvänt

Kandidat: UFC återväder till Sverige år 2016

Missförstå mig inte, det är fantastiskt att UFC väljer att återvända till Sverige, men det var även något väntat. De berömda bröderna Nate och Nick Diaz hade inte tävlat i UFC på länge, och deras frånvaro har märkts. Men den yngre brodern Nate Diaz återvände inte enbart precis när fansen behövde honom, men han återvände i storform och plockade isär segertippade Michael Johnson med precis den fantastiska Diaz-stilen som vi älskar dom för. Efter en så pass imponerade insats lär Diaz få ännu fler stormatcher inom kort, vilket vi fans gärna ser!

Kategorier
ExklusivtMMAnytt.seNyheterSenaste NyttZ-Klistrad artikel

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
2 Kommentarer
 • Wally Johnson
  28 December 2015 at 02:02

  Balla kategorier hehe

 • Meddan
  28 December 2015 at 09:20

  Årets antiklimax – Vänta hela natten på McGregor vs Aldo efter ett redan utdraget kort, för att se en 13sek KO

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...