Alexander "The Mauler" Gustafsson. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

“DC” har rätt – Alexander Gustafsson har sig själv att skylla

✅ KRÖNIKA ✅ Det ligger en hel del sanning i mästarens hån ?? "The Mauler" måste hänga med i svängarna om han vill utmana om titeln, menar Ashah Tafari

Detta är en text där skribenten framför sina egna subjektiva tankar och åsikter, som alltså inte behöver reflektera MMAnytts ståndpunkt.

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Den lätta tungviktsmästaren Daniel Cormiers hånfulla uttalanden om nummer 1-rankade Alexander Gustafsson delar upp de svenska fansen i två läger.

Vissa tar “The Mauler” i försvar och menar att Cormier är rädd för honom.

“DC har ju rätt,” tycker andra.

Ja, ni kan nog redan lista ut var i detta spektrum av åsikter jag befinner mig. Låt mig förklara varför…

Vi är alla medvetna om att Gustafsson är rankad på första plats i divisionen, att han gav Cormier en av sina tuffaste matcher någonsin på UFC 192 (som han förlorade via ett sylvasst delat domslut) och att han – rent sportsligt sett – är den rättmätiga titelutmanaren. Men vi alla – eller åtminstone de som följer sporten lite närmare –  är också medvetna om att ranking ofta betyder väldigt lite när det kommer till UFC:s matchmaking i dagsläget.

Det borde Gustafsson definitivt vara väl medveten om – vilket får mig att undra hur sjutton han tänker medan jag skrollar igenom hans flöden på sociala medier…

Hype makes fights

När Jon Jones besegrade Cormier och återtog titeln på UFC 214 i somras (innan den efterföljande dopingskandalen) var Gustafsson snabbt ute med en utmaning på Twitter – efter endast några minuter.

Hypen var igång och strax senare var en titelmatch mellan de två i diskussionsfasen.

“The Mauler” var sedan helt tyst när Cormier fick tillbaka bältet och började hypa upp en match mot Volkan Oezdemir – vilket visade sig bero på en axelskada, som vi fick reda på långt senare.

Personligen förstår jag inte varför Gustafsson ens höll tyst om skadan men sak samma – han var ju ändå inte kapabel att utmana om bältet just då.

Men var höll han hus när Cormier besegrade Oezdemir på UFC 220? Cormier vann tidigt under söndagsmorgonen svensk tid men det dröjde så länge som till den kommande fredagen innan Gustafsson nämnde “DC:s” namn – och då i en intervju på svenska! Spolar vi fram några timmar har UFC redan offentliggjort superfighten mellan Cormier och Stipe Miocic, som nu kommer agera huvudmatch under UFC 226 i juli efter att de två coachat mot varandra under den 27:e säsongen av The Ultimate Fighter.

Här insåg Gustafsson sitt misstag och valde under lördagsmorgonen att gå ut med ett något desperat inlägg på Instagram där han utmanade Cormier. Som om “DC” vid det här laget skulle hoppa av superfighten och rollen som TUF-coach för att istället ta en tuff returmatch…?

Hype är nyckelordet i dessa tider då de nya UFC-ägarna Endeavor (tidigare WME-IMG) är ute efter de största matcherna som genererar högst intäkter. Gustafsson lyckades bra med att snabbt dra igång intresset för en returmatch mot Jones – men misslyckades med detsamma när det handlade om Cormier. Där straffades han istället av sin egen tystnad. Han hade flera dagar på sig, men tog aldrig chansen att verkligen nå ut till den engelskspråkiga världen med sin utmaning och plötsligt var det helt enkelt för sent.

”Det är för sent, Alex – vad håller du på med?”

Det är här jag menar att Cormier var “spot on” i sin intervju med Ariel Helwani i måndags. Jag menar, jag hade själv velat se Gustafsson utmana om bältet och tror till och med att han hade vunnit en returmatch mot Cormier. Men det kan ju knappast ha kommit som en förvåning för honom att Miocic vs. Cormier var på gång, när det i princip var det enda som tjatades om direkt efter UFC 220 – och något som UFC:s vd Dana White uttryckte ett stort intresse för.

Där borde Gustafsson ha reagerat snabbt och själv utmanat Cormier både på sociala medier liksom i flera olika intervjuer (nej, ett svenskt program av Viaplay Fighting räcker inte för att nå ut hela vägen med budskapet och få igång tillräckligt stort intresse i resten av världen – inte ens om vi på MMAnytt översätter citaten åt dig).

”Too late, like what are you doing? You wait until the fight is already announced to say something? It’s too late, Alex – what are you doing? Why didn’t you say something before? Maybe he was doing it out of respect for me having the win but man, it’s too late you know?” frågade sig Cormier i veckans avsnitt av The MMA Hour och jag kunde inte instämma mer.

Man kan tycka att Gustafsson inte ska behöva snacka skit för att få sin välförtjänta titelchans, men där finns en rad invändningar…

Vissa fighters kommer långt med att bara fightas och vinna men för det första är Gustafsson inte riktigt i den positionen just nu, då han inte har längst vinstsvit i divisionen, har varit inaktiv på grund av återkommande skador och dessutom hade det svårt i sin näst senaste match mot Jan Blachowicz, vilket Cormier glatt poängterade. Den senaste vinsten mot Glover Teixeira var otroligt imponerande och fick många att återigen vilja se Gustafsson fightas om bältet – men det var i maj och med galor i princip varje helg kan man inte räkna med att intresset är detsamma sju månader senare.

I det läget behöver man istället elda på lite själv för att hålla sig aktuell i rubrikerna, i synnerhet när det kommer till internationell media. Det behöver inte ens vara sedvanligt skitsnack nödvändigtvis – ofta räcker det gott och väl med rena utmaningar och självsäkra uttalanden.

Att döma av Gustafssons senaste aktivitet på Twitter verkar han dock inte ens ha något emot att snacka skit. Så sent som imorse tjafsade han och Cormier fram och tillbaka.

Återigen har Cormier rätt här. Hade detta hänt förra veckan hade fansen kanske börjat bli mer intresserade av den här returmatchen – men nu är det för sent. Låt detta bli en läxa för Gustafsson och hans management.

Vad nu?

Så vad bör Gustafsson ta sig till härnäst?

För det första hoppas jag inte att “I’ll wait” betyder det jag tror att det gör…

Det värsta “The Mauler” kan göra i det här läget är att skjuta upp sina comeback-planer i hopp om en titelchans längre fram. Miocic och Cormier möts i juli så det är med andra ord inte ens säkert att vi får se “DC” mer än en gång det här året.

Om han trots allt är redo att försvara bältet senare i år så skulle det bli först i höst eller någon gång under vintern – vilket är gott om tid för namn som Jimi ManuwaMauricio “Shogun” Rua och Ovince Saint Preux (eller svenske Ilir Latifi) att gå både en och två matcher. Då kan Gustafsson inte stå kvar och stampa på samma ruta, utan att riskera att någon annan tränger sig före i kön.

Gustafsson har gång på gång sagt att han planerar en återkomst till buren under våren eller sommaren. Planen var visserligen att utmana om bältet, men det var en önskning som inte gick i uppfyllelse denna gång då beslutsfattarna gick en annan väg. Nu bör han istället svälja sin stolthet och ta sig an den som ligger närmast titelchansen efter honom själv.

I de bästa av världar bokas Gustafsson in för en toppmatch på UFC 226 (samma gala där Cormier möter Miocic), så kanske titelmatchen trots allt uppenbarar sig snabbare än förväntat om tungviktsmästaren skulle skada sig. Om inte så har “The Mauler” hursomhelst ett guldläge att utnyttja mikrofonen till fullo i segerintervjun.

Då kommer det inte finnas några tvivel om vem som blir divisionens nästa titelutmanare.


Den här krönikan publicerades ursprungligen på MMAnytt.se den 31 januari klockan 19.45.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
KrönikaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.