Vad är egentligen det ”rätta” sättet för en fighter att äta på? Kött är nummer ett, veganer presterar bäst, vad äter man innan träning, när äter man som senast på kvällen, det här tillskottet, den där blandningen.. Frågorna har alltid varit många vad gäller ämnet och svaren i många fall motsägelsefulla och otillräckliga. Denna artikelserie ämnar att sammanställa information från de som styr på dessa förrädiska vatten men konstigt nog ofta förbises, då en jämförelse av några av kampsportens främsta vad gäller kostupplägg förhoppningsvis kan skina ljus på en annars svårmanövrerad terräng.
Teymur-bröderna är välkända för svenska kampsportsentusiaster; både Daniel (27-4 kickboxning, 2-0 MMA) och David (39-2 kickboxning, 1-1 MMA) har länge utmärkt sig på landets thaiboxningsscen, med dominanta insatser och spektakulära vinster. Daniel tog för ett år sedan steget över till MMA och lyckades under debuten på IRFA 5 och efterföljande gala avsluta sina två första motståndare inom sporten redan i första ronden. Härnäst går han match på IRFA 7 den 22:a november, mot en i dagsläget okänd motståndare.
Sunt förnuft vad gäller kost verkar vara en mer än tillräcklig måttstock för många som lyckats inom professionell kampsport. Så även för Daniel, som under en intervju i ämnet snabbt gjorde klart att erfarenheten lett honom till att tillämpa en hälsosam och balanserad kost.
”Jag har gått tillräckligt många matcher och gjort tillräckligt många fel.”
Han startar dagen med något rikt på fiber; klassikern havregrynsgröt figurerar ofta på Daniels frukostbord, alternativt knäckebröd med ost. Det ger honom energi nog att ge allt under dagens första träningspass vilket i sin tur vanligtvis följs av ett mellanmål bestående av främst frukt. Om tiden låter honom tränar Daniel två gånger per dag, en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen. Inför det senare passet blir det en större måltid bestående av kolhydrater och gott om protein. De föredragna proteinkällorna är främst vit fisk, lax och kyckling, då det för Daniel är lättare att smälta kött som dessa än andra mer ”tunga” typer av kött. Han lever ett, av uppenbara skäl, aktivt liv och håller sig därför till större delen av tiden borta från rött kött. Med det sagt är Daniel en före detta kock som älskar mat. Efter en tuff vecka tycker han om att unna sig själv en köttbit, helst entrecote, ryggbiff eller oxfile, som han avnjuter blodig.
Två veckor inför match försvinner nästan alla kolhydrater ur Daniels kost, tillsammans med vätskebindande kryddor och salter. Under invägningsdagen behöver han vanligtvis inte förlora mer än två-tre kilo och lider därmed inte alltför mycket av den för många inom sporten fruktade viktminskningen inför matcher. Efter invägning gör han en poäng av att ta in de första näringsämnena långsamt och metodiskt och håller sig vanligtvis till vatten och kanske en banan. Ett av de få kosttillskott Daniel använder sig av tas in i samband med invägning, då han dricker ett elektrolyt-tillskott efter det att processen är avklarad. Elektrolyter är en substans som effektivt motverkar krampkänningar och smärta i leder, vilket av förklarliga skäl inte är välkomna problem när matcher närmar sig. När lite tid har passerat och kroppen har återhämtat sig något blir det en större måltid på kvällen, exempelvis bestående av pasta och kyckling.
För Daniel är maten A och O. Han känner direkt skillnad i prestation om han inte följer den vanligt kosten och maten han äter inför matcher är för honom en av de viktigaste aspekterna i ett lyckat resultat.
”Jag lägger min tid på träningen så det känns onödigt att supa bort det liksom.”
Han varken vill eller känner ett behov av att dricka. Däremot gör han ingen hemlighet av att han är något av en ”gottegris” och unnar sig då och då exempelvis en pizza efter en hård vecka av träning.
Det är inte svårt för Daniel att veta vad han ska och inte ska äta; han lyssnar på sin kropp, jämför resultat och har hittat ett optimalt kostupplägg för sig själv. Samtidigt poängterade han under intervjun att förutsättningar skiljer sig vad gäller olika personer och han är väl medveten om att ingen fysik inte är den andra lik. Magert kött, kolhydratskällor rika på energi, fiberrik mat och frukt kan i grova drag beskriva komponenterna av Daniels kost. Likt många elitidrottare sprider han ut måltiderna över dagen och äter ett antal mindre sådana snarare än ett fåtal stora. Upplägget främjar en aktiv livsstil på det vis att kroppen hela tiden får in näring att omvandla till energi samtidigt som, förutsatt att man likt Daniel håller sig till lättsmält mat, prestationen inte blir lidande av nedbrytningsprocessen större måltider kräver.
Foto: Micha Forssberg