Krönika: Nu finns det ingen återvändo för Jon Jones

Jon Jones är åter tillbaka i strålkastarljuset av helt fel anledningar. MMAnytt's Matias Andres ställer sig frågan om det finns någon återvändo för den fallne mästaren.

Jon Jones var strax över 21 år gammal när han gick sin första UFC-match. Stjärnskottet spåddes en strålande karriär i organisationen men det var få som skulle förutspå den förödelse som “Bones” lämnade efter sig när han började känna sig bekväm i buren.

Hans absoluta demolering av några av sportens bästa atleter lämnade MMA-världen undrandes vem som slutligen skulle kunna sätta stopp för unga talangen. Idag krävs det bara en snabb titt på Jones samlade matchfacit för att fastställa att han lyckats med konststycket att överskugga namn som i sin tur kommer att gå till historien som pionjärer och legender inom sporten.

I samma takt som Jones utökade sitt redan imponerande CV så började dock en parallell historia att komma ikapp “Bones” Jones. Personerna i hans närhet kanske redan visste men allmänheten skulle efter hans titelförsvar mot Quinton “Rampage” Jackson få ta del av “Bones” mörkare sida då han tidigt en majmorgon i 2012 kvaddade sin Bentley Continental GT mot en lyktstolpe.

Det kom att bli något av ett startskott för Jones dubbelliv. Det tycktes som att han briljerade i strålkastarnas ljus men hade svårt att fäkta bort mörkret när han inte tävlade. Efteråt skulle han bland annat komma att berätta om sitt festande med droger och alkohol, men alltid i ett skimmer av pånyttfödelse.

Jones har gång på gång pratat om att starta om på nytt och över hela världen har fans givit honom möjligheten att återvända till deras öppna armar, varför?

Svaret är simpelt, “Bones” Jones är en otrolig atlet vars talang endast överskuggas av hans inre demoner.

Jon Jones matcher har varit några av UFC’s mest minnesvärda. Här mot Alexander Gustafsson. Foto: Micha Forssberg/MMAnytt

Är han verkligen tillbaka?

Den numera 30-åriga Jones sägs nu ha testat positivt för Turinabol och riskerar en avstängning på upp till fyra år för upprepade regelövertramp. Hela historien är såpass absurd att den är svår att greppa. Jones comeback var briljant och nästan för bra för att vara sann.

Miljoner av fans såg hur Jones tränade hårt och kämpade emot högljudda kritiker som fortsatte dra upp hans mörka förflutna och tidigare drogtest. Längst fram stod hans största rival Daniel Cormier och predikade för dem som redan tappat tron på Jones.

I presskonferensen inför deras titelmatch i juli ställde han sig frågandes om Jones verkligen var tillbaka:

“He just said he’s back, right? But IS HE BACK?” frågade Cormier. “Are you back, junkie?”

Det vore en underdrift att säga att returmötet inte levde upp till förväntningarna. Matchen kom att svänga fram och tillbaka innan Jones landade en huvudspark som än en gång tystade hans kritiker och fick fansen att jubla över mästarens återkomst.

Men vad som kunde ha blivit det första kapitlet i Jones nya liv kom istället att bli ännu en strof i beklaglig historia.

Med största sannolikhet kommer Jones att mista sitt bälte och bli avstängd från sporten som en gång i tiden gav honom allt. Cormier kommer att återvända som divisionens mästare och MMA-fans kommer för evigt att fråga sig själva vad som kunde blivit av Jones om han satsat på sin karriär istället för att ta dåliga beslut och negligera sin talang.

Finns det någon återvändo för Jones? Som en tidigare anhängare av Jones så ser jag få scenarion där Jones kan komma att rentvå sitt namn och återvända som den hjälte han en gång var.

Jones kom att visa oss att livet kan bjuda oss på utmaningar som är för svåra att hantera. Han kom även att demonstrera att våra misstag inte behöver definiera oss och att det finns nya chanser för de som förtjänar det. Efter dagens händelser kommer han även att bli ansiktet för dem som hade allt och försummade sin möjlighet.

Jag är säker på att vi kommer att få höra från Jones igen, frågan är vem som kommer att vilja lyssna och tro på en man som gång på gång skadat sporten och förkastat de som höll honom högre än någon annan – fansen.

Kategorier
KrönikaSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara