Veckans profil: Lina Eklund

Denna veckas profil är en mångfacetterad person. Förutom MMA-proffs kan hon i sitt CV också skriva personlig tränare, gladiator, mamma och blivande författare. MMAnytt har pratat med Lina ”Lynx” Eklund (3-2), aktuell i och med sin kommande match på Superior Challenge 11 den tjugonionde november i Södertälje.

Det är efter att ha hittat en ledig stund mellan träningspass som Lina kan ta sig tid för en intervju. Stefan, hennes sambo, har just kommit hem och är behjälplig med att ta hand om parets son som hunnit bli nästan nio månader gammal.

– ”Stefan är ett jättestort stöd, jag är tacksam för att ha möjligheten att träna som jag gör.”

Intåget till MMA-världen

Efter att ha tävlat i gymnastik och fitness under många år kände Lina sig less på den träning hon höll på med och hon ville ha nya utmaningar i livet. För sju år sedan klev hon in på sitt livs första träningspass i en kampsport. Det började med Thaiboxning i en termin, därefter började Lina träna MMA på Pancrase Gym och har gjort det sedan dess. Hur var det då att gå från helt novis vad det gäller kampsport till att ge sig hän åt den kanske tuffaste kampsporten av alla?

– ”Jag har idrottat hela livet, jobbar som personlig tränare och gillar fys. Det tilltalar mig med det allsidiga i MMA, att det kräver kroppskontroll, koordination och kondition. Gymnastiken har hjälpt mig i dessa saker, men man måste vänja sig vid att ta slag, själva kampmomentet var nytt för mig och en del av utmaningen. Även om jag hade mycket hjälp av mina år med gymnastik och fitness har jag jobbat hårt för allt jag uppnått, jag har inte fått något gratis!”

Hur reagerade omgivningen då gymnastik- och fitnesstjejen kastade sig in i kampsportens värld och att ganska snabbt satsa professionellt?

”De som känner mig blev nog inte så förvånade, de vet att jag alltid ger 100 % i allt jag gör.”

MMA-karriären igång

Tre år efter att ha tränat kampsport för första gången vann Lina i december 2010 SM i shootfighting. Hon fick kort därefter erbjudande om att gå sin första proffsmatch i MMA och tvekade inte en sekund över erbjudandet. I april 2011, på Superior Challenge 7, gjorde Lina MMA-debut och vann på rear-naked choke i andra ronden. Nu, tre år och fem matcher in i karriären, har hon ett matchfacit på 3-2. Har hon hunnit bli varse något hon tycker är negativt med sporten?

-”Oj, bra fråga. Det är ju hård fys och mycket träning, men jag gillar ju det och tycker det känns roligt och belönande. Det är tråkigt att det är så få tjejer, blir svårt att hitta sparringpartners.”

Lina förklarar att det inte riktigt blir samma sak att träna med män, även om de skulle väga lika mycket, eftersom män och kvinnor rör sig på olika sätt blir teknikerna annorlunda. Hon har varit iväg på träningsresor, men blev förvånad över att problemet med brist på kvinnliga sparringpartners inte verkar vara så mycket mindre på andra ställen. Det hjälper inte att gymutbudet är större om kvinnliga flugviktare ändå är utspridda över samtliga gym.

”Hur ser du på förluster i MMA? Även om en förlust alltid är smärtsamt för en atlet måste det väl vara stor skillnad på en misslyckad insats i gymnastik eller fitness och en förlust i MMA?” undrar jag.

“Förlust är ju alltid förlust och jobbigt på sitt sätt, men fysiskt är det ju annorlunda sporterna emellan. Vinster är också smärtsamma i MMA.” menar Lina.

”Är tanken på förlust något som skrämmer dig?” frågar jag.

”Om det inte hade gjort det hade det nog inte varit samma spänning i sporten, inte alls samma adrenalin. Jag tror att det väcks känslor i mig när jag går match som jag inte hade kunnat uppleva någon annanstans. Det är något skrämmande men det är också just det man är ute efter.” säger Lina bestämt.

”Detta är kanske en konstig fråga, men finns det några likheter mellan att gå match och att föda barn?” funderar jag.

”Haha, jag har tänkt att den frågan skulle kunna komma någon gång framöver. Nej jag tror inte det finns så många likheter förutom att det är en extrem situation. I en match finns det en impuls som säger åt en att backa och fly, vid förlossning är det nästan tvärtom, det känns att det är något man vet att man fixar trots att det är skrämmande.”

Gladiatorerna (!!!)

Jag kan inte hålla mig och frågar om vi kunde gå ifrån MMA för ett slag och prata om Linas medverkan i Gladiatorerna, om 8-åriga Konrad visste att att han skulle prata med en livs levande gladiator om 20 år hade han varit SÅ. JÄVLA. TAGGAD.
Vad innebär det då att vara en gladiator i TV4? Uppenbarligen kan MMA vara en språngbräda till Gladiatorerna, folk från programmet satt visst i publiken då Lina gjorde proffsdebut och gillade vad de såg. Vem ligger bakom presentationen och författandet av karaktären “Lynx”?

– ”Baserat på hur vi beskriver oss själva gör de en karaktär åt oss, så som vi framställs är inte helt osant.”

”Så beskrivningen ”temperamentsfull, smidig och urstark” passar dig?” frågar jag.

”Haha, ja det stämmer väl ganska bra!”

Lina tycker det har varit superkul att ha fått möjligheten vara med i en produktion som Gladiatorerna, hon gillade att gå in i en fantasivärld för ett tag även om det tog mycket tid och energi. Hur var skaderisken?

”Ganska hög skulle jag tro, tack och lov hände det inget allvarligt under tiden jag var med. Vi fick några genomgångar i vad vi skulle tänka på när vi ramlade och så. Många saker var ju väldigt höga, ”pyramiden” till exempel har ju en fallhöjd på ganska många meter så det suger i magen när man kastar sig ut.” berättar Lina.

Går det då att ta något med sig från MMA till gladiatorerna och vice versa? Hur är det att känna sig besviken på sin insats i Gladiatorerna jämfört med MMA?

”Jag tror absolut att det blivit mest från MMA till Gladiatorerna, kampmomentet har jag ju med mig. I början var det förstås tråkigt när det inte gick bra, men det gick snabbt upp för mig att det inte är min tävling i första hand utan utmanarnas. Sen bryr jag mig givetvis, det är aldrig roligt att förlora.”

Marknadsföring och framtid

Lina har fler strängar på sin lyra än MMA och Gladiatorerna. Hon håller just nu på att författa en bok om kost och träning, hon passar på att skriva nu när hon är mammaledig från jobbet som personlig tränare.

”Om vi tänker marknadsföring, hur har du dragit nytta av att du varit aktiv inom olika områden?” undrar jag.

”Jag tror och tycker personligen att det inger trovärdighet för mig som tränare att jag varit aktiv och tävlat, många känner igen mig och vill ha just mig som tränare. Jag tror inte jag är så duktig på att prata upp mig själv som fighter, folk kommer ändå se hur det går i mina matcher och dra slutsatser efter resultatet.”

Lina ser på marknadsföring som något som är en del av branschen, men kanske inte är det roligaste i världen. Hon håller sig inte särskilt uppdaterad kring vad som händer i MMA-världen, främst eftersom hennes tid inte räcker till, även om det nog hade varit både lärorikt och roligt.

”Om vi ska avsluta med några ord om din kommande match mot Suvi Salmimies (2-0) den tjugonionde november, hur går dina tankar kring detta?” avrundar jag intervjun med.

”Det ska bli jättekul att gå match igen efter att ha haft ett uppehåll på 1,5 år. Det är fantastiskt och underbart att vara mamma men det har varit ett abrupt avbrott från en stor del av mitt liv. Det ska bli kul att få komma tillbaks med hela grejen med publik och stor gala!”

Med detta som avslut tackar jag för Linas tid, önskar henne lycka till på Superior Challenge 11 och hälsar till bebisen. 8-årige Konrad, idag var en bra dag!

Vem vill Du se som Veckans Profil?

Foto: Mischa Forsberg

Upplev MMA av toppklass - köp biljetter till Superior Challenge 20 den 7 december!
Kategorier
ExklusivtIntervju

All in

Senaste kommentarerna
Omröstning

Kommer Alexander Gustafsson göra MMA-comeback?

Loading ... Loading ...