Exklusiv intervju med Emil Hartsner inför The Zone 11: Survival: “Jag utvecklas hela tiden”


Foto: Reza Hosseini

I helgen på The Zone 11: Survival finner vi svenske Emil Hartsner som tar emot italienaren Ginluca Scottoli. Hartsner har vunnit SM i shootfightig, har tävlar framgångsrikt inom amatör-MMA och har ett professionellt MMA-rekord på 2-0, båda vinsterna är via submission. Scottoli har fem vinster, två via T/KO och tre via submission, och en förlust genom submission. På Frontier MMA i Malmö talade MMAnytt med den unga talangen som hoppas på att säkra sin tredje raka vinst, och känner sig självsäker inför matchen.

”Det känns faktiskt bra. Jag har tränat hårt, jag tog matchen på kort varsel, tre veckor hade jag att förbereda mig, men jag var i bra form efter förra matchen. Det har gått bra, jag är skadefri, och nu är det bara att kötta,” säger Malmöiten. ”Det hade varit rätt gött att ha fem veckor. Men så fort jag började köra hårt igen så kom formen tillbaks, den var där någonstans.”

När jag frågar Hartsner hur han känner gällande att gå sin första match på en stor gala, märks det att han inte är nervös.

”Det ska bli jävligt skoj! Jag ser fram emot det sjukt mycket! Jag har ju varit på ett par The Zone med Martin [Svensson]. Varje gång han har gått in i buren, och de ropar ut hans namn innan matchen så har jag tänkt ’fan det är snart min tur!’” berättar han. “The Zone tycker jag är bra, de har fin publik, och att tävla framför 2000 pers, det ska bli så jävla gött!”

Han ser inga nackdelar med att tävla på en stor gala.

”Det är mer press när man fightas på hemmaplan än borta, detta kommer bara bli roligt. Nu är det ju lite uppbyggt med kameror och media men det är bara positivt.”

Han må endast ha gått två proffsmatcher, men Hartsner är en ung talang med potential, som tränade på Alliance MMA i San Diego i somras.

”Från min första match till nu känns det som jag utvecklas hela tiden. Jag är så pass ung, och jag har mycket kvar att lära mig men det går åt rätt håll och vi jobbar bra här på Frontier,” säger bantamviktaren. ”När jag var i USA och körde med killarna där så…fan vi i Sverige är bra, vi är riktigt bra om man jämför med dem. Dem är hårda, tuffa galningar, men vi har [bättre] teknik. Vi är inte långt efter [i helhet].”

Frontier MMA-fightern anser att han lärt sig mycket i de Förenta Staterna, där han tränade med meriterade fighters i världsklass.

”Det var ju den här brottningsdelen som var det dem var riktigt bra på, men jag tog åt mig allt. Jag fick väldigt mycket tips och råd från många bra UFC-fighters, och de var sjukt trevliga, de hjälpte mig med allt. De är ju så jävla hårda! Jag bröt näsan så fick jag träna dagen efter! Men de stöttade mig hela vägen.”

Jag kan inte hålla mig från att fråga om vilka han tränade med när han var på Alliance.

”När jag var där så var Dominick Cruz och gänget i Las Vegas, så jag fick aldrig köra med honom tyvärr. Men där var Brandon Vera, Phil Davis, killar från Strikeforce, Bellator, Reuben Duran som tävlar i 61 kilo i UFC, han var den trevligaste killen jag någonsin har mött! Efter träningen så visade han mig tekniker och gav tips och råd, och han ska ju tävla snart så det ser jag fram emot. Sen fanns där andra, hur många som helst, som kanske inte var i UFC, men deras nivå var så jävla hög.”

Att få sin motståndare utbytt kan ändra ens träning, att få ytterligare en ny motståndare kan vara rent av frustrerande, men det är inget som den unga Malmöiten haft några större problem med.

”Det är faktiskt tredje gången de byter motståndare. Jag skulle möta en dansk från början, men det blev aldrig officiellt, för han skadade sig. Sen fick jag den här matchen mot thaiboxaren som ska ha mött Fabio Pinca, Giorgio Petrosyan och som ska var riktigt bra stående, så jag såg fram emot det. Nu får jag möta en italiensk grappler verkar det som, han har vunnit några matcher på submission, jag har inte sett så mycket av honom. Men det stör mig inte så mycket, jag vet vad jag ska göra, jag går in och gör det jag är bra på, det spelar ingen roll vem det är.”

Precis som många andra fighters har Hartsner visualiserat matchen flera gånger, och så som han ser det kan det bara gå på ett sätt.

”Jag ser matchen framför mig hela tiden, ibland får jag lugna mig. Nu är det bara tre dagar kvar, ibland får jag säga till mig själv ”fan sluta skuggboxas i köket, ta och vila!”. Jag ser bara att jag står där och de ropar ut mitt namn, [vare sig] om det är submission eller knockout, det går inte tiden ut. Men det känns bra, jag har sett det framför mig så många gånger, nu kan det bara gå på ett sätt.”

Frontier MMA är oerhört viktigt för Hartsner, han känner att han har utvecklats både som fighter och person sedan han börjat träna.

”Det har betytt så jävla mycket! Bara på tre år så har jag gått från att vara en ungdom som festar mycket till någon helt annorlunda. Jag har sagt upp mig från ett heltidsjobb, tränar stenhårt, äter alltid bra, dricker inte alkohol längre…allt! Jag har förändrats som person, jag undrar hur jag hade varit om jag inte hade tränat. Jag hade varit en sån som bara krökar fredag och lördag och sen mår skitdåligt på jobb och har ett tråkigt liv. Nu vaknar jag varje morgon och känner att allt är så jävla gött, och så får man träffa alla här på Frontier som verkligen är trevliga människor…det är en familj här nere, Svensson och jag har bra relation och Bobby är som en far till oss alla här nere och hjälper oss med allt, det är bara positivt.”

Hartsner är självsäker och med all anledning, han har bra meriter i shootfighting och amatör-MMA, har tränat med UFC-veteraner, och har avslutat båda sina proffsmatcher. Han har dessutom en bror, Adam Hartsner, som också tränar på Frontier MMA. Jag i första hand hur det blir mellan bröder ibland, jag frågar om han hade mött sin bror i MMA.

”Självklart tar jag den [matchen]! Vi tar det sen delar vi på våra pengar och går ut och äter,” skrattar Hartsner. “Nej, om båda hade varit i UFC, Dana White säger ‘Ok ni måste ta matchen’, det hade vi fått göra. Det hade kanske inte blivit en så seriös match, men vem vet? Om de ger bra pengar ja fan då får man göra det! Om fans vill det. Se bara på Chael Sonnen och Jon Jones, det är ju bara en fan-match. Så ja varför inte…jag utmanar min bror!”

“Jag vill tacka Ompu, units.se och alla här på Frontier.”

Emil Hartsner möter Gianluca Scottoli på The Zone 11: Survival, lördag den tionde november.

Se alla galor från UFC live på Viaplay - Klicka här
Kategorier
IntervjuMMAnytt.seSvenska Fighters

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
Omröstning

Vem vinner superfighten - Henry Cejudo eller TJ Dillashaw?

Visa resultat

Loading ... Loading ...