“Skakar du hand med Khamzat får du skylla dig själv”

"Han gick ju ut och vrålade som ett blodtörstigt monster!" skriver Ashah Tafari.

Det har knappast undgått något MMA-fan hur svenske Khamzat Chimaev slagit igenom som världens hetaste UFC-talang.

Hyllningskören hörs ordentligt världen över – men som alltid lockar dess toner även fram trollen.

Och i Sverige hittar vi den värsta typen: jantefjantarna.

Jag skulle kunna mata ut långa haranger om hur många – i synnerhet svenska – fans alltid ska hitta något att klaga på istället för att hylla den som hyllas bör. Men låt mig istället fokusera på en specifik händelse som bubblat upp till ytan på sistone.


“Det var inte ens en fejkad hälsning från Khamzat!”


I takt med att Khamzat varvat den ena succén efter den andra och skrivit nya UFC-rekord så har även hans tidigare matcher fått uppmärksamhet. Framförallt hans allra första MMA-fight, som tog plats på Fight Club Rush 1 i Västerås i september 2017 – och som nu har fått över 750 000 visningar på Youtube.

Motståndaren var landslagsfightern och senare världsmästaren Khaled Laallam – som gjorde misstaget att försöka med en “glove touch”. För det var just vad det var – ett misstag från Khaleds sida.“Jag var ett fan innan jag såg Khamzat fejka en ‘glove touch’,” ser jag folk kommentera på nätet.

Till dem vill jag bara säga: skakar du hand med Khamzat Chimaev får du skylla dig själv.

Dessutom, det var inte ens en fejkad hälsning från Khamzat! Han gick ju ut och vrålade som ett blodtörstigt monster så fort matchen startade! Att Khaled inte kunde läsa av signalen, och ändå valde att sträcka fram handen, får stå för honom.

Khamzat gjorde iallafall inget fel när han skickade iväg en höger på direkten.


“Håll blicken på mig när du bugar, sa pappa. Du vet aldrig vad motståndaren kommer att göra – du måste alltid vara beredd på vad som helst.”


När min farsa började undervisa mig i karate som treårig grabb hemma i vardagsrummet, så minns jag fortfarande den första läxan som om det vore igår:

– Håll blicken på mig när du bugar, sa pappa. Du vet aldrig vad motståndaren kommer att göra – du måste alltid vara beredd på vad som helst.

I karate visar man respekt – men man ska inte vara dumdristig för det. Detta gäller i allra högsta grad även i MMA.

– När jag börjar matchen har jag ingen respekt för honom. Alla säger, hälsa honom och si och så. Men jag vill inte hälsa, sa Khamzat för två år sedan.

– Jag har respekt för alla – men inte i buren. Där kommer jag in för att döda någon, sa han till ESPN så sent som i helgen.

Det är en sak att medvetet lura sin motståndare att man vill hälsa. Men det har Khamzat aldrig gjort. Och även om han hade gjort det skulle det vara helt enligt regelboken.

De som vill hälsa kollar ofta läget med varandra i förväg. Väljer man att chansa får man vara redo att ta smällen. Slutdiskuterat.

Alla känner vi till de bevingade orden: “Protect yourself – at all times.”

 

Det här är en krönika – åsikterna är skribentens egna.

 


RELATERAD KRÖNIKA: “Inget snack om saken – Khamzat går hela vägen till UFC-bältet”


 

Kategorier
ExklusivtKhamzat ChimaevKrönikaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara